Skocz do zawartości
IGNORED

Wygłuszenie suba

modeusz

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem oprócz mojego JBL suba za darmo Mivoc SW 1500 a z głośnikiem 38 cm.Nie ma on wygłuszenia żadnego.Czy warto wygłuszyć subwoofer?Co dałoby wygłuszenie?Nadmieniam że bas z tego suba jest dla mnie bardzo dobry.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy takie wygłuszenie nadałoby się?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29728-wyg%C5%82uszenie-suba/

jest to obudowa z bassreflexem bardzo duża bo aż 120 litrów.A czy takiego rodzaju wygłuszenie jak podałem w pierwszej wypowiedzi jest dobre?Czy lepsza np będzie wełna (tylko cienka z pół cm)?

Według niektórych fachowców, przy tak niskich częstotliwościach, na jakich pracuje sub, wygłuszenie obudowy nie ma sensu.

Przychylam się osobiście do tej tezy, bo co daje, a raczej czemu służy wygłuszenie w obudowie głośnika? SŁUŻY WALCE Z FALAMI ODBITYMI I STOJĄCYMI. Gdzie takie fale występują w nawet największej obudowie basowca? Przecież długość fali w tym zakresie to METRY, a nie kilkadziesiąt centymetrów.

Wniosek: wytłumienie jest niepotrzebne, bo NIC NIE DAJE.

Oczywiście pisałem o obudowie typu bass-reflex, bo w przypadku obudowy zamkniętej, sytuacja w kwestii wytłumienia jest trochę bardziej skomplikowana.

Tu też ma zastosowanie teoria opisana powyżej, jednak wypełnienie (niekoniecznie wytłumienie) stosowane jest w celu spowolnienia fali dźwiękowej (np najnowszy patent firmy KEF), co powoduje obniżenie częstotliwości rezonansowej, przy praktycznie żadnej zmianie dobroci układu głośnik- obudowa.

Rezultat: głośnik "widzi" większą obudowę, niż jest w rzeczywistości (w przypadku zastosowania u KEF-a węgla porowatego) nawet o 30%, a owocuje to obniżeniem dolnej granicy przetwarzania.

Trzeba się nauczyć wyszykiwać w wyroczni www.google.pl poczytaj tu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.