Skocz do zawartości
IGNORED

Cos lepszego niz Polaris 200 ...?

stecko

Rekomendowane odpowiedzi

ja szukam czegos lepszego:) a o stx tak zapytalem bo nic na ich temat nie slyszalem... teraz juz wiem odpadaja:) no i jest 2 sprawa $$$ nie mam ich za wiele wiec dlatego tak kombinuje... no i szukam czegos mocniejszego od moich Polaris.... nie chce wtopic pare setek na jakies kolumny zeby pozniejz zalowac ze polarisy graly "lepiej" ...:) co do wielkosci basowca dlatego ze sie znam szukam kolumn z duza sredniaca a to pewnie jest blad , bo lepsze firmowki zagraja lepiej niz duze no name, tak mi si ewydaje, dobrze mysle?:) ale jak widze jakies kolumny na jednym 165mm to nie mam zaufania do nich.... (mialem w domu Jamo e430 wlasnie na takim glosniku no i polaris "zadeptal" te jamo ... zreszta niadawno tez mialem Jamo e470(studio 190) na 20cm glosniku i rowniez Jamo nie dawaly tym Polaris i to sporo odstawaly, a jamo swego czasu kosztowaly grubo ponad 1tys zl.... dlatego tak obawiam sie malych glosnikow ze poprostu nie spelnia moich oczekiwan....

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

aha i co do wygladu to musza byc w bdb stanie, a kolor drewno-orzech, olcha, buk... czarne odpadaja...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Witam! cięzko będzie znaleźć coś zdecydowanie mocniejszego od tych polarisów, w tej cenie. Odradzam stare kolumny altuso-podobne z przeszlo 30 cm membranami, połączonymi z malutkimi gwizdkami, cykającymi jak 1000 świerszczy na polanie. Jakbym miał coś doradzić, to może poszukaj jakiegos suba (chyba, że już masz), który potrafi wytworzyć potężne ciśnienie akustyczne. Np JBL e250 -> max SPL 124dB! Fakt, kosztuje ~1300zł ( dawniej 2500zł), ale potrafi bez problemu zatrząść stropem. Pozdrawiam

miale suba yamahe yst-sw160 i sprzedalem ... mogla zostac:) ale postanowilem ze zostane przy stereo ... tez wydaje mi si eze ciezko bedzie mi cos znalesc choc jest ciekawa propozycja w ogloszeniach i mnie kusi tylko ich stan mnie zastanawia... chodzi o kelly tranceducers kt2 (by musical fidelity)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

.... a co do zatkania BR w polaris to wlasnie tak zrobilem i... jest gorzej niz z BR, Bas jest gorszy - nie ma tej glebi - bardziej udelkowo i ciszej... to nie jest dobry pomysl zatykac br dlatego ze one w srodku sa praktycznie puste/nie wygluszone bo sa to typowe BR.... pomysl moze i by zdal egzamin pod warunkiem porzadnego wytlumienia tych skrzyn i wtedy smialo mozna zaslepiac BR, tak mysle....

:)

pozdr

Ukryta Zawartość

To źle myslisz.Zamknietej obudowy sie nie wygłusza.Głebia jest i to nawet wieksza chyba ze ty przez głepie rozumiesz rezonanse szalejacej membrany przy duzych wychyleniach.Bas z zatkanym br jest szybszy,bardziej punktowy i nie "burczybasuje" bo to przy arn226 jest szczególnie widoczne.Przy wyzszch poziomach głosnosci jest masakra przy br,fuuj:(

Chcesz duzo basu?wiec te kelly ci go nie dadza te audaxy maja mały xmax i mniejsza srednice wiec zagraja niestety mniejszym dzwiekiem niz polarisy choc napewno lepszym choc boje sie o ta naprawe z odklejaniem magnesu.

Ukryta Zawartość

Licytuj te elaci>Warto!!Firma klasa sama dla siebie.Niski model ale powinno byc dobrze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zerknij na te Quadrale Quintasy.Powinny Ci sie spodobać...kolor pasuje,wielkosc chyba tez.Z basem problemu byc nie powinno.

Ukryta Zawartość

"To źle myslisz.Zamknietej obudowy sie nie wygłusza"

dlaczego nie?? wszedzie pisza ze ZAMKNIETE trzeba porzadnie wygluszyc.... mam grundig BOX1500 i sa wygluszone na maxa... z tym wygluszeniem to sie mylisz... musza byc wygluszone - wlasnie bez wygluszenia jest lipka....:)

te quadral to chyba z kartonu sa zrobine:) tyle glosnikow . duza obudowa a 9kg waza... pewnie skacza po pokoju jak glosniej graja....

pozdr

a te kelly piszesz ze zagraja slabszym basem... hmm ciezko powiedziec ... one kosztowlay 3200zl i maja gorzej grac od kolumn za 560zl.... x6 tanszymi?? :)

Z tym wygłuszeniem masz racje...pomylilem sie sorry:)No i co ze cena.Sonus faber minuetto kosztuja ponad 10tys i co?maja miec wiekszy bas od polarisów?niemozliwe bo maja 16cm głosnik.

A co do kelly to maja audaxy które maja tylko 3mm xmax...mniej niz tesla.bas bedzie szybki,precyzyjny ale skromny...napewno

wiesz dlatego mecze o bas bo ma mspory pokoj i jak dam slabsze kolumny to bedzie kiszka totalna, dzwiek sie "rozejdzie" i tyle.... podpinalem te jamo e430 i byla totalna kiszka, potem jamo e470(20cm basowiec jeden) troszke lepiej ale i tak kiszka -- potrzebny byl do tego sub... a ze go sprzedalem i chce tylko kolumny to szukam z naprawde mocnym basem:) dlatego coraz mniej wierze ze 1 czy dwa glosnki 16, 18cm basowe dadza zadowalajacy bas w duzym pomieszczeniu skoro teraz mam 22cm po 2 w kolumnie jest fajnie ale to pewnego momentu....i tyle:) ciekawe za ile te parag.... pojda...

pozdr

xmax -- takk dla pewnosci to jest max wychylenie glosnika??? dobrze kombinuje?:)

Ja radzę się nie śpieszyć kupując sprzęt audio. Proponuje na wszelki wypadek odsłuch. Paradigm ma dobry jakościowo, przyjemny dla ucha bas, ale nie wiem, czy spełni Twoje oczekiwania odnośnie ilości. Zawsze można poszukać paradigma ze zdublowanym basowcem :-)

Prawie dobrze.jest to wartosc wychylenia w której cała cewka znajduje sie w polu magnetycznym inaczej maksymalne wychylenie membrany z pozycji rownowagi, po przekroczeniu ktorego zaczna sie znieksztalcenia w dzwieku.

Ale nie jest to maksymalne wychylenie głośnika.Bo to nazywa sie Xdam i informuje nas o tym ile moze sie wychyli bez...zniszczenia,hehe.

to wlasnei patrze i basowiec stx ma xmax 9,6mm ...

ale to jest jeszcze miernikiem wielkosci basu w glosniku?? bo zapewnie nie tylko xmax .... efektywnosc tak?

a co do duble basowiec w parag... to juz by byla lepsza i pewniejsza opcja:)) dlatego tak pisze bo mialem pare przykladow n akolumnach a juz mialem ich pare w domu /pokoju i jak do tej pory najlepszy "najmocniejszy bas" mial polaris ... i mialy najwieksze glosniki basowe wiec prosto myslac im wiekszy tym wiekszy bas bedzie sie z niego wydobywal ... tak po krotce bo wiadomo napewno jest wiele innych czynnikow...

jestem ciekawy jak by te polarisy zagraly w nizszym pokoju?? bo nieszczesny ma od gdzies 3m do 4m (skosnie idzie) wysokosci.....:/ a srednio powinien miec 2.6m .... takze ma ten dzwiek gdzie uciec ....

mysle o tych magnat vector 55 -- opinie ma dosyc dobre, basowce 2x 16cm ... z tym nei wiem jak to bedzie... aha jest tez mozdel vintage 120.... szkoda ze nikt nie porownywal tych kolumn bezposrednio do polaris:) bo mam obawy ze moga nie byc wcale lepsze.... jedyny sposob to odsluch przed zakupem ale to moze byc bnardzo trudne....

a jak mi cos "odbije" to pomysle o diy ... Basowce wezme te:

Ukryta Zawartość

sluchalem kiedys suba na tym glosniku w pokoju tak 16m2 -- szok tynk sie sypal na glowe...

sredniaki tez tesle

a wysokotonowce jakies tonsile lub inne lepsze niz tesle w podobnej cenie... tylko mialbym problem ze zwrotnica ale jezeli podam glosniki to "fachowcy" na forum pewnie wylicza poj kolumny i dobiora zwrotnice:) ciekawe ile by mnie to kosztowalo...

pozdr

Ukryta Zawartość

Ale kombinujesz....jak ja kiedys;)DIY do 1000zł z super basem to tylko i wyłacznie zestaw na 2xsph165kep monacora lub to(czyli tonsil 20/80/2 i 10/80/2 i jakis tam gdwk):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i masz pełny opis.

A te monacory miazdża 2x Peerlessa SLS10. Oto kolumny kolegi z sasiedniego forum:http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?t=2379&start=0

A jesli chodzi o paradigmy to rzeczywiscie moze warto by poczekac na jakies z dwoma przetwornikami na basie.

Ukryta Zawartość

dzieki za linki:) poczytam sobie

ale warto wedlug ciebie ??? bo wiecej napewno nie bede mial pieniazkow...

te paradigmy z allegro zagraja identycznie pewnie jak podstawkowe paradigm 3v , ten sam glosnik jedynie wieksza obudowa, do wiekszych pomieszczen powinny sie nadac , ja bym je kupil na probe na Twoim miejscu

wiesz "na probe" dac ponad 700zl + przesylka to troszke duzo:)) ... a jezeli graja jak podstawkowe to w moim pokoju nie zdzadza egzaminu- zgina w nim:)

stecko

mam ten sam bol co i Ty, pokoj 25mkw, wysokosc 3,2m i polarisy200 z wymienionymi glosnikami po spaleniu na jakies alpharda. tez chce wymienic na cos lepszego, tylko budzet to ok. 2-2,5tys. lubie mocny ale miekki bas i lekko cofnietą srednice. bety50 graly nawet fajnie ale qrwa ten plastik, jbl za szybkie i twarde, poza tym tez nie ufam 16cm. glosnikom. nie wymienie 20cm na jakies 16cm na basie. porozglądam sie moze za starymi infinity z serii kappa np. 8.1 tylko czy moj hk970 to uciagnie. one maja po 87db. i trza mocy, narazie slucham. nie interesują mnie dodatkowe suby , dwie kolumny mają grac wystarczajaco mocno i koniec.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.