Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm Monitor v5... kto słuchał...???

mrbudziol

Rekomendowane odpowiedzi

W kategorii najefektywniejszych i najdynamiczniejszych głośników na pewno nie mają sobie równych ,ale faktycznie słuchać .słuchać i jeszcze raz słuchać na docelowym wzmacniaczu i dobrych kablach sprawdzonych przez użytkowników Paradigm.

W kategorii najefektywniejszych i najdynamiczniejszych głośników na pewno nie mają sobie równych ,ale faktycznie słuchać .słuchać i jeszcze raz słuchać na docelowym wzmacniaczu i dobrych kablach sprawdzonych przez użytkowników Paradigm.

>wracając do Paradigmów to 11-stki grają na pewno identycznie jak 9 jedynie mogą miec nieco potężniejszy bas, co nie zmienia faktu że do Twojego pokoju są i tak zdecydowanie za duże<

Jeśli grają identycznie mając tylko trochę więcej niższego basu to dlaczego niby miałyby się nie nadawać do tego pomieszczenia?

Myśle, jednak, że 11-stki różnią się od 9-tek. Wystarczy porównać 7-demki i 9-tki. Te pierwsze basu nie mają prawie wcale. U 9-tek jest już z tym znacznie lepiej. Myślę, że 11-stki (tych nie słuchałem) są jeszcze lepsze pod tym względem.

Jeśli chodzi o sam odsłuch to w salonie zazwyczaj gra to super a po zainstalowaniu w pokoju docelowym... rozczarowanie. A przecież wożenie gratów przez pół Polski tylko żeby spawdzić w domu nie ma sensu chyba, że to jest prawdziwy high-end (wysoki przedział cenowy)-to co innego.

Kerikawon opisz proszę jakim dżwiękiem grają 11-stki z Xindakiem 06-wiem, że potrafisz. Niestety w sieci i na forum nie można nic konkretnego na ten temat znależć. Myśle, że inni niezdecydowani dowiedzą się też czegoś konkretnego o tych zestawach Polpaku.

>pydys:Wystarczy porównać 7-demki i 9-tki. Te pierwsze basu nie mają prawie wcale. U 9-tek jest już z tym znacznie lepiej.

Jeśli Twoim zdaniem Paradigm 7 nie ma basu, to ja jestem głuchy.

Poczytaj wcześniejsze wpisy don'a , który bada temat różnic pomiędzy Paradigm 7v.4 i 7v.5, a także różnicę tychże w stosunku do 9v.5.

Dużo w tym wątku napisano na temat różnic i w ogóle brzmienia Paradigm'ów, ale co do braku basu w wersji 7v.4 czy 7v.5(choć te mają go mniej niż wersja v.4), to moim zdaniem jesteś w głębokim błędzie.

Właśnie "siódemka" v.4 mam więcej basu niż 9 moim zdaniem.

Pozdrawiam papaja

>pydys

rozumiem, powiem tylko to co już mówiłem w tym wątku:słuchałem "siódemek" w obu wersjach(v.4 i v.5), i osobiście wolę v.4.

I takie tez kupiłem choć miałem do wyboru obie wersje.

Moim zdaniem w nowszych wersjach Paradigm traci swoje charakterystyczne brzmienie.

Powiedzenie, że "lepsze jest wrogiem dobrego " w tym przypadku absolutnie się sprawdza.

Oczywiście, co kto woli.Ja tylko , tak jak i reszta na tym forum wyrażam swoje własne, osobiste, i jak najbardziej subiektywne zdanie.

"by the way" , w całej rozciągłości zgadzam się z don'em że tylko odsłuch.

pozdro papaja

>ale skoro słuchałeś 7v5 i 9v5 to czemu nie przesłuchasz też 11v5 ?<

Posłuchanie 11-stek nie jest proste bo najczęściej ich po prostu nie mają. To są większe kolumny i owszem mogą je sprowadzić ale tylko jak ktoś kupi a nie dla samego przesłuchania. W Łodzi to jeszcze od czasu do czasu jestem i tam właśnie słyszałem te mniejsze ale po te 11-stki to chyba tylko do stolycy.

Pozdrawiam i dziękuje-pydys.

>pydys

Może posłuchanie nie jest proste i prostsze jest kupienie w ciemno, ale jak Ci nie podpasuje to wtedy dopiero będziesz miał "ból głowy".

Teraz są wolne dni, tzw."długi polski weekend", więc może zadzwoń do Polpaku, najlepiej na Bemowo(dane na stronie), dowiedz się czy pracują i umów się na odsłuchy.

Potraktuj to jak wycieczkę.

Weź własne płyty które znasz, i będziesz wszystko wiedział.

Najlepiej tez wziąć własny wzmak, ale nie wiem czy ten który posiadasz jest dla Ciebie docelowy.

To zależy jakiej muzy słuchasz i czy chcesz wymieniać sprzęt ?

papaja

>>Kerikawon opisz proszę jakim dżwiękiem grają 11-stki z Xindakiem 06-wiem, że potrafisz. Niestety w

>sieci i na forum nie można nic konkretnego na ten temat znależć. Myśle, że inni niezdecydowani

>dowiedzą się też czegoś konkretnego o tych zestawach Polpaku.

>Najlepiej tez wziąć własny wzmak, ale nie wiem czy ten który posiadasz jest dla Ciebie docelowy.

To zależy jakiej muzy słuchasz i czy chcesz wymieniać sprzęt ?<

Papaja mój dotychczasowy sprzęt to duża wieża Diory i 80W Mildtony z Tonsilu osiągnęły już "pełnoletność" (18lat). Piankowe zawieszenie głośników niskotonowych wykruszyło się i teraz to ja se mogę posłuchać ...ptaków na łące. Muszę wszystko kupić od podstaw. Na początek wystarczą mi wzmacniacz i kolumny. Jako, że słucham głównie mocniejszej muzyki rockowej, nie gardzę metalem, trochę muzyki dance to jednak od czasu do czasu lubię posłuchać muzyki klasycznej-zdarzają się tam całkiem efektowne kawałki.

Wydaje się, że Paradigm+Xindak są do tego stworzone i można brać w ciemno, bo nic lepszego teoretycznie nie powinno się znależć-no może trochę gorzej z tą klasyką ale ona będzie słuchana dorywczo.

Kerikawon napisał:

>Powiem szczerze że zabiliście mi ćwieka , nigdy nawet nie myślałem żeby podłączać M11 pod Xindak A06 .

Z m9v5 to rozumiem racjonalne podłączenie choć znam opinie ,że jest to zestaw na styk , na granicy wysterowania .<

Kerikawon jak znajdziesz kiedyś chwilę czasu i posłuchasz tego połączenia to podziel się z nami co usłyszałeś.

Jaki ewentualnie trochę mocniejszy wzmacniacz zaproponowałbys do tych 11-stek?

> Jako, że słucham głównie mocniejszej muzyki rockowej

no jeśli głównie do rockowej albo metalu to chyba jednak dobrze trafiłeś z Paradigmami, ostatnio troche posłuchałem kapeli TOOL - dynamika i energia po prostu wymiata.... jednak z tą wielkością kolumn radziłbym spasowac naprawde, 7v5 by pewnie spokojnie wystarczyły mocowo (a bas zawsze można podkręcic), nie wiem czemu sie tak boisz małych przetworników...

pamiętaj że jeśli przesadzisz z wielkością kolumn to nie tylko może przydudniac ale kolumny zagrają po prostu gorzej - przestrzeń będzie nie taka jak trzeba, gorsza stereofonią, dźwięk może się też nieco zlewac (nie znikną tak łatwo w pomieszczeniu jak mniejsze kolumny) - wiem to z doświadczenia bo kiedyś też chciałem jak największe, ale pewnie i tak dopiero sam się bedziesz musiał o tym przekonac :P

co do wzmacniacza to ja odradze jeden, nie twierdze że to zły wzmacniacz jednak do tych kolumn zdecydowanie się nie nadaje, NAD c270 (końcówka mocy) a więc automatycznie NAD c370 (bo to jest to samo tylko integra), chyba te nowsze NADy czyli c372, c352, c320 grają podobnie, także żebyś przypadkiem sie nie władował się w któregoś z nich...

polecam za to jakiegoś Rotela troche się obawiałem że to za "audiofilski" wzmacniacz dla mnie (mam w domu RA 985bx) i będzie ostro, sucho tymczasem jest piękna przestrzeń, dźwięk szczegółowy ale nie drażniący...

możesz też spróbowac jakiegoś Denona, bo też dobrze współgra z Paradigmami... no chyba że wyższy model Xindaka ale tutaj nie doradze bo nie słuchałem :)

>pydys

jeśli chodzi o wzmacniacz to zależy czy chcesz kupić wszystko nowe, czy rozważasz też możliwość kupienia jakiegoś dobrego starszego wzmaka ???

Poczytaj może opinię o Yamaszce AX-900.

To tylko taka sugestia.

Co do wielkości kolumn to w pełni zgadzam się z don'em.

Umiar to podstawa.

Poza tym ja słucham w 20m2 na 7v.4 i powiem Ci że czasami wydaje mi się że są za duże do tego pomieszczenia.

Paradigm 11 to będzie moim zdaniem mocno za dużo.

Nasze porady -wybór Twój.

pozdro papaja

Jeżeli chodzi o to czy nowe czy używane to zdecydowanie nowe. Wole mieć pewność, że to troche pogra. Jest też gwarancja a więc przynajmniej jakiś psychiczny spokój na pewien czas. Rozważam wzięcie całego kompletu z Polpaku. Mają tam korzystne formy zakupów na raty.

Mam trochę obawy o tego Xindaka bo nie ma on regulacji tonów a współczesne płyty te rockowe są często nagrane z bardzo szczupłym i oszczędnym basem i może być go trochę mało.

Jśli chodzi o te NAD-y to ciekawa rzecz bo sprzedawca w sklepie audio gdzie mają Paradigmy i Xindaki powiedział mi, że z Xindakiem te głośniki to grają za ostro, że lepiej jest właśnie z NAD-em np. 352 (bardziej łagodnie i więcej basu). No ale może taki jego gust.

>>>>Jśli chodzi o te NAD-y to ciekawa rzecz bo sprzedawca w sklepie audio gdzie mają Paradigmy i Xindaki

>powiedział mi, że z Xindakiem te głośniki to grają za ostro, że lepiej jest właśnie z NAD-em np. 352

>(bardziej łagodnie i więcej basu). No ale może taki jego gust.

• 1 miesiąc później...

>Dla M 11 sprawdzony jet Xindak XA6950V ale ta cena<

No właśnie należałoby zapytac czy jednak nie jest to za dobry jakościowo wzmacniacz dla monitorów 11v5. Byc może będzie po prostu "niewykorzystany". Może lepiej poprzestac na XA-6800R albo wogóle na A06.

jeszcze słowo na temat nowej serii v5, bo im dłużej słucham swoich 9v5 tym bardziej mi się podoba ich brzmienie :)

wydaje mi się że one potrzebowały po prostu bardzo długiego okresu wygrzania, bo teraz po 4 miesiącach czasami po prostu nie moge się nasłuchać jak one fajnie grają, różnica pomiędzy 7v4 a 9v5 to tak jakby postawić Poloneza i Audi obok siebie :)

nareszcie pojawił się zróżnicowany bas, ma teraz dziesiątki różnych wybrzmień, przestrzeń jest rewelacyjna, wokale na pierwszym planie (nie ma tego denerwującego zjawiska że ginęły gdzieś za kotarą jak w poprzedniej wersji v4), wysokie bardzo szczegółowe były cały czas ale teraz już nie są tak ostre i nie wiercą dziury w uszach (choc nadal charakter brzmienia jest z takim lekkim "pazurem"), dynamika pozostała z poprzednich wersji - bardzo żywiołowe brzmienie...

w międzyczasie przesłuchałem wiele kolumn w tym JBL Studio L890 (ktoś pytał chyba jak się ma porównanie ich do Paradigmów) i moim zdaniem to gorsze kolumny pod każdym względem (głównie braki w średnicy), gdzieś wyczytałem że niby imponują dynamiką - a prawde mówiąc pod tym względem to nie mają nawet startu do 9v5 (jedynie bas mają równie mocny, choć miałem wrażenie że jakiś taki jednostajny i mało zróżnicowany)...

w zasadzie w tej cenie chyba faktycznie ciężko znaleźć coś wyraźnie lepszego i uniwersalnego (z kolumn które słuchałem to może jedynie KEF iQ warte byłyby zainteresowania, pod pewnymi względami ciut bardziej mi odpowiadał ich charakter brzmienia, ale pod innymi z kolei słabiej wypadły od Paradigmów), chyba że ktoś szuka delikatnych kolumn do spokojnych rytmów to do takiej konkretnej muzyki coś by się na pewno znalazło

warto by dodać, że (z tego co zdążyłem przetestować) nowe Monitory zgrywają się tylko i wyłącznie z dynamicznymi wzmacniaczami

Miałem trochę przerwy w pisaniu dlatego może należałoby to nadrobić. W połowie maja w końcu znalazłem jakiś wolny dzień i zrobiłem sobie wycieczkę do stolicy. Wybrałem się tylko do jednego interesującego mnie sklepu-Polpaku na Bemowie. Poprosiłem o możliwość posłuchania dwu zestawów:

1. Paradigm Monitor 11v5+Xindak A06.

2. Paradigm Studio 40v4+Xindak XA-6800R.

Dodatkowo na koniec jeszcze Paradigm Monitor 11v4 które stały w ekspozycji.

Moje spostrzeżenia są następujące.

Początkowo czytając fora dyskusyjne i opisy w internecie doszedłem do wniosku, że głośnikami, które najbardziej by mi odpowiadały są Monitory 11v4. Byłem zmartwiony, że zaprzestano ich produkcji. Ale już po kilku minutach muzyki wiedziałem, że te głośniki są nie dla mnie. Bas olbrzymi, miękki. Na pewno dudniłby u mnie w pokoju, że hej. Wysokie tony jednostajne, monotonne. Średnie tak jakoby ich niebyło albo to ten wszechobecny bas je zakrywał, maskował. Słowem rozczarowanie. Aż dziw bierze, że te głośniki wielokrotnie były nagradzane-może faktycznie specyfika amerykańskich domów jest inna i tam grają dobrze. A może to wina materiału muzycznego, albo zbyt krótkiego słuchania lub moich preferencji brzmieniowych.

Ale posłuchałem rownież wersji 5 monitorów. I to był strzał w dziesiątkę. To były moje głośniki. Czyste wysokie tony, klarowne przejrzyste brzmienie (ogólnie jaśniejsze od wersji 4). Ale w górze nie ostre. Dzięki temu fajnie się słucha głośno. Średne tony wyrażnie słyszalne. I na koniec bas. Krótki zwarty. Bez zbędnych dodatków jak w wersji 4. Ale jak łupnie to drżyjcie narody. Po prostu betonowy. I o to mi chodziło. Porównanie tych dwóch wersji monitorów jest kolejną przstroga przed kupowaniem w ciemno bez posłuchania. Sam przekonałem się o tym na własnej skórze. Co innego chciałem przed słuchaniem a co innego okazało się w czasie odsłuchu.

I na koniec kombinacja nr 2.

Głośniki Studio okazały się oczywiście najlepsze pod względem jakościowym i zamieszały mi trochę w głowie. Wysokie i średnie tony to zupełnie inna rzeczywistość. Jakby przed słuchającym otwarł się nowy świat. Klarowność i przejrzystość robi wrażenie. Jednak niskie tony mimo różnorodności barw były dla mnie za chude, szczupłe. Za cicho je było słychać względem średnich i wysokich. Do głośnego słuchania z silnym uderzeniem basowym to one raczej się nie nadają. 60-tki, 100-tki te to zapewne, ale nie 40-stki. Wszystkie spostrzeżenia są oczywiście tylko i wyłącznie moimi odczuciami i inni mogą się z nimi zupełnie nie zgadzać.

Ameryki tu nie odkryłem, raczej potwierdziłem to co już inni na forum pisali. Ale wiem, że jeśli ktoś jest niezorientowany w temacie a chce coś kupić to przyda mu się każdy opis. To tyle na razie. Pozdrawiam-pydys.

• 3 miesiące później...

ehh, muszę to odświerzyć bo chcę kupić paradigmy i nie wiem tylko czy warto dopłacać z 9v5 do 11v5 ?? mam pokój ok 30m ale niski bo 220cm - słucham wszystkiego po trochu ale bez jazzu i musyki poważnej ;)) raczej współczesne brzmienia i trochę klasyki

ja już kiedyś pisałem, że 25m2 to mniej więcej będzie minimum dla 9v5

u mnie na 15m2 były bardzo duże kłopoty z basem - skończyły się dopiero znacznym odstawieniu od tylnej ściany i po zatkaniu jednego bas refleksu (są 2 otwory w kolumnie)

myślę, że w tym niskim pomieszczeniu to nawet 7v5 by spokojnie dały radę

Cześć mim. 30m2 to jest już spora powierzchnia. Jedyny kłopot może być z tym trochę niskim pomieszczeniem. Moim zdaniem spokojnie można wstawić tam te 11-stki. Uważam również, że warto wydać trochę więcej i kupić właśnie te większe. Moim zdaniem mają lepszą równowagę tonalną i prawdziwy, mocny bas czego nie mogę powiedzieć ani o 7-demkach ani o 9-tkach. Trochę spostrzeżeń na ten temat napisał w wątku "klub zwolenników paradigmów"-tiroy.

• 3 miesiące później...

Czy ktoś słuchał paradigmów 9v5 z hybrydą xindaka 6200 bo teoretycznie takie cuś chyba powinno nieźle zagrać Pytam bo zorganizowanie odsłuchu nie jest dla mnie łatwe i chcę się rozeznać czy warto. Bardzo proszę o wrażenia z odsłuchu i wszelkie sugestie dotyczące ww zestawu.

zdzichu wybacz do Monitor 9 v 5 wystarczy Xindak A-06 .

Jeśli sie upierasz przy XA-6200 szukaj w innym przedziale jakościowym , z Paradigm od Studio 20 v4 w górę ....

Oj chyba przesadziłem z tym wzmacniaczem.

Tak sobie jeszcze myślę o xindaku 6800R do tych paradigmów 9v5 Czy to też byłaby znaczna przesada? Może ktoś słuchał tych kolumn ze wzmacniaczem 6800R i z A-06 ? Czy jest jakaś zauważalna różnica w brzmieniu?

I jeszcze proszę o podpowiedź wśród jakich kabelków głośnikowych powinienem szukać żeby dobrze zagrały z powyższym zestawem.

Dziękuję za wszelkie sugestie w tej sprawie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.