Skocz do zawartości
IGNORED

Czy maskownice maja wpływ na dzwiek??

Blady99

Rekomendowane odpowiedzi

Przegladalem tak sobie forum ostatnio i stwierdzilem ze wsumie to temat nie został wyjasniony..jak to jets z tytmi maskownicami?? Czy powinny byc zalozone przy odsluchu czy jednak nie bo powoduja jakies zmiany w dzwieku??!!

-->Blady99, tak, maskownice mają wpływ na dźwięk.

To czy należy je zdjąć czy pozostawić zależy min. od konstrukcji danego zestawu głośnikowego (są takie które dają założone przez konstruktorów brzmienie tylko z założonymi maskownicami, najczęściej jest jednak na odwrót).

no wlansie tak msyallem..tylko ze sie okazuje ze maskownice w moich B&W sa tak tandetne ze te znoki co je trzymaja poprstu pekaja..a probuje robic to naprawde delikatnie..wiec jak mam to zdejmowac za kazdym razem i zakladac potem zeby przypadkiem ktos mi palucha nie wszadzil w glosnik to za miesiac te maskownice nie beda mialy sie na czym trzymac:)

-->Blady99, maskownice zdjąć, do pokoju odsłuchowego nie wpuszczać nieporządanych(czyli praktycznie wszystkich) osobników.

Jeżeli pokój odsłuchowy jest ogólnie dostępny dla pozostałych domowników, dokonać eksmisji/eksterminacji* tychże ;)

*niepotrzebne skreślić

W pokoju ogólnodostępnym należy zastosować:

1. głeboką fosę wokół kolumn

2. zapadnie

3. elektrycznego pastucha

4. pułapki ala Templariusze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Tak ale mi się niechce ich zdejmować.

Wniosek:

mają mniejszy wpływ niż lenistwo coniektórych :)))

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ja bym dał jeszcze czujniki ruchu zawieszone nad kolumnami - nieprzyjaciel metr od głośnika i syrena...

Paradigm montuje głośniki bez wpuszczania i założona maskownica jest z nimi w jednej płaszczyźnie, brak dyfrakcji i tak każą słuchać.

theli28, 22 Lis 2006, 15:16

>jesli masz dzieci - nigdy nie należy ściągać maskownic bez względu na ich wpływ na dźwięk :))

Bez przesady ja mam dwójkę małych szkrabów i nigdy nie było u mnie problemu z zakładaniem maskownic z ich powodu.

Sa metody aby wytłumaczyc dziecku że nie powinno tego czy tamtego dotykać (podobnie jak z urządzeniami lampowymi)

pozdrawiam rodziców audiofilów:))))

Mojemu audiofilskiemu kotu nie można wytłumaczyć wyższości kolumn bez maskownic nad z maskownicami. Uwielbia drapać maskownice. Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób jak odstraszyć kota od głośników? Próbowałem już różnych metod włącznie z czosnkiem pod kolumnami.

Skuteczna metoda na kota to solidnie go przesrtaszyć podczas robiena szkody. Jeśli spróbuje ponownie, wystraszyć go jeszcze raz... Po 2-3 razach przestanie próbować. Na mojego kota skutecznie działa rozpraszacz do wody, ale przy kolumnach raczej nie polecam...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Skutecznie przestraszonego kota można poznać po ogonie napuszonym jak u wiewiórki... :))))

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Osobiście wole bez maskownic (podobnie zaleca producent)W przypadku mioch kolumn maskownice są z dość grubego materialu i skutecznie tłumia wysokie tonacje.

Na kota proponuje rozwiązanie "Sami Swoi" czyli kot + sznurek :P.

Niektórzy producenci zalecają używanie maskownic, gdyż tak zostały najlepiej dostrojone kolumny, inni odwrotnie, ale i tak lepiej je mieć.

Kurz i inne nieprzewidziane rzeczy mogą nam zepsuć cały sprzęt. Takie gdybanie, czy kondom jest lepszy od stosunku przerywanego:)

w moich glosnikach maskownice wygladaja jakby byly zrobione dla lepszego rozpraszania dzwieku czy cus, smieszna sprawa bo zakrywaja bas reflex (ale nie slychac aby sie odbijalo na basie), ogolnie slychac zlagodzenie wysokich/srednich, przez co ma sie wrazenie ze dzwiek jest bardziej ulozony, co dla mnie jest minusem bo wtedy muzyka nie robi wrazenia brakuje jej pazurka w wysokich/srednich(brakuje tez drazniacych czasami sybilantow wiec jak ktos ma drazniacy zestaw to proponuje probowac sluchac z maskownicami), basik na dluzsza mete bez zmian.

>CATV, 22 Lis 2006, 18:09

>Mojemu audiofilskiemu kotu nie można wytłumaczyć wyższości kolumn bez maskownic nad z maskownicami.

>Uwielbia drapać maskownice. Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób jak odstraszyć kota od głośników?

>Próbowałem już różnych metod włącznie z czosnkiem pod kolumnami.

sa specjalne srodki zapachowe do stosowania na meblach, ktore zniechecaja koty do blizszego kontaktu - popytaj w sklepach zoologocznych.

>Mojemu audiofilskiemu kotu nie można wytłumaczyć wyższości kolumn bez maskownic nad z maskownicami.

>Uwielbia drapać maskownice.

najwyrazniej twoj kot jest audiofilem bo zauwaza ze maskownice sa bleeeee i je niszczy ;-D

>Może ktoś zna jakiś skuteczny sposób jak odstraszyć kota

moje wnioski z 10-letniego posiadania kota sa takie ze z nim sie nie wygra, trzeba sie pogodzic z tym ze zrobi co chce.

10-leni kot? nie wiem ile dokladnie zyja koty, ale chyba nie ma co sie specjalnie juz martwic o maskownice:)

Ewentualnie można go dociązyć ołowiem. Stanie sie lagodniejszy i dosc przewidywalny:)

Są specjalne środki odstraszające koty. Przejdź się do zoologicznego.

A jak nie zadziała, to zdejmij maskownice i połóż obok. Przynajmniej kolumnom sie mniej oberwie

Jak kot jest młody, to (czasami) można go czegoś nauczyć, ale bez przesady :)

Można spróbować wodą w jakimś atomizerze, np. w buteleczce po wodzie toaletowej - jak przychodzi do drapania potraktować kota wodą :) Jeden z moich oduczył się w ten sposób wieszania na firankach.

chyba powinieniem zmienic tytul na: Czy zwierzeta domowe maja wplyw na dzwiek kolumn:))))...no bo przeciez maskownice przez zwierzeta i innych malych uzytkownikow sa zakladane:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.