Skocz do zawartości
IGNORED

Wieza Panasonic i kolumny do tego

IGNAC

Rekomendowane odpowiedzi

witam !

obecnie posiadam takie malutkie "cudeńko":

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać sprzęt posiada system Bi AMP. Jedyne co mogę przerobić bez ingerencji w elektronikę to kolumny !

I to chciałbym wykonać. Obecnie w głośnikach zamontowane są jakieś padliniaste piezoelektryki. Mysle i złożeniu wlasnych kolumn do tego zestawu.

Moje pytanie: czy to ma sens ? jeżeli tak to jakie głosniki zastosować lub gdzie szukać informacji ?

Prosze o pomoc.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29664-wieza-panasonic-i-kolumny-do-tego/

To może na początek wywalić tego piezoelektryka i włożyć coś normalnego. Mało tam miejsca, to może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Nie budowałem sam nigdy kolumn, więc może to głupia sugestia, może się ekspert jakiś wypowie, ale tak mi się skojarzyło, to zawsze jakiś pomysł do rozważenia.

Ukryta Zawartość

no ciekawa propozycja. bo to wlasnie wysokie są takie czasami ostre, albo nawet bym powiedział wysoko nie naturalne. słychac poprostu ze dźwiek wysokotonowy wydobywa sie z jakiegos lipnego głośniczka. tylko musze zmiezyc czy mi tam wejdzie.

tylko pytanie, ktory z nich wymienic. bo są 2 wyskotonowe, jeden stozkowy 6 cm, a drugi piezoeletryczny, wygląda mi na jakies 2 - 3 cm. aczkolwiek jak dokładnie posłucham to ten piezoelektryczny grfa albo bardzo cicho albo bardzo zadko, bo prawie wcale go nie słychac. natomiast dobrze słychac dzwiek z tego stozkowego 6 cm. wiec moze to własnie jego wymienic ? czy w tej sytuacji ten mission bedzie grał lepiej ???

Ale poszaleli. Normalnie wystarcza na górę jedna kopułka a oni dali aż dwa głośniki. Ten piezoelektryczny to w ogóle porażka. A stożkowy? No cóż, wysokotonowe głośniki stożkowe widywałem tylko właśnie w mini-wieżach, wszędzie indziej są to kopułki (lub wstęgi albo jeszcze inne wynalazki), więc teoretycznie ta kopułka powinna być lepsza. Ale na głośnikach się mało znam więc szczegółowo Ci nie odpowiem. Na początek obejrzyj te kolumny czy w nich się da wymontować głośniki bo wyglądają na wklejone.

A co do kopułek Missiona to mogę powiedzieć że w tych kolumienkach brzmią bardzo dobrze i napewno nie krzykliwie:

Ukryta Zawartość

A może to właśnie było by rozwiązanie Twojego problemu?

Ukryta Zawartość

hm, czyzby panasonic postanowil spieprzyc udana serie SC-PM? Znam dobrze 2 starsze modele - PM15 i PM20 i tam kolumny sa 2-glosnikowe: jest maly szerokopasmowiec i wiekszy woofer. Mialo to cz. podzialu ok 130-150Hz o ile pamietam. Moze w PM71 jest podobnie a moze nie? Proponowalbym wiec nie brac sie do przerobek przed zrobieniem pomiarow bo efekt moze byc marny.

>Zamiast kombinowac z wymiana przetwornikow i grzebaniem potem w zwrotnic, to lepiej juz kupic

>chocby najtansze monitor audio bronze - napewno rezultat bedzie o wiele lepszy.

chyba nie zrozumiales. Te wiezyczki maja autentyczna bi-amplifikacje tzn. aktywna zwrotnice i osobne wzmacniacze do czesci wysoko- i nisko-tonowej. W kolumnach sa tylko glosniki.

"zwyczajnych" kolumienek podlaczyc sie do nich nie da bo albo nie beda dobrze grac albo glosniki szlag trafi.

AlexE. wlasnie zastanawiałem sie nad zakupem monitorów ale faktycznie bałem sie iż z powodu systemu bi amp nie da się podłaczyć zwykłych monitorów. z wiezy wychodzą 2 x po 2 kable na jeden głosnik. czyli jak odłaczylem jedną parę kabli grały tylko nisko / srednio tonowe. wysokie ani mru mru. i odwrotnie to samo. tak wiec jest to faktycznie bi amp. nie wiem czy w kolumnie są jakies zwrotnice ale z tego wynika ze nie. są tam tylko gośniki. należy wiec dobrać odpowiedni wysokotonowy w zamian za ten stozkowy 6 cm. problem z tym ze te głosniczki są chyba wklejone bo nie widac jakichkolwiek wkrętów. trzeba by spróbowac je odkleić ale pewnie plastikowe kólko wokół glosnika szlak trafi bo jest delikatne.

pytanie moje: czy biorąc pod uwage te parametry które są nam znane z opisów (patrz linki powyzej) mozna stwierdzic iz te missiony bedą pasowały ???

Jakiekolwiek inne kolumny będę pasowały. Ale:

-Jeżeli mają podwójne terminale (do bi-wireingu) to wystarczy zdjąć zwory i podłączyć odpowiednio dwoma kablami do tych dwóch wzmacniaczy. Oczywiście zwrotnice które w nich są będę nieprzydatne, bo nie będą miały czego filtować, więc można by je wywalić i podłaczyć głośniki bezpośrednio do terminali

-Jeżeli mają pojedyńcze terminale no to trzebaby je zamienić na podwójne

Te kolumny Denona/Missiona co podałem mają pojedyńcze terminale.

Ale tak myśląc nad tym to zupełnie inne kolumny mogą tu być problematyczne, bo jednak ta zwrotniaca która jest we wieży ma dobrany podział pod te głośniki które są w tych kolumnach więc z zupełnie innymi może być niedobrze.

Czy w tych kolumnach co są nie ma zwrotnic, może coś jest co rozdziela na te dwa wysokotonowce, a może nie, najgorsze jest to zaklejenie, że każda próba zrobienia czegoś może się wiązać ze zniszczeniem tego co masz.

Ten Mission wygląda że powinien pasować (ale jak pisałem nie jestem znawcą w tej tematyce), z tego co pisze Panasonic, wyglada na to że podział jest na 3kHz, a od tej wartości ten głośnik już ma bardzo ładną płaską charakterystykę, mocowo wytrzyma, ma większą impedancje niż te w komplecie więc wzmacniaczowi nie zaszkodzi.

Myślę że przed "niszczeniem" kolumny mógłbyś spróbować odłączyć wysokotonowce które masz podłączyć kable do tych Missionów (które byś sobie przyczepił tymczasowo na zewnątrz kolumny) i posłuchać. O ile oczywiście koszt tych głośników w razie niestysfakcjonującego wyniku Ci nie przeszkadza i jakiś ekspert się nie wypowie że jednak nie pasują a ja się nie znam. Więc na razie poczekaj aż odpisze ktoś kto wie więcej o głośnikach..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.