Skocz do zawartości
IGNORED

Panasonic S52 - konwersja do 720/1080

charczenko

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie wlasnie nad wyborem odtwarzacza DVD z konwersja do 720/1080. Rozpoczalem od przygladania sie Samsungom - ale ostatnie skierowalem wzrok rowniez na Panasonica S52. Mam pare pytan do posiadaczy tego modelu:

- czy S52 umozliwia konwersje do 720/1080 po zlaczu komponentowym?

- czy S52 czyta format SACD? Na stronie Panasonica widzialem ze czyta DVD-Audio - ale nie bylo ani slowa odnosnie SACD

- w jakich formatach S52 czyta napisy DIVX? tylko SRT czy rowniez TXT? Jak wyglada wyswietlania napisow - wielkosc czcionki, tlo napisow...

Dzieki i pozdrowienia

Charczenko

https://www.audiostereo.pl/topic/29615-panasonic-s52-konwersja-do-7201080/

Prezes

Dzieki za pomoc. Kojarzysz moze jak jest z konwersja do 720/1080 na zlaczu komponentowym? Moj telewizor ma tylko wejscia komponentowe (nie ma HDMI) wiec konwersja po HDMI jest dla mnie na fredzel...

Widzialem w sieci kilka wpisow z ktorych wynikalo ze S52 to troche gorszy S97 w innej obudowie itd. Z tego co kojarze S97 umozliwial konwersje do 720/1080 po komponencie - ale zanim wydam siano na kupno chcialbym sie upewnic. Niestety - nie udalo mi sie do tej pory w Euro/Media Markt dopasc S52 do przetestowania - stad moje pytanie do posiadaczy...

Pozdrowienia

Charc

Używam tego S52 i jestem w pełni zadowolony. Na temat konwersji Ci nic nie powiem, bo nie wiem. Narazie wyświetlam obraz na 21 calowym starym TV. Natomiast napisy do divx-ów czyta z txt, czcionka wyraźna, oczywiście są polskie znaki. Raz na około 30 filmów są kłopoty z obrazem z divx-a ciągną się plamy piksli, ale generalnie to rzadkość. Natomiast ciekawostką jest to, że w jakiś magiczny sposób jednak on naprawia obraz. Niektóre divxy bardzo słabej jakości, nie dające się oglądać na komputerze puszczone przez S52 stały się znośne a nawet niezłe. Byłem zaskoczony.

Mam pytanie do użytkowników Panasonica S52, nie chcę zakładać osobnego wątku, więc wtrącę się tutaj. Czy ten odtwarzacz ma wyjście cyfrowe koaksjalne? Piszą, że tak, a na zdjęciach widzę tylko cyfrowe optyczne. Zamówiłem ten odtwarzacz w sklepie internetowym, dostanę dopiero w środę i zżera mnie ciekowość, bo kupiłem go z myślą o podłączeniu do zewnętrznego przetwornika stereo.... Dzięki z góry za odp. Pozdr. Piotr

I jeszcze jedno pytanie od ignoranta techniki cyfrowej :)

Będę słuchał na zestawie stereo, przy użyciu przetwornika i wzmacniacza stereo, więc rozumiem, że w ustawieniach odtwarzacza ustawiam na "2 Speakers", to jeszcze dla mnie jasne. A co jeśli chodzi o wybór Bitstream/PCM? Którą opcję wybieram? :) Czy Bitstream jest tylko do dekodera wielokanałowego czy do mojego CECa też mogę wybrać tą opcje?

do piotr_lass

oczywiście,że jest wyjście koaksjalne chociaż mnie zmyliła przed zakupem tego odtwarzacza informacja w teście Audio-Video, że go brak. Wyjście jest oznaczone żółtym kolorem,odsunięte dziwnie od optycznego.

-> piotr_lass, 25 Lis 2006, 10:43

O ile Twój CEC jest DAC-iem tylko dwukanałowym, bez żadnych dekoderów Dolby Digital i DTS (a zapewne właśnie tak jest), to konieczne jest wybranie PCM. Przy takim ustawieniu odtwarzacz wysyła dla każdego formatu dźwięku PCM Stereo. Przy opcji Bitstream miałbyś prawdopodobnie tylko trzaski i szumy zamiast dźwięku, a dodatkowo (według Piotrka608) taki sygnał może być nawet niebezpieczny dla przetwornika.

Pozdrawiam.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Tak jak pisze mzm, wyjście koaksjalne nie jest tuż przy optycznym i mnie też wydawało się, że go nie ma. Na szczęście pan w sklepie wiedział i powiedział, inaczej bym nie kupił.

Przy omyłkowym ustawienu Bitstream zamiast PCM pojawia się pisko-szum, strasznie nieprzyjemny dla ucha i pewnie mogący uszkodzić sprzęt gdyby wzmacniacz był ustawiony za głośno. Dobra rada, to wyciszyć wszystko przy ustawianiu opcji i zgłaśniać powoli.

-> Edward

"Przy omyłkowym ustawienu Bitstream zamiast PCM pojawia się pisko-szum, strasznie nieprzyjemny dla ucha i pewnie mogący uszkodzić sprzęt gdyby wzmacniacz był ustawiony za głośno."

Dokładnie, właśnie tak reaguje mój DAC na sygnał inny niż PCM. Niestety, ten nieprzyjemny szumo-pisk ;) jest ponoć nie tylko niebezpieczny dla samych kolumn (co jest oczywiste), ale właśnie wg Piotrka608 również dla samego DAC-a ("Tak, moga uszkodzic przetwornik lub raczej jego sekcje wejsciowa, układy cmos lub interfrejs"

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Piotrek608 raczej wie, co mówi, więc lepiej uważać na to czy się ustawiło Bitstream czy PCM.

Zaś co wspomnianej konwersji to czy aby nie dotyczy to tylko i wyłącznie sygnału cyfrowego?

Na wyjściu analogowym nie ma tylu linii o ile dobrze się orientuję.

Z tego co ja się orientuję to komponent przeniesie pełny sygnał HD, ale czy skaler w DVD może działać po komponencie tego już nie wiem.

wydaje mi się że krzyku ma troche racji analogowe wejście komponent prześle hd, problem leży w tym że upscaling działa tylko po hdmi (przynajmniej w moim philu 9000, ale z tego co wiem jest tak zawsze), po komponencie pójdzie max 576, i mimo ze w moim philu da się po komponencie włączyć upscaling hd i tak idzie tylko 576 co wyrażnie potwierdza instrukcja obsługi

Jeśli na wyjściu komponent pojawiłoby się więcej linii to zwykły stary odbiornik TV by się nie połapał w tym i nic nie wyświetlił. Nadal wydaje mi się, że ta konwersja dotyczy tylko wyjścia cyfrowego, ale pewności nie mam.

Dzieki za odpowiedzi - dokladnie o to chodzilo mi w pytaniu.

Nie wiesz moze czy - wzorem np. Samsunga HD-950 - dla tego Panasonica istnieje remote hack ktory odblokowuje upscaling po komponencie?

Pozdrowienia

Charc

Pobawiłem się trochę tym panasoniciem i na razie nie jestem w pełni zadowolony.

Wszystkie mije spostrzeżenia są wyrobione na podstawie do porówniania do żródła jakim jest komputer podłączony do projektora Z4 przez HDMI.

Na razie S52 podłączony jest kablem component i jakość obrazu DVD w stosunku do obrazu z komputera jest słabszy. Kolory bardziej matowe, słabsza ostrość, mniejsza szczegółowość cieni. Obraz gorszy niż dobry divix z mojego kompa.

Czekam na kabel HDMI aby móc porównać do kompa. Mam nadzieje ze bedzie lepiej i zobaczę benefit z upscalingu (zachwalanego) na tym hardwarze.

Ale kilka rzeczy juz wiem ze sie nie zmieni:

1. Divixy ze scieżką DTS są nie do obejrzenia. Player nie może odczytać ścieżki audio. Nawet na wyjściu cyfrowym cisza. Wielka kicha jako ze mam kilkadziesiąt takich filmów. Wieelka szkoda.

2. Co któryś divix ma poważne artefakty obrazu. Zarówno starsze jak i nowe pliki potrafią mieć ten problem. Jest to podobno problem z niekompatybilnym bitrate. Komp nie ma żadnych problemów.

3. Trzeba uważać aby nazwy plików były krótkie. Za długie nazwy powodują niemożliwość zmatchowania napisów jezeli w jednym folderze sa np. dwa pliki z filmem (cześć 1 i 2). To mozna przeboleć pamiętając przy nagrywaniu nowych płyt. Ze starymi nie wiele można zrobić.

4. Jakość obrazu divixów jest wyraźnie gorsza od projekcji z komputera. Ale jak z DVD poczekam na lepszy kabel HDMI.

5. No i oczywiście pliki o rozdzielczości większej niż 572 nie są odczytywane (żegnaj lost w rozdzielczości HD:( ). Ale o tym wiedziałem zanim kupiłem. Co więcej coś takiego potrafi tylko kiss za 1000 PLN. Nic innego, nawej najdroższe modele tego nie zrobią. No i oczywiście komp portrafi.

CZy ktoś ma może Pioneera 696? Czy ten player w jakimś punkcie jest lepszy niż Panasonic?

Już zaczynam żałować że kupiłem Panasa. Ale może jakiś przyszły update softwaru rozwiąże jakichś z ww. problemów.

PS

Jedyna pozytywna wiadomośc ze player wczytuje pliki większe niż 2 GB. (gdzieś czytałem ze niektóre playery czegoś takiego nie łykają). napiszę wiecej jak pobawie sie na HDMI.

do Konrado

zawsze z zaciekawieniem czytam recenzje odtwarzaczy DVD w których 90% treści dotyczy divx ... albo szukamy jakości obrazu i to dają tzw markowe odtwarzacze albo wygody w obsłudze divx i wtedy kupujemy mantę

innych rozwiązań nie ma wg mnie nie ma

wysokie wymagania co do jakości obrazu to zdecydowanie DVD po HDMI, mam Samsunga hd-950 i obraz po RGB jest taki sobie za to po HDMI zdecydowanie lepszy, funkcję typu divx traktuję jako dodatek podobnie jak producenci. Nie wymagam od niej rewelacji, jesli chcę objerzeć w komforcie i swietnej jakości film to biorę płytę DVD, jesli zaś chcę objerzeć coś mniej ważnego (czy raczej zaliczyć) to puszczam divx.

Gdyby dla mnie wyznacznikiem była obsługa divx to kupiłbym mantę ze względu na rozwijany i dopasowywany do potrzeb divxowców soft.

nie był, nie jest i pewnie nie będzie priorytetem dla producentów "tzw markowego sprzetu" divx

Mam kilkaset filmów na DVD więc patrzyłem w 50% pod tym kątem i kupuje kilka miesięcznie. Obraz z kompa z dobrego odtwarzacza softwaroewgo (theatertek) jest lepszy niż ze stacjonarnego DVD. Podobno s52 to najnowszy model i jeden z lepszych tej firmy.

Co prawda nie używałem jeszcze HDMI więc wstrzymam sie z komentarzem ile warte są stacjonarne odtwarzacze DVD w stosunku do kopmutera.

"jesli zaś chcę objerzeć coś mniej ważnego (czy raczej zaliczyć) to puszczam divx."

Widzisz prezes, ja tak samo jak ty. Tylko jak to zrobić bez dzwięku, lub z obrazem kaszana, albo bez żony, która chce napisy?

Jak ma divixa to niech chociaż go żetelnie obsługuje.

Konrado,

1. U mnie chodzą Divxy z DTSem i same płyty DVD-audio również.

2. artefakty zdarzają mi się na około 1 na 30 filmów. Można przeboleć, a jeśli to coś ważnego to wypalić z tego płytę DVD.

3. Z nazwami nie miałem problemów, czasami (bardzo rzadko) plik tekstowy się nie czyta, ale nie znalazłem powodu.

Pozdrawiam

Edward, no to mi humor poprawiłeś. U mnie wyświetla - nie można odtworzyć audio lub coś takiego. Jaką wielkośc ma twoj plik avi ze ścieżką DTS? bo może moje pliki są za duże (wszystkie 2.1GB).

Konrado, 30 Lis 2006, 12:46

>Edward, no to mi humor poprawiłeś. U mnie wyświetla - nie można odtworzyć audio lub coś takiego.

>Jaką wielkośc ma twoj plik avi ze ścieżką DTS? bo może moje pliki są za duże (wszystkie 2.1GB).

Nie to nie to. Właśnie sprawdziłem i jeden film jest podzielony na pliki 700Mb. dzięk DTS i niestety cisza.

Jak masz ustawiony player? CZy w quick OSD wyświetla ci ze masz ścieżkę audio DTS?

do konrado

myślę że odtwarza rzetelnie divx tylko ze twoje wymagania są wysokie bo masz duże pliki z ogromną ilością informacji których ten odtwarzacz nie da rady przemielić, tak jak piszę dla producentów wazne jest to aby w opisie pojawiła się info że "odtwarza divx" ale nie po to jest produkowany, nie nazywa się odtwrzacz divx z funkcją obługi płyt dvd.

Poza tym ten divx działa, 99% userów będzie zadowolona i pod tę większość są jego parametry ustawiane a jak chcesz HD to producenci oferują ci odtwarzacze HD-DVD lub BlueRay, polityka biznasowa jest taka że na tamtych odtwarzaczach zarobią i oni i producenci nośników i dystrybutorzy filmów w nowych formatach na divx nie zarobi nikt :-)

nie wygrasz z wielkimi koncernami, ten divx nie jest tam po to abyś był szczęśliwy tylko po to aby ten budżetowy i tani odtwarzacz mógł konkurować z innymi tanimi odtwarzaczami

o divx w wysokiej rozdzielczosci zapomnij, tylko komp przemieli takie ilości informacji

No to prezes samo sie nasuwa ze komputer lepszy niż odtwarzacz DVD - z twojej wypowiedzi.

A odnośnie HDDVD i BD to mówmy realnie. Nie ma u nas ani sprzetu ani filmów. A jak ktoś na prawde sie uprze to znajdzie ale za jakie pieniądze. Ja fanatykiem nie jestem. A HD już oglądam z sieci bez kosztów ale z kompa.

Moze ten s52 jest budżetowy, tak samo jak HD950, więc "przygadał kocioł garnkowi". Tym bardziej powinien mieć dobrą obsługę taniego/budżetowego formatu divx.

Ponadto duże pliki nie mają nic do problemu. Sprawdzałem na normalnych i to samo. A divixów HD wiedziałem ze nie czyta. Więc cały czas jestem rozczarowany i moje podstawowe problemy z tym sprzetem mnie rozczarowują.

Edward,

Jakaś pomoc w ustawianiach audio dla tego Panasa? Moze mam coś źle ustawione?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.