Skocz do zawartości
IGNORED

Integracja - SET, kolumny, sub, kable

Darekk

Rekomendowane odpowiedzi

Darekk,

Tak, ale LV to też łatwe kolumny ...

Z tymi wymianami kolumn to dziwna sprawa, podobnie jak Ty właśnie dzisiaj dostałem (tymczasowo) kolumny 40tys (WB A.C.T.) na podmianę moich 6tys. I pierwsze wrażenie jest takie sobie. Oczywiście nie ma kwestii, które są lepsze - to jest różnica 2 klas ...ale ..hmm też coś jest nie tak. Grają jakoś tak wolno i nie do końca spójnie, trochę za bardzo wyostrzona góra, grająca trochę "oddzielnie". Coś dla zwolenników "kulturalnego" brzmienia. Ja lubię dynamikę, żywiołowość, przestrzeń i naturalne brzmienie (może być trochę pozniekształcane, mi to nie przeszkadza). Z drugiej strony przestrzeń wszerz jest baaardzo dobra no i duużo słychać. Może i fajnie ale nie jest to ekspresja muzyki na żywo. No ale to pierwsze wrażenia.

Słucham dość cicho (jest po 22) i mam budżetowy przedwzmacniacz phono (mój stały się naprawia). Więc może jutro wrażenia będą inne. Z CD jest trochę lepiej.

Może też jest to kwestia przyzwyczajenia do starych kolumn?? Rok temu miałem przez miesiąc mniejsze WB (Curve??) i wrażenia były jak najlepsze.

Z ASL jestem bardzo zadowolony: przestrzeń, żywiołowość, szybki, bezpośredni, duża klarowność dźwięku ...no ale nie z każdymi kolumnami gra (np. fatalnie było z Thiel 1.6 i chyba te WB to też nie jest optymalny głośnik, choć w sumie jest fajnie). Pełni możliwości ich jeszcze nie słyszałem, nie słuchałem ich z kolumnami o efektywności powyżej 90db. No i na razie bez przeróbek, chińskie lampy itd.

Coincident ->HifiClub (ci od macintosha).

ps. też słucham raczej intuicyjnie, podobnie jak Ty ale nie jestem szczególnym fanem basu no i w zasadzie "analog only"

Krzycho , przejrzałem tą recenzję, Pomiary są bardzo ogólnikowe - mała ramka z dwoma niewyrażnymi wykresami i zdanie: efektywnośc wynosi 92db. Moim zdaniem to trochę mało aby ogłaszać zwycięstwo.:)

Unick

>Z tymi wymianami kolumn to dziwna sprawa, podobnie jak Ty właśnie dzisiaj dostałem (tymczasowo)

>kolumny 40tys (WB A.C.T.) na podmianę moich 6tys. I pierwsze wrażenie jest takie sobie. Oczywiście

>nie ma kwestii, które są lepsze - to jest różnica 2 klas ...ale ..hmm też coś jest nie tak

Zabawnie z tą różnicą 2 klas -ale coś nie tak ;-)

Przed swoimi odsłuchami policzyłem sobie, że teoretycznie mogę mieć dźwięk o 6 (sześć) klas lepszy od obecnego poprzez wymianę: 1-2. Kolumn (tu o 2 klasy bo skok z 3tys zł ->ok. 20 tys zł); 3. Interkonektu; 4. Kabli głośnikowych (jestem gotów dać x10 w stosunku do ceny obecnych); 5. Dodanie supertweetera; 6. Dodanie dobrego kondycjonera/ sieciówki.

Prawda jest taka, że nawet nie potrafię sobie wyobrazić dźwięku o sześć klas lepszego (nawet o 6 malutkich klas) - musiałbym być ciągle w siódmym niebie ;-)

Darekk, 18 Lis 2006, 23:03

>Mam coś w rodzaju live end/dead end. Ten dead end jest nieźle wytłumiony /rozproszony przez regały z

>książkami, poza tym tylna ściana ok. 2.5 metra za uszami.

Tylko, że LEDE to dokładnie odwrotne ustawienie: dead end jest za głośnikami:) - tak to wymyślono dla monopoli. Całkowita likwidacja pierwszych odbić nie każdemu jednak odpowiada, niektórzy odbierają to jako zbyt zgaszoną akustykę, dlatego tył i boki muszą skutecznie rozpraszać.

U Ciebie trochę pomagają te 2 metry od szyb, ale dając tam tłumienie usłyszałbyś, jak naprawdę dobrze może grać ten świetny sprzęt - precyzja lokalizacji i powietrze!

Zachęcam do małego wysiłku, wystarczy prowizorycznie zasłonić to szkło czymś grubym i miękkim. Ja używałem do testów materacy. Jeśli to Ci się spodoba, to na stałe powieś tam mocno sfalowane zasłony z najcięższego materiału jaki znajdziesz.

Powodzenia!

Oczywiście masz rację. Prawdopodobnie u mnie jest semi-dead end / semi-live end (albo odwrotnie ponieważ semi-dead = semi-live ;-)

Zasłony i materace odpadają (słuchać muzyki tyłem do widoku też nie będę) - ale ze 2 ustroje akustyczne jeszcze mogę dodać, i mam to w planach.

Pozdrawiam

D.

Ciekawy, choć ogólnikowy, artykuł Swiniarskiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , jest Wam zapewne znany. Z ogólną konkluzją się zgadzam - to tylko modele czy też produkty, sztuką jest zrobić z nich danie, bez nadmiernej ortodoksji, bo prócz dźwięku karmę dać trzeba też innym zmysłom/chuciom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam z głowy problem widoku, bo nie umiem i słuchać i patrzeć. Od pierwszego dźwięku gały mi się same zamykają i to jest nie do opanowania. W domu no problem, ale przy ludziach trochę głupio to wygląda i tam muszę się pilnować:)

MariuszJ - ciekawy artykuł (choć faktycznie b. ogólny). Swego czasu przerabiałem Master Handbook of Acoustics (mam na półce), skończyło się tylko na tym, że mam dobre proporcje pokoju, a do tego (częściowo przypadkowo) kontrukcja pokoju i części przeszklonej jest taka, że nie mam raczej pierwszych bocznych odbić.W każdym razie absolutnie potwierdzam, że akustyka pokoju to podstawa, i tu niestety nawet pomieszczenia odsłuchowe w salonach są na ogół kiepściutkie.

Darekk

>>Zabawnie z tą różnicą 2 klas -ale coś nie tak ;-)

No, kabli to tak bardzo bym nie liczył, bo nigdy nie dają dużej różnicy, a sieciówki to z pewnością :)

U mnie kolumny są ostatnim elementem do wymiany, więc stare kolumny zdecydowanie odstawały od reszty sprzętu. Więc różnica powinna być baardzo odczuwalna.

I oczywiście tak jest, dzisiaj nawet lepiej niż wczoraj, pomogło podłączenie kolumn do wyjść 4omowych (było poprzednio podczepione do 8 omowych). Kolumny mają 6omów (minimalny spadek do 4). Dźwięk stał się bardziej spójny i naturalny (przedtem dało się wyczuć, że każdy głośnik grał jakby osobno - teraz stanowią jedną całość).

Tym niemniej nie jest ze wszystkim OK, nowe kolumny grają wolniej i nie ma takiego odczucia bezpośredniości dźwięku. Nie ma też takiej dynamiki muzyki na żywo (namiastkę tego miałem przy starych kolumnach).

Więc ta kombinacja kolumny/wzmacniacz - mimo, że jest całkiem nieźle nie jest szczególnie synergiczna - powinno dać się dużo lepiej. Mam nadzieję, że te na które czekam takie będą.

Na Twoim miejscu też nie wymieniałbym kolumn, dopóki nie trafisz na takie pod każdym względem lepsze i bez najmniejszych wątpliwości.

ps. masz doświadczenie z różnymi lampami 845?

Krzycho, 22 Lis 2006, 16:45

>Darekk

>Może zajrzysz na stronę 4Sound (firma z Wrocka)? Mają tam takie różne ustroje.

Dzięki zajrzałem, całkiem ciekawie, aczkolwiek "promienie dźwiękowe" które są w opisach trochę mnie zaskoczyły :-)

Ale wybór ustrojów w ABC Soundlab jeszcze większy.

Unick

Rozumiem Twoją radę co do kupna kolumn, ale Cabasse juz zamówiłem (na podstawie dostępnych informacji, świadom pewnego ryzyka ale w życiu trudno uniknąć ryzyka i nie mam z tym żadnego problemu).

A propos, czy Ty zamówiłeś Coincidenty po odsłuchu w swoim systemie?

Co do 845, to słuchałem tylko ASL Leyla i Unison Research S8, który bardzo mi się podobał.

>PS: kolumny nominalnie 6-omowe chyba zawsze lepiej podłączać do odczepów 4-omowych - może być

>minimalny spadek mocy maksymalnej ale za to lepsza kontrola basu.

To prawda obiektywna technicznie, choć często-gęsto dzwięk z odczepów z mniejszym (=gorszym) współczynnikiem tłumienia może być subiektywnie lepszy.

Darekk

"Ale wybór ustrojów w ABC Soundlab jeszcze większy."

Nie ilość stanowi lecz jakość! :-)

Ustroje 4Sound są strojone do pomieszczenia. Te na obrazkach to przykłady. No tak, ale żeby dostroić ustroje do pomiesczenia trzeba najpierw wykonać pomiary itd.

Może by do tytułowej integracji SET, kolumn, suba i kabli dołaczyć jeszcze pokój???

Krzycho, 23 Lis 2006, 15:17

>Ustroje 4Sound są strojone do pomieszczenia. Te na obrazkach to przykłady. No tak, ale żeby dostroić

>ustroje do pomiesczenia trzeba najpierw wykonać pomiary itd.

Jeżeli ufałbym, że firma jest porządna to nie mam problemu żeby zlecić im pomiary (za opłatą).

Ustroje strojone do pomieszczenia to może być to czego szukam.

Krzycho - czy Ty polecasz 4Sound?

(A jeśli polecasz, to napisz mi jeszcze czy nie jesteś z nimi powiązany biznesowo, towarzysko lub rodzinnie?)

>Może by do tytułowej integracji SET, kolumn, suba i kabli dołaczyć jeszcze pokój???

Absolutnie dodać pokój - ale dłuższy tytuł wątku był niemożliwy...

Darekk

Krzycho - czy Ty polecasz 4Sound?

(A jeśli polecasz, to napisz mi jeszcze czy nie jesteś z nimi powiązany biznesowo, towarzysko lub rodzinnie?)

Z 4Sound jestem związamy uczuciowo ;-)) Po prostu kibicuję tej młodej polskiej firmie. Z efektami ich pracy po raz pierwszy spotkałem się w temacie 28674, w którym zostały zamieszczone zdjęcia z adaptacji pewnego pomieszczenia. Nie ukrywam, że zazdroszczę właścicielom. Wtedy jescze nie wiedziałem kto wykonał adaptację.

Później było spotkanie na AS i właściwie to polecam 4S :-)

>>Darekk,

Coincidenty zamówiłem bez odsłuchu nie tylko w moim systemie ale w ogóle ich nie słyszałem (tego modelu). No ale ze mnie niekoniecznie trzeba brać przykład :)

O tyle się zabezpieczyłem, że namówiłem hificlub na ich dystrybucję i w razie gdyby coś bardzo było nie tak, to kupię u nich coś innego (czyli w praktyce Wilson Benesh, który w sumie mi się podoba). Testowałem uprzednio u siebie w domu trochę kolumn i ..doszedłem do wniosku, że trzeba zaryzykować i wybrać coś czego u nas nie ma. Total Victory wydają się być idealne, efektywność 97db - pełne pasmo, z najniższym basem - i grają ponoć nawet z końcówkami SET na 2A3. Mają bardzo dobre opinie u powiedzmy niezależnych źródeł (prasy zagranicznej, jako że bierze kasę za reklamę od producentów nawet nie czytam) a to co do nich mnie przekonało ostatecznie, to fakt, że natknąłem się w kilku miejscach na opis testów w konfiguracji z moimi końcówkami mocy (raz nawet z dokładnie takim przedwzmacniaczem jak mój). Opinie były baardzo dobre. Raz nawet natknąłem się, że komuś kto miał te kolumny - polecano ...moje końcówki mocy. Uznałem to za dość wiarygodną rekomendację (bardziej, niż gdyby ktoś polecał te kolumny do wzmaka). Więc problem niekompatybilności z końcówkami odpada - parę osób już to ćwiczyło. Coincident o tyle znam, że mam ich kable i jestem zadowolony. Jak widzisz, też nie mam problemu z ryzykowaniem :). NO ale czas pokaże, czy się nie pomyliłem - zresztą, ze sprzętu który mam w tej chwili prawie wszystko kupowałem w ciemno. Wyjątkiem są końcówki mocy, które testowałem (chyba z miesiąc) zanim kupiłem. Jak na razie nie było wpadek :) Niektórych rzeczy (jak np. wkładka gramofonowa) i tak nie można odsłuchać ..choć ..zaraz ..w sumie kupiłem wkładkę, którą słyszałem ... na AudioShow2006 (nawet ten sam egzemplarz) ..choć dźwięk akurat w tym pokoju nie był zachęcający ..(ale nie była to kwestia wkładki). Wcześniej miałem już Shelter, więc łatwo było się zdecydować.

unick, 23 Lis 2006, 23:11

>>>Darekk,

>

>Coincidenty zamówiłem bez odsłuchu nie tylko w moim systemie ale w ogóle ich nie słyszałem (tego

>modelu). No ale ze mnie niekoniecznie trzeba brać przykład :)

>O tyle się zabezpieczyłem, że namówiłem hificlub na ich dystrybucję i w razie gdyby coś bardzo było

>nie tak, to kupię u nich coś innego (czyli w praktyce Wilson Benesh, który w sumie mi się podoba).

>Testowałem uprzednio u siebie w domu trochę kolumn i ..doszedłem do wniosku, że trzeba zaryzykować i

>wybrać coś czego u nas nie ma. Total Victory wydają się być idealne, efektywność 97db - pełne pasmo,

>z najniższym basem - i grają ponoć nawet z końcówkami SET na 2A3. Mają bardzo dobre opinie u

>powiedzmy niezależnych źródeł (prasy zagranicznej, jako że bierze kasę za reklamę od producentów

>nawet nie czytam) a to co do nich mnie przekonało ostatecznie, to fakt, że natknąłem się w kilku

>miejscach na opis testów w konfiguracji z moimi końcówkami mocy (raz nawet z dokładnie takim

>przedwzmacniaczem jak mój). Opinie były baardzo dobre. Raz nawet natknąłem się, że komuś kto miał te

>kolumny - polecano ...moje końcówki mocy. Uznałem to za dość wiarygodną rekomendację (bardziej, niż

>gdyby ktoś polecał te kolumny do wzmaka). Więc problem niekompatybilności z końcówkami odpada - parę

>osób już to ćwiczyło. Coincident o tyle znam, że mam ich kable i jestem zadowolony. Jak widzisz, też

>nie mam problemu z ryzykowaniem :). NO ale czas pokaże, czy się nie pomyliłem - zresztą, ze sprzętu

>który mam w tej chwili prawie wszystko kupowałem w ciemno. Wyjątkiem są końcówki mocy, które

>testowałem (chyba z miesiąc) zanim kupiłem. Jak na razie nie było wpadek :) Niektórych rzeczy (jak

>np. wkładka gramofonowa) i tak nie można odsłuchać ..choć ..zaraz ..w sumie kupiłem wkładkę, którą

>słyszałem ... na AudioShow2006 (nawet ten sam egzemplarz) ..choć dźwięk akurat w tym pokoju nie był

>zachęcający ..(ale nie była to kwestia wkładki). Wcześniej miałem już Shelter, więc łatwo było się

>zdecydować.

Gratuluję odwagi i nie moge się doczekac na oficjalna dystrybucje przez hificlub Coincident Audio.Wreszcie ktos sięgnał po tą amarykańską markę

Unick,

W sumie mamy podobne podejścia do kupowania sprzętu - na początek dobry "desk research". U mnie 2 kluczowe elementy systemu - wzmacniacz oraz upgrade CDP były kupowane bez odsłuchu. Tym niemniej bardzo się cieszę, że nie kupiłem w ciemno LV Avatars oraz Nordostów głośnikowych! (a propos Nordostów, wczoraj w HiFi+ przeczytałem, że te kable wymagają ok. tygodnia aby się zgrać z systemem i "uspokoić" po rozwinięciu... brzmi jak voodoo ale kto wie - jeśli to prawda, to dystrybutor Nordostów źle je sprzedaje, nie informując o tym klientów, i dając kable tylko na 2-3 dni.)

Co do Coincidentów, to również jak pp wyrazy uznania, za namówienie kogoś do dystrybucji! Dzięki temu powiększa się w Polsce wybór kolumn odpowiednich dla wzmacniaczy lampowych.

FYI "Twoje" Coincidenty dostały doroczną nagrodę HiFi+. Już wcześniej czytałem ich recenzje, ale zwróciłem uwagę inne aspekty - pełne pasmo (-3 dB przy 26 Hz!) - w moim pokoju to mogłoby być źródło kłopotów, a zysk żaden ponieważ mam subwoofer.

W każdym razie jeżeli 97 dB/W to nie marketing, to spokojnie będziesz mógł robić disco w domu. Powodzenia! i napisz pls o wrażeniach po odsłuchu.

Pozdrawiam

D.

w sprawie dobrego spasowania systemu: panuje opinia, że do szerokopasmowego głośnika TYLKO trioda, SET a najlepiej 300b, broń Boże push-pull na pentodzie czy tetrodzie. Prawdaż li to, fałsz, przesąd ? na pewno forumowicze przekonali się o tym naocznie (nausznie) i zechcą wpisać swoje opinie co Panie/Panowie na to ? Jest jakaś techniczna przesłanka za/przeciw ?

Nie tak dawno miałem okazję kilka dni testować wmacniacz Antique Sound Lab SET na triodzie 845. Moc 22W. Ostatnia rzecz jaką bym zarzucił to dynamika wzmacniacza, która jak na słabowitą lampę była ponadprzeciętna a kolumny, które napędzał ów wzmacniacz do łatwch nie należą. Te 22W pociągnęły także zestawy na prądożernych Accutonach o skuteczności 87dB. Może nie było to szczyt potęgi ale niejeden tranzystor w tej cenie wypadłby blado. Być może była to tzw. integracja ale zupełnie przypadkowa.

Ukryta Zawartość

post-1087-100002746 1170305377_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pmn:

Dla mnie osobiście szerokopasmowce+SET są świetne przy muzyce akustyczno-wokalnej... Wydaje mi się jednak, że Twoje stwierdzenie jest zbyt uproszczone i nie bierze pod uwagę:

a) zróżnicowanego charakteru wzmaków lampowych - np. zdarzają się ciepłe PP i chłodne SET, brzmienie zależy nie tylko od lampy i topologi (SET czy PP) ale równie mocno od zastosowanych transformatorów i in.;

b) gustów słuchacza, słuchanej muzyki i całaj reszty systemu.

Zacytuję ciekawą opinię Roya Gregory, naczelnego z HiFi+ (znów z ostatniego numeru): "nigdy nie przekonywała mnie argumentacja, że SET są najlepszym partnerem dla głośników wysoko-efektywnych (z kontekstu artykułu wiadomo, że chodzi o szerokopasmowce - przyp. Darekk). W mojej opinii zbyt wiele takich duetów ma zbyt wiele wspólnych słabości, szczególnie na skrajach pasma. Podobnie miękkość w środku pasma, która jest cechą tak wielu konstrukcji SET, może być bezlitośnie obnażona przez szybkość i transparentność szerokopasmowców - przez co system brzmi tak, jak gdyby głośniki wciąż czekały aż dogoni je sygnał i wzmacniacz."

Nie wiem co, o tym myśleć ale szanuję to pismo!

Darek:

Apropos Nordostów - miałem przez kilka lat Red Dawn (nie wiem jak te które testowałeś maja się do nich) - teraz uważam je za słabe kable, nie nadają się do High-Endu absolutnie. Mogą się dobrze wpasować w konkretny system aby zrekompensować detaliczność (przez podbicie wysokich tonów) czy skontrolować bas. Są też szybkie. Jednak w b. dobrym neutralnym systemie wyjdzie, że brzmią płasko z ostra górą i że generalnie są takie sobie. Co do wygrzania, to chyba większość kabli musi trochę pograć aby osiągnąć max możliwości.

Apropos ASL - ten na zdjęciu to chyba Leyla. ASl-e są generalnie stosunkowo mocne i dynamiczne. U mnie w tej chwili niby bez problemu napędzają WB A.C.T, (88dB, 6 Omów) ale myślę, że nie jest to dobre zestawienie - dźwięk nie jest bardzo szybki i ogólne wrażenie dynamiki mogłoby być lepsze. Inne kolumny były pod tym względem mniej ograniczone. Myślę, że trzeba brać pod uwagę do takich lamp jednak łatwiejsze kolumny bo zawsze będą wyczuwalne (choćby trochę) takie ograniczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.