Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy - ranking

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

senicz - nie chcę teoretyzować, bo nie zajmuję się dobieraniem kabli sieciowycj, ale wydaje mi się, że jeśli urządzenie jest źle skonstruowane w części zasilacza to będzie słychać wpływ różnych kabli (chodzi tu o pojemność). A dlaczego to się domyśl :)). Jeśli się nie domyślisz to - podobnie jak Ty - podpowiem jakby ten problem widzieli kosmici lub goście z NASA ;)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

A Ty nie słyszysz? Jesli nie słyszysz róznic to może odpuść sobie tę zabawę i zacznij inne hobby :)

Kiedys kilkanaście lat temu miałem magnetofon JVC- wysoki model. Ponieważ dużo słuchałem rolke dociskową szlag trafił. Trafiłem do warsztatu RTV takiego mądralinskiego. Przychodzę a on stwierdza że już naprawione. Pytam jak stiwierdził a on przez słuchawkę od telefonu :):) Przychodzę do domu włączam a tu falowanie dzwięku. Wg. tego speca jak sie kręci to ma grać:)

Podobne podejście mają "fachowcy" we wszelkich serwisach RTV. Czasami zastanawiam się czy dobór na ucznia do tego zawodu nie powinien rozpoczynać się od egzaminu słuchu :):)

Wickend Panowie usmiechnijta się.

Dobranoc.

co za koleś ? Senicz naprawde nie słyszysz różnicy miedzy wzmakami, jak wyżej musisz zmienić klimaty, takie bzdety piszesz ,że czytam to tylko po to zeby się posmiać,kupiłeś sobie oscyloskop i mierzysz co popadnie a gluchy jest jak pień, malo tego obrazasz innych i wmawiasz im ,że mają niepokolei ,że słyszą róznice chlopie wszytko przez co przechodzi sygnał ma swój charakter wbij to sobie do swojej zadufanej głowki.

pozdro

Moze w kaim jako ciekawostke zorganizuja slepe testy kabli sieciowych? a moze i wzmacniaczy? i ogolnie urzadzen audio. Bez slepych testow dyskusja jest tylko gledzeniem starych ciot. Prawda cioty?

bardzo często objaw głupactwa, debilizmu wiąże się z wulgarnością :(

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

>senicz

"Bez slepych testow dyskusja jest tylko gledzeniem starych ciot. Prawda cioty?"

Biore poprawke na godz. twojego wpisu i to, ze prawdopodobnie byles oduzony... najlepszym moze sie zdarzyc, trudno, ale uwazaj bo w innym przypadku gwarantuje tobie, ze bys przepraszal sepleniac.

Fajne to nasze forum, mozna sie wymienić fachowa wiedzą i przekazać wyrazy szacunku !

Nie ukrywam ,że lubię czasem komuś przysrać i nie jestem niewiniątkiem ale ile można ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...there is no spoon...

Senicz uznaje tylko PLN2K.

>pomiedzy sieciówkami róznic niema,

>pomiędzy wzmakami tez,

>pomiedzy lampami , raczej tez nie.

Dlaczego ?

Bo ma stereło z barwami z napisem Mełodia i kolumienki na bazie głosniczka radiowęzłowego linii100V ..ale jakos i tak gra.

problem z tym Panem jest taki, ze jest baardzo pomieszany - raz pisze ze wszystkie wzmaki graja tak samo, innym razem tylko jego kolumny i wzmak sa dobre i rozjezdzaja inne i tak od miesiecy

nie ujmujac Panu seniczowi jego wiedzy (jakakolwiek jest) mam doslownie przesyt jegomosciem, dostal od forumowiczow lekka doze zaufania bo AS2006 i sie rozbrykalo zwierzatko w mozgownicy...

ciekawe jak dlugo ludzie beda tolerwac jego styl i prostactwo.

ludzie o podobnym zachowaniu na dluzsza mete szkodza innym niz sa warte ustepliwosci.

juz teraz nowi uzytkownicy musza miec bigos w glowie czytajac komentarze senicza w watkach....

Moje typy

Za barwę i najbardziej lampowe z lampowych bzykań 12 AX 7 w wykonaniu RCA, E.H.

Za całokształt brzmienia które mi najbardziej odpowiada najlepiej dopracowane 88 cała seria z zaznaczeniem E188CC i odwrotki E288CC. Najlepsze sa Nuvistory 6 S 46 GW.

>senicz

"Bez slepych testow dyskusja jest tylko gledzeniem starych ciot. Prawda cioty? "

Myśle że 2930 wpisów w ciągu 519 dni powinna ci zapewnić dożywotnią prezesurę

towarzystwa ględzących starych ciot . Czy twoja twórczosc związana jest z przekwitaniem ? ;)))

Ale panowie bardache zrobili z tak ciekawego i pouczajacego tematu!!!

A wracajac do problematyki lamp to jest pewna specjalizacja stosowna do miejsca w systemie audio. inne lampy sa super dla wejsc MM lub MC a inne dla wyjsciowych wtornikow w preampach. Co do wejsc to czesto byly stosowane pentody ale ich szumy i thd wykluczaja je z grona lamp wartosciowych. Choc dosc latwo uzyskac na nich wzmocnienie 100 i wiecej razy. Na wejsciach najchetniej stosuje sie nuvistory i e88cc. Te ostatnie sa znacznie popularniejsze wiec na temat nuvistorow nie bedziemy chyba pisac. Niestety z jednej e88cc mamy zbyt male wzmocnienie i warto dac kolejne stopnie np. korekcje juz w kolejnym stopniu. Na uwage zasluguje ecl86. Swietna lampa. ma tride odpowiednik 1/2 ecc83 i pentode sporej mocy swietnie nadajaca sie - w ukladzie triody - na wtornik wyjsciowy preampa. Radze tez aby w prosty sposob optymalizowac nfb. Polega to na tym ze wraz ze zmianami wzmocnienia przez wejsciowy potek zmniemy wielkosc nfb przy pomocy sprzegnietych pot wej i od nfb. Moze i wierzyc ze dla pewnego polozenia poten. dzwiek jest najlepszy. Mierzymy wartosc pot. w petli nfb i mamu juz warosc optymalna nfb dla danego ukladu. tak oczywiscie mozna dobierac nfb i w innych ukladach np. na OP.

Łoj Pawlak!

Nie rób scen, i podejdz nuu do płoota i wyżal sie czy to działa czy nie działa, wszak jeden rzut łoka dla ciebie to nic....

Wpisem o powszechności i ogólnej dostepności nuvistorów dałes kupra, znasz sie na tym jak świnka o gwiazdkach, qui,quiiii ,chruuum...

senicz

bardache to kolega robi wlazi do każdego tematu i pieprzy o jakimś dudnieniu, moze i cały ten Hiend to jedno wielkie gowno , ale zeby nie słyszeć róznicy wzmacniaczy, może te maranze mają spalone głośniki ? weż to sprawdz

pozdro

Ta lampa ecl86 jest wysmienita takze do sterowania sluchawek. Nie jest to miejsce na kurs konstruowania ukladow lampowych a zreszta nawet najwieksze madrosci przez zuchwalych matolow nie zostana zrozumiane.

Pawliaaak!

Era słuchawek o impedancji 2 kOhm juz troszku dawno minęła....

Bez trafiaczka i to dobrego [ a jak wiemy te nie są tanie ] bańka Ik pon 40mA niema czego szukać... no jedynie w równoległym połączeniu... a to wtedy nie lepiej dać dobra napięciową żarówkę i fety na wyjściu ?

lampa ecl86 dla typowych sluchawek o duzej skutecznosci dostarczy wystarczajaco duzego pradu aby osiagnac poziom dzwieku na poziomie 130dB. Takie lampy chodza tylko po kilka zlotych a moga dac duzo szczescia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.