Skocz do zawartości
IGNORED

Lampy - ranking

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

za speca od lamp nie chce uchodzic bo sie na nich nie znam. Przypadkowo tylko zrobilem ciekawe uklady na lampach a najglupszy to OP mocy na lampach. Tfu, co mnie podkusilo? teraz koncze komercyjny uklad hybrydy. O taki 2x100-150W czyli nic takiego.

• 4 tygodnie później...

Moje doświadczenia z Jan Philips ECC82- ciemno, ciepło , świetny bas , środek trochę zamulony , brak blasku na średnicy , góra taka sobie , atmosfera zagęszczona ;p

PS

Czy ktoś zna porządna firmę sprzedającą lampy za godziwe pieniądze ? Poszukuję 300B Fullmusic . Pisałem do jacmusic ale nawet nie raczyli odpowiedzieć . Złożyłem zamówienie i dalej cisza , mieli przysłać pro forma i nic nie przysłali.

Tylko nie RCM - ci juz miesiąc temu mi odpowiedzieli ,że nie maja i nie będą mieć . Maja jeden rodzaj 300B za 1800 para. Podobno dobre ale cena mnie zabiła.

...there is no spoon...

>arturp

z tego co wiem, to trudno Ci bedzie najtanszego FullMusica kupic za mniej niz 250USD,

a do tego masz ryzyko oclenia;) i uszkodzenia przy sprowadzaniu spoza EU.

Stad ceny na te lampy na allegro.

Ja gram w tej chwili na 300B Gold Electro Harmonixa.

Ja mam wzmacniacz gotowy więc nie ma problemu - lampa mocy juz jest 300B ;p Tylko sterująca i cos na kształ przedwzmacniacza to ecc82 .

Czyli - szukam uczciwego żródła na zakup 300B .

...there is no spoon...

tungsol

A co miałeś wczesniej , jak wypadły te EH w porównaiu z innymi ?

Mnie sie podobała Svetlana ale ( podobno ) Fullmusic lepsze o klasę . A najlepsze EmmisionLabs 300B -XLS , tylko ta cena .

Ale ,,kto je tam wie te mrówki ..."

...there is no spoon...

arturp

dam Ci znac jak to gra w porownaniu do EH, gdy do mnie bezpiecznie dotra;)

Mam od dluzszego czasu sporego smaka na wymiane 300B gdyz do tej pory

"kolekcjonowalem" 6sn7 i 5u4G. Jesli wymiana na NOS-y daje tak znaczaca poprawe

w stosunku do lamp produkowanych wspolczesnie to szukalbym 300B

w wersji NOS, ale z tego co widze to trudno za rozsadne pieniadze dostac VAIC czy Western Electric.

W przypadku zakupu krajowego wybieralbym miedzy Svetlana a Electro Harmonixem Gold natomiast odpuscilbym JJ.

Najciekawszy test o 300B znajdziesz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zweryfikowalem jego opinie dot. analogu i przyznaje, ze facet nie sciemnia:)

Ukryta Zawartość

-->arturp

Jac z jacmusic to jednoosobowa firma, do tego Niemiec ze wszystkimi tego konsekwencjami (nie wiem, czy robiłes kiedyś interesy z Niemcami - generalnie duży luz i spokój, potrafiący wk... do czerwoności, kapitalizm i pogoń za kasą to my mamy w Polsce, tam mocno cenią swój czas i spokój).

Jeżeli pisałeś do niego dosyć dawno (3 - 4 tygodnie) i nie masz odpowiedzi to lepiej rzeczywiście dać sobie spokój, ale jeżeli to był tydzień lub trochę więcej to daj mu troche czasu - pewnie pojechał na wakacje. Miałem z nim ten sam problem, potem mocno przepraszał. Piszę to, bo też szukałem sensownego źródła na Full Miusic i nic lepszego nie znalałem.

Co do poszczególnych lampek - EH słyszałem i nie polubiłem - ostro, dynamicznie, ale bez finezji. Svetlany to już duża klasa. Dla mnie nie ma przepaści między nimi, a FM. Powiem nawet, ze gdybym dzisaj ponownie musiał wydać ok. 1000zł na FM chyba zdecydowałbym sie na Svetlany za połowę tej sumy.

pwit1, 9 Sty 2007, 19:11

No to mi ,,zabiłeś gwoździa" bo właśnie moge kupic Svetlany od znajomego , problem z tymi lampami jest taki,że sa marnej jakości . Kupił 4 sztuki i po 3 miesiącach zostały mu dwie . Mnie potrzebne dwie ale ile pograją ?

A co do Jacmusic to jeszcze zaczekam trochę skoro piszesz ,ze on tak ma .

...there is no spoon...

Arturp bardzo gorące i pobieżne uwagi do stosowania lampy w wyjściu CD (konkretnie chodzi o ECC88).

Ranking:

JJ (cienizna) < Tesla Gold Pin KC605(prawie to samo co JJ) < Teonex (dużo lepiej jak JJ) < Telefunken militarny (przepaść w stosunku do JJ)

>arturp

Ja kupowałem 300B FM Mesh w HongKongu po 250$ za parę.

ale jak doliczysz z 50$ za przesyłkę to wyjdzie niewiele taniej niż

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pawcio, 10 Sty 2007, 09:04

Ile czasu je użytkujesz ? Jakieś niemiłe niespodzianki ?

Zakup w Chinach pewnie byłby ciekawą opcją ale problem z egzekwowaniem gwarancji .

No i ja jednak wybiore opcję 300B a nie 300B/n , 30% taniej a róznica w dźwieku podobno minimalna. Z Jacmusic byłoby około 800PLN z dostawą , no i trzymiesięczna gwarancja z Niemiec .

...there is no spoon...

Z gwarancją masz rację!

Przy zakupie w Chinach będą problemy. Ja na szczęście miałem szczęście i wszystko jest O.K.

Szczerze mówiąc w ferworze walki ze wzmakiem nawet o tym nie pomyślałem i zacząłem pękać jak już lampy przyleciały i nie miałem ich gdzie sprawdzić. Co prawda Thomas, od którego kupowałem sprawdza każdą sztukę w swoim wzmaku ale w podróży też może być różnie.

O ile mnie pamięć nie myli to pwit1 miał do czynienia z wymianą jednej sztuki w Jacmusic.

pozdro

Dzisiaj dodzwoniłem sie do jacmusic i po tej rozmowie mam totalny bałagan w temacie ,,300B". ,,Jac" powiedział mi ,że , cyt: >>Fullmusic nie sa tak dobre jak ludzie mysla ,że są

...there is no spoon...

Sprawa sie sama rozwiązała ;p Kupiłem używane JJ 300B i Fullmusic 300B/n . Posłuchałem i takie mam wrażenia.

JJ 300B - nie rozumiem złych opinii na temat tych lamp .

Kiedy grały z lampkami Jan Philips ecc82 w preampie i jako sterująca dźwięk był bardzo dobry. Bas silny i dość zwarty , średnica bezpośrednia i całkiem gładka , bez ziarnistości i czytelna , góra niezła , obecna ale nie natarczywa. Ogólnie brzmienie zrównoważone , dynamiczne z dobrą podstawa basową .

Fullmusic 300B/n - nie rozumiem euforii na temat tych lamp .

Z Jan Philips w roli preampu bas nieco się rozjeżdżał i było go mniej niz z JJ ale ciągle dobry . Średnica czytelna i bardzo gładka ale raczej prezentuje niuanse niż bezpośredniość i dynamikę. Góra piękna ale dość dużo . Ogólnie charakter chłodny - zbyt chłodny jak na lampę.

Po zmianie lampek sterujących na oryginalnie stosowane przez producenta mojego wzmacniacza ( Dared , jakieś no name ) ociepliło sie troche ale średnica nabrała cienia przybródzenia słyszalnego tylko w bezpośrednim porównaiu z Jan Philips .

W sumie Fullmusic grają lepsza średnicą i górą ale JJ ma lepszy bas . Do dynamicznej muzyki wybrałbym JJ za bas i bezpośredniość . Do małych składów i wokalu Fullmusic za detale , gładkość i nasycenie barw . Przestrzeń , lokalizacja i separacja równie dobra dla obydwu tych lamp. W obydwu lampach zabrakło mi ... lampowego brzmienia rozumianego jako ciepło , wypełnienie i namacalność niższej średnicy .

...there is no spoon...

e chyba nie? wyglada na jakis tyratron? kupilem za 1zl od lampiarza na wolumen. Dla nozek oczywiscie. ladne srebrzone. Ale zrobilem na zloconych z przekaznika no i podstawka do przekaznika tez byla a do tej lampy ni kuta.

>senicz

taka?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-->arturp

Gratuluję zakupu. Tak się składa, że mam u siebie identyczny zestaw lamp. JJ stosuję jako próbniki zawsze po przeróbkach w układzie. FM wkładam dopiero, gdy jestem na 100% pewny, że wszystko jest OK (kiedyś straciłem niestety 1 lampkę FM i parę groszy trzeba było wyłożyć ponownie). Cóż, ja napiszę, że mam odwrotne spostrzeżenia: JJ to przeciętne lampki - bas rzeczywiście jest większy niż w FM, ale za to gorzej kontrolowany i mniej zróżnicowany. Średnica, a przede wszystkim góra to już deklasacja na korzyść FM. Muszę jadnak przyznać, że preferencje muzyczne mogą też oddziaływać na wybór lampek. Dla mnie przy małych składach jazz'owych i klasyca FM są bezkonkurencyjne, ale do rocka i innej cięższej muzyki rzeczywiście JJ'e mogą być lepsze.

I przy okazji - ten Dared to pewnie bardzo sympatyczna maszynka, ale wydaje mi sie, że przy stosunkowo niewielkich nakładach i odrobinie pracy można by z niego wyciagnąć dużo więcej. Zacznij może od przeglądu kondensatorów sprzęgajacych, kondensatorów w katodach lamp oraz filtracji zasilania.

-->arturp

I jeszcze - rozważ też zmianę lampki wejściowej/sterującej (rozumiem, że układ ma po jednaj lampce na kanał, gdzie jedna połówka to wejście, a druga to sterujaca) na 6cg7 lub 6sn7 (z tym, że w przypadku 6sn7 musisz też zmienić podstawkę z noval na octal, a to może nie być łatwe - jest większa).

Tu masz trochę informacji:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

pwit1, 12 Sty 2007, 16:28

Z pewnością zmienie lampy sterujące i na wejściu na coś lepszego ale ciągle w zakresie ecc82 . Niestety nie wiem na co . Chyba wolę nową produkcję ale w Polsce tylko Electro Harmonix i JJ . Podobno obie niezbyt wyrafinowane .

...there is no spoon...

a ja wam powiem ze to wszystko co wypisujecie to pic. Nic nie slyszycie i zadnych zmian nie ma po zmianie lamp. Trzeba uzadzic slepe testy dla tych wybitnych uszu majacych podobno slyszec zmiane kabla. Ale po tych testach uszy pozostan ale osle!!!! haha

senicz to ma być oczywiście prowokacja do jakiejs burzliwej dyskusji oczywiście?

Ja nie posiadam nic na lampach(jeszcze nie) , ale zmartwie Cie bo jednak słyszałem różnice w brzmieniu , po wymianie lamp w pre.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.