Skocz do zawartości
IGNORED

Czy już ktoś widział obraz z EMP-TW700 ?

makos21

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie zauważyłem, że do dystrybutorów trafiły pierwsze sztuki projektorów Epson EMP-TW700. Czy ktoś miał przyjemność popatrzeć na obraz z tego projektora ? Proszę o recenzje :)

No cóż, na recenzję to może jeszcze za wcześnie, ale widziałem obraz z tego epsona, gdyż od ponad 2 tygodni mam go w domu;)

Ale do rzeczy. Jest to mój pierwszy projektor więc ciężko mi być obiektywnym. Jedyne co mogę na razie powiedzieć to to, że jest rewelacyjnie. Czarny jest czarny, biały jest biały, a kolory - jeszcze takich nie widziałem.

Na pewno nie osiągnąłem jeszcze odpowiedniego poziomu, ponieważ ekran jaki mam na razie, to taki zwykły do prezentacji na stojaku, ale w przyszłym tygodniu będę miał Projectę Procinema. Zdecydowałem się na powierzchnię Matt White, a nie High Contrast, poniekąd dlatego, że gość w sklepie powiedział, że przy tym projektorze zbędne jest sztuczne podbijanie kontrastu. Zobaczymy jak to będzie.

Poza tym sygnał idzie po componencie z DVD Denona 700, ale zastanawiam się nad 1930. Zresztą już go wystawiłem na Allegro:) Tylko nie wiem czy warto, bo już teraz jest bardzo dobrze.

Generalnie szczerze polecam!

To chyba pierwsza recenzja TW700.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>Zdecydowałem się na powierzchnię Matt White, a nie High Contrast, poniekąd dlatego, że gość w

>sklepie powiedział, że przy tym projektorze zbędne jest sztuczne podbijanie kontrastu.

Ja akurat mam TW-600. Jednak przy pomiarach realnego kontrastu wypada podobnie jak TW-700. Używam High Contrast, bo projektor Central zaleca ze względu na jasność projektora. Poza tym sam porównywałem. Owszem, nie trzeba podkręcać kontrastu, ale np. reprodukcja szczegółów w cieniach jest znacznielepsza na HC. Liniowość szarości też. Nie wspomnę już o bardziej szzczgółowych bielach.

Poza tym, w niezupełnnie zaciemnionym pomieszczeniu jest znacznie lepszy. I jeszcze jedno. Nie ma czegoś takiego jak „zbyt czarna czerń”. Pamiętaj, że czarny to w tym przypadku efekt z jednej strony jakości paneli a z drugiej strony obróbka autoiris. Jak możesz zobaczyć dobre DLP, to zrozumiesz, że Epsonowi trzeba jednak pomóc :) Realny kontrast w przypadku TW-600 to 480:1 a w przypadku TW-700 520:1. To nie jest żadna ekstraklasa.

Tak że nie kupuj białego, tylko szary. Masz sporo lumenów, wykorzystaj to. White sprawdza się przy słabszych (jasność) projektorach. W mocniejszych do kina domowego najczęściej zalecany jest jednak HC. A już ekstremum widziałem na Audio Show. Sim2 i szary Stewart. Szkoda że nie widziałeś. To odbiera trochę radości z posiadania Epsona ;)

A co to za "inteligentny" sprzedawca?

Pierwszy raz słyszę, aby powierzchnia Matt White była lepsza od High Contrast.

Kontrast to nie intensywność kolorów, ale możliwość odwzorowania kolorów w pełnym spektrum - od białego do czarnego.

Pomimo, że producenci wmawiają Ci niebotyczne parametry kontrastów - nie jest to prawda.

W przypadku LCD szara powierzchnia to wręcz konieczność. Taka powierzchnia powoduje lepsze odwzorowanie czerni (lepsza głębia) i bieli (nie świecąca).

Najlepszy producent projektorów na świecie - włoski Sim2 dla swoich modeli deklaruje parametry kontrastu na poziomie 3000-4000:1. Oznaczałoby, że TW700 jest trzykrotnie lepszy, co jest ewidentną bzdurą.

Nie dorównuje Sim2 nawet do pięt.

>Meloman

>Najlepszy producent projektorów na świecie - włoski Sim2 dla swoich modeli deklaruje parametry

>kontrastu na poziomie 3000-4000:1. Oznaczałoby, że TW700 jest trzykrotnie lepszy, co jest ewidentną

>bzdurą.

>Nie dorównuje Sim2 nawet do pięt.

Nie chciałem tego powiedzieć aż tak ostro, ale niestety to prawda :(

Wiedziałem, że zaraz dostanę "ochrzan";)) za ten Matt White. Zobaczę czy uda mi się jeszcze zmienić zamówienie. Jeśli nie to trudno. Choć nie sądze, aby było aż tak źle z tym MW...

Pewnie, że nie aż tak źlez MW. Ja jednak wolałem oglądać obrazz na... ścianie! Jasne partie w „Helikopterze w ogniu” wprost kłuły w oczy. Jak osłabiałem, to siadała dynamika obrazu.

-->Woodolec

Ale oglądasz na Theater Black 1 czy 2? Mam nadzieję, że przy powierzchni HC nie trzeba oglądać na trybie Natural czy innym dynamicznym. Wiem, że troche to głupie pytania, ale pamiętam taki wpis, akurat posiadacza Panasonica 900, że obraz na powierzchni HC miał ciemny i mało dynamiczny. Zmiana trybu niewiele pomagała.

Aaa, i zmieniłem zamówienie ekranu na HC:)))

Pozdrawiam

>coper_pl,

Theater Black 1 ale z autoiris i saturacja ściągnięta trochę. To w ciemnościach. Natural (saturacja w dół) gdy oglądam w dzień (roleta z białego ekranu :). W słoneczny dzień, Living Room (sporo pozmieniane). Dynamic jest zbyt syfiasty, nie używam.

oczywiście nie chciałem urazić użytkowników Epsonków, bo taką samą przepaść dzieli do Sim2 także AE900.

matt white wg mnie to porażka, o czym pisał Woodolec - w ciemnych scenach jeszcze się sprawdza, ale w jasnych jest nie do przyjęcia.

>oczywiście nie chciałem urazić użytkowników Epsonków, bo taką samą przepaść dzieli do Sim2 także

>AE900.

Napisałem już wyżej, że też tak sądzę. Powiem więcej. Mając możliwość wyboru (cena!!!!) między np. Sim2 z potrójnym DLP ale 720p a np. Soniakiem 1080p, wybieram bez wahania Sim2.

Aha, no i oczywiście Rollsa a nie Maybaha :)

Chyba jednak nigdy nie będę miał tego dylematu :)

Nie no, ja tam tak łatwo się nie obrażam:)) Co prawda lekko odbiegliśmy od zadanego na wstępie pytania;), ale co tam. W każdym razie dzięki za sprowadzenie na właściwą drogę - mam nadzieję.

Jak tylko będę miał ekran to postaram się napisać coś więcej.

Może jednak 700-ka, jaki i oczywiście 600-ka i Panas900 do pięt mu dorastają:))) tak sobie myślę...;) W końcu "jakoś"da się na nich te filmy obejrzeć;)

• 1 miesiąc później...

W końcu dostałem ekran (ProCinema High Contast S) i spróbuję opisać wrażenia.

Niestety nie będą one zbyt pozytywne;) Ale po kolei.

Projektor: sam już nie wiem, czy wydaje mi się tylko, czy rzeczywiście tak jest, że obraz nie jest już taki dobry jak na początku i chodzi tu o całość - jasność, kontrast, kolory itd. Wyświecone mam ze 130h. Może już się naoglądałem i pierwsze wrażenie/podjaranie mi już minęło. Częściowo trzeba uznać to za fakt, ponieważ gdy po oglądnięciu kilku urywków filmów z DivX (dramat!!), włączyliśmy z kolegami DVD, od razu wszystko mi się znowu spodobało;)

Na szczęscie mam gwarancję i w przyszłym tygodniu pojadę porównać go z zupełnie nowym projektorem to się wszystko wyjaśni.

Obserwacja ta dotyczy tak obrazu z ekranu Projecty jak i ze zwykłego MW.

Ekran: hmm, jak już pisałem powyżej, mam jeszcze taki ekran na stojaku, rozwijany, firmy zdaje się ACCU i w porównaniu do niego Projecta nie wnosi zupełnie nic. Kompletnie. Mogę nawet stwierdzić, że jest gorzej, ponieważ obraz zrobił się jeszcze bardziej wyprany z kolorów, przyciemniony, a w ciemnych filmach/scenach to naprawdę niewiele widać. A zdaje się, że miało być lepiej...

Co prawda nie kalibrowałem jeszcze projektora, jak na razie to staram się to robić "na oko", ale również w przyszłym tygodniu będę miał płytkę DVE, więc zobaczymy co ta kalibracja jest warta... Choć nie spodziewam się zmiany epsona w JVC DLA-hd1;)

Także przyszły tydzień pokaże, czy mam do naprawy/wymiany projektor, czy tylko ekran;)

A i żeby nie było, że ekran jest za duży, to obraz u podstawy ma 190cm, a projektor stoi na stoliku ok 2,8m od niego.

Coper, no to nie wiem, bo ten projektorek to niezłe cacko. Skąd jesteś to może porównasz z moim by wyrobić sobie zdanie czy to jest projektor czy coś innego.

U mnie dobry divix po upscalingu do 720p nie jest wcale tragiczny. z DVD jest lepszy ale też nie każdego. A TV to na pewno lepsza nie jest niż divix, chyba że nadawana w HD (a tych mam tylko 2 kanały).

Odnośnie szarego ekranu też sie podjarałem, ale jak dostałem taki ekran na próbe to żona mnie przepędziła. Za ciemny obraz, choć czernie były lepsze to obraz tracił szczegółowośc w cieniach. No i cały był ciemny co ani mi ani żonie na dłuższą metę nie odpowiadało. Zdecydowałem się ostatecznie na MW Da-lite'a i wszystko gra. Tylko ze u mnie obraz jest wyświetlany na ekraz z ponad 5m. Wiec utrata lumenów jest większa niż u ciebie. Dodatkowo ty masz a light cannon w porównaniu do mojego Z4. Więc troche jestem zaskoczony ze szary ekran w twojej konfiguracji ci nie leży. Ale może masz takie same preferencje jak ja.

Jezeli już kalibrowałeś na oko to DVE może cosik polepszyć ale rewolucji to sie nie spodziewaj. Tym bardziej ze TW700 jest całkiem dobry out of the box z tego co czytałem. Chyba że na oko pojechałeś zupełnie nie tam gdzie trzeba i sobie tylko obraz popaprałeś. Tak też może być.

Chętnie porównałbym z Twoim projektorem - mieszkam w Kluczborku k/Opola, nie nad Wisłą:)

kontakt mail'owy w "o mnie".

Troche mnie pocieszyłeś tym, że u Ciebie obraz na High Contrast też był za ciemny i wolisz oglądać na MW, wychodzi na to, że mamy rzeczywiście podobne wymagania co do wyświetlanego obrazu;)

Jest tak jak piszesz - czerń może troche lepsza jest na HC, ale co z tego, skoro ogólne wrażenie przygaszenia obrazu niestety nie pozwala cieszyć się z oglądanych filmów. A jeśli chodzi o ten tzw light cannon to może rzeczywiście Epson daje dużo światła, ale w trybach, których ja nie używam:) Natomiast w theatre black1/2 to świeci zdaje się coś około 400/500 lumenów.

Napisz jeszcze dokładnie jaki masz ekran, jaki gain i gdzie został zakupiony.

W tej chwili zastanawiam się nawet nad zwiększeniem gain'u, do powiedzmy 1.3/1.5...

Ekran MW Da-Light g=1. Zakupiłem poprzez dystrubytora firmy Avers - od Aversa dostałem na nich namiar. Wersja ze zdalnym sterowaniem na pilota kosztowała 1.5k PLN. Ekran o szerokości 200cm. Długość to jakieś 2.5m więc mogę zjechać nim na wysokość 60-70 cm od podłogi i wtedy ogląda się super leżąc na kanapie - nie trzeba patrzeć w górę:).

Z czarnych pasków zrewzygnowałem bo dla mnie nic nie dawały poza "profesjonalnym wyglądem" kiedy się nie ogląda.

Testowałem materiały o większym g zainteresowany opiniami ludzi z AVforum jakim super jest ekran hihg power. Jednak taki ekran nie nadaje sie do ciemnych filmów według mojej opinii. Ciemne kolory są wyblakłe i mi sie to nie podobało. Więc najlepszym dla mnie był wypośrodkowany MW.

->Konrado

Dzięki za info!

Jak na razie dostałem płytkę DVE i okazuje się, że kalibracja, przynajmniej w przypadku mojego epsona, jest raczej zbędna... Niemalże nic nie wniosła, a jeżeli już to chyba sam sobie to wmawiam;) Owszem na planszy testowej, ustawiająć kolory, zmiany zaszły na lepsze, ale nie przełożyło się to na oglądany obraz.

Ustawienie kalibracji za pomocą płytki np. DVE "wzrokowo", jest złudne, pomaga przy bardzo złych ustawianiach. Zdecydowanie lepsza jest kalibracja wykonana za pomocą kalibratora.

Na pewno!

Myślałem tylko, że zmiany będą bardziej zdecydowane. A, i oczywiście nie uważam, że mój epson nie potrzebuje kalibracji - zapewne można wycisnąć z niego więcej. Chodziło mi o to, że nie potrzebuje on mojej kalibracji;))

Mówisz, że kalibracja za pomocą Spydera daje dobre wyniki? Możesz powiedzieć coś więcej na ten temat? Ja rozumiem, że jak wyświetlasz obraz z komputera to podłączasz profil projektora, ale jak to się ma, kiedy puszczasz obraz z DVD? Jedyne co możesz ustawić to to, co masz w menu projektora lub DVD.

krzy$, 14 Sty 2007, 15:30

>Ustawienie kalibracji za pomocą płytki np. DVE "wzrokowo", jest złudne, pomaga przy bardzo złych

>ustawianiach. Zdecydowanie lepsza jest kalibracja wykonana za pomocą kalibratora.

• 1 miesiąc później...

Jakis miesiac temu zakupilem wreszcie projektor - EMP-TW700. Przez ponad rok sledzilem forum, i bylem prawie zdecydowany kupic TW600. Jak pojawila sie 700tka nie zastanawialem sie dlugo i szybko zamowilem w Komputroniku.

Wrazenia sa zdecydowanie pozytywne. Co prawda wyswietlam na scianie (ekran Projecta juz zamowiony) ale mimo to obraz jest zadowalajacy. Dotychczas uzywalem wielu roznych projektorow, lecz w zdecydowanej wiekszosci 'biurowych'. 700tka ma w porownaniu z nimi o wiele lepszy obraz. Filmy DVD ze stacjonarnego odtwarzacza i z laptopa sa swietnej jakosci; troche gorzej przy divxach, ale to mozna przezyc.

Mam natomiast problem z polaczeniem tego projektora do Xboxa po komponencie. Czy ktos moze probowal tego? Obraz nie wyswietla sie. Nadmienie, ze DVD mam podlaczone tez po komponencie i wszystko chodzi ok.

Kalibracja polega na włożeniu płyty testowego do DVD i ustawienie czujki przed ekranem, komputer służy tylko do analizy wyświetlanych testów z DVD. Program sugeruje sposób ustawienie odpowiednich parametrów np. kontrast, jasność, tinta, barwa itd.

-> sarilian

Gratuluję zakupu!

Wracając do moich zastrzeżeń odnośnie projektora to muszę powiedzieć, że już ich prawie nie mam. Co prawda miałem go porównywać z nowym, ale nic z tego nie wyszło;) Na razie jestem zadowolony, szczególnie jeśli oglądam i nie zaczynam szukam dziury w całym:)

Generalnie wszystko zależy od samego filmu, który oglądamy. Jeśli jest dobrze naświetlony to jest rewelacyjnie, jeśli nie to czasami bywa słabo.

Poza tym na avsforum.com znalazłem świetny wątek odnośnie kalibracji TW700. Wprowadziłem sobie nowe ustawienia i jest naprawdę super. Sarilian, polecam zerknąć i spróbować szczególnie tych, które opisał Doux.

Co do kalibracji płytką DVE, metodą na oko, to jest ona bez sensu. Lepiej za tę stówę kupić sobie 2 filmy, albo CD, albo cokolwiek innego. Jeśli już kalibrować to tylko tak jak napisał krzy$.

Jeśli chodzi o ekran to cały czas myślę o sprzedaży tej mojej Projecty i zakupie jakiegoś ekranu ramowego, koniecznie Matt White, ale zawsze wychodzi tak, że jak już chcę go wystawiać na Allegro to obejrzę jakiś świetnie zrealizowany film i już mi szkoda jej sprzedawać:)

W międzyczasie zrobiłem sobie ekran z płyty wiórowej i pomalowałem ją farbą Dulux'a Super Matt, tak dla porównania. Czarne obwódki zrobiłem tak, żeby otrzymać format 2,35:1 i jak mam film w tym formacie to oglądam na nim, a jak zwykły 16:9 to na Projectie:) Jakość naprawdę zadowalająca! Gdybym wiedział wcześniej, że będzie tak dobrze to nie spieszyłbym się z zakupem Projecty. No i co najważniejsze - obraz jest dużo jaśniejszy!

A i jeszcze jedna nowość;) Kupiłem sobie DVD WIWA;))) Hehehe do Divxów. Wcześniej byłem, może nie zagorzałym przeciwnikiem, ale nie wierzyłem w to, że da się je normalnie oglądać. Okazuje się, że jeśli są w dobrej jakości, szczególnie te przekonwertowane z HD, to jest naprawdę nieźle. W tej chwili jestem na etapie "Prison Break" - świetny serial btw.

Jak będę miał chwilę to opiszę jak Wiwa ma się do Denona 1910:)

Teraz mogę tylko stwierdzić, że jakość divxów jest zdecydowanie lepsza z Wiwy niż z laptopa i to nawet takiego wyposażonego w wyjście DVI. Polecam!!;)

Z divxami trzeba się przeprosić jak najszybciej.

Pojawiła się tendencja - co mnie bardzo cieszy - do ripowania filmów w formacie mkv (kodek x264).

Lubuje się w tym zwłaszcza grupa TLF.

Jakość tych ripów jest bliska oryginałowi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.