Skocz do zawartości
IGNORED

nowa strona Łukasza Fikusa! WOW!

graaf

Rekomendowane odpowiedzi

>NOS DAC Petera Daniela też gra na początku jakoś tak "za miętko", ale po dwóch dniach wszystko jest

>OK :-)

Bo 'zmiękczyc' jest łatwo. Na ogół jeden kondensator starczy. Znacznie trudniej 'usztywnić' ;-)

lancaster, 30 Lip 2007, 14:32

>o, a_men, a moze to kwestia filipa, bo przypadkiem mamy ten sam model....

Nie wiem czy przypadkiem nie będziemy mieli również tych samych wzmacniaczy:)

• 2 tygodnie później...

Właśnie kupiłem radio saba z czterema głośniczkami, i spróbuje zrobić projekt P19 ze strony Pana Fikusa. Tylko że elektronika to dla mnie czarna magia, czy ktoś z was forumowicze może mi zrobić zwrotnice opisane na tej stronie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oczywiście odpłatnie.

A może ktoś mi może narysować co dokładnie do czego, jak połączyć to wszystko-wiem że to banał dla większości z was.

Jeśli ktoś się zdecyduje proszę o kontakt na PW.

Pozdrawiam

Ti

Ukryta Zawartość

Tu jest to łopatologicznie rozrysowane:

Ukryta Zawartość

Powodzenia.

Ukryta Zawartość

To jest najnowsza wersja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawie dokladnie tak mam:)

Rezystor I/V mam 68ohm w tym ukladzie bez konda w katodzie gra trochę cicho...proponuję dowalic w katodę dolnej lampy 47uF....wtedy jest OK:)...choć Łukasz pisał, ze ten kond trochę psuje...u mnie w kazdym razie z kondem gra żywiej i to po redukcji głośności(Elna Cerafine, lub szary ruski militarny kapsel).

Cholera, nie mam wlutowanego R250K na wyjście...jutro go tam wrzucę...może grać lepiej ?:)

Pozdrawiam

Acha, mam też wlutowany rezystor szeregowy w siatkę lampy(100ohm na wejscie z DACa)

Jezeli jest on niepotrzebny to go wywalę...w mojej poprzedniej analogówce lampa się wzbudzala bez niego...wzbudzala albo coś podobnego w kazdym razie glośnik testowy mi sie spalił...

Powinien tu być ?

Ten rezystor znaczy się

Pozdrawiam

P.S. Myślałeś może o takim myku?

Ukryta Zawartość

post-4255-100006871 1186997762_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to już mam od dawna:)

Dlatego w kalsycznym lampizatorze mam jeszcze zaaplikowany filtr redukujący efekt wczesnego opadania ch-ki w NOS dacach...

Rezystor wsiatce zostawiam...gra to teraz OK, nie ma co ruszac...pomyślałem...i nie ruszylem :)

• 1 miesiąc później...

Parę dni temu wstąpiłem do grona ludzi używających zlampizowanego cd. Jest nim Grundig 8100 na TDA1541A. Na początku po złożeniu ,gdy urządzenie było w stanie prototypu nie zachwyciłem sie specjalnie dźwiękiem. Lampy wisiały, do tego blisko siebie , kondy leżały blisko transformatora i napędu. Moje odczucia początkowe: (za) potężny, słabo kontrolowany bas, ogólne przyciemnienie, słaba stereofonia. Myślałem, że to może wina kolumn, wzmacniacza. Napisałem do Łukasza z pytaniem o szo chodzi. A Łukasz zaproponował przeróbkę wzmaka. Tak też uczyniłem. Poprawa była, ale dalej bez rewelacji. W między czasie przygotowywałem deseczki na obudowę ( na boki i do lamp) i cały czas cd było w fazie rozpierduchy. Jak to dokonałem wziąłem sie do porządkowania bajzlu w cd. Lampy oddaliłem od siebie, kondy przykleiłem do zrobionego przeze mnie ekranu z tytancynku (zostało trochę z dachów:D), Dodałem filtr AC, poukładałem kable. i oczywiście założyłem nową pokrywę na cd. Odpaliłem i nie mogłem uwierzyć jak sie poprawiło. WSZYSTKO dosłownie. Teraz jestem STRASZNIE zadowolony z dźwięku jaki mam w domu. Pełno szczegółów, perliste wysokie, jak trzeba potrafią przyłoić, bas super mocarny, konturowy i zaokrąglony ( rewelacja) No i ta średnica.... GENIALNA. Do tego dynamika- na dobrej płycie zadziwia mnie, no i szybkość dźwięku na wysokim poziomie. Stereofonia jak na moje warunki jest świetna. Na początku było słabo, ale teraz jest super. I to wszystko dzięki cd!! Teraz mogę słuchać muzyki 24/dobę i sie nie zniechęcę. Domownicy już nie mogą wytrzymać hehe. Teraz muszę pomyśleć nad lepszymi głośniczkami z membranami z celulozy. Nie mam aparatu więc zdjęć ze środka na razie nie będzie. Ale z zewnątrz wrzucę w weekend, bo skombinuje cyfrówkę.

Na koniec tego wpisu chciałbym podziękować artPaw'owi i Łukaszowi Fikusowi - macie uszczęśliwionego melomana na koncie.

• 2 miesiące później...

Dobra wiadomość dla posiadaczy "Kambodży":

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdzislav - wskazał na warzną rzecz. Tu konwersja na rezystorze zachodzi na małym sygnale, który dlatego podatny jest na zakłócenia i MUSI być dobry montaż. Lampa nie jest jedynym panaceum na dobry dźwięk. Na op ampach też może być taka skala dynamiki a może nawet jeszcze lepiej wszystko razem .... Poza tym panowie, żeby coś mówić o tego typu końcówce pomierzcie ją najpierw dokładnie! To takie proste a nikt tego nie zrobił ... inaczej te zachwyty nie będą zbyt wiarygodne. Poziom THD+N jest o jeden rząd większy u mnie na lampie niz na op ampie. Jak jest z przesłuchami ?

Pozdro:)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

• 11 miesięcy później...

Witam !

Lukaszu Drogi !

Powiedz mi uprzejmie, czy jest sens lampizować CD CA Azur 740, którego jestem szczęśliwym posiadaczem od kwietnia 2008.Poprzednio był też CD dzielony: Trac1+Dac3. Z dźwięku tego CD jestem b. zadowolony, ale w audio zawsze przecie może być lepiej. Z lampizacją dam sobie radę, jestem elektronikiem i z wykształcenia (PW w epoce lamp)i z hobby (konstrukcje audio lampowe głównie), ale pytanie jeszcze raz: czy to ma sens w przypadku tego CD - kosztował prawie 3 tauzeny, przetworniki wolfsona, ogólnie chwalony...

P.S. Za CD tor lampowy, preamp na E180F grounded grid, stepped att. końcówka SE 6S33S, paczki KEF Q1 + rzeźnik na 2xRockford Fosgate 8" ze swoim wzmakiem, pokoik mały 12 mkw, dobrze wytłumiony (czytaj niemiłosiernie zagracony).

pzdr

A zróbże SRPP na kawałku deski, i podepnij się na próbe drutami pod te Wolfsony. Jak Ci się nie spodoba, to odepniesz, i po sprawie. Ale jak to dobrze zrobisz, to już nie odepniesz, tylko zaczniesz wymyślać jak toto upakować w środku.

Żeby nie było...

Jest to na pewno sposób na poprawę dźwięku w większości przypadków, jednakowoż uważam że ilość stopni wzmocnienia od przetwornika do głośnika nie powinna przekroczyć liczby 3 :D

A to już jest wyzwanie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.