Skocz do zawartości
IGNORED

Avalon Eidolon Clone

cloudior

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie! :)

Temat jest poważny. Piszcie wszystko co wiecie o budowie tych kolumn (wersja normalna, nie Diamond). Interesują mnie przede wszystkim zastosowane przetworniki oraz wszelkiego typu wymiary. Każda informacja, uwaga będzie cenna.

Może Elberoth się skusi:):):) i udostępni foty zwrotki:P

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/29536-avalon-eidolon-clone/

Trochę informacji mozna znaleźć tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może to się na coś przyda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz dobrze;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mój kolega wymyślił sobie taki oto zestaw głośników: Eton 12-680/62HEX, Accuton C-90 T6 i Accuton C-24. Obudowa to "wariacje" na temat Utopii JmLab w moim wykonaniu.

Ukryta Zawartość

post-4056-100003124 1170304850_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

cloudior - jeśli nie potrafisz zaprojektować zwrotki to daj sobie siana. Producenci sprzętu z wysokiej półki stosują różne wybiegi uniemożliwiające sklonowanie (od głosników OEM przypominających jedynie z wygladu dostępne w detalu odpowiedniki po monipulowanie właściwościami obudowy, co sprawia że dana zwrotnica może zupełnie nie będzie pasowała do klona) , efekt będzie taki że wkleisz w ten interes dużo floty bez gwarancji powodzenia. W dodatku accutony są raczej trudnymi głosnikami w aplikacji. Znam nieudane przypadki klonowania dużo prostszych projektów. Oczywiscie nie mówię że pomysł budowania kolumn avalonopodobnych jest zły, jeśli się potrafi konstruować to mimo iż się nie uzyska podobnego efektu to również moze być bardzo dobrze. W przypadku chęci skopiowania całego urządzenia spodziewałbym się pułapek zastawionych przez producenta.

Całkiem możliwe że Avalon stosuje głośniki w specjalnych wersjach przykładem może być Eton 11-581 , który nominalną impedencje ma 8ohm , a impedencja kolumny to 4 ohm.

Chyba że te 4 ohm są wynikiem działania filtrów zwrotnicy.

Argos - zwrotka już jest:) Z tego co się dowiedziałem Avalon stosuje fabryczne głośniki oprócz jednego:

mid - ACCUTON C2 79-6 - modyfikowany

bas - Eton 11-581 50 HEX

wysokie - ACCUTON C2 12-6

Pozdrawiam

cloudior, 17 Lis 2006, 11:33

>Argos - zwrotka już jest:) Z tego co się dowiedziałem Avalon stosuje fabryczne głośniki oprócz

>jednego:

>

>mid - ACCUTON C2 79-6 - modyfikowany

>bas - Eton 11-581 50 HEX

>wysokie - ACCUTON C2 12-6

>

>Pozdrawiam

Ależ ten jeden w zupełności wystarczy do tego żeby nic z tego nie wyszło. Tym bardziej że jest to najważniejszy głosnik w kolumnie, ten który przetwarza najlepiej słyszalną część pasma.

Co do impedancji - jeśli z głosnika który fabrycznie ma 8 R robi się impedancja znamionowa 4R (czyli z minimum 3r) to dla mnie oznaczać może dwie rzeczy:

- zastasowali bardzo dziwną graniczącą z błędem filtrację

- głosnik jest w wersji 4R

Sami sobie odpowiedzcie która opcja jest bardziej prawdopodobna.

Lancaster - ja nikogo nie zniechęcam, ja tylko ostrzegam że bez odpowiedniego doświadczenia 4-5 koła na ten projekt może iść się "kochać". W Avalon Acoustics nie pracuja frajerzy którzy wypadli sroce spod ogona, , oni doskonale zdaja sobie sprawę że wiele osób bardzo chętnie skopiowałoby ich projekt i na pewno podjecli środki zaradcze.

marko3T, 17 Lis 2006, 11:00

>Nikt kolegi nie zniechęca.

>Nawet jeżeli klon od środka jest nieco inny niz orginał to nic nie stoi na przeszkodzie żeby dobrze

>grał i wyglądał jak Avalon.

Pod warunkiem że ktoś kto to składa umie sam zająć się zwrotką a nie liczy na to że kopiując układ z oryginału uzyska podobny dźwięk. Bardzo częstym błędem jest ograniczanie się do porównywania charakterystyk SPL i przedstawianie ich porównań jako dowodów że klon się udał. Nic bardziej blednego , równą charakterystykę SPL mają nawet Altusy, a prawdziwe różnice miedzy hi-endowym sprzętem a badziewiem za 1000 PLN dotyczą zniekształcen i przesunięć fazowych, z tego właśnie wynika to, ze jedne kolumny znikają, do innych dźwięk jest przyklejony, jedne brzmią szeroką skalą barw, inne monotonnie i nudno. Trzeba mieć tego swiadomość zanim wklei się 5 koła na części.

Argos ja uważam że kolumna nie musi mieć ch-k równej jak stół. Nierówności SPL oczywiście w granicach normy bez szerokopasmowych dziur po 6db wcale nie przeszkadzają w dobrym brzmieniu.

Budując klona wcale bym nie dążył do zbliżenia się sposobem filtrowania w jaki jest zrealizowany w orginałach.

Pomijam możliwość zdobycia takiej zwrotki.

Innymi słowy gdybym zainwestował w materiał to tylko zewnętrznie upodobnił bym go do orginału , a zestroił bym go już według własnego gustu i upodobań.

Z tego co mi mówił pewien człowiek nie ma możliwości specjalnej modyfikacji C2 79. Wynika to podobno z ceramicznej budowy tego głośnika.

Ja jestem dobrej myśli i cieszę się, że pojawią takie wpisy jak Argosa, bo to naprawdę mobilizuje:) Nawiązałem także parę kontaktów z ludźmi z m.in. Holandii, którzy podejmowali już takie wyzwania z pozytywnym skutkiem, dlatego wciąż wierzę, że projekt jest do zrealizowania:). W chwili obecnej największym problemem są dla mnie obudowy. Wyjeżdżam w tej sprawie w weekend do Krakowa:) Może sytuacja się wyklaruje.

Pozdrawiam.

Avalony choc bardzo dokladne jednak podbarwialy srednice i to pewnie w tej okolicy pasma ze odbiera sie to jako zwiekszona dokladnosc. Pewnie bylo to w okolicach 2-6k ale tez byly czasmi bardzo nieprzyjemne w odbirze wokali kobiecych skrzypiec itp. Do tego mocno zmienialy klimat nagran prze uwypuklenie wysokiej srednicy co np. w nagranaich symfonicznych powodowalo "jarmarczna nute"

Cloudior:

Jeżeli zwrotka którą chcesz zastosować jest od Holendrów, to uważaj na ich "zwrotki" szeregowe (oni takie bardzo lubią i pakują je wszędzie gdzie tylko mogą). Jako przestrogę zobacz sobie dokument Troelsa Gravesena o klonowaniu R2.5 - obmierzył on "zwrotnicę" szeregową od jakiegoś guru od takich filtrów i rezultaty były delkiatnie mówiąc kichowate. Poza tym - pomiar indywidualnych charakterystyk przetworników przy szeregowej zwrotnicy jest dość trudny a testerzy jednak to zrobili (dokument eidolon_revu.pdf ze strony producenta) co IMHO wskazywałoby na zastosowanie klasycznej równoległej zwrotnicy w oryginałach.

Tak więc gdybyś chciał stosować series xover - z dużym prawdopodobieństwem dostaniesz kolumnę podobną do Eidolona tylko wizualnie, choć nie mam absolutnej pewności że w oryginale nie ma szeregowej zwrotki.

cloudior, nie chcę Cię martwic, ale Twój informator nie przewidział tak banalnej rzeczy jak np. skrócenie wysokości cewki(albo jej wydłużenie), czego nie "widać".

Skutkuje to wprost zmianą efektywnością, a to już napewno przełozy sie na brzmienie.

Jezeli np. głośnik w oryginalnych Eidolonach jest mniej efektywny, to bas w Twoich klonach zniknie zupełnie....

hu - ha

ARGOS, 17 Lis 2006, 13:17

>W Avalon Acoustics nie pracuja frajerzy którzy wypadli sroce

>spod ogona, , oni doskonale zdaja sobie sprawę że wiele osób bardzo chętnie skopiowałoby ich projekt

>i na pewno podjecli środki zaradcze.

Nie chcę się czepiać , ale jest to tak bardzo ogólne stwierdzenie i niczego nie wyjaśnia. Napewno są na świecie ludzie którzy mają dostęp do "wnętrzności" takich konstrukcji i gdyby były rzeczywiście poczynione jakieś istotne ingerencje w konstrukcje samych głośników było by o tym głośniej. Poza tym jakby czuli się konstruktorzy z Accutona gdyby wszyscy odbiorcy ich produktów , nie tylko "frajerzy" z Avalona okazywali się mądrzejsi od nich samych i poprawiali ich produkty twierdząc przy tym że to teraz jest "lepszy" głośnik. Jedyne co można w tej sytuacji powiedzieć , o ile taka sytuacja ma miejsce że taki głośnik jest tylko trochę inny, ale nie że jest lepszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.