Skocz do zawartości
IGNORED

Klub Infinity Classics

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 21.03.2011 o 09:33, gość napisał:

No właśnie nie do końca można porównywać te ceny. Gdzie znaleźć wróżkę która odpowie na pytanie ile by kosztował HK 990 gdyby go wtedy zrobili?

A może ktoś z Was mieszka blisko Cieszyna i chciałby podpiąć swój wzmak pod moje RSIIIb? Lub też ktoś miał możliwość odsłuchu HK 990 z Infinity? Wreszcie bym wiedział coś więcej o moim wzmaku. Bo jak na razie to słyszę że on się nie nadaje(bo dane techniczne to nie wszystko), od osób które na pewno mają dużą większą wiedzę i doświadczenie, na ten temat ode mnie,ale go nie słyszały.

Spokojnie:)

Postaraj się.

Skoro nowe Twoje teraźniejsze kolumny kosztowały wtedy ok. 1/4-1/5 ceny nowego samochodu, a wzmacniacz powinien być z tej samej klasy cenowej (choć to nie jest KONIECZNOŚĆ) - to adekwatnie, owy wzmacniacz dziś powinien kosztować w podobnej relacji, czyli 1/4-1/5 z powiedzmy 70 kzł:) Sam mam póki co MEZALIANS.

Ale do Kappy 9 bym go odradził. Zapewne będzie grało. Lecz kiedyś będziesz chciał usłyszeć WIELKĄ muzyką, a wtedy może być nieszczęście:(

Najbliżsi Koledzy są chyba w Krakowie...

Pozdr.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Będę oczywiście szukał dalej. Może znajdę kogoś z drogim wzmakiem i uda mi się go porównać z moim. Oczywiście jestem pewien że dużo droższy i lepszy wzmak byłby o niebo lepszy. W moim dobra jest cena i funkcjonalność. Jakość też myślę że jest O.K. ale Wy się z tym nie zgadzacie. Co do wymiany RSIIIb na Kappy 9A to zastanawiam się czy by było przy tym wzmaku lepiej czy wręcz gorzej? Czy to by był krok w dobrym kierunku? A nie twierdzę że to koniec drogi. A to że po zakupie jakiegoś topowego wzmaka do Kapp byłoby dużo lepiej to niestety wiem.

W dniu 21.03.2011 o 10:25, gość napisał:

Będę oczywiście szukał dalej. Może znajdę kogoś z drogim wzmakiem i uda mi się go porównać z moim. Oczywiście jestem pewien że dużo droższy i lepszy wzmak byłby o niebo lepszy. W moim dobra jest cena i funkcjonalność. Jakość też myślę że jest O.K. ale Wy się z tym nie zgadzacie. Co do wymiany RSIIIb na Kappy 9A to zastanawiam się czy by było przy tym wzmaku lepiej czy wręcz gorzej? Czy to by był krok w dobrym kierunku? A nie twierdzę że to koniec drogi. A to że po zakupie jakiegoś topowego wzmaka do Kapp byłoby dużo lepiej to niestety wiem.

Z tego, co słyszałem od Kolegów z Infinity bardzo dobrze sobie radzą np. stare amplitunery Nakamichi. A wiec może i ten? Tym bardziej, że ma spore zadatki! Nie ma co się przejmować opiniami:)

Aczkolwiek, wiadomo powszechnie, że najbardziej "audiofilska" i wydajna prądowo kombinacja, dedykowana szczególnie w przypadku klasycznych, dużych Infinity - to przedwzmacniacz + wzmacniacz mocy.

Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że HK (mimo, że może być BARDZO DOBRY w swej cenie!) nie jest przerostem formy nad treścią. Te kolumny dziś kosztowałyby z dużą dozą prawdopodobieństwa 15-20 kzł.

Niezmiennie radzę umówić się z Kolegami z Krakowa i okolic.

Trochę kilometrów i czasu, a poznasz Kappy oraz Renaissance. Przecież możesz wpakować HK w auto i SPRAWDZIĆ!

To najlepszy sposób!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Z tego, co słyszałem od Kolegów z Infinity bardzo dobrze sobie radzą np. stare amplitunery Nakamichi. A wiec może i ten? Tym bardziej, że ma spore zadatki! Nie ma co się przejmować opiniami:)

Aczkolwiek, wiadomo powszechnie, że najbardziej "audiofilska" i wydajna prądowo kombinacja, dedykowana szczególnie w przypadku klasycznych, dużych Infinity - to przedwzmacniacz + wzmacniacz mocy.

Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, że HK (mimo, że może być BARDZO DOBRY w swej cenie!) nie jest przerostem formy nad treścią. Te kolumny dziś kosztowałyby z dużą dozą prawdopodobieństwa 15-20 kzł.

Niezmiennie radzę umówić się z Kolegami z Krakowa i okolic.

Trochę kilometrów i czasu, a poznasz Kappy oraz Renaissance. Przecież możesz wpakować HK w auto i SPRAWDZIĆ!

To najlepszy sposób!

Dzięki za odpowiedź.

Sprzedający Kappy jest skłonny mi je wypożyczyć na próbę. Zobaczymy może uda mi się go namówić do przywiezienia swojego wzmaka ale to trochę bez sensu bo z tego co wiem to już wydatek kilkanaście tysięcy Euro. Tylko bym się w....ił.

A jescze gwoli zasilanie Kapp to mój HK 990 ma cztery wyjścia na kolumny. Podobno po podłączeniu wszystkich moc na wyjściu nie spada i jest na wszystkich jednakowa. Więć może zasilić z tych wejść osobno wysokie i osobno niskie? Pomoże to coś?

Wzmak ma też wyjście pre-out. Więc najlepiej byłoby dokupić jakiś dwie końcówki mocy i ze wzmaka zasilać wysokie a z końcówek basy. Ale czy są takie rozwiązania żeby po włączeniu wzmaka końcówki też reagowały na te polecenia. Z funkcjonalności którą mam obecnie nie chciałbym rezygnować.

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 21.03.2011 o 12:49, dartman napisał:

HQ,

możne mieć i 9 wyjść na kolumny, mój Onkyo tak miał :-D, to nic nie zmienia.

Jak napisali koledzy wcześniej, nie jest możliwe zgranie Twojego HK z Infinity.

No serca nie masz. Ale się mi c....wo ten tydzień zaczyna!

tak w ogóle to widzieliście/słyszeliście ten model HK czy z założenia negujecie HK jako markę ?

2x 300W przy 4 ohm, 20 kg wagi, 800W poboru mocy

http://audio.com.pl/testy/harman-kardon-hk-990:2

Gość Gosc

(Konto usunięte)

tak w ogóle to widzieliście/słyszeliście ten model HK czy z założenia negujecie HK jako markę ?

2x 300W przy 4 ohm, 20 kg wagi, 800W poboru mocy

http://audio.com.pl/testy/harman-kardon-hk-990:2

No Królu Ty mój. Wreszcie mam jakiegoś współwyznawcę. Z daleka jesteś bo od razu bym Cię na odsłuch zaprosił.

A tak poważnie to właśnie z chęcią bym poznał kogoś kto ten wzmak słyszał a najlepiej z Infinity. Mnie wydaje się że daje radę ale mnie wszyscy przekonują ze się mi tylko wydaje.

Nie jestem uprzedzony, miałem np. Onkyo PA-MC5500, 23kg wagi, pobór moc powyżej 1kW. Sądziłem, że gra . . .

Jak bardzo się myliłem pokazał Meridian G55, średnia półka 2x300Wat przy 8Ohm, 2x450 przy 4 i stabilny do 2Ohm.

Angielska szkoła, dobry dźwięk, naprawdę fajny wzmak. Kosztował tylko 4.500EUR.

Jak naprawdę potrafią zagrać Re90 z prawdziwym piecem usłyszałem dopiero kiedy podłączyłem AR. Nie ma czego opisywać, dźwięk jest po prostu kompletny. Tylko 2.5x więcej.

Referencja, raczej nie zmienię, chyba że pokój odsłuchowy będzie wielkości stodoły. (nigdy nie mów nigdy Dartman, ile to już wzmaków miałeś...)

Niestety dla mojej kieszeni pojawił się kolejny wydatek - DAC. No ale cóż 'kobyłka u płota' . . .

Infinity to cudowne kolumny, należy o nie dbać jak o kobietę :-D

Ps. Tylko te głośniki, ciągle te same

Zukzukzuk,

co to jest ten VOVOX? Nazwa zacna ale mi nie znana, słabo się orientuję w kablach. Gram na jakiś Viablue.

Co do basu, AR nie dość, że prowadzi i śledzisz bez wysiłku to jeszcze te barwy. Nie za bardzo coś więcej można napisać. Po prostu referencja.

Wspominam, że kiedyś gość, który sprzedawał mi Re90 mówił, że tylko lampa. Potwierdzam z jednym zastrzeżeniem, mocna lampa.

W dniu 21.03.2011 o 20:31, gość napisał:

No Królu Ty mój. Wreszcie mam jakiegoś współwyznawcę. Z daleka jesteś bo od razu bym Cię na odsłuch zaprosił.

A tak poważnie to właśnie z chęcią bym poznał kogoś kto ten wzmak słyszał a najlepiej z Infinity. Mnie wydaje się że daje radę ale mnie wszyscy przekonują ze się mi tylko wydaje.

Tannoy SR840

to może być rozwiązanie dla HK, przy niskim nakładzie finansowym :)

jeżeli w grę wchodzi wymiana, rzecz jasna :-)

HQ , napisz proszę czy próbowałeś używać w tym HK funkcji autokorekcji ( przy podłączeniu kabelkiem cyfrowym rzecz jasna ) i czy coś Ci to dało ( głównie chodzi mi o wycięcie modów na basie ).

Tak a pro po to HK990 według mojej wiedzy nie jest absolutnie amplitunerem a normalnym , dwukanałowym wzmaczniaczem . Możliwość podłączenia czterech kolumn wynika jedynie ze sporej rezerwy prądowej, a tym samym możliwości pracy z niskimi impedancjami. To akurat dobrze rokuje dla Infiniti . Kto wie, może odkryłeś "best buya " do współpracy z naszymi ulubionymi kolumnami:-)...

A pro po ja też mam okres eksperymentów i mam pierwszy w życiu amplituner - PIONEER SC-LX82 . Podłączyłem do R90 i..proszę się nie śmiać, ale on naprawdę daje radę . Może to wynik tego, że w tym modelu końcówki są cyfrowe ( IcePower ) o sporej mocy (190W/kanał) , w tej technologii tradycyjne pojęcia wydajności trzeba trochę przedefiniować. Faktem jednak jest, że nie ma żadnych objawów braku prądu. Powiedziałbym nawet, że jest bardzo dobrze ,w sumie miałem w historii moich r90 podpiete na dłużej lub krócej z 10 różnych pieców i mam jakiś punkt odniesienia.

Inną sprawą jest że R90 nie są chyba aż tak trudnym obciążeniem jak Kappy czy RS (na wykresie poniżej linia 100 Ohm odpowiada wartości 0 )

post-2900-071230800 1300784762_thumb.jpg

renaissance90impedancec.jpg

Gość Gosc

(Konto usunięte)
W dniu 22.03.2011 o 10:06, skali napisał:

HQ , napisz proszę czy próbowałeś używać w tym HK funkcji autokorekcji ( przy podłączeniu kabelkiem cyfrowym rzecz jasna ) i czy coś Ci to dało ( głównie chodzi mi o wycięcie modów na basie ).

Tak a pro po to HK990 według mojej wiedzy nie jest absolutnie amplitunerem a normalnym , dwukanałowym wzmaczniaczem . Możliwość podłączenia czterech kolumn wynika jedynie ze sporej rezerwy prądowej, a tym samym możliwości pracy z niskimi impedancjami. To akurat dobrze rokuje dla Infiniti . Kto wie, może odkryłeś "best buya " do współpracy z naszymi ulubionymi kolumnami:-)...

A pro po ja też mam okres eksperymentów i mam pierwszy w życiu amplituner - PIONEER SC-LX82 . Podłączyłem do R90 i..proszę się nie śmiać, ale on naprawdę daje radę . Może to wynik tego, że w tym modelu końcówki są cyfrowe ( IcePower ) o sporej mocy (190W/kanał) , w tej technologii tradycyjne pojęcia wydajności trzeba trochę przedefiniować. Faktem jednak jest, że nie ma żadnych objawów braku prądu. Powiedziałbym nawet, że jest bardzo dobrze ,w sumie miałem w historii moich r90 podpiete na dłużej lub krócej z 10 różnych pieców i mam jakiś punkt odniesienia.

Inną sprawą jest że R90 nie są chyba aż tak trudnym obciążeniem jak Kappy czy RS (na wykresie poniżej linia 100 Ohm odpowiada wartości 0 )

Tak Hk 990 to wzmak. Co do korekcji cyfrowej to robiłem i o ile inni twierdzili że pojawia się dużo więcej kontrolowanego basu to u mnie ilość basu spadła. Ale wtedy miałem jeszcze wzmak podłączony analogiem. Obecnie zmieniłem na kabel coaxial i gram bez korekcji. Jest O.K. W niedzielę spróbuję jeszcze raz zrobić tą korekcję z wejścia cyfrowego.

W dniu 19.03.2011 o 12:37, gość napisał:

Już mi chyba odbiło na dobre. Krótko cieszę się z posiadania RSIIIb a już się zastanawiam nad wymianą ich na Kappy 9A. I pytanie do tych co mieli już przyjemność poobcować z tymi pięknościami. Co się u mnie zmieni poza odchudzeniem portfela? Czy wzmak który spokojnie sobie radzi z RSIIIb podobnie się zachowa z Kappami?

HQ... bede "bezlitosny".... ? ?

Smiem twierdzic, ze K 9a to najbardziej pradozerne i pracujace blisko zwarcia kolumny Infinity (mam na mysli modele bez serwa)- o tym juz sporo sie tutaj pisalo - nic dodac nic ujac.

Bez pieca, ktory strabilnie zagra z 0,5 ohm'a i wpakuje "badz wie ile" (czytaj im wiecej tym lepiej - i nie chodzi tutaj o W ale o A)pradu w te "trumienkI" sie nie obejdzie.

Kappa 9a byla jedynym powodem wymiany sporej ilosci koncowek mocy ( przy okazji sie troche osluchalem) - poprostu bez wysokiej klasy wzmacniacza nie maja prawa zagrac - pamietaj o tym przed zakupem - tylko i wylacznie zapiecie Twojego pieca pozwoli Ci ocenic czy to zagra czy nie - innej drogi nie ma - najlepiej testowac u siebie, bo pomieszczenie ma rowniez kolosalny wplyw na dzwiek.

A jesli juz bedziesz posiadal odpowiedni wzmak - K9 odwdzieczy sie klasowym brzmieniem z bardzo wysokiej polki - powodzenia !!!

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Na razie pomysł z zakupem 9A upadł i to z bardzo śmiesznego powodu. Okazało się że są czarne. Niestety tylko jasne u mnie przejdą. Zakup został odłożony w czasie. Do tego wasze uwagi że nie tędy droga. Ale sam pomysł ewentualnej zmiany kolumn nie. Po wymianie wzmaka na HK990 RSIIIb odwdzięczyły się tak przyjemnym brzmieniem że nie wykluczam ich wymiany na wyższy model. Może będzie jeszcze lepiej? A tak na marginesie nie wiecie czy jest możliwośc podpięcia do mojego HK 990 dwóch dodatkowych końcówek mocy ale w taki sposób żeby wzmak sterował ich włączaniem i wyłączaniem. Żeby po prostu reagowały na polecenia pilota HK990. Wzmak ma wyjście pre-out. Do by mi dawało możliwość rozbudowy systemu i zapewnienia dodatkowego prądu bez utraty funkcjonalności którą teraz mam. Czy takie rzeczy to tylko w erze?

Witam wszystkich klubowiczów!

Za namową i zaproszeniem kolegi Zukzukzuka chciałbym dołączyć do tego zacnego klubu :).

A oto kilka fotek moich nabytków :).

Może i jedne z mniejszych ale do 12mkw jak znalazł :).

Pozdrawiam!

Snajk

post-34194-039839600 1300816361_thumb.jpg

post-34194-075000100 1300816408_thumb.jpg

post-34194-054300400 1300816421_thumb.jpg

post-34194-018415000 1300816430_thumb.jpg

post-34194-006537400 1300816457_thumb.jpg

post-34194-000245700 1300816467_thumb.jpg

Jeśli chodzi o dyskusję nt. wzmocnienia do klasycznych "szaf" Infinity - polecam prześledzić opinie dot. właśnie Renaissance 90, które Kol. Skali uważa za niezbyt wymagające.

http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/infinity-systems/renaissance-90/PRD_119649_1594crx.aspx

Tak. Zagrają i to nieźle, praktycznie z każdym poczciwym wzmacniaczem. Lecz nie jak MOGĄ!

Owszem, wśród 35 ludzi (w tym 34 wystawiających max ocenę!) są osoby (chyba 1 lub 2), które niniejsze napędzają amplitunerami wielokanałowymi... Można tak i siak.

Ale generalnie pisze się, że:

As these speakers are reasonably inexpensive today it is tempting to hook them up to your home theater reciever. bad plan.

These speakers need alot of really clean power and big fat cables to make them sing. Plan on spending twice what the spaekers cost on an amplifier to bring out their best.

They require a power amplifier with high current capability. Their bass is impressive, but you have got to match them with a capable amplifier if you want to hear it (or feel it :-).

The power thing. They do need a lot, and it's a bummer because some of us aren't huge fans of solid state gear.

The speakers really suck power and I would recommend 400w into 4ohms an absolute minimum if you want to be able to recreate live sounds close to scale.

I use an Aragon 8008BB to drive them, and it seems to provide more than enough power (make no mistake about it, however: these loudspeakers are power hungry) to satisfy their dual-voice coil Watkins woofers.

Nietrudno zauważyć, choćby pobieżnie, po nazwach sprzętu porównywanego, że większość z opiniujących z niejednego "pieca" chleb już jadła i niejedne wysokiej jakości (i ceny) zestawienia już "przerobiła" (przeważnie kombinacje pre-amp). Czyżby się pomylili? Bo zapomnieli spróbować na sam początek podłączyć praktycznie NOWE konstrukcje, przebijające jakością stare, niekiedy i 10 razy droższe, wyspecjalizowane piece? A może to ostatnie kilka lat tak skoczył poziom? Coś przeoczyliśmy?

Wnioski niech każdy wyciąga sam...

Pozdr.

piekny sprzet - zaporowa cena.

Ten konkretnie egzemplarz jest juz oferowany (z przerwami) ponad rok na niemieckm jebaju......

kiedys byly tez wystawione u niemca LEMIM'y - jesli dobrze pamietam okolo 900 EUR/szt - strach pomyslec, ze to kiedys moze (i ma prawo po tylu latach) nawalic.....

przy takiej kasie mozna juz chyba zaczac myslec o Genesis - jesli tak lubimy Nudle'a to mozna poprobowac nowych konstukcji (no moze z drugiej reki, ale nie tak leciwych) - no i duzo kolumn obecnie produkowanych w tym przedziale cenowym zagra niezle...

Też tak myślę. Czy w Polsce jest dystrybutor Genesis ? Chętnie bym ich posłuchał.

Ostatnio zdałem sobie sprawę, że moje paczki mają już z 15 lat .... Nawet nie chcę gdybać . . .

Witam!

Tak jest dystrybutor w Polsce w okolicach Karakowa.

Jeszcze tam nie byłem ale pewnie się wybiorę.

Pozdrawiam Jacek

http://www.studiovanderbrug.pl/brands-and-prices/genesis.html

Oczywiście Krakowa miało być

przepraszam

piekny sprzet - zaporowa cena.

Ten konkretnie egzemplarz jest juz oferowany (z przerwami) ponad rok na niemieckm jebaju......

kiedys byly tez wystawione u niemca LEMIM'y - jesli dobrze pamietam okolo 900 EUR/szt - strach pomyslec, ze to kiedys moze (i ma prawo po tylu latach) nawalic.....

przy takiej kasie mozna juz chyba zaczac myslec o Genesis - jesli tak lubimy Nudle'a to mozna poprobowac nowych konstukcji (no moze z drugiej reki, ale nie tak leciwych) - no i duzo kolumn obecnie produkowanych w tym przedziale cenowym zagra niezle...

Po pierwsze.

WITAM gorąco kolejnego Klubowicza!

Świetne, artystyczne fotki! Jeno trochę mało miejsca z boków:( Nie da rady trochę "zagęścić"?

Pochwal się, co i jak u Cibie gra.

Co do Epsilonów na ebay-u.

Hm. Sądzę, że kwota 6 keuro (25 kzł) nie jest żadną przesadą za te kolumny (powiedzmy raczej - system). Do tego, specjalna, rocznicowa edycja.

Do dziś P. Marek (właściciel B&W 801 Nautilus) wypomina mi sprzedaż tychże. Choć słuchał ich z kompletnie marną elektroniką w moim 3 x za małym pokoiku. Nota bene. Owe B&W tez chodzą po ok. 6 keuro.

Być może jestem do reszty "otumaniony" przez te trumny? Ale życzę powodzenia, żeby znaleźć tak grające paczki nawet za 50 kzł i więcej. Inna sprawą jest wydanie podobnej sumy pieniędzy na wzmocnienie. Oczywiście mocno przechodzone...

Zresztą zdaje się, że Twoje (Piotrze) Sonusy jako nowe kosztowały pod 30 kzł.

Stawiam konia z rzędem na IRS, jeśli kiedyś będzie okazja porównać:)

Inna sprawą jest gwarancja, praktycznie niedostępność nowych emimów, emitów itd...

Niezmiennie sądzę, że jeśli coś kiedyś, przed 15 laty kosztowało prawie 80 kzł - to dziś trzeba wydać nawet 20-30% więcej kwoty za ten sam poziom. I tyle.

Tu tez jestem niesłychanym tradycjonalistą:)

Pozdr.

Jeśli chodzi o dyskusję nt. wzmocnienia do klasycznych "szaf" Infinity - polecam prześledzić opinie dot. właśnie Renaissance 90, które Kol. Skali uważa za niezbyt wymagające.

http://www.audioreview.com/cat/speakers/floorstanding-speakers/infinity-systems/renaissance-90/PRD_119649_1594crx.aspx

Tak. Zagrają i to nieźle, praktycznie z każdym poczciwym wzmacniaczem. Lecz nie jak MOGĄ!

Owszem, wśród 35 ludzi (w tym 34 wystawiających max ocenę!) są osoby (chyba 1 lub 2), które niniejsze napędzają amplitunerami wielokanałowymi... Można tak i siak.

Ależ ja nie uważam R90 za łatwe obciążenie uchowaj Bóg. Jedynie za łatwiejsze niż Kappy . Ich przebieg impedancji jest dosyć zwyczajny , a w Kappach ponoć schodzi do granicy zwarcia!

Nie miałbym też odwagi napisać że " I`m able to recreate live sounds close to scale" podłączając do nawet bardzo dobrego amplitunera . Ot, napisałem ciekawostkę, że możliwe jest uzyskanie niezłego dzwięku z R90 nawet na niektórych ( fakt, że ten Pioneer nie ułomek ) amplitunerach , o ile nie mamy ambicji na "live sound close to scale" of course :-) . Tym bardziej więc wierzę że HK990 naszego klubowego kolegi może zupełnie ładnie sobie radzić a do tego właśnie motywu mój wpis nawiązywał.

Może istotnie trochę bardziej sceptycznie od Ciebie podchodzę do tej legendarnej prądożerności R90 bo jakoś nie miałem wrażenia kolosalnej różnicy gdy miałem je podłączone do naprawdę potężnych wzmacniaczy ( 300W Sunfire CARVER-a, czy też KS200 od Jareksa ,miałem też monobloki Mclarena ). Ale być może to jeszcze nie było to lub - co również możliwe - nie robiłem porównań na odpowiednio wysokich poziomach głośności kiedy zaczynają do głosu dochodzić stabilność , dumpng factor , wydajność zasilaczy i inne takie...

Po pierwsze.

WITAM gorąco kolejnego Klubowicza!

Świetne, artystyczne fotki! Jeno trochę mało miejsca z boków:( Nie da rady trochę "zagęścić"?

Pochwal się, co i jak u Cibie gra.

Co do Epsilonów na ebay-u.

Hm. Sądzę, że kwota 6 keuro (25 kzł) nie jest żadną przesadą za te kolumny (powiedzmy raczej - system). Do tego, specjalna, rocznicowa edycja.

Do dziś P. Marek (właściciel B&W 801 Nautilus) wypomina mi sprzedaż tychże. Choć słuchał ich z kompletnie marną elektroniką w moim 3 x za małym pokoiku. Nota bene. Owe B&W tez chodzą po ok. 6 keuro.

Być może jestem do reszty "otumaniony" przez te trumny? Ale życzę powodzenia, żeby znaleźć tak grające paczki nawet za 50 kzł i więcej. Inna sprawą jest wydanie podobnej sumy pieniędzy na wzmocnienie. Oczywiście mocno przechodzone...

Zresztą zdaje się, że Twoje (Piotrze) Sonusy jako nowe kosztowały pod 30 kzł.

Stawiam konia z rzędem na IRS, jeśli kiedyś będzie okazja porównać:)

Inna sprawą jest gwarancja, praktycznie niedostępność nowych emimów, emitów itd...

Niezmiennie sądzę, że jeśli coś kiedyś, przed 15 laty kosztowało prawie 80 kzł - to dziś trzeba wydać nawet 20-30% więcej kwoty za ten sam poziom. I tyle.

Tu tez jestem niesłychanym tradycjonalistą:)

Pozdr.

Zuk,

no Sonusy pewnie lepiej nie zagraja...glownie z powodu wysokotonowego przetwornika - nie da rady EMIT'owi..

Niestety nie mialem okazji sluchac Epsilonow - a bardzo bym chcial !

hmm... ale za 50k pln mozna znalezc naprawde dobre kolumny - lubie bardzo Infinity, ale to nie jedynie dobrze grajace kolumny na swiecie.... a wprzypadku awarii moze dojsc do sytuacji, w ktorej mamy mebelek za 6k EUR.... i bedzie trzeba zaklinac eBay, zeby sie ktos znalazl i wystawil LEMIM'a - nawet za 900 EUR.... moze dlatego tak trudno o nabywce Infinity z wyzszej polki...?

No bo IR'y, Kappy, Omegi, SIgmy nie byly szczytowymi pudlami Nudle'a i w czasach gdy byly nowe nie byly najwyzej oceniane przez fachowcow - bylo sporo lepiej ocenianych konstrukcji - zdarzalo sie, ze tanszych..

dla porownania :

NAZWA DATA Testu Cena w DM Punktacja

Infinity Epsilon Anniversary 10/99 13000 58

Infinity Kappa 8 05/88 3000 33-35 Punkte, früher s2

Infinity Omega 11/98 7000 53

Infinity RS I B 10/84 12500 43-45

Infinity RS II B 03/85 8000 37-39 Punkte, früher s1

Infinity RS III B 02/85 3000 29-31 Punkte, früher s3

Martin Logan Prodigy 06/00 13900 60

Martin Logan Odyssey 07/01 8900 58 Dipolstrahler - prawiwe polowa ceny - ta sama punktacja

Audio Physic Caldera/Rhea 06/99 13850 60

Audio Physic Kronos 08/03 49000 65

Audio Physik Avanti 3 02/01 8000 57

B & W Nautilus 800 08/01 17600 62

Cabasse Kara 01/03 11000 59

Dynaudio Confidence C 4 01/03 14000 60

Jamo Oriel 08/93 7500 53-55 Punkte, früher as1 - nawet nie "audifilskie" Jamo za "marne" 7,5k DM zalapalo sie na 55 pkt.. hi,hi..

Isophon Europa II 05/03 7700 58

JM Lab Mezzo Utopia 03/99 12000 60

KEF Reference 207 01/03 16000 62

Sonus Faber Amati Homeage 01/03 17300 61

Sonus Faber Cremona 03/02 6900 57 - tutaj pozwole sobie na mala dygresje - roznica tylko 1 punkta..... a w cenie - nawet jesli jest to juz EUR (wprowadzili w styczniu 2002)

to wciaz bedzie taniej o prawie 1500...

Thiel CS 7.2 06/99 17500 61

Staralem sie wybrac popularnych producentow, rozne szkoly brzmienia - sa jeszcze konstrukcje malo znane - rowniez oceniane wyzej od infinity - w roznych cenach..

IR 90 byly zestawione w innym wydaniu Stereoplay'a i mialy 41 punktow - tutaj ilosc konstrukcji wyzej ocenianych jest juz bardzo duza ....

Oczywiscie sa gusta - tego nie dyskutujemy - jednym podobaja sie brunetki innym blond.. :-) ;-) :-) ale jest teraz i bylo w latach 8o sporo sprzetu grajacego znakomicie, czasem tanszego od Infinity i czasem lepszego....

PS.

no nie wiem jak wkleic tekst ,zeby byl sformatowany i czytelny... w kazdym razie czytajac testy dane sa w kolejnosci : NAZWA----DATA TESTU------CENA w DM------PUNKTACJA

Edytowane przez VISTO

VISTO, dzięki za ciekawy wpis.

Rzeczywiście warto pamiętać, ze świat się nie kończy na Infinity :-)

Aczkolwiek miałem okazje (nawet kupna w dobrej , ba znakomitej cenie) Sonus Cremona, drogie i dużo droższe Amati. Cenowo nie ma porównania, Re 90 są tańsze i w teście head to head okazały się lepsze. To co przemawia na niekorzyść Infinity to wiek .... Powoli stają się starsze niż węgiel .... ;-)

Ale faktem jest, ze powoli rozgladam się za godnym nastepca.

No to ja też zapodam wklejkę:)

Co prawda marnej jakości. Obejmująca tez mniej pozycji. Ale...

Spokojnie można doczytać że są pewne RÓŻNICE z "tabelami" Piotra.

NA topie Avalon Eidolon N. Potem Dynki Evidence Temptation, Magnat Vintage 990. Dalej, na równi kilka pozycji. W tym Epsilon Anniversary (nie poniżej B&W 800!), które mają zdecydowanie najniższą cenę spośród konkurencji.

Więc jak to jest?

Jakieś małe przekłamania? Może "czeskie błędy"?

W teście Stereoplay poza wszystkim coś marudzili, że inni za mniejsze pieniądze oferują łatwiejszy do napędzenia i równie dobry, a może lepszy bas jak Epsilon?

Tymczasem, po wielogodzinnych odsłuchach "beczek" Nautilusów stwierdzam, że to nie jest bas dla mnie. Po prostu jest INNY. Inna membrana, inna faktura, inny "kolor" dźwięku. Ba! Na 38 cm (!) Bowersa nie słychać niektórych "tąpnięć", jakie odtwarzają R90...

Nadto.

Wspomnę tylko wypowiedź pewnego Niemca, który teraz (zgodnie z tym, co twierdzi Dartman) wystawia rocznicowe Epsilony.

Twierdzi On, że R90, z oczywistych przyczyn, nie mogły być za wysoko ocenione w Niemczech. Chyba, że wszystko co napisał, zrobił TYLKO po to, aby Kol. Jacka naciągnąć swego czasu na świecące R90? Może po latach przyzna się???

Zresztą. O gustach się nie dyskutuje:) Audio to niesłychanie SUBIEKTYWNA dziedzina!

Nieraz wracam ze słuchania sporo droższych, lepszych technicznie kolumn, zestawień. I mimo wszystko - CIESZĘ się jak dziecko:) Zawsze znajduję w brzmieniu COŚ frapującego, czego nie mają inne. Owszem. Są i wady...

A co do starzenia się.

Moje byłe, ponad 30-letnie (!!!) RS 2,5 - cieszą się doskonałym zdrowiem!

Kolega twierdzi, że grają niesłychanie łagodnie i miło. Jest zachwycony! Nie rażą detalem i szczegółami jak R90 (mnie to też kiedyś "uwierało" - za pierwszym razem wybrałem właśnie RS-y). Więc są lepsze!

Pozdr.

post-7648-006416300 1300918895_thumb.jpg

No to ja też zapodam wklejkę:)

Co prawda marnej jakości. Obejmująca tez mniej pozycji. Ale...

Spokojnie można doczytać że są pewne RÓŻNICE z "tabelami" Piotra.

NA topie Avalon Eidolon N. Potem Dynki Evidence Temptation, Magnat Vintage 990. Dalej, na równi kilka pozycji. W tym Epsilon Anniversary (nie poniżej B&W 800!), które mają zdecydowanie najniższą cenę spośród konkurencji.

Więc jak to jest?

Jakieś małe przekłamania? Może "czeskie błędy"?

W teście Stereoplay poza wszystkim coś marudzili, że inni za mniejsze pieniądze oferują łatwiejszy do napędzenia i równie dobry, a może lepszy bas jak Epsilon?

Tymczasem, po wielogodzinnych odsłuchach "beczek" Nautilusów stwierdzam, że to nie jest bas dla mnie. Po prostu jest INNY. Inna membrana, inna faktura, inny "kolor" dźwięku. Ba! Na 38 cm (!) Bowersa nie słychać niektórych "tąpnięć", jakie odtwarzają R90...

Nadto.

Wspomnę tylko wypowiedź pewnego Niemca, który teraz (zgodnie z tym, co twierdzi Dartman) wystawia rocznicowe Epsilony.

Twierdzi On, że R90, z oczywistych przyczyn, nie mogły być za wysoko ocenione w Niemczech. Chyba, że wszystko co napisał, zrobił TYLKO po to, aby Kol. Jacka naciągnąć swego czasu na świecące R90? Może po latach przyzna się???

Zresztą. O gustach się nie dyskutuje:) Audio to niesłychanie SUBIEKTYWNA dziedzina!

Nieraz wracam ze słuchania sporo droższych, lepszych technicznie kolumn, zestawień. I mimo wszystko - CIESZĘ się jak dziecko:) Zawsze znajduję w brzmieniu COŚ frapującego, czego nie mają inne. Owszem. Są i wady...

A co do starzenia się.

Moje byłe, ponad 30-letnie (!!!) RS 2,5 - cieszą się doskonałym zdrowiem!

Kolega twierdzi, że grają niesłychanie łagodnie i miło. Jest zachwycony! Nie rażą detalem i szczegółami jak R90 (mnie to też kiedyś "uwierało" - za pierwszym razem wybrałem właśnie RS-y). Więc są lepsze!

Pozdr.

Jacku,

To nie sa moje tabele.... kiedys wykupilem on-line test Stereoplay'a dot. glosnikow - tak wiec jesli sa jakies roznice czy "czeskie" bledy to musze Cie odeslac do redakcji, ktora przedrukowala test ze Stereoplay'a ..

A jak to jest ... hmm - zobacz na fotki - faktycznie gdy probowalem wkleic "na zywca" do forum - to wychodzilo dosc nieczytelnie.

Moze teraz bedzie wyrazniejsze..

Nie wiem z jakich przyczyn IR90 nie mogly wypasc dobrze w niemieckich testach - pewnie ich nie lubia... no bo skoro Epsilony ocenili wysoko.... :-) ;-) ;-) ;-)

post-12056-014727700 1300953074_thumb.jpg post-12056-009738000 1300953095_thumb.jpg post-12056-023658700 1300953117_thumb.jpg

post-12056-012443300 1300953139_thumb.jpg post-12056-015979800 1300953160_thumb.jpg post-12056-059842900 1300953181_thumb.jpg

post-12056-072785900 1300953209_thumb.jpg

I pozostale strony zestawienia..:post-12056-087697200 1300953511_thumb.jpg post-12056-082103300 1300953540_thumb.jpg post-12056-051287800 1300953560_thumb.jpg post-12056-079360600 1300953579_thumb.jpg post-12056-091519400 1300953601_thumb.jpg post-12056-060398100 1300953671_thumb.jpg post-12056-039563700 1300953691_thumb.jpg

Lektura ciekawa - mam nadzieje, ze przyda sie Forumowiczom.... zawsze to jakis punkt odniesienia jest...

Jacku,

To nie sa moje tabele.... kiedys wykupilem on-line test Stereoplay'a dot. glosnikow - tak wiec jesli sa jakies roznice czy "czeskie" bledy to musze Cie odeslac do redakcji, ktora przedrukowala test ze Stereoplay'a ..

A jak to jest ... hmm - zobacz na fotki - faktycznie gdy probowalem wkleic "na zywca" do forum - to wychodzilo dosc nieczytelnie.

Moze teraz bedzie wyrazniejsze..

Nie wiem z jakich przyczyn IR90 nie mogly wypasc dobrze w niemieckich testach - pewnie ich nie lubia... no bo skoro Epsilony ocenili wysoko.... :-) ;-) ;-) ;-)

post-12056-014727700 1300953074_thumb.jpg post-12056-009738000 1300953095_thumb.jpg post-12056-023658700 1300953117_thumb.jpg

post-12056-012443300 1300953139_thumb.jpg post-12056-015979800 1300953160_thumb.jpg post-12056-059842900 1300953181_thumb.jpg

post-12056-072785900 1300953209_thumb.jpg

I pozostale strony zestawienia..:post-12056-087697200 1300953511_thumb.jpg post-12056-082103300 1300953540_thumb.jpg post-12056-051287800 1300953560_thumb.jpg post-12056-079360600 1300953579_thumb.jpg post-12056-091519400 1300953601_thumb.jpg post-12056-060398100 1300953671_thumb.jpg post-12056-039563700 1300953691_thumb.jpg

Lektura ciekawa - mam nadzieje, ze przyda sie Forumowiczom.... zawsze to jakis punkt odniesienia jest...

"Twoje" zestawienia w tym sensie, że je przedstawiłeś:)

Sam widzisz, że są rozbieżności...

Nadto. Sądzę, że mimo niezaprzeczalnie większej fachowości i renomy tamtejszych magazynów dot. audio - metody nakręcania rynku były znane na Zachodzie wcześniej niż u nas:) Najlepszymi recenzentami sprzętu jesteśmy MY SAMI. Bo to dla Nas ma grać - nie dla nich...

Co do wyjaśnienia kwestii "taniości" R90 i postrzegania ich walorów brzmieniowych - odsyłam na str. 7 Klubu. Chyba, że facet co nieco kłamie?

Lecz o dziwo sam stwierdziłem, że RACZEJ NIE:) W wielu kwestiach (jeśli nie we wszystkich) ma rację! A może to tylko sugestia, której ulega 95% posiadaczy tych niezłych kolumienek?

Pozdr.

"Twoje" zestawienia w tym sensie, że je przedstawiłeś:)

Sam widzisz, że są rozbieżności...

Nadto. Sądzę, że mimo niezaprzeczalnie większej fachowości i renomy tamtejszych magazynów dot. audio - metody nakręcania rynku były znane na Zachodzie wcześniej niż u nas:) Najlepszymi recenzentami sprzętu jesteśmy MY SAMI. Bo to dla Nas ma grać - nie dla nich...

Co do wyjaśnienia kwestii "taniości" R90 i postrzegania ich walorów brzmieniowych - odsyłam na str. 7 Klubu. Chyba, że facet co nieco kłamie?

Lecz o dziwo sam stwierdziłem, że RACZEJ NIE:) W wielu kwestiach (jeśli nie we wszystkich) ma rację! A może to tylko sugestia, której ulega 95% posiadaczy tych niezłych kolumienek?

Pozdr.

Jacek - tutaj nikt nie klamie..... ja przynajmniej jestem o tym przekonany.

No coz - ile sprzetow - tyle opinii.... kazdy wlasciciel jest przekonany, ze ma najlepszy sprzet na swiecie - i bardzo dobrze bo to jest JEGO sprzet i dla NIEGO ma GRAC.

Mimo wszystko uwazam, ze niemieckie magazyny audio z lat 80' nie sa takie zle.... moga posluzyc jako punkt odniesienia do wlasnych odsluchow i doswiadczen - a pozniej do ewentualnego wyboru sprzetu.

Czy naprawde wszyscy krytykujacy Infinity z roznych powodow sie myla...? a moze inaczej - czy wszyscy chwalacy Infinity maja 100% racji...?

Zapewne odpowiedz lezy gdzies "po srodku"... :-) :-)

Staram sie dostrzegac innych producentow - jest duza ilosc kolumn, w podobnej cenie (drozsze lub tansze), ktore zagraja lepiej od kazdych Infinity i na odwrot pewnie tez...

Ale co my tutaj gadamy... ;-) ;-) ;-) nie lepiej posluchac dobrej muzyki...? :-)

Musze przyznac, że za sprawa Jacka odkrywam muzyke klasyczna.... i teraz przyszla kolej na Traviate.... wiec niech te sprzeta w koncu zagraja ! :-) ;-)

Pozdrufka !

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.