Skocz do zawartości
IGNORED

prawda i tylko prawda o Harman/Kardon

rsz

Rekomendowane odpowiedzi

do faceta o kobiecym nicku..

nie wiem czemu czepiasz sie pharela , to fajny facet i mysle ze dla sprzetu ktory sprzedaje raczej nie musi robic pseudo reklamy i nigdy bym o to go nie posadzał!

Czepiasz się! nuda...?

Bardzo ciekawa sprawa. Z większością opinii na tym forum na temat Harmana (konkretnie HK670) nie mogę się zgodzić.

Basu faktycznie jest sporo, ale jest on wspaniale kontrolowany, ma super niskie zejście. Nic nie dudni, nic nie buczy, nic się nie ciągnie.

Średnica u mnie nie jest schowana, a wręcz wypchnięta trochę do przodu, pełna życia, detaliczna.

Góry nie jest za mało, nie mam zamulonego dźwięku. Wysokie tony są bardzo czytelne, detaliczne, jak trzeba, to zakłują.

Przestrzeń jest wspaniała, szeroka i głęboka, kolumny na dobrych nagraniach całkowicie znikają.

Nie miałem jeszcze nigdy wrażenia, że wzmacniacz "nie radzi" sobie z kolumnami, że dostaje zadyszki.

Ot, takie moje ciekawe spostrzeżenie.

P.S. Harmana nie sprzedaję, dlatego proszę nie traktować mojego wpisu jako reklamy.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

jak wspomniałem, H/K zostaje. Daje mi to czego oczekuję. Niedosyt leży po stronie kolumn.

na weekend wpinam w swój system suba JBL E250. Spróbuję go odciąć tak na 60 Hz, o wrażeniach napiszę.

wiem, że to "nieaudiofilsko", ale czy muzyka elektroniczna jest audiofilska? Raczej sztuczna, więc sięgnę po nienaturalne sposoby delektowania się basem "do samej ziemi".

Jest ktoś na forum, dla kogo ważniejsza jest dynamika i wrażenia, a mniej neutralność?

Jeśli nie, to znaczy, że tylko mi odbiło...:)

pozdrawiam rsz

No to może sprostowanie....cd gra jak gra..nikomu nie musze niczego udowadniać. A sprzedaje dlatego bo potrzebna mi kasa na ważniejsze rzeczy.Sprzedałem słuchawki w idealnym stanie za pół ceny,sprzedałem 2 miesięcznego Foruma też dużo taniej,sprzedałem 2-miesięczną sieciówke za pół ceny i jeszcze kilka innych rzeczy.Pozbywam sie całego sprzętu.Został mi cd który stoi nieużywany i czeka na kupca.Gdybym wiedział że będzie mi kasa potrzebna to bym nie sprzedawał.Sytuacja mnie zmusiła i napewno dużo na tym strace,bo ludziską chodzi o firme,cichy napęd i metalowy front...a wrażenia dzwiękowe ich nie obchodzą.

Rozumiem że Harman to tani cd i ludzie mogą mieć do niego takie nastawienie...ale to nie tylko moja opinia że jest to jeden z lepszych cd do tuningu i naprawde na dobre mu to wychodzi.Wystarczy sie troche zainteresować..jest wiele "wstawek"na ten temat. Ale nie mam zamiaru nikogo przekonywać. Każdy ma swoje zdanie i powinno sie je szanować.I o to też prosze.Napisałem jak gra...i tyle.Jak ktoś nie wierzy to niech nie wierzy ale też niech nie wypisuje bredni i oczernia mnie na forum nie słysząc pewnie nawet fabrycznej wersji tego cd.

>opteron

Masz rację. Źle się określiłem. Jednak po przeczytaniu wielu dyskusji na tym forum, doszedłem do wniosku, że przy moich upodobaniach, dodanie suba do mojego zestawu będzie w miarę dobrym i jednocześnie "tanim" rozwiązaniem.

Bo ciężko znaleźć kolumienki które zejdą tak nisko jak sub.

I takie rozwiązanie nie jest wcale takie "nieaudiofilskie"

Pozdrawiam rsz

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

E250 ma niesamowite ciśnienie, ale z tym zejściem to lepiej uważaj, bo 30Hz to max jaki można wydusić.

Paradigmy schodzą znacznie niżej, ale do muzy kompletnie sie nie nadają, zato E250 jest całkiem znośny w muzyce jeżeli można to tak nazwać, szybkości mu nie brakuje.

>masterofdeath6

No właśnie ze względu na prędkość go biorę. Jest też z tej samej serii co kolumny (Northridge) więc przy precyzyjnym ustawieniu powinno to wszystko w miarę dobrze brzmieć.

Jak bym miał budżet Caritasu to nie miał bym takich dylematów.

Montuję też na bazie posiadanych kolumn (JBL E60) i tego suba kino. Wystarczy, że kupię tyły i środek, ampli kina i

już coś tam będzie.

Bo chyba dobrze sobie wykombinowałem, że jedną parę kolumn można przemiennie używać do stereo zasilanego integrą oraz jako fronty do ampli KD?

pozdrawiam rsz

-> rsz

"Bo chyba dobrze sobie wykombinowałem, że jedną parę kolumn można przemiennie używać do stereo zasilanego integrą oraz jako fronty do ampli KD?"

Tak, dobrze kombinujesz. Można zarówna pociągnąc od amplitunera i wzmacniacza dwa zestawy kabli głośnikowych zakończych np. banankami (dla wygody) i po prostu przepinać je. Jednak chyba lepszym rozwiązaniem byłoby użycie wzmacniacza jako końcówki mocy (schemat takiego połączenia jest tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tylko, że zamiast DVD, podłączasz analogowo do wzmacniacza Twojego HD970).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

>rsz

Siana zawsze będzie za mało. Wg mnie za 1300 nówkę to E250 niema konkurencji.

Do muzyki słuchałem jakiś model suba AE - grał rewelacyjnie, no ale 2400 :/

tak jako ciekawostkę, zna ktoś z Was?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam!

Miał być sub na weekend, jest już.

Trochę podłączania, strojenia i... jest dobrze.

Sub podłączyłem do preout wzmaka, odciąłem go na minimalną częstotliwość, tak żeby delikatnie zachodził na dolne rejestry kolumn co w sumie daje niesamowicie pięknie nisko schodzący basik.

Jak na mój gust, przynajmniej z moimi JBL E60 sub ten (E250P) jednak nadaje się do stereo.

Zmieniłem też kable głośnikowe, i tu paradoks: te nowe po 20 zł za metr, brzmią lepiej niż te za 100 za metr.

Są zdecydowanie bardziej detaliczne i o wiele lepiej budują scenę.

Coś mi się wydaje, że H/K feat. JBL dali mi to, czego szukałem.

Dla przypomnienia:

CD: H/K HD970

INTEGRA: H/K HK 970

KOLUMNY: JBL E60 plus sub JBL E250P

IC: SOMMER z konektorami NEUTRIK RCA z teflonowym izolatorem

KABLE GłOśNIKOWE: Zwykła niezwykła plecionka po 2 dychy za metr.

UPODOBANIA MUZYCZNE: Obecnie głównie muzyka elektroniczna: Paul van Dyk, Depeche Mode, BLANK & JONES itp.

pozdrawiam rsz

Propnuje Ci, jesli masz zamiar pobyc z tym sprzetem dluzej, pozbyc sie tych badziewnych kabli zasilajacych i zamontowac gniazda sieciowe w obu urzadzeniach. Roznica jest kolosalna na "+".

Z sieciówkami chwilkę poczekam, sprzęt jest jeszcze na gwarancji.

Jakie sieciówki (i gniazda, bo one chyba też mają znaczenie) byś mi zaproponował?

Czy wlutowanie kabli w miejsce poprzednich to też dobre rozwiązanie, czy montować gniazda? Pomijam aspekt swobodnej wymiany w przypadku gniazd.

Pozdrawiam rsz

Ja mam zamontowane gniazda przez p.Andzeja z SO,korzystam rowniez z jego kabli.Gniazda daja mozliwosc operownia i porownania roznych kabli dlatego sa wedlug mnie lepszym pomyslem.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Sieciówki to beznadziejna sprawa. Wydasz kupe siana na nic. Lepiej kup i zmień kondensatory i cewki w kolumnach. Cena imprezki podobna, może nawet niższa, a zmiany nieskończenie lepsze (nieskończenie, bo sieciówki to 0 zmian).

I jak ten subik sprawuje się z E60 ?? Nie jest za wielki?? Basu to ci chyba teraz nie brakuje :)

>masterofdeath6

Przy kolumienkach grzebać nie będę, niech się wygrzeją na gwarancji.

Subik sprawuje się wyśmienicie. Odcięty na 30 Hz, czułość na godzinę pierwszą.

Wszystko pięknie się zgrało. Nie ma uczucia, że jest dostawiony jakiś dudniący klocek.

No i basu (tego niskiego, mruczącego) mam nareszcie wystarczająco:)

Pierwszą płytkę jaką odpaliłem po zmianach była zremasterowana w technologii 24bit/96khz składanka Jarre`a - ja pierdzielę... :)

pozdrawiam rsz

>masterofdeath6

Zapomniałem dodać, że myślałem nad strojeniem moich JBL, biorąc pod uwagę PR jaki ma na forum niejaki McGyver, zwróciłem się do Niego z powyższym tematem i taką odpowiedź otrzymałem:

"Niestety obecne wyroby JBL nie rokują za dobrze. Miałem kilka modeli na warsztacie, kupa roboty a poprawa nieznaczna. Chyba że się wymieni przetworniki, ale wtedy to się już staje kosztowne i sens robienia tego jest ...dyskusyjny.

pzdr

Mac"

Wniosek wysuwam z tego taki: albo te JBL jest takie dobre, że nie bardzo jest co poprawiać aby usłyszeć znaczącą poprawę, albo nie taki Mac mocny jak się zowie...

Dodam, że forumowa konkurencja McGyver`a była nieco odmiennego zdania.

Nie będe rozwijać wpisu bo to grząski temat jest.

Ważne! Nie znam i w jaki kolwiek sposób nie miałem kontaktu z twórczością McGyver`a, dlatego proszę nie odebrać mojego wpisu jako próby podważenia kompetencji w.w.

pozdrawiam rsz

Witam ponownie!

Harman/Kardon zainstalował w swoim CD HD970 przetwornik firmy /ponoć audiofilskiej/ Analog Devices i twierdzi, że dźwięk jest samplowany 24bit/196kHz. Dodam, że dzięki temu odtwarzacz ten może pracować jako końcówka DAC.

Moje pytanie brzmi: Czy jest to "rzecz" ładnie brzmiąca na papierze, czy faktycznie takie coś montuje się w sprzętach wyższej (cenowo:)) klasy?

pozdrawiam rsz

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Cdeki HK nigdy nie graly i grac nie beda. 24/192khz to sa przetworniki ktore kosztuja grosze i mozna je wrzucic niemal wszedzie bo na pewno nie odbije to sie na wydatkach. IMHO na kazdym DACu mozna zrobic bardzo zle i bardzo dobre CD bo od niego najmniej tu zalezy.

Tak samo na jednobitach jak i multibitach można zbudować odtwarzacz grający b.dobrze oraz grający jak np HD790. Na tych drugich konstrukcje zwykle są droższe, ale często oferują znacznie więcej.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

>...i grac nie beda.

Brawo, brawo, cóż za obiektywizm oceny! Widzę, że kolega zaczyna być już fachowcem nie tylko od historii firm ale i od ich PRZYSZŁOŚCI. A co na to psychoterapeuta kolegi?

rsz, 5 Gru 2006, 10:40

>>discomaniac71

>>opteron

>

>Słuchaliście H/K 970 czy swoją opinie wyrażacie na podstawie "bo ja mam lepsze"?

>

>Co w/g Was jest z tym cedekiem nie tak?

>

>pozdrawiam rsz

W przypadku dscomaniaca wygląda to następująco ( tutaj oceniana jest jakość sprzętu za pomocą nazwy):

hARman/KArdon - ponieważ w nazwie bezpośrednio po literze A nie występuje ani K (AKAI) ani C (Accuphase) sprzęt nie może grać dobrze. Dodatkowo w KArdon K poprzedza A czyli odwrotnie niż w AKAI. W takim przypadku H/K musi grać odwrotnie niż AKAI, AKAI gra dobrze - H/K do niczego. NA początku jest to trochę zawiłe ale zapewniam że po chwili powyższa zasada daje możliwość sprawnego poruszania się po świecie Audio w stopniu guru. Trzeba też nadmienić że jest to wyższy stopień wtajemniczenia w stosunku do ważenia frontu i liczenia transformatorów, separowanych bloków czy batalii kondensatorów.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

kobayashi daruj sobie zlosliwosci

HK to sprzet nizej niz budzetowy - firma zeszla na psy w ciagu ostatnich kilku lat. Czytam te peany pochwalne na rzecz plastikowej zabawki jaka jest HK 970 a jednemu z forumowiczow wystarczylo zestawienie z poczciwa Yamaha AX 900 zeby pozbyc sie tego badziewia. To juz nie ten HK co kiedys - niestety. Na Allegro mozna zaobserwowac aukcje bodaj HD 750 po modyfikacji Neel kupionego za 1800zl (o zgrozo ze tez Neel wzial sie za tuningowanie tego) a sprzedanego za bodaj 1100zl po kilku dniach (interes zycia). Nie nadarmo cdeki HK sa tak tanie. Reprezentuja bardzo przecietny dzwiek. HK 970 w wiekszosci wybierany jest ze wzgledu na design a nie dzwiek. Za namowa denona.dcd.2560 posluchalem starszych konstrukcji HK i rzeczywiscie niektore modele (powtarzam niektore modele) graja niezle. Na pewno sporo lepiej niz HK 970. 970 sluchalem w zestawieniu z dedykowanym cdekiem i kolumnami JBL. Brzmienie bardzo przecietne chwilami brakowalo mocy. Kompletny brak sceny. Tak gral jak kosztuje. W tym przedziale cenowym trudno kupic cos dobrego. Nie rozumiem tylko tych pozlacanych wyjsc we wzmaku za 1700zl ale chyba nie tylko ja tego nie rozumiem. Owe 1700zl mozna o wiele lepiej zainwestowac w sprzet z drugiej reki ktory zagra o klase lub o pare klas lepiej. Zeby tak do konca nie wieszac psow na HK powiem ze bardzo podobal mi sie jeden z bylych wzmakow opterona: HK 6950 R. Ale na pewno nie podobaja mi sie nowe konstrukcje HK. Po prostu tona plastiku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.