Skocz do zawartości
IGNORED

Voice Kraft- Totalne dno ?

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie znam już Wasze opinie, na temat tej firmy. Jednak czy kolumny tego producenta są naprawdę aż tak beznadziejne ? Potrzebuję małych monitorków do mojego sprzętu "Vintage". Nie zależy mi na super - jakości dźwięku, ponieważ to tylko zestaw kolekcjonerski. No ale "pierdziawek" też nie mam zamiaru kupować.

Znalazłem takie oto kolumienki. Jak myślicie, czy będą aż tak beznadziejne ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29398-voice-kraft-totalne-dno/

rany, Kajsel, ależ ty masz kolekcję )w oparciu o "o mnie" :)

wiesz co, szkoda by było do takiej kolekcji podączać Voice Krafty które zamieściłeś, co prawda tych nie słyszałem, ale słyszałem kiedyś inne i bez sensu, gdybym był na Twoim miejscu to pośledziłbym allegro i internet w poszukiwaniu zestawów głośnikowych też Vintage, dobrze znalezione i dobrane zagrają o niebo lepiej niż te Voicy, naprawdę, swego czasu miałem wieżę Sony z obecnych czasów za kilka tyś. a potem zacząłem szukać z potrzeby lepszego dźwięku lepiej grjących rzeczy i już pierwsza konfrontacja za 200 zł z allegro rozłożyła Soniaka na łopatki, a weź pod uwagę, że taki Sony (nawet dla masówki) to teortycznie lepiej doracpwany produkt niż Voice Kraft

ze swojej strony . . . odpuść Voice Krafty, poszukaj fajnych głośników

No dobrze....więc rezygnuję z tych głośników. A co powiecie na temat tych "Pioneerów" ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za te "Pioneery" gość chce 175zł. Możliwości ??? Sam nie wiem.....myślę że nieco ponad 200zł. Prawdę mówiąc stać mnie na więcej, jednak szkoda mi poprostu kasy. Już pisałem, że to tylko zestaw kolekcjonerski i chciałbym kupić jako-tako grające kolumny (najlepiej monitorki).

no to nie rozumieme, po co kupować głośniki, które bankowo zgarją gorzej od tych co masz . . . ?]

Jeżeli już chesz coś kupić dla zabawy to poszukaj od firm typowo głośnikowych, może nawet da się znaleźć nawet lapsiejsze od maestro :) za te 200 zł

te Pioniery odpadają - typowe dodawane do wieży, można fajniej

przykładowo swego czasu dałęm 250 zł za Grundigi BX1 i grają lepiej niż obecnie produkowane Warfedale za 1,5kzł itp.

Stare Unitry ZG40 (takie z membraną bierną), na oryginalnych głośnikach grają równie dobrze co Maestro, a mozna wyrwac za 150-250 zł - w porównaniu do maestro mają bardziej wycofane wysokie tony, ale za to przepiękną barwę i niskie dźwięki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zapomniałem o linku.. acha.. nei patrzeć na tą okropna obwódke w kolorze lali Barbie... sa oryginalne maskownice i nic nie widać... :)

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Kasjel, 8 Lis 2006, 23:03

>Aha! Zapomniałem podać symbol. To "Pioneer S-Z 75". Podobno mają 100 W mocy znamionowej.

Mialem kiedys cos podobnego...Powiem tak, do zagluszania halasu za oknem byly idealne, ich dzwiek raczej porownalbym do pracy odkurzacza niz jakichkolwiek innych kolumn, odpusc sobie..

Mag

nie, no nie proś aby inni Ci wyszukiwali, to trochę leniwe - nie uważasz?

może poszukaj sam i ewnetualnie zgłaszaj tutaj - być moze ktoś zna wtedy się odniesie

ogólnie sugerowałbym, abyś zwrócił uwage na starsze zestawy głośnikowe pochądzce albo od firm typowo głośnikowych (wspomniany B&W, ale też wiele innych firm jak Elac, Jamo, Kef, IQ itp.), albo też od firm, które kiedyś robiły tzw. lepszy sprzęt (dbały o jakość brzmienia i wykonania), czyli jak wspomniany Grundig, ale też Technics, Marantz a także Unitra Tonsil (przecie też to Vintage :)

przykłady:

1/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - bardzo dobra firma głośnikowa, na dobrych głośnikach i solidnie wykonane, a te z linku urocze, i ładne i w ogóle, taki odpowiednik współczesnego Eltaxa Liberty 1+, albo małęgo Tannoya - z powodzeniem mogą rozłozyć satelity podstawkowce Maestro :)

2/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - inny przykład

3/

Ukryta Zawartość

4/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - no i sam smaczek na koniec :)

o coś takiego mniej więcej chodzi, przynajmniej według mnie, zobaczymy co powiedzą inni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> nookie - nie wiem jeszcze jak graja bo jeszcze nie dotarły, ale ędą grały z Pioneerem A-616 MkII. Myślę, że zagrają w 16m2.

A co do monitorków z Allegro to może coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - produkt dobrze znany forowiczowi arturp - cyt.:"Wysokie tony obsługuje Vifa D 25 AG ( aluminiowa membrana )...Bas i średnica to polipropylenowa Vifa P13 ( nie wiem czy wersja WG czy WH ale raczej ta druga - z wiekszym układem magnetycznym bo WG była podobno dedykowana do obudowy zamknietej a tu jest wentylowana)...Moim zdaniem świetny minimonitor do małych pomieszczeń" - koniec cytatu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - choć trochę duże...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zobaczyć jak potoczy sie ta aukcja.. później tylko mały tuning z wytłumieniem i okablowaniem i przyzwoite monitorki jak się patrzy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - poobserwować.. ale mogą przekroczyc budżet...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

albo takie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.. a jeszcze mi wpadło to to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - choć to Tonsil, wyglądaja jak minipodłogówki.. to po usztywnieniu skrzynek i wymianie okablowania potrafią zupełnie przyzwoicie (zważywszy cenę) zagrać... sporo jest o nich na forum...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu trochę droższe...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - powiem tak: do niedawna na froncie miałem troche inne Duale - monitorki 2-drożne, z 13cm midbasem, porządne gniazda, napędzał je mój Radmor i grały bez porównania potężniejszym dźwiękiem niż wcześniejsze Tonsile Samba (2x16cm bas), bas schodził duużo niżej, może i brak było kontroli basu, ale przy pudełkowatym (kartonowym) basie z Tonsili to była przepaść... i to w 35m2!! Może nie będe polecał akurat tego modelu, ale tej firmy nie skreślałbym z góry...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

No wreszcie wróciłem z pracy. Masz rację "Chruper", nie mam dostępu do netu w robocie, bo ciężko by było sobie wyobrazić komputer zaraz przy obrabiarce do drewna :-) Poza tym, w mojej pracy się pracuje, a nie gapi w ekran monitora komputerowego. Tak czy inaczej, dzięki Panowie za wszystkie linki, napewno coś wybiorę.

"Chruper"- pytasz dlaczego sam czegoś nie wybiorę, a dopiero potem pytam Was o zdanie ? Odpowiedź jest bardzo prosta......dlatego że wszystkie monitorki które wiem że napewno są dobre, niestety są też bardzo drogie ! Dlatego prosiłem Was o pomoc, bo często bywa że np. sprzęt mniej renomowanej firmy może być też dobry, a jest znacznie tańszy. Albo można kupić coś przyzwoitego z drugiej ręki. Coś co ma już parę lat, ale wciąż potrafi zadziwić swoim brzmieniem i jest niedrogie. Problem w tym, że mam w tej dziedzinie małe doświadczenie, więc po co mam wstawiać po raz kolejny zdjęcia bezsensownych monitorków, jak te "Voice Krafty" ? Założyłem już kiedyś temat "Jakie monitorki do sprzętu "Vintage" ? No i otrzymałem jedną odpowiedź, że dobre są "Vienna Acoustic" model "Haydyn", czy jakoś tak. No i co mi to dało ? Jeżeli wiadomo, że to exkluzywna firma produkująca bardzo drogie kolumny. A ja prosiłem o jakąś propozycję niedrogich głośników.

• Redaktorzy

Vintage głośniki są kłopotliwe, zwłaszcza jeśli na piance. Pianka niezabezpieczona szybko się starzeje. Po głośniki Vintahe warto jechać do UK, takie np. Linn Isobarik... Ale ten Pioneer to nie był zły wybór, bo z epoki. W końcu nie chodzi o super dźwięk, tylko żeby grało i się prezentowało. Natomiast jeśli chcesz coś niedrogiego współczesnego, to raczej kup Tannoy z serii M albo jakieś JPW czy nawet Eltax.

"Jozwa" ! Kurde ! To powiedz konkretnie.....brać te "Pioneery", czy nie ? Większość z propozycji kolegów forumowiczów to licytacje i Bóg raczy wiedzieć, na jakie kwocie się zatrzymają. Ty należysz do tych tzw. "bardziej obcykanych" więc zdecyduj za mnie ! Proszę !

• Redaktorzy

Ocenić je mogę najwyżej na oko. Jeśli to ma być element kolekcji, to świetnie, bo wiekiem i wyglądem pasują. Jeśli ma świetnie grać, to żeby coś doradzić trzeba wiedzieć w jakim pokoju zagra, z jakim najczęściej sprzętem itd. Ale takie duże skuteczne pudła z epoki nie były najgorsze, Andrzej Marków używa Pioneerów do odsłuchu swoich wzmacniaczy lampowych, jeśli to jest dla kogoś argument. Inna sprawa, że u niego stoją wciśnięte na półce.

Kolumny te będą napewno podłączone do mojego amplitunera z 76r "Sony STR 6800 SD". Wiem że trudno ci je ocenić na podstawie lichego zdjęcia. Pokój ma powierzchnię 30m2. Sprzedawca pisze że wszystkie głośniki są w idealnym stanie. Na zdjęciu widać, że zawieszenia raczej nie są z pianki. Martwi mnie tylko ich głębokość....tylko 16 cm (bez maskownicy), szerokoś wynosi 25cm, a wysokość 44cm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.