Skocz do zawartości
IGNORED

rozdzielczość DVD a formaty panaramiczne

Meloman

Rekomendowane odpowiedzi

Jak to w końcu jest.

Standardowo DVD dla formatu 4:3 daje rozdziałkę 720x576.

Ktoś jednak na forum pisał, że uwzględniając anamorphic dla formatu 16:9 uzyskujemy 1024x576, a dla formatu kinowego, np. 2,35:1 aż 1354x576.

Czy to prawda? Szczerze mówiąc ogladając próbki 720p i materiału DVD w formacie 16:9 róznica jest o wiele większa niż wskazywałyby to liczby (1280x720 kontra 1024x576).

Wydaje mi się, że raczej pojawiają się pasy czarne zabierające rozdzielczość. Czyli w poziomie nadal 1280 ale w pionie mniej.

Fakt z tą różnicą. Bawiłem się ostatnio kamerką Sony HD i byłem pod wrażeniem. Zwraca zwłaszcza uwagę jakby mniejsze zaszumienie rożnego rodzaju. Obraz wydaje się nie tylko ostrzejszy ale i stabilniejszy.

DVD na przykład PAL (w uproszczeniu mówmy o pełnym anamorficznym) bo taką rozdzielczośc podałeś obojetnie czy 4:3 czy 16:9 ma tę samą rozdzielczość, parametrem decydującym o jego panoramiczności jest coć co nazywane jest "proporcjami pixela" inaczej mówiąc w 4:3 pixel jest kwadratowy a w 16:9 "prostokątny"

Meloman, wydaje mi się że te formaty anamorficzne po prostu dają to że rozdzielczość niezależnie od formatu pozostaje 720*576. Gdyby tak nie było to rozdzielczość by spadała przy formacie 16*9 dając w efekcie 720*432. Tak więc porównywałeś 1280*720 z 720*576. Ponad dwa razy więcej punktów i na dodatek korzystniej ułożone pod format panoramiczny. Stąd różnica.

Rozdzielczość 1354x576 z DVD to jakaś bzdura :)

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

W przypadku formatu 4:3 piksel jest prawie kwadratowy. Aby był kwadratowy, rozdzielczość pozioma powinna wynosić 576 * 4 / 3, czyli 768 pikseli. W przypadku formatu 16:9 obraz jest rozciągany i w przeliczeniu na kwadratowe piksele powinien mieś 576 * 16 / 9, czyli 1024 piksele w poziomie w przeliczeniu na piksele kwadratowe.

Jeżeli chodzi o filmy w formacie 1.85:1, czy 2.35:1, to mamy rzeczywiście do czynienia z dodawaniem czarnych pasów na górze i dole, przez co rozdzielczość pionowa traci.

ArtS :)

W sumie to wszystkie Wasze odpowiedzi są trochę nie teges ( bez obrazy ;) )

DVD-Video ( takie co to w sklepach kupujemy ) zawsze ma rozdzielczość 720x576 ( czyli 5:4 ).

Kiedy mamy obraz o proporcjach 16:9, to rozdzielczość 720x576 jest po prostu z całym wypełnieniem wyświetlana na powierzchni o prop. 16:9, czyli piksel traci proporcje 1:1 i przybiera postać prostokąta 1:1,42222... ( cała ramka jest aktywna [bez pasów] ) .

Kiedy mamy obraz o proporcjach 2,35:1 to ramka nadal ma 720x576 pikseli i też jest rozciągana na powierzchnię 16:9 tylko dodawane są czarne pasy na dole i górze aby uzyskać 2,35:1 ( tzw. letterbox ) .... więc obszar aktywny przy filmach 2,35:1 to 720x436 pix ...

W przypadku rzadziej spotykanych 4:3 ( gazety ) też mamy pełne wypełnienie ramki i rozciąganie 720x576 lub 704x576 na 4:3.

To co napisałem tyczy się PAL

do Kyle

ładnie to podsumowałeś ale

"DVD-Video ( takie co to w sklepach kupujemy ) zawsze ma rozdzielczość 720x576 ( czyli 5:4 )."

1. DVD-video może być też NTSC, wiem że dalej napisałeś ale tu uściśliłbym na początku

2. DVD-video w systemie PAL to 720x576 (to też uproszczenie) i pominąłbym ten nawias "(czyli 5:4)" bo niepotrzebnie namiesza początkującym

>>Kyle

Rozumiem, że bez względu na format obrazu na DVD jestem w stanie uzyskać w PAL maksymalnie 576 linii poizomych i maksymalnie 720 linii pionowych?

>Meloman, 8 Lis 2006, 13:53

Bingo! A to i tak tylko w przypadku gdy Twój TV nie robi overscanu - w przeciwnym wypadku nawet troche mniej :)

...nad czym Panowie tak debatujecie, jak to np. z 2004go roku nadal dostępne?:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kyle, bo widzę że rozumiesz temat, prośba o rozwinięcie Twej analizy o wnioski juz praktycznej natury czyli dotyczące wyboru najlepszego typu ekranu do oglądania w/w dvd. CRT? LCD? a jak LCD to której rozdzielczości...? pzdr

Plazma - moim zdaniem najgorszy wybór - one mrugają jak CRT 50hz ( niemal tak bardzo i chyba wszystkie ) - ja bym tego nie kupił.

CRT - świetnie spisuje się z DVD i TV standardowej rozdzielczości - nie widzę przyszłości z powodu braku (praktycznie) HD i rozmiarów [głębokość] ( pomyślcie o CRT XXX cali i jego głębokości ) choć na obecną chwilę to najlepiej się na tym ogląda ( nie wybrzusza tak niedoskonałości analogowego sygnału zwłaszcza tego gorszej jakości )

LCD - te najnowocześniejsze ( HD ) już są na prawdę dobre ale będziesz raczej nie pocieszony oglądając na tym standardową TV - no po prostu brzydko to wygląda, jest gorzej jeśli sygnał jest dodatkowo z zakłóceniami - one naprawdę dadzą przyjemność tylko na materiale HD podanym cyfrowo

podsumowując:

na teraz ( już nie długo ) === CRT

na przyszłość ( już w sumie niemal teraz [ platforma "n" ] ) === LCD HD

Misfit, zatem powiedzmy 29 cali CRT albo 32 cale CRT byłoby swego rodzaju optium albo najmniejszym złem:) ze wszystkich wyborów dostępnych na tym pogmatwanym rynku dzisiejszym (?)

Dzięki Kyle, oceniłeś pod kątem telewizji (obecnie CRT najlepszy, za jakiś czas LCD HD najlepszy - nie full HD, wystarczy HD?).

A jak oceniasz pod kątem oglądania nie telewizji a współczesnych dvds?? CRT contra LCD HD ready

Jakew, 8 Lis 2006, 14:50

>Misfit, zatem powiedzmy 29 cali CRT albo 32 cale CRT byłoby swego rodzaju optium albo najmniejszym

>złem:) ze wszystkich wyborów dostępnych na tym pogmatwanym rynku dzisiejszym (?)

Tak mi się wydaje, ale z zastrzeżeniem że pod DVD i telewizję SD. No i nawet to 32 cale to malutko, do wrażeń zbliżonych do kinowych daleko :(

PS: robi się teraz też dosyć płytkie TV w tej technologii.

Ja np odkładam pieniążki na tylnoprojekcyjny SONY KDS 55'' FullHD (matryca sxrd o czasie reakcji 2,5 ms), ale bede na nim również oglądał materiał HD (n-ka + filmy HD z płytek, skołowałem sobie już ponad 30 płytek DVD z filmami w 1080 :D)

Z dwojga złego: plazma/lcd to ja bym wolał plazmę. W LCD czerń świeci i kolory jakieś nie teges :( Oczywiście mówię o przystępnych cenowo modelach.

no to jak ustawic obraz w DVD zeby "obcił czarne pasy" ( góra i dół ) i wyświetlił tylko centralna czesc obrazu aby móc obejrzec 576 linii ma TV 16:9 przy formacie filmy 2,35:1 ?

czy ktos moze wyjaśnić przykładowo jak ma ustawiony odtwarzacz i TV 16:9 ??

qot, 8 Lis 2006, 15:09

>no to jak ustawic obraz w DVD zeby "obcił czarne pasy" ( góra i dół ) i wyświetlił tylko centralna

>czesc obrazu aby móc obejrzec 576 linii ma TV 16:9 przy formacie filmy 2,35:1 ?

Wg tego co napisał Kyle (i pewnie ma racje) takie filmy są nagrywane w rozdziałce 720x436 a pozostałe 140 linii to czarne pasy, więc nic z tym nie zrobisz :)

Sygnal PAL na DVD jest zapisany jako 720x576. W zaleznosci od typu odbiornika (TV/Beamer) Sygnal ten moze byc wypuszczony na wyjsciu anamorficznie z rozdzielczoscia 1024x576. Stad tez cala seria projektorow DLP/LCD z panelem 16:9 i natywna rozdielczoscia 1024x576 - wlasnie po to, by bez interpolacji odtworzyc (Wide)PAL

Rozdzielczosc ta jest stala i niezalezna od formatu obrazu czyli 1:1,85 albo 1:2,2 albo 1: 2,35 - te ostatnie zmieniaja tylko proporcje/relacje ilosci lini poziomych z "aktywnym" obrazem do lini czarnych pasow.

xajas

www.jaschiks.com

>>xajas

A więc uzyskujemy 1024 linii, zamiast wyjściowych 720. Teraz mi się wydaje, że taka zmiania, jest tylko możliwa poprzez interpolację. To nie jest rzeczywiste 1024...

Jakew, 8 Lis 2006, 15:29

>Misfit, dziękuję, ten tylnoprojekcyjny ciekaw jestem dlaczego wybiersza a nie po prostu projektor?

Sam projektor tej klasy jaki siedzi w tym TV kosztuje dwa razy więcej od niego dwa razy więcej :( Dlaczego? Nie wiem :) Poza tym projektor kiepsko się nadaje do oglądania w dzień. Oczywiście przy rozdzielczości fullHD projektor ma jak najbardziej sens do filmów, to już prawie kinowa rozdzielczość (natomiast projektor do DVD to wg mnie nieporozumienie - pikseloza :) ).

xajas, 8 Lis 2006, 15:39

>Sygnal PAL na DVD jest zapisany jako 720x576

>Stad tez cala seria

>projektorow DLP/LCD z panelem 16:9 i natywna rozdielczoscia 1024x576 - wlasnie po to, by bez

>interpolacji odtworzyc (Wide)PAL

Sorry, ale wg mnie te dwa zdania są ze sobą sprzeczne - albo niższa rozdzielczość albo interpolacja.

>Misfit

z całym szacunkiem, ale proszę nie pisać o pikselozie na obrazie z projektora z użyciem standardowego materiału DVD (czyli nie np. niektóre filmy dołączane do czasopism, bo tam rzeczywiście piksele to i na telewizorku widać)

Obraz Wide PAL rzeczywiście ma nadal fizyczną rozdzielczość 720 pikseli, ale jest ekstrapolowany do rozdzielczości 1024 piksele. Napisałem ekstrapolacja, gdyż interpolacja służy do zmniejszania rozdzielczości.

ArtS :)

>Sorry, ale wg mnie te dwa zdania są ze sobą sprzeczne

Hi, jesli czytasz co drugie zdanie, to musisz dojsc do takiego wniosku :-;

xajas

www.jaschiks.com

Misfit, to informacja o kapitalnym znaczeniu. Jesteś wielki.

:)

ps. jeśli do projektorów trzeba jeszcze wyselekcjonowanych dvd, a nie jak leci, to jest jeszcze jeden element utrudniający stosowanie tych zabawek (obok np. elementu pt. rolety ogumowane:)

ArtS007, 8 Lis 2006, 20:21

>Obraz Wide PAL rzeczywiście ma nadal fizyczną rozdzielczość 720 pikseli, ale jest ekstrapolowany do

>rozdzielczości 1024 piksele. Napisałem ekstrapolacja, gdyż interpolacja służy do zmniejszania

>rozdzielczości.

>

>ArtS :)

Zwykle interpolacja to zwiększanie rozdzielczości ( skanery, myszy, monitory LCD ... i tym podobne). Można napisać też upscaling lub downscaling. Interpolacja to po prostu programowa zmiana ilości pikseli z wybieraniem nowych ich wartości w odpowiedni sposób[bicubic,bilinear itp.] czyli skalowanie na inną rozdzielczość.

...powtórzę:

...nad czym Panowie tak debatujecie, jak to np. z 2004go roku nadal dostępne:

Ukryta Zawartość

.....doczytajcie wreszcie, zanim coś napiszecie ;(((((((

Ukryta Zawartość

hojlo1, 9 Lis 2006, 07:56

>...powtórzę:

>

>...nad czym Panowie tak debatujecie, jak to np. z 2004go roku nadal dostępne:

>

Ukryta Zawartość

>

>.....doczytajcie wreszcie, zanim coś napiszecie ;(((((((

Daj już spokój z tym linkiem w którym nie napisano wszystkiego - nawet o trybie 2,35 na DVD ( że to jest 16:9 z pasami ). Poza tym skoro już ktoś kompetentny robi artykuł to powinien dać obrazy klatek, graficzne porównania itd. .... ale jak widać te wypociny do których podajesz usilnie linka są po prostu marnie zrealizowane.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.