Skocz do zawartości
IGNORED

Jm Lab Focal - to jest to!

wojciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Po roku różnych odsłuchów po raz pierwszy naprawdę coś mnie poruszyło. Myślałem, że mój Denon 2106 tak ma i byłem skłonny iść na daleko idące kompromisy przy wyborze kolumn nie mając nadziei, że coś zagra tak jak sobie wyobrażałem - aż do teraz.

Po kolejnej nieudanej próbie zgrania Denona z ESAmi Vivace 3 niepocieszony chciałem już wychodzić z salonu gdy zaproponowano mi Jm Laby Focale. Od razu wiedziałem, że jest to brzmienie którego szukałem. Tylko czemu tak późno ? Amplituner Denona 2307 bez najmniejszych problemów poradził sobie z tymi głośnikami. Chyba są bardziej efektywne od ESA Vivace, bo przy niższym wysterowaniu było głośniej.

Ale konkrety – Bas i średnica dokładnie tak jak lubię. Szybko, energetycznie, ekscytująco. Wysokie tony były nieco schowane i może dlatego w zakresie wysokich tonów nie było tej szczegółowości ale średnica i bas z nawiązką rekompensowały braki. Po obniżeniu ceny na schodzący już model Facala który moim zdaniem grał lepiej od nowego i ponadto ma możliwość bi-ampingu praktycznie już dzisiaj chyba je kupię. Mam jeszcze parę wątpliwości ale mam nadzieję, że się wszystko wyjaśni. Zastanawia mnie tylko konstrukcja wysokotonówki – jeszcze takiej nie widziałem (wygląda jak kawałek wytłoczonej blachy). Jeśli ktoś miał do czynienia z tymi kolumnami to proszę o pomoc (pilnie!), bo popołudniu mam zamiar udać się do salonu celem ich zakupu.

https://www.audiostereo.pl/topic/29334-jm-lab-focal-to-jest-to/

> Nie mam pojęcia jaki to model. Konstrukcja 3 głośnikowa. Cena katalogowa 3,5 lub 3,9 kPLN (odpowiednio schodzacy i nowy model).

To moze byc tylko Chorus, "entree de gamme". Posluchaj jeszcze JM lab z glosnikami z membranami typu "sandwich W".

Wojtku czy chodzi o te kolumny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

skali, 6 Lis 2006, 12:08

>Ciekawa sprawa, ale mam wrażenie - i nie tylko ja - że Chorus gra nawet lepiej od wyższej serii

>Cobalt

Sprawa dyskusyjna - moim zdaniem duzo zalezy od wzmacniacza. Chorus to "entry level" JM Laba, ktory ma woofery i midwoofery wykonane z polyglass, rodzaj pulpy celulozowej o ile pamietam.

Natomiast Cobalt maja woofery i midwoofery z membranami "sandwich W", bardzo sztywne, potrzebuja wydajnego pradowo wzmaka zeby je rozruszal.

Jesli chodzi o brzmienie to rzecz jasna "de gustibus...."

Przy okazji porównań - ESA Vivace 3 prawie nie miała basu w porównaniu do Jm Laba pmimo iż katalogowo schodzi o ok. 10 Hz niżej. W ESAch przełom średnicy i góry (wokale!) to koszmar. Jeden wielki jazgot. Podobno to wina amplitunera.

3,5 kPLN to cena katalogowa. Mogę je wziąć za ok. 2,7 kPLN. Cena taka również dla tego, że jakiś kołek od maskownicy odleciał (ale raczej nie będę jej używał). 3 tys. to dotychczas najniższa sprawdzona przeze mnie cena. W takim razie jestem bardzo ciekawy gdzie można kupić 726S za 3 tys.?

Decyzja została podjęta. Może nawet dzisiaj głośniki będą u mnie. Mam jeszcze problem z przewodami głośnikowymi. Wiem temat kabli był wielokrotnie omawiany jednak mimo wszystko proszę o pomoc. Wczorajszy odsłuch z zaproponowanymi kablami Qeda za jakieś 30 zł/mb (srebro) zupełnie mi nie spasował i przede wszystkim znacząco odbiegał od tego co było dzień wcześniej. Nikt nie wie (łącznie ze mną) na jakich kablach grało to wcześniej. Interkonekt chyba też był inny. Mianowicie to co mnie się najbardziej spodobało to "masa" oraz lekko wycofana góra. Na kablach Qeda było zdecydowanie ostrzej i było mniej "masy". Pytanie jest proste jakie kable w granicach do 30 zł/mb można zastosować aby uzyskać maksymalną masę dźwięku przy jednoczesnym utemperowaniu wysokich tonów. Oczywiście przy takim rozwiązaniu zakładam pewną tolerancję związaną z niewielką utratą kontroli basu. Jeszcze jedno, nie myślałem, że różnice po wymianie kabli mogą być aż tak duże.

> W takim razie jestem bardzo ciekawy gdzie można kupić 726S za 3 tys.?

Sorry nie dostrzeglem posta.

U tego goscia:

Ukryta Zawartość

i zagranica.

Ale jesli 716 pasuja to nie ma co szukac dalej, lepsze jest wrogiem dobrego. Pozdr.

Ukryta Zawartość

Kolumny już u mnie stoją. Po blisko roku poszukiwań decyzja zapadła wręcz błyskawicznie. Pierwszy odsłuch był w piątek, drugi w poniedziałek, a we wtorek kolumny znalazły się już u mnie. Uruchomiłem je dopiero ok. 22-giej więc nie mogę jeszcze podać kompletnej opinii. W każdym razie nadają się do cichego słuchania. Im lepiej zrealizowana płyta tym większy skok jakościowy. Na szczęście jeszcze nic nie zabrzmiało gorzej jak na starych Tonsilach. Postawiłem je tam gdzie stały poprzednie kolumny - prawie bezpośrednio przy ścianie. Nie przeszkodziło to aby w końcu pojawiła się jakaś przestrzeń. Piszę jakaś bo głośniki stoją rozstawione około 1,6 m a odległość ich do miejsca odsłuchu przekracza 4m (większe rozstawienie głośników w obecnych warunkach niestety wyraźnie zmieniłoby odległości miejsca odsłuchu do głośników). Najbardziej widoczną zmianą jest ogromna przejrzystość nowych Focali. Dotyczy to zwłaszcza średnicy i basu. Góra (ta najwyższa) czasami zabrzmi ostro, choć całościowo ma się wrażenie, że góra jest lekko wycofana. Jednak odbieram to pozytywnie bo takie brzmienie nadaje nagraniom rockowym więcej realizmu. Kable na razie byle jakie 2x2.5 mm2 (miedź) w bi-ampingu po jakieś 8 zł / mb. Qedy odpadły za zbytnią natarczywość i uszczuplenie basu.

już któryś raz chyba mylisz bi amping z biwireingiem...

Bi amping to użykownie dwuch końcówek mocy do zasilenia dwuch kolumn a biwireing to użycie podwójnych kabli i jednej końcówki mocy z wyjściem na 4 kolumny

Ja mam amplituner Denona 2106. Przypisałem mu 2 wolne kanały surround back do pracy właśnie w bi-ampingu (tak napisano w instrukcji). Obecnie 2 przednie kolumny zasilane są prezez 4 kanały mocy amplitunera.

> Uruchomiłem je dopiero ok. 22-giej więc nie mogę jeszcze podać kompletnej opinii.

Pewnie najlepsze przed Toba jeszcze. Mimo ze polyglass Chorusow mniej wymagajacy niz "sandwich W" Cobaltow czy Electry i tak kolumny musza sie wygrzac nieco.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do wygrzania. Zakupione przeze mnie kolumny nie były z kartona. Służyły jakiś czas do odsłuchów w salonie. Może nawet bardzo długo. Postaram się dzisiaj dowiedzieć czegoś więcej o czasie ich grania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.