Skocz do zawartości
IGNORED

Pomocy - wyrwana igła!

y2k

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i licze na pomoc

Od jakiegos czasu ciesze sie dzwiekiem plynacym z gramofonu. Dzis niestety zostalem podciety na prostej: gdy wrocilem z pracy zona oswiadczyla, ze mam zobaczyc czy wszystko ok z gramofonem, bo nasze 19 miesieczne dziecko dosunelo sobie krzeselko do komody, na ktorej stoi gramofon i zaczelo zabawe. Skonczylo sie tym, ze igla lezy obok wkladki. Wiem, ze wkladka, ktora posiadam to badziew (Ortofon OMB 5E), ale chwilowo nie mam kasy na nic innego. Czy istenieje szansa na umieszczenie igly na swoim miejscu czy raczej mam o tym zapomniec i na jakis czas schowac gramofon do kartona? Prosze pomozcie! A moze ktos ma na sprzedaz cos taniego, ale niezbyt zjechanego co by jeszcze troche pogralo zanim nazbieram na lepsza wkladke?

Pozdrawiam i licze na odpowiedzi.

Zalamany

https://www.audiostereo.pl/topic/29270-pomocy-wyrwana-ig%C5%82a/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niestety ratuje Cię jedynie wymiana igły. Naprawa w warunkach amatorskich jest awykonalna.

Zajrzyj tam http://www.allegro.pl/item138980086_wkladka_audio_technika_at_95_e.html Zdecydowanie polecam.

GM

>>y2k

Potwiedzam diagnoze GM

W tym modelu OM 5 samego cantilevera z igłą w domowych warunkach nie wymienisz .Na pocieszenie w tej proponowanej AT95 już taki zabieg jest wykonalny.To tak na przyszłość.Dziecko rośnie a wraz z nim ciekawośc do świata w tym do tego winylowego;-)))

czyli innym słowy to jest jak z bozonarodzeniową choinką - co roku te same bombki ale z choinką kłopot bo przykleić igiełki ciężko, no chyba że sztuczna a le tu rozmawiamy o prawdziwym dżwięku i prawdziwej choince

G.Mark

Napisales, ze ratuje mnie jedynie wymiana igly. No igle to ja mam osobno, wiec myslalem, ze moznaby ja osadzic jakos na powrot we wkladce (przepraszam jesli kogos to boli, ale moge smialo powiedziec, ze jestem bardziej zielony w te klocki, anizeli doswiadczony). Skoro mialbym zainwestowac w nowa, to i tak trzeba przeprowadzic taka czynnosc. Czyli nie pozostanie mi nic innego jak na jakis czas powrocic do CD, bo budzet listopadowy nie przewiduje wkladki. Grudniowy... moze, moze.

Gdyby ktos jeszcze mogl cos podpowiedziec, to bylbym wdzieczny.

Jest pretekst, żeby kupić lepszą wkładkę:)

U mnie pierwszą wkładkę (Rega Exact bodajże) popsuła żona przy ścieraniu kurzów. Miałem więc pretekst żeby wydać 3,000 na nową wkładkę (Van den Hul MC-10), która przetrwała rok (zniszczyła ją sprzątaczka, co ją kosztowało rok nadgodzin). Następna Shelter 901 przetrwała juz 4 lata (jest na wykończeniu, była trochę skrzywiona, próba reaktywacji na razie się nie udała (przez rozkręcenie), gra ale wyraźnie gorzej. Więc trzeba kupić nową ...inaczej nie byłoby pretekstu ..

Mala Zosia wyrwala igle (zalaczam fotke, a na niej zaznaczona igla, a pod spodem narysowalem ksztalt). No i jest to lekko zgiete.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

vanvideo

Jestem daleki od chowania dzieci bezstresowo - dla mnie to tez niepojete. Ale nie mozesz sie sklonowac tak, zeby jeden pracowal, drugi byl w domu i bawil sie z jednym dzieckiem, trzeci bawil sie z drugim dzieckiem, a czwarty jeszcze pomagal zonie. To stalo sie gdy bylem w pracy i nie mialem na to wplywu. Gdybym przy tym byl, to Zosia z cala pewnoscia by oberwala, ale zaocznie karac sie nie da.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Niestety pozostaje Ci jedynie wymiana kompletnej oprawki z igłą lub całej wkładki. Obecnie na Allegro kosztują one ok. 75 złotych, co w porównaniu z ceną AT-95E przemawia na korzyść tej ostatniej. Masz pretekst do wymiany wkładki i naprawdę warto zmienić tego Ortofona na 95-tkę.

GM

>>>y2k

Z tą naprawą to raczej sprawa beznadziejna ,.ale "medycyna audio zna przypadki reanimacji" Jeżeli chcesz mogę sie podjąć próby naprawy .Czy igła jest tylko wyciągnieta z oprawy czy zniszczona zgięta,skręcona itp

Napisz na PW dla omówienia szczegółow.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.