Skocz do zawartości
IGNORED

Mandriva Linux PowerPack 2007 GOLD

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Witam

W związku z tym, że kompa używam wyłacznie do surfowania po necie, obsługi poczty a małżonka do grania w stare gierki powoli dochodzę do wniosku, że XP-kowi moge powiedzieć tak jak obecny prezydent IV RP do jednego jegomościa.

Wydatek 159zł na full wersję wydaje się rozsądną inwestycją w pełni legalny pakiet oprogramowania. Czy ktoś z Was już dokonał takiego wyboru?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

https://www.audiostereo.pl/topic/29255-mandriva-linux-powerpack-2007-gold/

A od kiedy to Mandriva jest płatna? Bo kiedyś opłatę należało wnieść tylko w przypadku jej komercyjnego wykorzystywania.Jeżeli to Twój pierwszy linux to równie dobrym rozwiązaniem może być Ubuntu albo Kubuntu po rejestracji firma która zajmuje się tą dystrybucją przyśle Ci komplet płyt do domu(za darmo) chociaż jest to system oparty na Debianie.Niezłym wyjściem może być też VidaLinux oparty na Gentoo no i samo Gentoo które jest jednym z szybszych i bardziej stabilnych systemów linuksowych na których miałem przyjemność pracować, chociaż gentoo to już jest rzut na głęboką wodę.

• Redaktorzy

Mandriva nie byłaby moi pierwszym linuxem. Dość długo używałem Fedory (od Core 2), bawiłem się też Ubuntu i Slaxem. A co do ceny to płaci się za pakiet:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i zdecydowanie szybszą i pełniejszą instalkę niz free z netu. Mój wybór padł na Mandrivę, ze względu na Małżowinkę (obsługa po polsku, intuicyjnośc zblizona do Windowsa, możliwość odpalania i instalowania gier windosowskich)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz, 1 Lis 2006, 22:51

Mój wybór padł na Mandrivę, ze względu na Małżowinkę (obsługa po polsku,

>intuicyjnośc zblizona do Windowsa, możliwość odpalania i instalowania gier windosowskich)

Skoro uzywales ubuntu i fedore to chyba wiadome dla Ciebie jest to, ze tez sa po polsku i tez jesli sie chce tez moze to wszystko wygladac jak winda. Rozumiem, ze Madrive tez znasz, bo rozne sa opinie na jej temat. Tutaj link, ktory kazdy powinien znac jesli chce rozpoczac zabawe w linuxa.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam.

Jesli juz placic i ma tego uzywac malzonka to mysle, ze chyba jednak winda powinna zostac. ;)

Ukryta Zawartość

Już jakiś czas używam (od czasu do czasu) Mandrivy 2006.

To mój pierwszy linux i jest różnie. Wygląd i podstawowa obsługa (działania na plikach, jakieś proste operacje) są o.k. ale już głębiej (instalowanie) troche to wszystko pogmatwane. Np. za cholere nie moge zainstalować nowego firefoxa! Czasami nerwy puszczają.

pawcio, 2 Lis 2006, 08:18

>troche to wszystko pogmatwane. Np. za

>cholere nie moge zainstalować nowego firefoxa! Czasami nerwy puszczają.

he, "przymiotniki", oraz zabarwienie uczuciowe jakich tu kolega użył, są moim zdaniem typowe dla uroku systemu Linux..

ostatnio słyszałem że suse novella jest najbardziej przyjazny (najmniej nieprzyjazny)

albo ubuntu, taa wszystko jest jeszcze znośne jak się używa gotowych zestawów np. z danej płytki live, schody się czasem zaczynają jak chce się dodać jakieś nowości- ten firefox

np. takie błogie rady:przekompiluj jądro..

fakt że linuchy ostatnio posunęły się fantastycznie do przodu w dziedzinach przyjaznej plug & play

ale mi zawsze kojarzą się i z tym, że configi często ręcznie trzeba było modyfikować, a ich odpowiednik, czyli "rejestr" w okienkach- mógł dla usera Microsoftu pozostawać odłogiem w błogiej nieświadomości

Jeśli chodzi o nowości i łatwość instalacji nowego oprogramowania to dla mnie nr 1 jest Gentoo - którego używam w domu od 3 lat. W ogóle w domu nie mam Windy.

Po skonfigurowaniu Gentoo kiedy chcemy zainstalować jakiś nowy soft, mamy tylko:

emerge --sync (dla zsynchronizowania listy aktualnego softu z tym na serwerach gentoo)

i

emerge nazwa_softu.

To wszystko - instalator sam ściągnie rozpakuje, skompiluje i zainstaluje pliki.

Jeśli nie gentoo to apt-get w Debianach.

Oczywiście w Gentoo też jest wszysko po polsku (dla usera). Niestety instalacja jest w angielskim.

• Redaktorzy

no to zobaczymy, na razie zasysam Kororaa AIGLXgl Live CD 0.3

Ukryta Zawartość

Jak okaże się lepszy i szybszy od Slaxa to już będzie dobrze

no i bardzo fajny wątek do poczytania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

pawcio, 2 Lis 2006, 08:18

Np. za

>cholere nie moge zainstalować nowego firefoxa! Czasami nerwy puszczają.

Tez mialem ten problem ostatniej nocy. Musisz po prostu wkleic wszystkie pliki z katalogu, ktory sciagnales do katalogu w ktorym masz poprzednia wersje firefoxa. Po tym "zabiegu" odpal przegladarke z konsoli i jesli wyniknie jakis problem z wtyczka to zobaczysz to wlasnie w konsoli. Wtedy istalujesz co brakuje i powinno dzialac.

Nie uzywam Mandrivy, wiec nie wiem czy bedzie to wygladalo tak samo jak u mnie. ;)

Pozdrawiam.

P.S.

Daj znac czy sobie z tym poradziles. ;)

cześć!

skopiowanie nic niestety nie dało.

ale jak rozpakuję i odpalę w konsoli ./firefox to otwiera się przeglądarka z dumnym napisem, że się zaktualizowała do wersji 2.0.

zamykam, otwieram (z ikony) i znów jest stara.

przepraszam że się wtrącam..

jaka jest wg was dystrybucja LIVE, która z X-ami ma małe wymagania co do procesora i ramu, a mogłaby słuzyć i za ruterek np.- jest w ogóle taka?

slack?

Osobiście jestem fanem Debiana, ale "nie-fascynatom" faktycznie bym go nie polecał. Oprócz (K)Ubuntu w/g. mnie godną uwagi propozycją jest CentOS - rebuild źródeł RHEL, całkiem przyzwoitego systemu z niezłym supportem. System nie jest "bleeding-edge", ale dość stabilny i dopracowany.

Ja polecam

Ukryta Zawartość

Oparty na Slacku. Nie ujmuje nic Slackowi i dodaje jeszcze troche od siebie. Jedna z lepszych wg mnie dystrubucji. Niestety nie dla poczatkujacych.

Jesli chodzi o poczatkujacych to zdecydowanie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Bardzo dobre recencje. Dystrubucja cierpi z powodu fatalnej nazwy. Pod wzgledem uzytkowym to pierwsza klasa!

Na laptopy najlepiej sie sprawdza

Ubunu i Kubuntu bo instaluje to co trzeba praktycznie odrazu, chociaz nie zawsze.

Jesli chodzi o Gentoo to mam mieszane uczucia, ale osobiscie moge polecic

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Wloska odmiana gentooo bardziej przyjazna i wogole taki wypasik:) Mimo to ja sie nie przekonalem

Wszystkie ww distro testowalem niedawno + pare innych wiec mysle ze mam na to jakis poglad.

Jesli chodzi o router/firewall to istnieje tylko jeden sluszny system hehe:P

open BSD -

Ukryta Zawartość

Wg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Horst

Ukryta Zawartość

A dalej, openbsd i centos'a juz sie doczekalem ;) teraz czekam tylko na netbsd i solaris'a jako propozycje dla zony Fr@ntz'a :D

Ukryta Zawartość

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

• Redaktorzy

mlody2 - moja Małżowinka ma dwa warunki:

- po pierwsze, primo - mają na nim śmigać (i dać się instalować) gry pod Winzgrozę

- po drugie secundo, ma być po naszemu

ps. takie "duperele" jak konieczność logowania jakoś, z oporami zniesie (mamy to w pracy, i pewnie będzie się krzywiła, że kolejne hasło itp)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Na próbę (dla siebie) ściągam Sabayon'a - z tego co patrzyłem to dość mocno wypasiona dystrybucja

Fr@ntz

"I am an audiophile"

mlody2, 3 Lis 2006, 11:59

>Jesli chodzi o Gentoo to mam mieszane uczucia, ale osobiscie moge polecic

>

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Wloska odmiana gentooo bardziej przyjazna i wogole taki wypasik:)

>Mimo to ja sie nie przekonalem

Ja jakoś nie mogę się przekonać do tych niby wypasików opartych na Gentoo, po prostu ciężko znaleźć większy wypasik niż samo Gentoo

instalowane ze Stage1 a jak komuś mało aplikacji w oficjalnym portage to zawsze może zainstalować layman-a i przebierać w overlay-ach. Wolność wyboru dosłownie każdego elementu systemu (np. ja mam statyczny /dev bo udev mi nie odpowiada), porządek w plikach konfiguracyjnych, dokumentacja systemu, legendarna wręcz społeczność (na forach gentoo nieraz można znaleźć rozwiązania problemów których na próżno szukać na forach innych dystrybucji), wrażenie szybkości i stabilności działania systemu, oddani developerzy to chyba powody dla których nie zamienił bym tego distro na żadne inne.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

na razie odpuściłem Sabayon'a - tak koszmarnych transferów niezależnie czy z Torrenta, HTTP, czy FTP dawno nie widziałem. Na czym oni trzymają dane? A już liczyłem na ucywilizowana odmianę Gentoo, gdzie wsio odbywa się płynnie a instalacja nie trwa doby

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Na razie sprawdziłem Kororaa - śmiga szybko, ale musiałbym go wrzucić na twardego i dłużej w nim posiedzieć, żeby coś więcej napisać. Przypomniałem sobie o jeszcze jednej dystrybucji, którą kiedyś miałem przez kilka miesięcy ze względu na idealne zgranie z windozą. Chodzi mi mianowicie o Xandrosa (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) Używałem jakiejś starszej wersji (2-3 lata temu). Instalacja była niemalże "jednoklikowa" dostęp do partycji windosowskich całkowicie bezproblemowy (od razu zamontowane i dostępne), ale wtedy jeszcze nie było wersji spolszczonej, czy ktoś wie jak jest w chwili obecnej. Tylko cena wydaje mi się mocno przesadzona (porównywalna z XPkiem)

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

Dla malzowinki

Ukryta Zawartość

Zdecydowanie, zobacz zobie jak to wglada pocztaj recenzje. Ja instalowalem, instaluje sie chyba latwiej niz win xp.

Jesli chodzi o Sabayona to warto sciagnac. Faktycznie slabo idzie ale mozesz na probe sciagac sobie wersje mini na 1 CD w zasadzie DVD sie nie oplaca bo sporo tam smiecia.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

mlody2 - no to bigdaddy p93a już się ściąga - nie wiem jak samo distro, ale serwery mają zdecydowanie szybsze niz opisana wcześniej konkurencja ;)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Fr@ntz

Nie wiem po co sie bawisz w sciaganie, bo imho nic nie spelni jednego z Twoich zalozen, latwego uruchamiania gier windowsowych (jeszcze raz podkreslam latwego, bo oczywiscie mozna sie bawic w wine, czy dosbox dla starszych gier dosowych, ale to imho nie nalezy do prostych dla "zielonych") dlatego daj sobie looz i kup Mandrive z Cedega... A jesli chodzi o PCLinuxOS to o ile sie nie myle toto nie ma "polonizacji"...

Mlody2

Co do firewalli to juz mi sie nie chce bawic w partyzantke ;) Zdecydowanie wole np. CheckPoint FW-1, Watchguard Firebox czy SecureComputing Sidewinder G2, ktory na moim biurku pieknie mruga diodami do mnie :)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>foxbat, 4 Lis 2006, 21:47

A któryż to model Sidewindera Kolega posiada? Czy aby prywatnie?

Bo najmniejszy (110) u polskiego dystrybutora kosztuje ok. 4500 netto.

Jak dla mnie to lekki overkill dla domowego komputera.

A wspomniany tu OpenBSD jest jednym z najbezpieczniejszych systemów, a z pf

jest praktycznie nie do przejścia.

Jak ktoś chce sobie kupić skrzynkę, to np. ZyWALL nie będzie złym wyborem.

Jestem Europejczykiem.

Hm... z ciekawości ściągnąłem tego Sabayona no i niestety jedyna wspólna rzecz jaką ma z Gentoo to portage, tam praktycznie wszystko jest instalowane z binarek ponadto instaluje wiele pakietów niestabilnych, dwukrotnie udało mi się zamrozić system na amen i ratunkiem był jedynie twardy reset no i to obrzydliwe pamięciożerne KDE które uruchamia dziesiątki niepotrzebnych usług.

Foxbat

Do latwego uruchamiana gier windowsowych dobry jest Win XP albo ew Millenium;) Jesli ktos liczy na to ze tak samo bedzie w Linuxie to niestety bedzie sie musial pomeczyc czasem.

Sprzetowe Firewalle to w warunkach domowych przerost formy nad trescia. Nie wiem po co ci w domu taki sprzet jesli nie trzymasz tam waznych wartosciowych dla innych danych? Dla zwyklego czlowieka siedzacego na windzie wystarczy programowy firewall + anty vir + anty spyware.Nawet male sieci nie potrzebuja sprzetowych firewalli bo dobrze skonfigurowany BSD z dobrze napisanym PF spokojnie wystarczy:) Ale sie pewnie ze mna nie zgodzisz;)

pclinuxos sam w sobie nie jest spolonizowany ale nie ciezko znaledz how-to na ten temat. Odsylam

Ukryta Zawartość

Jesli chodzi o sabayona i gentoo to ja wogole nie jestem przekonany do koncepcji w jakiej te systemy dzialaja. Pozatym instalowanie wszystkiego ze zrodel;) no bez przesady, nie na domowy komputer, strata czasu.

Ale Sabayon mimo to moze przyciagac, bo jest fajny i nawet jak sie nie spodoba to warto zobaczyc co potrafia ludzie zrobic. Ja tam nie mialem z nim problemow.

Ukryta Zawartość

Jaro_747

To co u mnie stoi to 110D, a cena 4500 netto to dopiero poczatek wydatkow ;) za to masz tylko buczace pudeleczko ;) No co wy, przeciez byle kabelek Veluma wiecej kosztuje :D

mlody2

>Nie wiem po co ci w domu taki sprzet jesli nie trzymasz tam waznych wartosciowych dla innych danych? Dla zwyklego czlowieka siedzacego na windzie >wystarczy programowy firewall + anty vir + anty spyware.

Kto powiedzial, ze jestem zwyczajnym czlowiekiem ;)

>foxbat, 5 Lis 2006, 20:25

>To co u mnie stoi to 110D, a cena 4500 netto to dopiero poczatek wydatkow...

No i widzicie tandeciarze? To jest użytkownik pełną gębą!

Wydrukuję sobie ten wątek i będę z nim chodził do klientów trzęsących sie nad

każdą złotówka i uważających fachowca od bezpieczeństwa za naciągacza,

bo szwagra syn geniusz z technikum twierdzi, że on to samo za połowę ceny zrobi.

Tak na marginesie większość sprzętowych firewalli chodzi na szytych na miarę

Linuksach lub NetBSD.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.