Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

prosze o pomoc w tuningu mojego denona DCD 860 z 20 bit przetwornikiem CA... Jak narazie wymienilem kondensatory filtrujace na zasilaniu na 10000uF/25 V kazdy.... Teraz pojda nowe diody prawdopodobnie BYW26C z firmy Vishay ewentualnie jakies schotky'ego... jeszcze nie wiem jakie.... powymieniam wszystkie kondy na elna prawdopodobnie i zmienie opamp na opa2134 ewentualnie opa2604... zastanawiam sie tylko i w tym problem ... przy wyjsciu sa dwa stare opampy niepamietam bodajze rc4558p chyba ...nie jestem pewien... ale jest tez trzeci blisko wyjscia cyfrowego...

Moje pytanie brzmi czy to od wyjscia cyfrowego czy moze jakis bufor???? prosze o pomoc....

i jeszcze prosilbym o pomoc jak tu sie w moim denonie wziasc za dodatkowe zasilanie...??? jestem poczatkujacy i prosze o wyrozumialosc i cierpliwosc....

zegar sobie zostawie na pozniej ...oczywiscie jak uz bede kumal co i jak w elektronice biega....

czekam chlopaki na pomoc ... z gory dziekuje i pozdrawiam LunaticAllegro

kontakt ze mna to mail... [email protected] lub GG 3132559

https://www.audiostereo.pl/topic/29254-tuning-denona-dcd-860-prosze-o-pomoc/

O tuningu Denonów nie mam pojęcia, ale jednego jestem pewien:

tuning nie polega na bezmyślnej wymianie na np jak napisałeś kondensatory Elny tylko na odsłuchowym, długotrwałym doborze zarówno pojemności jak i typu kondensatorów w różnych miejscach.

Mi sie wydaje, ze wszelkie działania powinny sużyć własnej przyjemności i sytuacja np tuningu dla samej przyjemności wymiany elementów jest dla mnie jak najbardziej ok. Czasami efekt jest mniej ważny.

Ja rozumiem to ze tuning jest jaknajbardziej czasochlonny...poprzez wygrzewanie elementow i dobieranie kazdego z osobna tak sie dzieje ....tylko moja prosba brzmi czy nie moglby mi ktos pomoc w sparawie tego konkretnego cd poniewaz wiem ze jest dobry ...ma dobry przetwornik ...ciekawe funkcjie..ale ???? dlaczego tanim kosztem nie moglby byc jeszcze lepszy??? przynajmniej w sprawie stereofoni oraz detali....no i moze wysokich tonow i wokali...wiecej nie ma dla mnie wiekszego znaczenia...prosze o wpisy pozdrawiam

Morris napisal bardzo jasno. Bez zlosliwosci, musisz jeszcze sporo poczytac, watkow o tuningu cd-kow bylo wiele, jest sie z czego uczyc:)

Poszukaj na necie serwisowki do tego modelu, skorzystaj z wyszukiwarki, moze Piotrek608 wypowiadal sie o tym modelu.

Z najprostszych i najskuteczniejszych rzeczy mozesz wymienic kondy wyjsciowe na mkp 10u lub na chwalone ostatnio silmici 47u i wywalic wszystko miedzy tymi kondami a gniazdami. Przy opamach wymien kondensatory na lepsze, ale nie szalej ze zbytnim zwiekszaniem pojemnosci.

Wymienilem wlasnie diody na zasilaczu....z oryginalnych na BYV27/200 coprawdqa szybkie bo 25 ns ale jakos niebardzo...jest gorzej niz bylo.... moze to tylko moje odczucie ale wydaje mi sie ze bas zrobil sie krotszy ale jest go zdecydowanie mniej oraz gora moze lepsza ale jest jej duzo mniej....zrobil sie zamglony moj cd....

nie wiem czy to tak powinno byc i czy to kwestia paru tygodni na wygrzanie diod a moze paru tygodni na przyzwyczajenie mojego ucha nie mniej jedna nie podoba mi sie.... poczekam jeszcze i zobacze jak sie nie poprawi to zamawiam op ampy i kondy ... no moe jeszcze kondy i przewody w kolumnach rusze ....bo tak byc nie moze....a wsze jakie jest zadanie???? moze zle diody wsadzilem....??? moze trzeba bylo wsadzic BYW26C???? ale akurat nir mieli takich w sklepie ... nio nic pomecze sie jeszcze i bede cos dalej myslal....

a narazie biore sie za filtr sieciowy....

>>LunaticAllegro, 2 Lis 2006, 15:43

Oczywiście że może być gorzej. To dziwne ale nie wszystkie elementy "dobre" dobrze pasują z resztą. Jeśli dół jest gorszy możesz spróbować dać większe kondy w zasilaczu. Możesz spróbować zmienić diody na BYV26C, czy jakieś inne Shottky'ego. Diody się nie wygrzewają, przynajmniej nic takiego nie zaobserwowałem. Przede wszystkim to zdobąć serwisówkę bo ciężko będzie pomóc w konkretnych sprawach. Nikt Ci nie powie dokładnie (z podaniem symbolu) jaki kond na jaki wymienić. Pamiętaj żeby dążyć do swoich preferencji odsłuchowych - każdemu z nas podoba się co innego. Jak coś "nie gra" zmieniaj tak by grało ;))

mam schemat swojego cd...tylko ze jakos nie moge sie zabardzow nim polapac....

a BYV16C zastanawiem sie czy beda dobre jesli chodzi o amperaz... a kondy na zasilaczu zmienialem na 10000 uF na strone..... jeszcze zpstaly opampy wymienic....mysle o opa2134 ewentualnie opa2604 a to duzo moze zmienic jeszcze i moze okazac sie ze diody beda dobre..... poczekamy zobaczymy

LunaticAllegro>>

A co to za kondensatory dałeś te 10000uF? Ja bym Ci radził żeby wymianę diód zostawić na deser, ale skoro już wymieniłeś to jeszcze sprawdź dwie rzeczy: dolutuj na nóżkach tych 10000uF foliowce (MKT,MKP, MKC - w kolejności od najsłabszych) minimum 100nF, a najlepiej 1uF. Powinno znacząco pomóc. Jeśli i to będzie mało daj równolegle z diodami kilkadziesiąt nF, ewentualnie jeszcze przed elektrolitami w zasilaczu jeszcze jakieś mniejsze foliowce.

Życzę powodzenia, bo ja też się z zakłuceniami z diod sporo nagimnastykowałem ;)

Jakie dałeś te 10000uF i za jakie dałeś... Jeśli w oryginale były przypadkiem (dużo) mniejsze, to zwiększanie pojemności często prowadzi do właśnie zamulenia. Spróbuj mniejsze kondy...

pozdr,

L.

>>LunaticAllegro

Bez schematu dokładniej co i jak nie mogę napisać- wyślij mi na maila to zaznaczę Ci które na 100% na Oscony, a resztę to jak wyżej wszyscy pisali trudno cokolwiek powiedzieć zwłaszcza że nikt z piszących nie tuningował tego modelu.

mam schamat i jak ktos chce i moze mi pomoc to podajcie maile to wam go wysle a wtedy zaznaczycie mi co z czym mam zrobic

szczegolnie morris moglbys przypomniec maila.....

oto schemat ....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13346-100003962 1170303709_thumb.jpg

post-13346-100003963 1170303707_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i reszta.......

Ukryta Zawartość

post-13346-100003960 1170303712_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no chlopaki...... powrocilem do starych diod.... nie wiem dlaczego ale BYV27/200 potem BYV26C i schotki'ego 3A na 40V wogole nie chcialy grac....BYV obie oczywiscie graly ....szybki bas ale plytki i bez miesa.... a schotki dal ciala...wogole nic nie mrukalo....

wrocilem do starych.... i wzialem sie za opampy..... narazie zalozylem na jeden kanal na plytce ...z 2dip8 na dip8

narazie mam tylko opa604 oraz ad797 po 2 szt i bede testowal..... a swoja droga zaraz wkleje jeden fragment mojego schematu z zapytaniem.... bo nie wiem do czego jeden wzmak operacyjny sluzy...zastanawiam sie jaka role spelnia....jest podwojny ale podzielony na kanal lewy polowa i na kanal prawy druga polowa..... no wlasnie ...i jest blizej wyjscia zaraz za tymi podwojnymi opampami ..... pozdrawiam mateusz

jaka role pelnie ic 706 ???? prosze o pomoc

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>josef, 8 Lis 2006, 23:45

>możesz wysłać mi schemat na maila? - bo tu na forum to ch..a widać :(

O przepraszam, tu nawet ch.. nie widać!

Jestem Europejczykiem.

o rany chłopie ale sie meczysz tam trzeba tylko dwa opy wymienic pozostałe dwa sa do wyjscia regulowanego w 60 krokach co 1dB i ich nawet nie ma sensu ruszać.Diody prostownicze mogły zostac byv27 ale trzeba było je zbocznikować kondem MKP nie mniej niz 220nF

W zasilaczu załóż kondensatory 2x4700U/25 elna RJH albo panasonic FC.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.