Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Robertinus - przeskoczyłeś jednak parę schodków :) w porządku widzę, że jesteś obeznany w temacie- ceny klocków na Alledrogo już skoczyły jak się gawiedź dowiedziała co ma robić i jak :)) - żartowałem.

W sprawie opamp'ów sprawdź sobie kostkę LM49860 nie znam innej, która zagra lepiej za cenę 7zł.

Niestety za 120 PLN nie kupisz, tym bardziej z przesyłką.

Jak jednak gdzieś Ci się uda wypatrzeć w tej cenie to sprawdź to dokładnie, oby to nie był jakiś totalnie wyeksploatowany szrot.

Co do op-ampów to chętnie posłucham LM49860, chcę też sprawdzić OPA2134.

Mimo, że za radą jednego z kolegów zamierzam zrezygnować z połówki wzmacniacza operacyjnego w kostce to i tak zastosuję podwójne, chodzi o to by nie ciąć i nie sznurować za wiele.

Mimo wszystko nie wykluczam lampizacji, ale to chyba na koniec zostawię - tak jak pisałem, chcę zmieniać i słuchać, wszak cały ten tuning traktuję jako eksperyment.

Ech, szukałem, szukałem i za groma znaleźć nie mogłem.... tego LM49860, trzeba było szukać LME a nie LM.

To tak dla innych - by nie mieli problemu z lokalizacją polecanego scalaka.

Przepraszam na błąd - poradziłeś sobie. Swoją drogą może doczekamy się w końcu możliwości edycji postów.

W porównaniu z 2134 ten LME wydał mi się hm... jakby to ująć "3D",w 2134 wg mnie brakuje tej "przestrzeni" LME.

>Robertinus, 26 Lut 2010, 22:31

Oj, to się nad tym wylutowywaniem napracowałeś. Odcięcie zasilania i skróty w połączeniach też załatwiają sprawę.

Jeśli słuchasz na słuchawkach to może Cię zainteresować usunięcie zamulających ceramików zamontowanych przy gnieździe słuchawkowym na małej płytce. Pełnią one rolę antyzakłóceniową (przewód = antena) ale rezystory szeregowe na wyjściu wzm. op. słuchawkowego też są skutecznym zabezpieczeniem.

Witamy w klubie Lambda killerów :D

Dzięki za przyjęcie w poczet członków elitarnego klubu "Lambda Killer". (:

Co do wylutowywania scalaków to myślę, ze warto było, dzięki temu wlutowałem tylko parę zworek i nie musiałem ciągnąć żadnych kabli.

Ech, wczoraj miałem niespodziankę - myślałem, że uwaliłem servo bo CD-ek zaczął skakać mi na utworach i ogólnie dziwnie się zachowywać, nie wczytywał czasami, czasami skakał na jednym kawałku a na innym już działał poprawnie - taki nieprzewidywalny się zrobił.

Oczyściłem optykę i już myślałem, ze jest OK, aż tu nagle znowu oszalał.

Miałem drugi, używany laser KSS-150A, podstawiłem i problemy się skończyły.

Wszystko więc wskazuje na to, że akurat podczas moich przeróbek czytnik wyzionął ducha.

Trzeba kupić nowy, koniecznie oryginalny Sony KSS-210A.

Jak sądzicie?, gdzie kupię pewniaka - oryginał Sony - za rozsądne pieniądze?

Właśnie też wypatrzyłem KSS-210A w "Impelshop", jeśli są godni zaufania to pewnie u nich zakupię.

Co sądzicie o Nichiconach ES (zielone nonpolary)47uF jako wyjściowych?, w sumiem można ich nie dawać w ogóle, ale jakoś tak mam obawy czy robić wyjścia nieseparowane. Niby na wyjściu op-ampów jest "0" DC. Czy macie zastąpione zworkami te kondensatory?, jesli tak, to jak to działa?, czy nie ma żadnych problemów związanych z brakiem separacji wyjścia?

Ja w swoim DCD1015 ( też na PCM 61 ) mam wywalone kondy wyjściowe i nie dzieje się nic szkodliwego, wręcz przeciwnie - góra stała się jakby mniej poszarpana, nabrała "ogłady".

Denon PMA 925R, Sony TA F690ES, ST-S590ES, NuBERT NuBox 360, AKG K550, Graham Slee Solo klon, BCL.

"Doświadczenie jest ostatecznym kryterium prawdy".

gelson ,

moze wzmacniacz ma kondensator na wejściu więc wyrzucenie wyjściowego z CD nic nie zaszkodziło . Swoją droga ,jesli opampy maja zasilanie symetryczne to chyba kondensator na wyjściu jest zbędny .

...there is no spoon...

Generalnie w wiekszosci cdeków denona są własnie kondki na wyjsciu i mozna je wyrzucic ale lepiej dac coś duuuzo lepszego niz kondy typu SM w czarnych koszulkach..denon jako producent zabezpieczył wyjscie w najtanszy sposób przed ewentualnym pojawieniem sie napiecia DC..wiecie Ludzie rózne rzeczy podpinaja pod cedeki..mozna zbudowac np wzmacniacz mocy z zasilaniem niesymetrycznym który na wejsciu ma np +30v (np STK, LM)i podpiecie takiego wzmaka mogło by uwalic wyjsciowego opampa..a tak kondzik to niby uniemożliwia..

Piotrek608, 1 Mar 2010, 18:25

>Generalnie w wiekszosci cdeków denona są własnie kondki na wyjsciu i mozna je wyrzucic ale lepiej

>dac coś duuuzo lepszego niz kondy typu SM w czarnych koszulkach.

-------------------------------------------------------------------------

Co proponujesz tam wstawić?, może zielone nichocony ES?, tak myślę, że jeśli już wstawiać to nie 100uF jak jest obecnie, ale znacznie mniej.

Jeśli zaproponujesz BG-N to zrozumiem, ale tak jak już pisałem ten tuning traktuję czysto eksperymentalnie i nie mam parcia na ładowanie tam zbyt dużo kasy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

cena jak przyzwoitych elektrolitów, gabaryty i raster pozwalają zastąpić małe elektrolity w sygnale niemal w każdym klocku bez zbędnego kombinowania, a zawsze to wielowarstwowe foliowce a nie elektrolity.

Ukryta Zawartość

O Nichicon Muse ES myślałem by dać tak ze 22 - 47uF, te czerwone Wimy 4,7uF posiadam na stanie, ale nie wiem czy tak mała pojemność nie obetnie mi dołu.

Macie wstawione i osłuchane tak małe pojemności?, rzędu 4,7uF?

To zależy od impedancji wejściowej następnego stopnia. 10uf stosuje się z impedancją 10k, a z wyższymi nawet mniej. Możesz sobie policzyć częstotliwość graniczną takiego filtru ze wzoru

F=1/2*pi*C*R , tylko pamiętaj, żę R jest w omach, a C w faradach.

Wymieniałem ostatnio 47uf i 100uf w cd pioneera (odpowiednio na 2,2 i 4,7uf) i bas jak był tak pozostał - dużo i głęboko, tak samo 4 kpl w pre (8szt 10uf -> 4,7uf) - nie słyszę aby czegokolwiek ubyło. Nawet jak by to było te parę Hz mniej od dołu to jaka to różnica czy będzie od 4Hz czy 20 ?

4,7uf na wyjściu opa to moim zdaniem bardzo dużo, pewnie 1uf wystarczy.

Dzięki Panowie.

Nie przewiduję obciążenia mniejszego niż 20 - 30 kOhm więc faktycznie te 4,7uF wystarczy.

Zdumiewa mnie tylko fakt, że w Denonach siedzi na ogół po 100uF na wyjściu.

Hmm, no więc zostają Wima 4,7uF lub Cerafinki - tylko nie wiem o które chodzi, czy te czarno-złote czy czerwono-złote, tych drugich obecnie - jak widzę - nie ma na Allegro.

wystarczy pewnie nawet 2.2 uF, ciekawe jest to, że w wyższych modelach są 470uF "zbocznikowane" 1uF ale nie o tym chciałem... mam pytanie o zasilanie masterclocka - czy lepiej jest go podpiąć pod wł/wył czy też nie ucierpi na tym że będzie wpięty bezpośrednio do sieci? Pytam ponieważ obecnie mam zasilanie CD z gniazda IEC z filtrem przez zł. torowe do płyty i wygodniej mi się tam podpiąć tylko czy nie ma to wpływu m.in. na trwałość takiego clocka ?

Mój Denon DCD 910EX ma 4 pary trudnodostępnych tranzystorków ( 2SB562 i komplementarnych 2SD468 ) Jeden 2SB562 był wymieniony na zamiennik , który też jest trudny do zdobycia .

Załaczam link do kart .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie mam schematu odtwarzacza i nie wiem do czego służą .

Czy można je zastąpić łatwo dostępnymi BC640 i BC639 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

post-3970-100000644 1267619497_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Takie pary tranzystorów na płycie DCD kojarzą mi się ze sterowaniem tracking i focus, jeśli ich lokalizacja jest blisko okablowania mechanizmu to ten fakt może to potwierdzać.

Jeśli to stopnie mocy sterowania "F" i "T" to spokojnie możesz użyć BC640 i BC639.

Dla czego chcesz je wymieniać?, pytam, bo dziwi mnie taka decyzja w obliczu niejasności ich zastosowania.

Spaliłeś przez przypadek któryś z nich?

Kupiłem uszkodzony - objaw był taki ,że szuflada otwierała sie i natychmiast zamykała . Myślę ,że te tranzystory mogą byc fragmentem systemu sterowania ale pewnosci nie mam . Nie wiem tez które sa padnięte więc wole wymienic cały zestaw .

PS

Jak je sprawdzic ? Sprawdzić czy nie ma zwarcia na zewnętrznych nóżkach ?

...there is no spoon...

Styki oczyściłem , faktycznie były czarne od nalotu . Pozostaje jednak sprawa tych tranzystorków . Robertinus sądzi ,że może to byc element stopnia mocy sterowania i w takim wypadku moge je bez konsekwencji wymienić na BC640/639 . Co myślicie ?

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.