Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Denona DCD 860 prosze o pomoc

LunaticAllegro

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wyczytałem, że AD1861 Analog Devices zagrają znacznie lepiej od kompatybilnych PCM61.

To chyba najprostszy tunig tego stopnia, pytanie tylko gdzie je kupić...

jak chcesz, czy czujesz, ze musisz wymieniać analog, filtr cyfrowy, przetworniki, robić porządne zasilanie, zegar...to lepiej wymienić ten cd na inny bo to oznacza, ze poza ładną obudową jednak nic dobrego w nim nie ma ???, to tak odnośnie zamiaru wymiany dobrych daców.

AD1861 raczej nie da się już kupić, jedynie wylutować. A czy one tak znacznie lepiej zagrają to nie wiem, ale wybrałbym po prostu zdecydowanie lepszy DAC by uzyskać wyraźny przyrost jakości (poza tym, który dadzą inne poprawki).

jak wymiana filtra to na coś takiego jak w linku w diditalfilter na dole, tyle że trzeba by innego źródła poszukać albo ktoś obeznany w protelu/eagle lub innych edytorach może by pokusił się o zrobienie pcb bo te 79E za samą przelotkę to cena "lekko" przesadzona. Jest sporo tanich cd-ków denona i nie tylko z sm5840/41 które można by w ten sposób stjuningować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ech, przemyślałem kwestię tuningu DCD-960 i doszedłem do wniosku, że chyba nie opłaca się w niego ładować zbyt wiele kasy.

Pozostanę przy obecnym filtrze cyfrowym, ewentualnie będę polował na AD1861 Analog Devices by "strzelić" bezpośrednią podmiankę.

Generalnie to co postanowiłem zrobić to wymiana kwarca na jakiś zegar i modyfikacja analogówki.

Na razie to wszystko.

Mam ochotę zrobić analog na lampie i szukam jakiegoś dobrego schematu na E88CC w układzie WK-WA.

Ale to już temat do innego wątku.

Ach, co do tuningu to oczywiście również wymiana kondensatorów, ale to jest opisane na poprzednich stronach tego wątku.

• 4 tygodnie później...

Koledzy, napiszcie czy wymieniać te okrągłe, pomarańczowo brązowe ceramiki 100nF na zasilaniu np. op-ampów, daców, filtra itd.

Czym je zastąpić?, czy może być Wima MKT?, np. czerwone Wimy 0,1uF

Pytam, chociaż wydaje mi się, że te Wimy będą odpowiednie bo są często używane do odsprzęgania zasilania.

100nF do 330nF Wima MKT, MKP będą odpowiednie.

Ceramiki w filtrze wymienia się na foliowe, te w zasilaniu cz. analogowej też. Wyjściowe równolegle do masy wylutować, te przy pierwszym opampie i DACu raczej też. Zob. mój wcześniejszy wpis na ten temat odnoście DCD-660. Najlepiej zrobić zegar i pominąć układ Lambda jak to opisywałem w wątku nr 33008 o filtrach cyfrowych.

Robertinus.

Tak jak pisze Molibden tak zrób. Ale muszę Cię uprzedzić, że Hi-Endu z tego nie da się wycisnąć. Dobrą poprawę można uzyskać stosując zewnętrzną konwersje I/V i inny filtr a nie ten jaki jest w Denonie. Ale taki tuning wedlug mnie nie jest opłacalny. Zobacz jakie ja zmiany wprowadziłem w swoim Denonie. Kilka postów wyżej jest zdjęcie i opis tego co zrobiłem. Z dzisiejszej perspektywy uważam ten tuning nieopłacalnym. Znaczną poprawę uzyskałem dopiero gdy podłączyłem dyskretny i/v konwerter wg Pedji, ale szkoda tego pchać w ten Denon.

Pewnie, że nie Hi-End ale ile zabawy i satysfakcji. A koszty nie przesadzajcie przecież to kilkanaście - kilkadziesiąt złotych zależy od stopnia "tuningu" :). Oprócz tych 100n wymień też kilka 10n. Jako C214 wstaw Os-con'a. Widzę że jesteś na liście na Jocko Clock, ja z kolei odpalę nowy twór od Mrelektronik na Omigu (mam nadzieję, że odpalę) a później to już nam zostanie tylko WK-WA na jakieś np. tesli :)

Ja myślę tak:

100zl wart jest sam CD. W ten Denon trzeba władować nie kilkanaście a co najmniej 100zl.Żeby zaczął jakoś tam grać. Czyli mamy 200zl.

A za 250zl można na allegro dorwać na przykład Yamache CDX-900 (ostatnio takową nabyłem)a ona ze startu rozmiażdży tego Denona nawet tuningowanego.

Zgadzam się tylko z tym, że sam proces lutowania to niezła frajda. I z tym, że CDeki niższej klasy łatwiej poddają się modyfikacji, łatwiej z nich coś wyciągnąć, a z takimi cdx-900 i podobnymi już nie tak lekko. Ale i nie ma wielkiej potrzeby bo te CDeki graja naprawdę dobrze.

Hey, Panowie, co to jest, że z kim nie rozmawiam o DCD-960 to mi pisze o tej wewnętrznej konwersji I/V zrealizowanej w scalaku PCM61. Tym czasem on wcale nie ma konwersji I/V zrealizowanej w PCM61.

Wczoraj przez dwie godziny usiłowałem wkleić fragment schematu i nic mi z tego nie wyszło, po zmniejszeniu do wymaganych wymiarów schemat robi się zupełnie nieczytelny. );

Spróbuję wkleić fragment schematu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak widać na wyjściu op-ampów nie ma kondów do masy, zastanawiam się tylko czy nie wyrzucić tych C311 i C312, prawdę mówiąc chciałbym ten dźwięk minimalnie rozjaśnić. Domyślam się, że C313, C314, C305, C306 jak i C307, C308 najlepiej wymienić na foliowe?, obecnie są to ceramiki.

Kolejne pytanie - co wstawić zamiast wyjściowych C710 i C711?

C305-C308, C710, C711 usunąć.

Zmostkować wyjścia 1 opampów z (-) po usuniętych elektrolitach wyjściowych.

R720, R721, R728, R729 zamienić na ok. 100-160 ohm.

Jedną parę tranzystoró mutujących można usunąć.

Omiń układ LAMBDA, jeśli już mówimy o modelu 960 a nie 660/860.

Molibden dobrze mówi, ja jednak wyznaję zasadę od małego do dużego tuningu jak po schodach - zapytacie dlaczego, skoro można od razu na max - odpowiadam oczywiście ale po pierwsze tracisz na zabawie, po drugie niewiele się nauczysz, mało posłuchasz... ale to jest każdego indywidualna sprawa - nie kontynuuje tej myśli :)

Robertinus - chcesz żeby było jaśniej hm... może najpierw wstaw sobie te 100ohm rezystory na wyjściu, u siebie mam Allena Bradleya jak polecał Piotrek608 parę stron wcześniej ale z powodzeniem możesz wsadzić jakiegoś Dale, Vitrohm itp - masz pełen wybór na rezystory.net i alledrogo. Później jak wymienisz na styroflexy te 1nF i będziesz chciał jaśniej możesz spróbować 820p, pytałeś o kondy na wyjściu - ameryki nie odkryje - sprawdzałem 100/50 nichicona muse es(bipolar), kz, elne silmic(ars) i rubycona ZL i ten ostatni mi zupełnie nie pasował - sam musisz zobaczyć co ci podpasuje po wygrzaniu oczywiście.

Zewnętrzną konwersje zostaw na potem przyda się przy WK-WA.

Czyli rezygnuję z drugich części obu op-ampów i zostaję tylko przy jednym na kanał wzmacniaczu operacjnym?, to wystarcz dla zapewnienia właściwej wartości sygnału na wyjściu?

Jeśli chodzi o usunięcie scalaków CD4066 to można je wylutować i zewrzeć pady nóg 8 i 9, natomiast usunięcie lambdy to już nieco bardziej skomplikowane zadanie, na szczęście znalazłem Twój opis tej czynności:

Ukryta Zawartość

Nic tylko brać się do pracy. (:

Ukryta Zawartość

Apollo78, zgadzam się z Tobą. Wszelkie zmiany wprowadzać stopniowo i wiele słuchać - tak właśnie zamierzam.

Cały ten tuning faktycznie traktuję trochę jako naukę na przyszłość, ale nie ukrywam, że będę zadowolony jak uda się osiągnąć dobre rezultaty brzmieniowe.

Takie podejście mi się podoba :)

Wstaw te styroflexy 1nF i 200p, rezystory na wyjściu(R720,721) ok 100ohm, nichicony kz lub es 100/50 bo tanie..., OS-CON'a w miejsce C214, 2x rezystory 5,6k i 11k precyzyjne Beyschlag, 4-6 diodek mur120 - tak jak pisał Piotrek608, nie wiem jakie masz kondy przy DAC'ach czy 220 czy 330 napewno są w sąsiedztwie tych 100-ek je też wymień na nichicona - po tym uzyskasz efekt "zdjęcia koca z kolumn" :) - a później wstawisz masterclocka i wytłumisz obudowę matą bitumiczną - to będą sprawdzone efekty a koszty nie będą wielkie (no może poza zewn. zegarem)

Wyjściowe kondensatory elektrolityczne nie są tu potrzebne gdzyż sygnał z PCM61 nie zawiera składowej stałej dzięki symetrycznemu zasilaniu tych układów do którego zostały zaprojektowane.

Sygnał po pierwszym opampie ma amplitudę ok. 6Vpp i nie wymaga wzmocnienia, drugi stopień - filtr ma wzmocnienie x1 czyli nic tu nie wnosi w tej kwestii.

Pominięcie układu Lambda jest modyfikacją nie wymagającą żadnych kosztów i elementów poza kilkoma kawałkami przewodów.

Dziś postanowiłem ominąć układ Lambda, no i niestety lipa.

Przed zabiegiem CD grał poprawnie, po zabiegu słychać tylko jak by sypanie piachem o blachę i w tle przebija się mocno zniekształcona - jak by przesterowana - muzyka.

Co zrobiłem:

- wylutowałem w sumie 6 scalaków, 2 x CF37606, 2 x 74HC04 i 2 x 74HC4066

- wykonałem wszystkie czynności opisane przez Molibdena ( jak w tekście wyżej)

- zwarłem pady 8 i 9 po scalakach 4066

- dodatkowo wylutowałem rezystory R355 i R356 (15R)

- dodatkowo wylutowałem też rezystory R313 i R314 (100K)

Na chwilę obecną nie mam pomysłu co dalej, proszę więc o sugestie.

WYBACZCIE - zełgałem );

Wcale nie zrobiłem jak napisał Molibden.

Trzy razy analizowałem układ połączeń i wraz nie uniknąłem błędu, zamieniłem mianowicie miejscami połączenia do wyprowadzeń BCK0 i WCK0, nogi 13 i 15 filtra SM5840.

Obecnie muza płynie brzmieniem przechodząc moje najśmielsze oczekiwania co do tego CD.

Bas zyskał niesamowity wykop, jakoś tak swobodniej wybrzmiewa, góry jak by więcej - tak, jak chciałem.

Na niektórych kawałkach może trochę zakłuć, no, może nie zakłuć, ale blisko tego. Pewnie wynika to z faktu, że obecnie góry jest więcej - wcześniej była jakby nieco za kocykiem.

Mam nadzieję, że po dobraniu op-ampów góra złagodnieje nie tracąc blasku.

Ech, siedzę i słucham w słuchawkach, blachy brzmią aż mi ciarki po plechach przechodzą - warto było wyrzucić tę garść klamotów ze środka.

Nie mogę wyjść ze zdumienia po jaką chole..ę Donon to tam wpakował.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.