Skocz do zawartości
IGNORED

Business plan-sklep hifi potrzebna pomoc

walkman6

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów,

jestem studentem trzeciego roku bankowości i muszę napisać business plan dotyczący "rozkręcenia" sklepu (salonu) audio. Temat jest już zapisany u wykładowcy, więc nie mogę go zmienić. Być może ktoś kto to czyta już pisał coś podobnego i mógł by się podzielić doświadczeniami. Zaznaczam, że nie interesuje mnie "kopiowanie" cudzej pracy, bo nie o to tutaj chodzi (chociaż gotowy business plan, z jakiej kolwiek dziedziny chętnie przeczytam). Mile widziane ogólne porady oraz porady typu: czym różni się założenie sklepu ze sprzentem audio od rozpoczęcia działalności pt. Sklep Sporzywczy "u Marioli"? Oczywiście poza asortymentem. Konkretne porady co będzie potrzebne, poza lokalem itd.

Z góry dziękuję za wszystki wpisy i zaznaczam, że nie otwieram sklepu, i nie będę sprzedawał business planu. Będzie to praca czysto naukowa.

Pozdrawiam

Czesc, pamietam, ze jakis czas temu widzialem w TVN24 jeden z odcinkow programu "Firma" i wlasnie ten odcinek byl poswiecony zakladaniu sklepu ze sprzetem hifi i hiend. Poszukaj na emulu.....

sporzywczy, sprzentem itd

naucz sie chlopie najpierw pisac po polsku, nie przeczytales zadnej ksiazki? nie wiesz jak sie pisze te jakże pospolite wyrazy?

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

"nie interesuje mnie "kopiowanie" cudzej pracy" -no więc czego oczekujesz jeśli piszesz za chwile "gotowego biznes planu?"

Zatrudnij się w takim sklepie na pół roku (studia trwają zazwyczaj 4-5 lat , ostatecznie możesz wziać dziekankę) ,nawet jako wolontariusz,chociaż ja za błędy (sprzentem,sporzywczy) od razu bym cię ulał , nie dopuścił nawet na I rok.

No ale cóż - przecież STUDIUJESZ BANKOWOŚĆ.

Wcale nie był bym zaskoczony gdyby się okazało że przeczytałem w życiu więcej książek od Ciebie.

Wpisy, Twój i marekk naprawde nic nie wnoszą do tematu. Jak widać po ilości moich wpisów jestem dość nowym urzytkownikiem na forum i nie wiem gdzie jest funkcja autokorekty (jeżeli istnieje takie narzędzie). Natomiast jeżeli chodzi o autokorektę w progranie Microsofr Word to być może nie każdy jest posiadaczem w/w programu, a ja niestety błędy robie. Naszczęście nie jesteście moimi wykładowcami, pokazaliście w tych postach, że nie potraficie sobą nic sensownego reprezentować. Dziękuję pozostałym uczestnikom tematu za wszelką pomoc i podpowiedzi. Może jeszcze ktoś coś podpowie.

Pozdrawiam wszystkich (bez wyjądków ;)

Walkman, temat możesz zawsze zmienić, chodzi o pomysł i podejście, gorzej jak konspekt klepnie dziekan. Dziwię się Tobie, że wybrałeś temat, o którym masz słabe pojęcie i bez żadnych zalążków oczekujesz konkretów. To tak jak do promotora byś poszedł i się zapytał, jakby on to zrobił. Przemyśl sobie temat na kartce, podstawy prowadzenia działalności gospodarczej, rozwiń potem do lokalu z wyposażeniem, obsługą, uwzględniając specyfikę rynku i branży, pomyśl jak mógłbyś dzielić rynek z konkurencją, w jaki sposób byś pozyskiwał klientów, z uwzględnieniem jacy to ludzie, bo nie każda Krystyna z gazowni coś kupi w takim sklepie. Naszkicuj sobie jakąś symulację w przeciągu jakiegoś czasu. Co do samego BP, nie wieżę, że nie ma publikacji typu "jak napisać sensowny biznes plan". Nawet na mojej uczelni (stricte informatyczna) takie publikacje są dostępne. Nawet jakieś seminaria są dla chętnych słuchaczy na temat prowadzenia własnej działalności. Może i u Ciebie też są, napewno by pomogły.

łokmen6

jak bym byl Twoim wykladowca to bys nie dotrwal do III roku , poszedlbys do roboty zamiast zawracac glowe asystentom na tych swoich zaocznych ' studiach'...

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Skoro przeczytałeś w życiu tak wiele książek to musisz bardzo dużo wiedzieć i o ile jest to prawdą powinieneś bez problemu sobie dać radę bez wołania o pomoc na forach ! Człowieku przecież skoro nie masz o tym temacie pojęcia należało sobie wybrać taki temat na który będziesz potrafił pracę napisać , przecież to Ty sam sobie wybierałeś temat . O zgrozo jakaż to szkoła jest kuźnią takich "talentów" ?

Liberas,

Temat jest zadeklarowany u wykładowcy, więc nie mogę go zmienić.

Plan pracy jest narzucony (w pewnych granicach) z góry. Ciekawi mnie co różni sklep spozywczy, lub rtv agd od sklepu audio, od strony organizacyjnej. Być może poza zmianą asortymentu i klimatu różnic wielkich nie ma, ale ja tego nie wiem.

Proszę o komentarze.

Kilka osób na forum okazało się pomocnych, mniej lub bardziej, ale jednak.

Natomiast pozastali (wiedzą o kim mowa) to poprostu totalne dno. Krytyka dla krytyki. Pisanie głupot z braku lepszego zajęcia. Nie lepiej zająć się czymś pożytecznym i nie marnować czasu pozostałych forumowiczów na czytanie tych bezsensownych wpisów?

To juz ostatnia wiadomość do was, nie będę marnował więcej swojego czasu na odpowiedzi, bo z tego i tak nic nie wynika.

>>walkman6, 1 Lis 2006, 08:19

ja tam business planu jeszcze nie pisałem (też jestem na bankowości) ale zapewne przede wszystkim trzeba zachować jakąś formę - tutaj z pomocą przyjdzie google.pl i przykładowe b.p.

>Ciekawi mnie co różni sklep spozywczy, lub rtv agd od sklepu audio, od strony organizacyjnej. Być może poza zmianą >asortymentu i klimatu różnic wielkich nie ma, ale ja tego nie wiem.

No właśnie różnice są i to znaczne. W spożywczym wszystko idzie jak bułeczki, w audio klientem jest tylko co poniektóry obywatel. Asortyment jest kierowany do wybranej grupy odbiorców, w dodatku ta grupa jest tak naprawdę nieliczna. W związku z tym działalność trzeba tak prowadzić by pozyskać jak najszersze grono potencjalnych klientów. Jak to zrobić? Zapewne jakieś promocje, ale przede wszystkim otwarcie na klienta i "łażenie" za nim. Trzeba zatem tak jak na AS pokazać się jak z najlepszej strony bo to jest jedyna w swoim rodzaju reklama na cały następny rok! Można pójść do 1 sklepu do 2giego ale tutaj masz wszystko skumulowane w jednym miejscu. W business planie (tak mi się wydaje) powinno być przedstawiony rozwój firmy na kilka lat, tzn. wśród obywateli zawsze istnieje jakiś trend załóżmy że z roku na rok rośnie liczba klientów na obudowy TL. W zwiążku z tym wypada zwiększyć produkcję tych kolumn, ba wypada uwzględnić koszty, chłonność rynku, powstanie dodatkowej konkurencji (na rynek będą przecież wchodzić nowe przedsiębiorstwa), etc. Sprawa jest dodatkowo tyle prosta że możesz założyć iż Twoja firma jest 1-osobowa, chociaż wypadało by uwzględnić 1 dodatkową osobę (żeby Prezes nie brudził sobie łapek). Masz na forum AA, Harpia Acoustic, etc więc zawsze łatwo się zapytać jak to robią fachoFFFcy) ;))

sądziłem ze chcesz otwierać sklepik audio i nie ma lepszego sposobu niż doświadczenie na własnej d...( z tad rada - zatrudnij się) rada molibdena jest ok - tylko czy ktoś chętnie opowie o swoim dochodzeniu ? wątpię. Zostaje wiec teoretyzowanie po przeczytaniu wielu ksiażek - jak prowadzić biznes. (bo to jest niezły biznes tylko musisz wiedzieć jak go zrobić) Po twojej reakcji widzę że marny na dzień dzisiejszy byłby handlowiec (podstawowe prawo 'Klient nasz pannnnn,,," a ty próbujesz doszukiwac się złośliwości w naszych postach (klienci też są złośliwi, zwłaszcza jsli mają do wydania parę kzł) Skoro wybrałeś taki temat zapewne czymś sie kierowałeś (podejrzewam chęć założenia kiedyś takowego) więc- do sklepu audi marsz!!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.