Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz z zasilaniem bateryjnym

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Dobierałem miernikiem uniwersalnym, mierzyłem spadek napięcia na LED-ach połączonych przez rezystorek do żródła napięcia, mierzenie tranów to była masakra, dostałem w paczce 2x więcej sztuk i w pierwszym rzucie dobrałem zaledwie kilka par (dla XLR potrzebowałem chyba 48szt dobierane czwórkami), więc dokupiłem i w sumie pomierzyłem coś ok, 220szt, naszczęście są taniutkie, udało się w końcu podobierać po 4 szt. z tolerancją 0,5%

Nie tak zaraz bez problemu, właśnie policzyłem pozostałe trany, było ich wszystkich ok. 360szt.

(2 razy dokupowałem bo nie mogłem sparować) w jednej czwórce była parka np. 501 i 503, rozpiętosć czwórek od 468 do 550. Trzeba uważać i przy zakupie zmierzyć kilka szt. z serii bo np. NPN zawiera się od 450-490, a PNP 500-570 no i jest dramat (ale w poprzednim zakupie było odwrotnie i się pięknie uzupełniły). Znalazłem trany po 0,13zł/szt. i gdybym odrazu kupił 300szt pewnie było by jeszcze taniej.

• 4 tygodnie później...

Witam,

wyodrębniłem z płytki bufor + potencjometr do regulacji głośności... (jeżeli jest ktoś zainteresowany mogę wysłać pdf z pcb w większej rozdzielczości). Powstały dwie wersje: z połączona i rozdzieloną masą dla obu kanałów... co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-10600-100002017 1178977092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam,

Czy ukończył jeszcze ktoś ten układ? Jakie wrażenia odsłuchowe? Zastanawiam się nad rozwiązaniem regulacji wzmocnienia chodzi mi po głowie jakiś potencjometr cyfrowy (może z serii DS) plus wyświetlacz LED coś jak we wzmacniaczach Primare.

Pozdrawiam

wstach1

• 11 miesięcy później...

Czesc,

Prawie skończyłem mojego pre (w teorii ma grac z regulatorem PVC). Problem pojawił się, gdy przyszło do pomiarów w miejscach podanych przez autora. Czy komus powychodziły wyniki pomiarów takie same jak w tabeli? Próbuje złożyć wersje zblansowana i moje wyniki powtarzają się na obu płytkach, ale różnią się czasem dość znacznie od tych podanych w tabeli. O co chodzi?

Dzieki za wyprostowanie ;)

Po prostu badałem, czy ktos tu zagląda.

Otóż w porównaniu z tabelą zamieszczoną w drugiej części artykułu mam niewłaściwe wyniki pomiarów w 11(!) miejscach. :(

Zacznijmy od początku;

Napięcie zasialnia (z baterii): +7.44V i -7.38V

Niestety zamiast kondensatorów polyestrowych wsadziłem część ceramicznych (tak wiem, że napisali by tego nie robić)- pomyślałem, że do testów wystarczą.

Na rezystorze R9 zamiast 1 volta mam 1,4V. Na rezystorze R52 mam aż 2,33V!

Nie chce uwalić mojego pre, więc nie połączałem jeszcze żadnego sygnału ani obciążenia.

Nie opiszę wszystkich "baboli", które popełniłem w jednych poście, żeby Cię nie przestraszyć :).

• 1 miesiąc później...

Uruchomiłem właśnie swój preamp, cały proces uruchomienia przebiegł bez najmniejszych problemów, preamp odpalił od pierwszego włączenia.

Ustawiłem prąd spoczynkowy i po podłączeniu do odtwarzacza CD a na wyjście słuchawek słuchałem muzy prawie całą wczorajszą noc.

Przede mną próby z końcówkami mocy "Ugoda", ale to pewnie nieprędko.

Na dzień dzisiejszy mam taką uwagę - mianowicie jak mówią dane techniczne tego preampa ma on czułość wejściową na poziomie 260mV dla napięcia na wyjściu 1V, mój CD player podaje sygnał dochodzący do 800mA więc na wyjściu wzmaka można się spodziewać nawet ok. 3V.

Odsłuch na słuchawkach był bardzo głośny.

Przy podkręceniu siły głosu blisko max pojawiają się zniekształcenia, preamp jest przesterowany.

To świadczy o tym, że przesterowuje się nie bufor a preamp właściwy, czyli część za potencjometrami.

Teraz mam do kolegów pytania:

- czy Wy mieliście takie same objawy przesterowania przy pełnym wysterowaniu Preampa np z CD playera ?

- Jak ograniczyć czułość / wzmocnienie układu ?, generalnie jak sobie poradzić z przesterowywaniem tego przedwzmacniacza ?

Wiem, że nie słuchawkowy, pełniły jedynie doraźnie rolę monitorków - pewnie jak byś takie coś poskładał i nie miał pod ręką żadnego wzmaka to też byś podpiął słuchawki by sprawdzić czy w ogóle działa - to logiczne.

Chodzi mi o to, że przeamp się przesterowuje sygnałem z CD.

Dorwałem Elektora i zobaczyłem schemat całkowicie wcześniej przeze mnie ignorowanego przełącznika wejść, tam chyba jest rozwiązanie problemu, mianowicie okazuje się, ze każde wejście jest podciągnięte do masy rezystorem 47kohm.

Jak ponownie podepnę układ to dostawię te rezystorki na wejściach, powinno pomóc.

Tak zmontowałem układ do przeprowadzenia prób, nie robiłem na razie obudowy bo jeśli preamp nie spełni moich oczekiwań to wyląduje w przysłowiowym kącie.

Ukryta Zawartość

post-18469-100006629 1220200768_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przesterowanie(zakładając że wszystko zrobiłeś poprawnie)było wynikiem zbyt dużego obciążenia.Rezystor przy wejściu spowoduje obniżenie rezystancji wejściowej przedwzmacniaca , co na odtwarzaczu nie powinno zrobić wrazenia.Myślac logicznie twój "problem" nie zniknie.

Brałem pod uwagę możliwość zbyt dużego obciążenia wyjścia preampa, słuchawki mają 2 x po 32ohm.

Rezystor na wejściu dać trzeba bo aplikacja zakłada jego tam zastosowanie.

Zobaczymy jak to wygląda z końcówkami mocy, a może na oscyloskopie bez obciążenia obejrzę sobie sygnał na wyjściu.

Czy ktoś wie jak w razie czego ograniczyć czułość układu preampa ?

Jakiś dzielnik przy potencjometrze ?, bo w sprzężeniu chyba nie ma sensu grzebać - to zmieni najwyżej wzmocnienie układu.

No i wszystko jasne.

Dostawiłem na wejściach brakujące rezy 47Kohm, po czym podłączyłem preampa do oscyloskopu i generatora.

Zmierzone wzmocnienie układu wynosi 4x

Podkręcałem amplitudę sygnału (1khz) na wejściu preampa aż do uzyskania na wyjściu zniekształceń.

Okazało się, że zniekształcenia to normalne przesterowanie, kiedy pokazało się ucięcie wierzchołka amplitudy, na wejściu miałem sygnał (w/g oscyloskopu) o amplitudzie równej 4V, na wyjściu wówczas była amplituda 16V.

Dalsze zwiększanie amplitudy na wejściu powodowało, że na wyjściu amplituda miała coraz to bardziej ścięty wierzchołek, najzwyczajniej zrównała się (odliczając spadki napięć na tranzystorach) z napięciem zasilania.

To wszystko.

Dziwi mnie tylko, że mój Cd player podał taki duży sygnał, musiał podawać impulsy przekraczające 4V.

Z ciekawostek to mogę potwierdzić pasmo przenoszenia, faktycznie ciągnie do 200khz.

Poziom szumów był dla mnie niemierzalny, to co weszło z generatora wyszło na wyjściu jako wzmocnione, wyraźnie widziałem na oscylogramie cyfrowego oscyloskopu to smużenie, ale było ono względem wielkości amplitudy sygnału takie samo jak na wejściu, oczywiście zasilanie cały czas z w pełni naładowanych akku.

Aż nie mogę się doczekać odsłuchów w systemie. (:

• 3 tygodnie później...

Gratulacje,

Ja niestety poddalem sie w walce z pre (nie mam czasu i wystarczajaco umiejetnosci :(. Moze ktorys z Kolegow z forum mi pomoze dokonczyc ten projekt? (za godziwa oplata oczywiscie)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.