Skocz do zawartości
IGNORED

nowe mieszkanie - remont -> nowe kolumn

stoney

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Z okazji przeprowadzki, a w szczególności planowanego remontu oraz spodziewanej premii postanowiłem nieco „odświeżyć” system. Posiadam wzmacniacz NAD C 320BEE oraz starego TECHNICS’a SL-PG450, którego to planuję w dalszej przyszłości wymienić.

Moje pytanie dotyczyć będzie zarówno kupna nowych kolumn (pierwsze primo) i sposobu aranżacji salonu pod kątem odsłuchu (drugie primo).

Na zamieszczonym rysunku przedstawiony jest pokój w skład którego wchodzi aneks kuchenny. Docelowo ścianka działowa ma być zlikwidowana a aneks będzie otwarty na pokój, jednakże będzie możliwość rozdzielenia pomieszczeń ścianką przesuwną, której elementy będą zsuwane na ścianę A przy lodówce. Wyposażenie salonu to kanapa/sofa, fotel stolik „kawowy” no i jakaś szafa w narożu, może półki...

Tyle tytułem wstępu a teraz do rzeczy:

- jakie kolumny wybrać: monitory czy podłogówki? (koszt do 2500zł, raczej nowe),

- jak ustawić kolumny? Prostopadle, skośnie?

Moje preferencje...hm, raczej nie będę się wdawał w opisy typu „metaliczna góra”, czy „mięsisty bas” bo ani środki dostępne na to nie pozwalają, ani moje doświadczenie w opisywaniu dźwięku: szukam czegoś, na czym będę z przyjemnością słuchał muzyki, a decyzję z pewnością podejmę na podstawie odsłuchów. Jeśli chodzi o ewentualne podstawki, to znajomy ma zakład ślusarski, poza tym mam dostęp do granitu...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29128-nowe-mieszkanie-remont-nowe-kolumn/

Jeśli wyburzysz tą ściankę to przestrzeń będzie już całkiem spora. Monitory mogą więc nie dać rady. Ja bym pewnie wybrał Tannoy F4. Nie słuchałem ich, ale jeśli mają podobny charakter góry jak F2 to do twojego wzmaka powinny się świetnie nadawać. Pewnie niektórzy się niezgodzą, ale jak dla mnie Tannoy to marka bardzo elastyczna i dosyć uniwersalna. Jeszcze nigdy nie znudziło mi się brzmienie tej marki - czy to M5, czy M2 czy F2 - jak dla mnie rewelacja. Podejrzewam więc że i F4 będą przyjemnie grały. Musisz posłuchać.

Dobre monitory na co najmniej 17-18cm wooferze spokojnie dadzą sobie radę w 22 metrach które powstaną po wyburzeniu ścianki działowej. Określ może budżet to będzie łatwiej coś konkretnego sugerować do odsłuchów.

• Redaktorzy

stoney - przy rozsuniętej "przegrodzie" polecałbym monitory, ale przy złożonej już lepiej zainwestować w podłogówki. Nie wiem czemu akurat upierasz się przy nowych, bo za 2,5kzł spokojnie kupiłbyś w idealnym stanie AA Hyperion III i jeszcze na granity, płyty i butelkę dobrego wina by starczyło, ale niech tam.

W takim metrażu warto poszukać konstrukcji z BR umieszczonym bądź to z przodu, bądź na dolne. Wato na pewno posłuchać

- ESA Vivace 1 (2200)

Ukryta Zawartość

- RLS Phobos (2200)

Ukryta Zawartość

- Audio Academy Phoebe II (nie wiem jak z ceną, bo ostatnio dość gwałtownie skoczyły w górę)

Ukryta Zawartość

Na razie tyle. Wiem, ze to tylko krajowe produkty, ale warto na początek ich posłuchac i określić czy i co NAm się w nich podoba/nie podoba i albo wybrać coś z tego co powyżej, albo szukać dalej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

stoney - widzę, że Twoje preferencje brzmieniowe krążą raczej wokół muzykalności niż analityczności (wolisz słuchac muzyki a nie poszczególnych dźwięków), więc zacznij od RLSa. a z Podstawkowców (ot tak dla porównania) posłuchaj

- Harpia Acoustics Gaetano ( 1690 zł)

Ukryta Zawartość

- Audiowave 141 (co do ceny to trzeba skontaktować się z producentem, bo kolumn praktycznie nie ma na rynku, ale u mnie grały 21 metrach i nie było problemu z nagłośnieniem)

- RLS Calisto II (2500 zł)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

stoney, 28 Paź 2006, 08:04

>cieszę się, że po przeczytaniu posta poczułeś zadowolenie/przyjemność ;P

- Ale o so chosssi?

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Ja również gratuluję sypialni, ale pewnie Norwidos mówi o domu jednorodzinnym, ciekawe czy gdyby mieszkał w bloku, to też by był taki dowcipny. Od czasu kiedy wyprowadziłem się na swoje, mam ''salon'' 20 m2, gdy mieszkałem z rodzicami, spałem sobie czasem w pokoju o pow. 58m2 :-)

Co do akustyki pomieszczenia: w zasadzie to na całej długości „przegrody” z sufitu będzie wystawał „podciąg” około 30-40cm, w celu ograniczenia wydobywania się zapachów z aneksu. Przy ścianie C będą drzwi i słupek szerokości 40cm z luxferów do sufitu. Na przeciwległej ścianie między lodówką a szafą znajdzie się miejsce na parkowanie skrzydeł. Zasadniczo część otwarta łącząca pokój z aneksem będzie miała wymiar ok. 175x250cm. Czekam na propozycje ustawienia kolumn.

Co do kolumn...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 10 miesięcy później...

Witajcie.

W końcu po wielotygodniowych perturbacjach z architektem, tzn. z żoną powstał projekt a nawet jest w trakcie realizacji! Na tym etapie możliwe są jeszcze pewne modyfikacje...

Koncepcja różni się od projektu z zeszłego roku: przede wszystkim nie ma podziału ścianką i zaprojektowano szafę na szerokość 2/3 ściany, która to w połączeniu ze ścianką odgradzającą lodówkę tworzy wnękę (miejsce na stół i krzesła).

I w tym momencie rodzą się pytania:

-jak powstała w ten sposób wnęka będzie wpływać na dźwięk?

-jak poprawić stereofonię, która, jak się domyślam dozna uszczerbku spowodowanego nieosiowym ustawieniem kolumn (bliżej ściany z oknem- dalej od ściany kuchennej)

- czy szafa, która będzie za plecami może zyskać (stracić) kiedy fronty wykonam z rattanu?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-742-100005802 1188468093_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

witam

pytania w dalszym ciągu aktualne

może jakieś propozycje?

myślałem o jakimś prarawanie od strony aneksu kuchennego, co by dodać odbić z prawej strony dla zrównoważenia odbić z lewej od strony okna,

>Norwidos, 28 Paź 2006, 00:39

>uwielbiam określenie salon dla pomieszczenia mniejszego niż moja sypialnia:)

No to sie dowartosciowales chlopie!

Sypialnia ma tylko 25m? Wspolczuje... (ja trzymam pod schodami odkurzacz w wiekszym schowku)...

Wyprowadzka od rodzicow/dziadkow moze byc dla Ciebie sporym przezyciem - bez urazy ;)

Pozdrawiam,

Lete

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.