Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Wharfedale diamond 9.5

choina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj po kilku dniach czytania wypowiedzi na temat kolumn zdecydowałem się na zakup Wharfedale diamond 9.5. Dzisiaj stoją już u mnie w domu i czekają teraz na wzmacniacz.

Jaki kupić żeby pasował do tych głośników. Pozbyłem się mojego dotychczasowego zestawu do kina ampli Sony str435 i kompletu głosników Kody na rzecz stereo. Mam nadzieje że poczuję różnicę bo na tamtym zestawieniu było cienko ze stereo.

Pomieszczenie 16m odtwarzacz panasonic dvds49 z czasem mam zamiar dokupić jakieś cd.

Stereo Cayin A70 MKII, Marantz 67SE, Studio Hertz 16 Minas Anor 2,5III

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

https://www.audiostereo.pl/topic/29118-wzmacniacz-do-wharfedale-diamond-95/

Ja słuchałem 9.5 na wyższych moedelach aplików. Wydawały mi się dość ciemne. Proponowałbym próbę z jakims marantzem - nic nie piszesz o budżecie. Basu w 9.5 jest wystarczająco dużo a w 16m to napewno go nie braknie także ja bym polecał lekki dosyć jasny wzmak.

Wafli słuchałem ledwie w sobotę. Szukam dla siostry kolumn do KD a dla rodziców do zestawu stereo (szukałem bo dla rodziców robie już sam). Napędzane 9.5 były najnowszym amplitunerem Denona DRA 700 AE + CD 700 AE. Później podpięte pod KD z ampli 2307 + DVD 1930. Cóż mogę rzec, jak dla mnie fafle dostały baty w każdym aspekcie od tańszych Dali Concept 6. Wafle są za ciemne, nie mają przestrzeni, takie jakieś przyćmione. Basu owszem może i mają dośc ale do 16 m2 to zdecydowanie za dużo.

Jeśli masz juz te kolumny to tylko bardzo jasny wzmak do nich, np Denon PMA 1560 albo podobny w charakterze. Szkoda, że tylko czytałeś nie słuchałeś bo dla mnie te kolumny to niestety kaszana.

Kurcze a zastanawiałem się też nad tymi dali concept ale z opisów wynikało, że mają bardziej wyostrzone brzmienie a diamondy miekie i ciepłe, które bardziej mi odpowiada. Niestety nie miałem możliwości odsłuchu kolumienek ale mam nadzieje że się nie zawiodę.

Na wzmacniacz mogę przeznaczyć ok. 700zł

Kino Yamaha 767, Blu-ray Panasonic, Himedia 600, Dali concept 1, JBL ES 150, Epson TW 3200

skoro są ciepłe i dosyć przyciemnione to może rzeczywiście detaliczny, dynamiczny i jasny denon będzie dobrze się z nimi sprawdzał? spruj takiego połączenia. Myślę, że to może być synergiczne. Oczywiście myślę tu o jakimś porządnym denonie. W końcu są to dosyć duże kolumny, jest tak kilka głośników więc wydaje mi się, że powinien to być w miarę wydajny prądowo klocek. Spróbuj może z takim czymś jak PMA 1060, 1560, 860, 980... innych raczej nie... Acha - takie kolumny to raczej nie zagrają z amplitunerem - ten po prostu nie będzie raczej w stanie napędzić czegoś takiego...

Owszem ale dla mnie subiektywnie i tak o niebo lepsze od 9.5. ale jeszcze lepsze byłyby do takiego pomieszczenia Suite 1.7. Można je sensownie kupić na wysprzedażach, chos sądząc po przetwornikach to nadal "chińszczyzna"

No, suite tu inna liga. Sluchalem 2.7 i podobalo mi sie duzo bardziej od przereklamowanych Ikon 6. Co do przetwornikow - nie wiem, z tego co wiem seria Suite robiona jest w Danii chociaz byc moze jakies komponenty z Chin sciagaja, ale brzemieniowo bylo OK. W zestawieniu z Denonem 1055R

witam

jak zwykle wszystko jest kwestia gustu

jesli ktos lubi siekanie wysokimi po uszach to czemu nie

zresztą przeminiety przyklad to osławione swego czasu nasze altusy co w tej chwili raczej nie

mają wiele wspólnego z dobrym odsłuchem

kolumny które są wyważone takie jak diamondy gdzie średnica jest średnicą itd są wymagające

ale za to dają ogrom satysfakcji

wymagające tzn mam na mysli dobre żródło cd , wzmak jakość nagran , kabel - odleglość od sciany itp

w moim przypadku mam oprócz diamondów kabel posrebrzany co przeważnie gwarantuje detalicznośc

do tego też - miałem dylemat ze wzmakiem i postawiłem na marantza pm 80 którego udało mi sie kupic

w świetnym stanie na giełdzie elektr za 700 zł - dużym atutem jest praca w klasie A

- to fakt że na pierwszy rzut odsłuchu diamondy mogą sie wydawać nieco ciemne ale raczej dla osób

które lubią dużo wysokich

ja nie stosowałem bo raczej obecna sytuacja mi odpowiada ale z komentarzy wiem że diamondy

bardzo dobrze zachowują sie w bi-wringu

przy spełnienu okreslonych warunków diamondy dają dużo ciepła , nie męczą i wbrew wcześniejszej

opinii mają świetna przestrzeń i detaliczność i ja to lubię

apropo zamiast złączek przy kolumnach można zastosować fragmenty kabla , lub dodać do złączek

wówczas zmienia sie nieco wrażenie odsłuchowe - niewiarygodne jak te kolumy reagują na takie

zastosowania i tutaj równierz jest wiele możliwości

życzę przyjemnych eksperymentów a co najważniejsze przyjemności słuchania

krzysztof

Suite 1.7 bardzo fajny wygląd i podobno nieźle brzmią. Niestety to nie ta półka i trochę kasy na nie brakowało a z drugiej ręki nie tak łatwo kupić.

Zdania o diamondach są podzielone, ale jak na razie więcej słyszę o nich dobrego niż złego. Już niedługo się przekonam po której stronie będzie moja zdanie o tych głośnikach (mam nadzieje że będzie dobrze). W realu prezętują się lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak się zastanawiam nad denonem 700 niższy model wzmacniacza ale za to nowy. Poradzi sobie z tymi kolumnami. Czy jednak lepiej będzie jak znajdę coś używanego z tych co proponowaliście. Ten denon 700 chodzi w granicach 1400 tyle jeszcze mógłbym dać za nowy sprzęt.

A jak zagrają te głośniki z nadem, ostatnio w głoszeniach pokazały się dwa używane modele c320bee i c370 raczej z pewnych źródeł. Na alegro znalazłem to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

700 może pociągnie je.. ale to już bedzie dosyć duże obciążenie dla niego tak mi się wydaje. Co do nadów to odpóść sobie zupełnie niskie modele - owszem mają one swoich zwolenników, ale chyba żaden z nich nie podłącza go do tródrożnej kolumny z taką ilością głośników. ten 370 może i dał by radę... z tych linków co podałeś to 860 i 980 powinny być ok... ten trzeci odpóść sobie od razu.

Dlaczego ten trzeci odpada chodzi o cenę?

nie... to jest po prostu zupełnie inny model - nieciekawy. Poszukaj wątków dotyczących denona to będziesz wiedział. Poszukaj wpisów discomaniaka71 na temat wzmaków Denona. (tylko nie dscorelaxa17 lub discoamonoiaka:)))

A chodzi ci o trzeci link od dołu tzn. o Denona735 tego sobie darować? bo myślałem, że piszesz o trzecim od góry.

Jestem prawie zdecydowany na ten wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale zastanawiam się jeszcze czy opłaca się dołożyć 250 zata do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Jeszcze znalazłem marantza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Który z tych trzech najbardziej opłaca się kupić?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choina bierz i się nie zastanawiaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PMA 860 jest lepszy od PMA 980 R to po 1 a po 2 zalezy jaki dzwiek Cie interesuje - jesli jasny to Denon jesli nieco ciemniejszy i bardziej miekki to Marantz.

PM 7000 to bodaj PM 68 wiec PM 80 bedzie od niego na pewno lepszy przy czym PM 68 (PM 7000) swietnie nadaje sie do tuningu. Wybor nalezy do Ciebie. Pozdrawiam.

Na razie się wstrzymam z kupnem wzmacniacza na alegro i pojadę zobaczyć na giełdę elektroniczną i wolumen. Może tam znajdę któryś z tych co proponowaliście w dobrej cenie. Do kogo mam się tam zgłosić żebym nie kupił jakiegoś rozgrzebanego bubla?

Mam w domu jeszcze unitrę 9013 trochę mała moc i trzeszczy potencjometr ale chyba dopuki nie kupię czegoś lepszego to mogę podłączyć go do Wharfedali nie popale ich tym wzmacniaczem?

Na tylnym panelu tej untry jest napisane 2x35w 8ohm. Diamondy są 6 omowe jaką moc będzie miał ten wzmacniacz jak podepne do niego te kolumny 6 omowe?

• 2 tygodnie później...

W końcu kupiłem Denona 560 jutro powinien być u mnie :) A na razie podpiołem kolumny do Pioniera A229 i i dvd Panasonic S42 gra to tak sobie. Na chwilę podłączyłem też starą unitrę PW 9013 i ten wzmacniacz spisał się lepiej od Pioniera. Dźwięk bardziej mięsisty wysokie wyraźniejsze i było bardziej szczegółowo. Z Pionierem to takie kluchy z olejem.

Ciekawe jak zagrają z Denonem mam nadzieję że będzie lpiej.

Też mam taką nadzieję a jak by nie to Denon 560 będzie do sprzedania:)

• 1 miesiąc później...

Witam ponownie. Denon 560 okazal się uszkodzony i zosostal oddany do sprzedawcy. Jakiś czas obserwuję alegro w poszukiwaniu denona 860 - kilka sztuk byo ale wszystkie przegapiem. Teraz mam na celowniku:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myślicie o tych wzmacniaczach który będzie najlepszym wyborem?

Nie jestem też do końca przekonany do denona, jak dla mnie był trochę za suchy ja preferuję raczej miękki dźwięk ze sporą ilością detali. Czy 860ka będzie miala taki sam charakter co 560ka? Bo jeżeli tak to denony mi raczej nie podejdą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dokladnie taki sam.

AX 900 - jasno z duza scena detalicznie - ogromny zapas mocy, taki Denon PMA 1560 bez cienia suchosci z o niebo lepsza scena

TA-F 550 ES - miekko bez cienia mulenia, ladna scena duzo mikrodetali

A 656 - mialem A 676, potrzebuje jasnych kolumn i potrafi zaskoczyc miekkim detalicznym dzwiekiem

W tej chwili na allegro jest również końcówka Yamahy M4. Wspaniała robota i naprawdę GRA... Do tego jakis pre (najlepiej lampowy) i powinno byś SUPER.

Pozdrawiam.

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

• 2 tygodnie później...

Ok. mam kolejny wzmacniacz tym razem postawilem na marantza pm75. Na razie podpiolem go do moich bylych kolumn koda z tego co pamiętam to model 315f . One mają raczej misiowaty charakter ale polączenie z tym marantzem mi odpowiada, kolumienki wreszcie pokazaly, że potrafią ladnie zagrać bo ampli soniaka bardzo je ogranicza.

Jak w pm 75 dziala regulacja natężenia dźwięku? Bo grając z kodami muśalem bardziej podkręcić galkę tak na 9-10 do spokojnego sluchania a we wzmacniaczu pioneera grajacego z diamondami wystarcza 8. Marantz gra od początku skali ale wolniej podglasza za to nawet przy cichym sluchaniu dźwięk jest dynamiczny.

Ogólnie brzmienie marantza bardziej mi pasuje niż denona (przynajmniej na razie Jak podlącze go do diamądów to postaram się napisać coś na temat tego zestawienia.

witam

ze swoich doświadczeń proponuję zamienić zwory odcinkami kabla głośnikowego

lub innego którym w znaczny sposób mozesz modelować dżwięk, jeśli nie używasz bi-ware

Niezwykle ważny jest interconnect którego dobranie też nie bedzie łatwe

Ale jeśli te wszystkie ,,ale,, sie spełni to marantz z diamondami potrafi dac ogrom ciepła, przestrzeni

dynamiki i niuansów

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.