Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie suba - czy można tak...

Argi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Postanowiłem wzbogacić swój zestaw stereo i KD o subwoofer i mam problemik. Chciałbym, aby sub mógł być uzywany w stereo i KD. Stereo jest tutaj priorytetem. Wiem, że "to już było", ale zanim niektórzy odeślą mnie do artykułu Xajasa uprzedzę, że dokładnie go przestudiowałem. Problem jest w tym, że nie mogę podłączyć wzmacniacza stereo do High-level sub'a ponieważ nie posiadam drugiego zestawu wyjścia głośnikowego. W związku z tym planuję podłączyć i wzmacniacz i KD do wejścia Low-level. Wiąże się to ze "spotkaniem" przewodów na zacisku "low-lewel-left" suba. No i doszliśmy do głównego pytania: czy to w niczym nie przeszkadza i nie szkodzi? Powtarzam, stereo jest priorytetem. A wygladałoby to tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>Problem jest w

>tym, że nie mogę podłączyć wzmacniacza stereo do High-level sub'a ponieważ nie posiadam drugiego

>zestawu wyjścia głośnikowego.

To podłącz do pierwszego, gdzie problem?

>Wiąże się to ze "spotkaniem" przewodów na zacisku "low-lewel-left" suba.

Zły pomysł, nie ryzykowałbym.

Ano właśnie. Myślałem o wyprowadzeniu dodatkowych przewodów z gniazd głośnikowych wzmacniacza(przewody do kolumn + przewody do sub'a), ale wydawało mi się to bardziej ryzykowne. Obawiałem się połączenia końcówki mocy z końcówką sub'a. Sumowanie sygnału low-level uważałem za bezpieczne. W którym miejscu popełniam błąd w rozumowaniu? :)

Na wejściu wysokoprądowym suba masz dzielniki napięcia i sumator sygnału. Całość o bardzo wysokiej impedancji wejściowej, niewpływającej na to co dostają kolumny. Jednak nie przeczytałeś ze zrozumieniem artykułu Xajasa.

Sumowanie sygnałów low-level (mixer) robi się bezpiecznie w sposób nieco bardziej skomplikowany niż przez zwarcie.

OK. Dzięki za pomoc. Generalnie jakoś sobie zawsze radziłem z podłączaniem sprzętu. Tym razem nie byłem pewien do czego "podepnę" moje kolumny dublując Hig-level do sub'a (impedancja, o pojemnościach kabli i innych pierdołąch nie wspominając).

Pozdrawiam.

Najlepiej zrobić prościutki mikser na wzmacniaczu operacyjnym i wtedy będziesz miał porządnie podłączone wszystko razem na jednym wejściu niskopoziomowym. Wykręć panel wzmacniacza i podłącz wszystko wewnątrz suba, to nie będziesz musiał kombinować z kablami, przejściówkami i zarazem będzie zasilanie do kości ;)

->Argi

Podłącz póki co tak, jak na moim schemaciku. Wydaje mi się, że niewykorzystanie jednego z gniazd "pre-out" wzmacniacza nie będzie negatywnie wpływać. Przecież ze względu na swój charakter (czyli rozchodzenie się we wszystkich kierunkach), niskie tony dla obu kanałów stereo powinny być identyczne lub też tylko w bardzo niewielkim stopniu się różnić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Oj nie, Nedj!

To że niskie częstotliwości są odbierane bezkierunkowo, nie oznacza że możesz zasilić suba basem tylko z jednego kanału stereo! Jeżeli bas nagrany na płycie masz tylko w niepodłączonym z preout kanale, to go po prostu nie będziesz miał na wyjściu w ogóle. W zakresie niskich częstotliwości słuchasz mocno przetworzonego dźwięku, i to nie tylko tonalnie.

Twoje połączenie jest ok pod względem elektrycznym, niestety - niedopuszczalnie psuje sprawę.

-> MariuszJ

Mówimy tutaj o podłączeniu sub-a do sporych kolumn podłogowych. Czyli chodzi zapewne tylko o wspomaganie najniższych częstotliwości (czyli sub powinien być możliwie nisko cięty). Czy naprawdę myślisz, że dźwięki od 45-50Hz w dół są nagrywane tylko na jednym kanale? Pytam niezłośliwie, naprawdę mnie to ciekawi.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Korekta.

Zamiast: "Czy naprawdę myślisz, że dźwięki od 45-50Hz w dół są nagrywane tylko na jednym kanale?" powinno być: "Czy naprawdę myślisz, że dźwięki od 45-50Hz w dół są nagrywane też stereofonicznie?".

Sorry.

Myślę, że nie muszą być nagrywane równo. Prosty, minimalistyczny przykład: idealnie symetryczna scena, dwa symetrycznie ustawione mikrofony, asymetrycznie umieszczony bęben wielki. Pomimo akierunkowości subbasu, poziom ciśnienia akustycznego jest różna w obu kanałach, z racji ich różnej odległości mikrofonów od jego źródła. Efekt dodatkowo jest potęgowany przez rezonanse pomieszczenia, dające różne efekty dla nierówno odległych mikrofonów. Przyznam, że nie spodziewałbym się po realizatorach dbałości o uśrednianie poziomu subbasu w obu kanałach, robili by oni _dodatkowo_ coś, co poprawy efektu końcowego w rezultacie dać nie może.

-> MariuszJ

OK, dzięki za odpowiedź. Ale z ciekawości przy pierwszej okazji spytam kogoś w NDR, jak oni robią nagrania :)

-> Argi

W takim razie polecam Ci bardzo nieaudiofilskie rozwiązanie. Ja bym chyba jednak w takim przypadku różnicy nie usłyszał :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki wszystkim za pomoc.

Póki co, wyprowadziłem z zacisków wzmacniacza drugi zestaw przewodów głośnikowych (obydwa kanały) i podpiąłem pod High-level input w subie. Miałem pewne opory, ponieważ "spece" z Rzeszowskich salonów Hi-fi (w ilości dwóch :) zdecydowanie mi ten zabieg odradzali (Panie, tak nie wolno...Dlaczego? A z wielu powodów... No to chociaż jeden? Cisza....).

Na razie wszystko gra, chociaż... No właśnie, dotychczas miałem trochę inne wyobrażenie odcięcia częstotliwości na subie. Wydawało mi się, że jeżeli ustawię poniżej 50Hz, to sygnału testowego 50Hz już nie usłyszę. A u mnie sygnał jest wciąż słyszalny, tyle że znacznie ciszej. Stąd wynika, że pewnien zakres basu jednak się nałoży/ zdubluje, czego z założenia chciałem (to chyba normalne) uniknąć.

Czy to jest normalne, czy z foltrem coś nie tak? Mój sub to B&W ASW 600.

> Miałem pewne opory, ponieważ "spece" z Rzeszowskich salonów

> Hi-fi (w ilości dwóch :) zdecydowanie mi ten zabieg odradzali (Panie, tak nie wolno...Dlaczego? A z

> wielu powodów... No to chociaż jeden? Cisza....).

No cóż...

>Na razie wszystko gra, chociaż... No właśnie, dotychczas miałem trochę inne wyobrażenie odcięcia

>częstotliwości na subie. Wydawało mi się, że jeżeli ustawię poniżej 50Hz, to sygnału testowego 50Hz

>już nie usłyszę. A u mnie sygnał jest wciąż słyszalny, tyle że znacznie ciszej. Stąd wynika, że

>pewnien zakres basu jednak się nałoży/ zdubluje, czego z założenia chciałem (to chyba normalne)

>uniknąć.

Jeżeli w subie masz filtr o stromości 24db na oktawę (co wynika ze specyfikacji ASW 600), to znacza że oktawę ponad częstotliwością odcięcia masz -24dB napięcia mniej. Więc gra i 100 Hz ale znacznie ciszej (50 -> 100 Hz = 1 oktawa, -24dB napięciowe to mniej więcej subiektywnie 16 razy "ciszej" dla 100Hz)

> Stąd wynika, że

> pewnien zakres basu jednak się nałoży/ zdubluje, czego z założenia chciałem (to chyba normalne)

> uniknąć.

Kolumna też nie "cichnie" od razu. Musisz to po prostu ładnie "zlepić". Mój sub ma też 24db/okt, kolumny mają -3dB (dwa razy ciszej) przy 55dB wg specyfikacji (na moje ucho wyżej), sub tnę na 42Hz, jakoś się to schodzi. Pomiary wypadają nieźle, choć w tym paśmie pokój robi taką Hiroshimę, że się odechciewa audiofilić.

>MariuszJ

-3dB przy 55Hz? Ale to pewnie w pomiarach w polu bliskim? U mnie po dołku w zakresie 50-60 Hz jeszcze całkiem nieźle dawały w okolicach 40-45 Hz.

Zresztą, zrobiłem symulację porównawczą Twojego (trochę pi razy oko) i swojego pokoju. Ty dobrze słyszałeś, a mnie powinieneś zrozumieć :) Twój jest pierwszy.

Ukryta Zawartość

post-2015-100004395 1170303078_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 lata później...

mam pytanko. nie mam we wzmaku (luxman a-384)pre-out i jestem skazany na wyjścia głośnikowe. dziwi mnie fakt, że sub (velodyne chtr8) podłączony do obu kanałów gra bardzo cicho i szmatławie. dopiero jak odpinam kable z jednego kanału gra ok. to normalne?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.