Skocz do zawartości
IGNORED

Gniazdo S/PDIF na płycie głownej peceta

jaras65

Rekomendowane odpowiedzi

Na płycie głównej mojego peceta (Gigabyte GA-8IPE775-G) zauważyłem kilkupinowe gniazdo S/PDIF, z którego jak przypuszczam możnaby było wyprowadzić sygnał cyfrowy poprzez np. przetwornik DAC do wzmacniacza lub prosto do amplitunera. Moje pytanie brzmi: czy jest kabel do tego celu służący, ja się nazywa i gdzie można go nabyć...

zauważyłem kilkupinowe gniazdo S/PDIF

Z tego co mi sie wydaje piszesz o wyjściu cyfrowym które wyprowadzone jest z kompa albo RCA albo optykiem. Połączysz to z DACiem albo z Amplitunerem albo z czymś co ma takie gniazdo i wbudowany Przetwornik D/A, kablem optycznym albo koaksjalnym których końcówki wyglądaja tak:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Chodzi ci o pin/łacze znajdujacy sie koło wejść PCI czy wyjścia RCA lub optyczne znajdujace sie na dodatkowej dodatkowej listwie(cos w stylu dodatkowych wejsc USB) wkrecanej do obudowy z tyłu ???

Dokładnie chodzi mi o pin/łącze umiejscowione koło slotów PCI... Jest to gniazdo 5 pinowe (dwa rzędy, w jednym 3 w drugim 2 bolce) o nazwie "SPDIF_IO", tak więc myslę że to jest wejście jak i wyjście. Niesposób włożyć tam końcówkę kabla który "otrzymałem" na zdjęciu dwa posty wyżej... chyba że są dostępne jekieś przejściówki...

Tak na marginesie, poprawcie mnie jeśli się mylę, ale uważam że byłoby to najmniej stratne jeśli chodzi o jakość dźwięku wyprowadzenie cyfrowwego sygnału poza komputer do DACa lub do amplitunera kina domowego.

Potrzebowałbyś 'śledzia' z gniazdami RCA dla S/PDIF in i out i odpowiednimi konektorkami do tego złącza na płycie głównej. Nie wiem czy coś takiego można gdzieś znaleźć, jeśli nie, pozostaje 'rzeźba'.

A jeśli chodzi o jakość dźwięku to masz rację, przetwornik zewnętrzny jest z reguły znacznie lepszym rozwiązaniem. Obawy można mieć jedynie o jakość samego toru transmisyjnego z uwagi na ewentualną paździerz pt. rzeczony 'śledź'.

W manualu do tej płyty wszystko jest dokładnie opisane. Złacze nr 13 według instrukcji to Sddif input/output.

W naszym kraju dostanie tzw dodatkowych śledzi ze złączami w przypadku tańszych płyt jest bardzo trudne.

Zdjęcia kolorowe z instrukcji montażu tych śledzi pochodzą ze starej płyty pod VIA tak więc nie sugeruj się nimi. Za pewnik przyjmij rysunki.

O ile dobrze pamiętam to możesz dopasować dowolny śledź Gigabyte to tego złącza. Konektor jest standardowy.

A może być opcja polegająca na zainstalowaniu w slocie PCI karty muzycznej która posiada gniazdo S/PDIF ?

Musiałbym w tym przypadku łączyć kartę z S/PDIF płyty specjalnym konektorem ?

Jeżeli tak, to skąd go "stworzyć" i czy można taką łączówkę gdzieś (np. na allegro) kupić ?

Na dobrą sprawe możesz sobie coś takiego zrobić sam. Podstawą jest znalezienie masy i napięcia podzas odtwarzania muzyki. Wejście sygnału-masa(2 piny), wyjście-masa(2 piny i napięcie pojawiające się przy odtwarzaniu) i 5 pin,który najpewniej jest masą główną,a nie sygnałową(do podpięcia ekranu czy cuś w tym stylu). Tak ja bym przynajmniej starał się to rozszyfrować.Możliwe,że mój tor myślenia nie jest do końca poprawny ale lepiej taki, niż żaden;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Przesyłam skan tego gniazda wzięty z manuala. Być może wyjaśni się w końcu czy po zamontowaniu karty muzycznej, np. takiej jak ta:

Ukryta Zawartość

zapomnę o przyczynie tego wątku, czy też będę ową kartę musial z gniazdem płyty łączyć specjalnym konektorem.

Generalnie chciałbym wiedzieć co byłoby korzystniejsze z audiofilskiego punktu widzenia: wypuszczenie sygnału bezpośrednio z gniazda na płycie czy wykorzystanie gniazda S/PDIF karty muzycznej...

post-12805-100004445 1170303008_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> jaras65

Moment, mylisz troche zagadnienia. Ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wynika, że Twoja płyta główna ma już zintegrowaną kartę dźwiękową (zgadza się ten fakt?). Czyli żeby móc pociągnąc SPDIF do przetwornika, wystarczy, że połączysz odpowiednio piny z płyty głównej komputera z przetwornikiem. Nie potrzebujesz kupować nowej karty dźwiękowej (bo gniazdo SPDIF z karty

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jest kompletnie inna historia, całkowicie inne wyjście cyfrowe z innej karty dźwiękowej). Popytaj w serwisach komputerowych o wtyczki do gniazd pinowych od płyty głównej (wszystkie lampki, gniazda, przyciski i inne elementy w obudowie łączą się za pomocą właśnie takich łączy). Kup parę sztuk, pozaciskaj kable wg schematu z manualla płyty głównej, zakończ kabel normalnym gniazdem chinch i powinno działać.

P.S. Moja rada jest bezwartościowa, jeśli te piny są dedykowane jednak do jakiegoś zewnętrznego modułu/śledzia od Gigabyte. Wtedy radzę zapytać u sprzedawców o odpowiednie akcesoria.

P.S. 2. A jeśli okaże się, że jednak jest z tym gniazdem więcej zachodu, niż korzyści, to kup po prostu jakąs kartę PCI z wyjściem cyfrowym. Wtykasz kartę do slotu PCI, podłączasz kabel od tejże karty do przetwornika i już. Nic nie musisz łączyć z płytą główna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dokladnie jak pisze nedj popytaj sie w sklepach komputerowych itp.(czasem jak składają komputery nie wszystko wkładają do skrzynki i mogło coś im zostać;)) możliwe ze trafisz na cos takiego jak załaczam na zdjęciu jest to adapter spdif do płyty Gigabyte K8NNXP dostarczany razem z płytą głowna(inne firmy tez dostarczaja cos takiego)osobiście posiadam łacze cyfrowe zintegrowane (optyczne)podlaczone do amplitunera i dzwiek z wyjscia cyfrowego jest o niebo lepszy niz z wyjsc jack(analogowych)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolego nedj, wiem że posiadam zintegrowaną z płytą główną kartę muzyczną :-), wszak używam jej na codzień.

Nie będę zbytnio kombinował i kupię chyba takiego oto śledzia:

Ukryta Zawartość

To chyba najprostsze rozwiązanie... jak myślicie ?

Ukryta Zawartość

jaras65, 24 Paź 2006, 23:54

"Nie będę zbytnio kombinował i kupię chyba takiego oto śledzia"

Kupiłem tego śledzia dokładnie u tego gościa jakiś czas temu, podłączyłem go do karty Sound Blaster X-Fi i wszystko działa, ale... musiałem przestawić piny we wtyczce. Sprawdź to zanim podłączysz!

Dzięki za dobre rady i ostrzerzenia :-))

Nie pozostało mi nic innego, jak kupić tego śledzia, następnie zaopatrzyć się w godny kabelek i mimo zupełnie nieaudiofilskiego rozwązania, cieszyć sę muzyczką pochodzącą z dysku mojego peceta. Dzięki internetowi mam tak jak wielu z Was dostęp do wielkiej liczby interesujących nagrań w (moim zdaniem) bardzo dobrze brzmiących bezstratnych formatach: ape, flac, wavpack, ale to jest temat na zupełnie inny wątek..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.