Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subbufer za ok 1500-2000 zł

orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Moje typy:

PARADIGM PS-1200 v.4

YAMAHA YST-SW800

oba po 1950 zł

oczywiście z zastrzeżeniem, że tylko do kina.

pzdr

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W cenie poniżej 10k trudno znaleźć suba do muzyki i kina ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polecam B&W ASW600 a jak Cię stać to ASW650. Konstrukcja zamknięta. Sprężysty i szybki. Może nie tak głęboki jak Paradigm, ale za to mniej jednonutowy. Znam ASW650 i chyba go sobie kupię :) Sprawdza się świetnie w muzyce (pod warunkiem umiarkowanych nastawień).

Witam! Za obecną cenę na allegro, JBL e250, to dobry wybór, zwłaszcza gdy zależy nam na b.dużej mocy i szybkości (więcej w dziale opinie). Paradigimy sięgają niżej z basem, co do kina wydaje sie być lepsze, ale w muzyce, tańsze modele to porażka. Pozdrawiam

Nabyłem JBL E 250P parę dni temu. Nie mam porównania do ASW 600 ani Paradigmów, ale jak dla mnie to JBL spisuje się znakomicie, a gra na powierzchni łącznej ok 50 m2. Bas jest dynamiczny i zwarty.

Zgadza się, priorytetem było kino domowe, ale też się świetnie uzupełnia z moimi B&W 602 S3 w stereo. Nabyłem w sklepie www.audiostrefa.pl, po małych negocjacjach za 1565 zł łącznie z kosztami dostawy.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Pablo. A czy słuchałeś JBL E150?? Jak tak to jak wygląda porównanie?? Chociaż na 50m2 to chyba nie myślałeś ni chwili nad mniejszym. Pasuje Ci ta 250ka do DM 603 ?!??? :D

No cóż, tak jak napisałem w "o mnie" audiofilem nie jestem... nie wiem czy inny sub by się lepiej komponował z B&W. Mi się podoba tak jak jest, ale jestem daleki od wydawania autorytatywnych opinii.

PS. Miałem (mam) wieże stereo Sony (kiedyś jak na prostą wieże to kosztowała sporo kasy - MHC NX3AV) i fakt że w mniejszym pomieszczeniu (ok 20 m2), to jak dla mnie, w stereo gra lepiej bez suba niż B&W z tym JBL. Co innego w kinie, tu jest odwrotnie.

konstrukcja zamknieta. Jesli lubisz bas dudniacy jak tuba w maluchu, nie nadaje sie :D. Mocny: 160W RMS; potrafi byc glosny max SPL:110dB, pradazerny do 330Watt; dosc ciezki 21kg i spory mebel. Teraz subiektywnie: jak na suba nie schodzi zbyt nisko 29-170Hz, ja mam go ustawionego tak, ze bardzej go czuc niz slychach (uwiebiam jak drza nogawki) . Moim zdaniem dos muzyczny, jesli nie pasmo nie pokrywa sie z glosnikami (u mnie odciety przy 50Hz) Fajny do kina, choc czasami jakby go malo, ale to pewnie wina odciecia. Mam go juz kilka miesiecy, ale ciagle eksperymentuje z ustawieniami. Nie nadaje sie do malych pomieszczeń, ponizej 18 m2-etdy go po prostu nie ma, jak calej serii glosnikow dali concept. Generelnie jestem zadowolony.

• 5 miesięcy później...

skoro temat odgrzany to ja gorąco polecam JBL E250 jak to ładnie daje radę a basik wcale nie jest męczący i jest naprawdę szybki jak na tego typu skrzynię a cena... dałem 1200zł nówka 2lata polskiej gwarancji za taką cenę a nawet wyższą (ok 2tyś) nic lepszego niema. B&W 600 owszem ale raczej do powierzchni 30m2 max tak na mój gust.

Jeśli chcesz pobawić się subwoferem w muzyce to faktycznie lepiej JBL 250 lub B&W, ja osoboście do muzyki jednak suba nie polecam, dlatego wybrał bym Paradigma z serii PS. Będziesz miał przynajmniej "tektoniczne wrażeni" przy filmach. Pozdrawiam

Jeśli sub głównie do muzyki to...

1. Paradigm odpada na starcie.

2. JBL E250 od "biedy" może być...

3. Najlepszy będzie B&W 600 lub lepiej 650...

Paradigm ma bas typowo kinowy, mięsisty, długi - jak będziesz słuchał jakiegoś szybkiego kawałka to czasem na 2 tupnięcia we frontach będziesz miał 1 tupnięcie w subie - a to przyjemnie już nie brzmi...

E250 też dobry do kina, w muzyce trochę gorzej... Często może nie nadążać za frontami z basiskiem (zależy czego słuchamy). Bas jest również mocny (nie tak jak w Paradigmie), dużo go ale czasem może zadudnić.

B&W 600 lub lepiej 650 - najlepszy wybór. Obudowa zamknięta i dobry głośnik robią swoje. Jest to zdecydowanie najszybszy sub z tej trójki. Potrafi szybko łupać, bas w muzie jest bardziej punktowy ale w sumie będzie go trochę mniej aniżeli w E250 i Paradigmie...

Testuję już jakiś czas i jeszcze nie zadżyło mi się żeby E250 nie nadążył za frontami w muzyce, a tak wogóle przecież w muzyce sub rozkręcony jest w minimalnym stopniu i uważam że JBL E250 to taki złoty środek. Naprawdę warto. Wracając do B&W też o tym myślałem ale do swojego metrażu musiałbym wziąść 650 a cena z allegro 2300... sory ale wolałem wydać 1200 na E250 a resztę funduszy przeznaczyć na kabelki Profigolda z seri Oxypure :) coaxial i component to już ponad 500PLN :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.