Skocz do zawartości
IGNORED

HITACHI PJ-TX 200 a PANASONIC PT-AE 900.

orkan

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis czytałem recenzje Sanyo Z4 w czasopismie KINODOMOWE recenzja Juliusza Kornaszewskiego - czy jakos tak. Znany na tym forum.

Ocenił wspomniany projektor na ocene 4 z mozliwych 5 (jakosc obrazu)

cos mi sie nie chce wiezyc.

Pewnie ustawienia zostały fabryczne.

Sanyo nalezy do tych ktory przed rozpakowaniem trzeba posutawiac. A najlepiej testować w tym samym czasie kilka urządzen. Oko ludzkie nie jest w stanie zapamietac ktory projektor jest lepszy jesli nie są podłączone w tym samym czasie (wiem to na sobie. Testy robilem wielokrotnie)

np. Benq 5120 vs Panasonic pt 700 - jesli oddzielnie kazdy uruchomiłem to kazdy wysietlał dobry obraz. Dopiero kiedy właczyłem oba na raz widzialem wady i zalety.

witam wszystkich.

Pozwólcie że przyłączę się do tematu.

1. Otóż posiadam panasonica 900 i jestem bardzo zadowolony.

2. Obraz jak dla mnie rewelacja, widząc zmarszczki i bruzdy na twarzy, nie muszę dalej komentować jaki obraz prezentuje panas

3. Świetna cena 900 do jakości obrazu, mi się też udało kupić sprzęt za nieduże pięniądze,

4. Żadnych pasów pionowych VB nie widać, może dlatego jak wspomniał meloman sprzęt jest made in japan

5. Ale przede wszystkim chciałbym sie podzielić z moim dzisiejszym doświadczeniem, otóż czytałem posty szanownego melomana i zainspirowało mnie podłączenie projektora pod kompa przy pomocy zwykłego kabla PC (za 10 zł), pomyślałem sobie sprawdzę to połączenie choć dysponuję dvd samsung 860 z hdmi. I tu się zdziwiłem, otóż okazało się że obraz jest rewelacyjny tzn wygładzony (kiedyś pisałem że nagrałem koncert z sopotu drupi, russos) i widać było schodki na trójkącie tvn przy połączeniu z hdmi. Pomyslałem (moje dewagacje), że może to kwestia rozdzielczości sygnału tv. Ale dzisiaj tą płytę wrzuciłem do kompa podłączyłem zwykłym kablem pc projektor i tu nastapiło moje zdziwienie, obraz lepszy niz z dvd z hdmi. Zastanawiam sie o co tu chodzi. Przestudiowałem instrukcję dvd, nawet pozoliłem sobie na ręczną regulacje rozdzielczości w dvd, powyżej 1000 i mimo tych zabiegów obraz był dobry ale czy super tego nie wiem. Wiem że z kompa bardziej mi się podobał wygładzony, przy zachowaniu kontrasu, dvixy świetnie się prezentowały.

Proszę o opinię szanownego mlomana.

pozdarwiam jarek

jarek1969

to wiadomo ,ze na kompie bedzie lepszy obraz. Juz kiedys robilem test. A twoj DVD jest za 370zł to tez bez rewelacji (tak samo bylo w moim tescie). Ciekawi mnie jak by to było z Panasonicem s97 (lub DVD za okolo 1000zł)

jarek1969 nie napisales jaką masz k. graficzną. I czy podłaczales HDMIDVI cyfrowo czy VGAVGA analogowo

->jarek1969

nie dziw sie ... ja juz wielokrotnie wspominałem na temat "moich watpliwości" przy połaczeniach cyfrowych ... choć to dotyczy TV - przypomne moje spostrzezenia:

1. wejście komputerowe to VGA ( pozma porównywać z sygnałem component Y,Pb,Pr ) może przenosic sygnał HDTV ( do 1080i ) i przy współpracy z dobrym żródłem uzyskuje sie znacznie "plastyczniejszy" obraz

2. wejscie cyfrowe (HDMI) ogranicza twoje mozliwości ustawień ( przy Y,Pb,Pr jest ich praktycznie nieograniczona ilosc )

3. wejscie cyfrowe to "wiernosc" orginalowi wraz z wadami technicznymi jak chociazby drżenie obrazu przy szybko przesuwajacych sie obiektach lub ruchu kamery ( obraz poklatkowy ) lub zmarszczki kompresji mpg. Przy sygnale analogowym mozna to wyelimonowac lub złagdzic.

4. porównywałeś obraz na projekltorze z Twojego DVD po HDMI i Y,Pb,Pr ( 3 kolorowe czincze ) ?

5. Dlaczego projektory DLP uważane są za lepsze od LCD ? ;-)

DLP biją LCD prawdziwym kontrastem oraz poziomem generowania czerni.

Np. w LCD można za pomocą dynamicznej przesłony zejść do poziomu naprawdę fansastycznej czerni, ale tylko w teorii. W praktyce, przy oglądaniu filmów, przy często zmieniających się scenach jasno/ciemno przesłona nie zdąży się całkowicie zamknąć.

Poza tym, jeżeli w ciemnej scenie występuje obszary silnie oświetlone, to przesłona również nie zamknie się całkowice. W takim przypadku DLP będzie górą.

KOpyt25 skarży się na "szarawe" paski w AE700, które pojawiają się przy formacie kinowym. Bierze się to właśnie z faktu, że w środku pasków wyświetlany jest film, więc przesłona nie może zamknąć się całkowicie.

A to powoduje, że czarny nie wygląda jak czarny...

Czytalem ,ze w DLP ma 2x wiekszy czas reakcji. Przykładowo DLP mają po 40ms, a LCD 20ms!!!

Widzialem to porownojac dwa projektory jednoczesnie. Benq 5120 i Panasonic Pt 700 (pisalem o wadach i zaletach).

Mozna smiało powiedziec ,ze w moim tescie pod kazdym wzgledem LCD był lepszy. Jedynie paski panoramiczne w LCD były zbyd szare. Na zdjeciach dopiero to zauwarzyłem. Podczas prezentacji mi to nie przeszkadzało.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.