Skocz do zawartości
IGNORED

MAXO - zwrotnica aktywna.

Foksik

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym Wam przedstawić projekt który popełniłem jakiś rok temu. Przeleżało to trochę w szufladzie, ale ostatnio wciągnąłem mój "wynalazek" na światło dzienne bo, przy okazji prac nad Restekiem, chciałem zamówić do tego ładne płyteczki.

Pomysł jest taki: modułowa zwrotnica aktywna którą można składać w różne funkcjonalnie formy z dwóch prostych filtrów, górno i dolnoprzepustowego, opartych na pojedynczym wzmacniaczu operacyjnym każdy.

Uproszczony schemat filtru wygląda tak jak na poniższym rysunku. Na górze filtr górnoprzepustowy, na dole dolnoprzepustowy.

Są to filtry drugiego rzędu, których charakterystyki definiujemy poprzez odpowiedni dobór pojemności i rezystancji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/29031-maxo-zwrotnica-aktywna/

Moja propozycja: zrezygnuj z przestrajanych pojemności .Po pierwsze ciężko w nich z uzyskaniem szerokiego zakresu przestrajania, po drugie możesz się ze śmiechu nie połapać jak to wszystko się wzbudzi podczas strojenia.

W praktyce rozwiązałem to za pomocą zworek, którymi wybiera się pojedyncze rezystory określającze częstotliwość. Do wyboru: 22, 27, 33, 40, 48, 60, 72, 88, 106, 129, 154, 185Hz. Oraz jeden z kondensatorów określających mnożnik x1, x10, x100.

Dostępne ustawienia (nie wszystkie) dla filtru dolnoprzepustowego przedstawia wykres.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rezystory R3,R6 regulują parametr Q określający kszałt kolana na charakterystyce przenoszenia. Linie przerywane pokazują przesunięcie fazy sygnału.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przykład działania filtru górnoprzepustowego (dwa skrajne ustawienia).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Łącząc szeregowo filtry górno i dolnoprzepustowy uzyskujemy filtr pasmowoprzepustowy (band-pass), na przykład do głośnika średniotonowego. Na przykładzie od dołu filtr drugiegorzędu a od góry pierwszego.

Tak wygląda prototyp. Przepraszam za jakość zdjęcia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Noto może jeszcze PCB. Jest na prawdę nieduża., co ma znaczenie gdy się chce zbudować na przykład zwrotnicę trójdrożną

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Foksik, przejrzyste i uniwesalne rozwiązanie. Swego czasu zrezygnowałem z zabawy z aktywnymi zwrotkami własnie z powodu braku sensownych płytek. Jak będziesz robił pcb to zrób dla mnie 4 szt.

Myśle również, że dobrze by było zaprojektować na płytce bufor na opampie przed wejściem sygnału na filtry. Gdyby taki trzeba było wstawić, wszystko byłoby na jednej płytce.

Tak tak buforek by się przydał, tym bardziej, że jest na płytce idealne miejsce - tam gdzie napisy MAXO. Mozna by zwierać wejście z filtrem bezpośrednio, albo sygnał przez bufor.

Foksik, Your move :)

• 1 miesiąc później...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

A co ma być słychać? Bawiłem się trochę prototypem i działa bardzo ładnie.

W ciągu najbliższych dwóch tygodni chciałbym zamówić kilka płytek w zakładzie, więc jeśli ktoś chce się dołączyć to proszę pisać.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.