Skocz do zawartości
IGNORED

rasa psa: co kupiłem? husky czy alaskan?

lucmaster

Rekomendowane odpowiedzi

witam.

audiofile to ludzie o wielu zainteresowaniach i stąd odważę sie założyć ten wątek tutaj z nadzieją na pomoc.

kupiłem 3 miesiące temu szczeniaka z ogłoszenia (miał wtedy 3 miesiące). wg sprzedającego miał to być husky.

rodowodu ani papierów nie ma żadnych.

piesek jest super, natomiast jedyny kłopot, a w zasadzie zagwozdka to to jakiej rasy jest przedstawicielem.

po pierwsze oczy: ma ciemne, od biedy i mocno naciągając można uznać, że wp[adają w brąz (wg opisu rasy husky oczy brązowe lub niebieskie),

po drugie budowa ciała: piesek jest duży, żeby nie powiedzieć olbrzymi: szeroka klata, mocne nogi, itp. (ze zdjęć i te co widziałem na żywo husky są znacznie bardziej szczupłe i delikatne).

po trzecie: barwa futra: ciemne, z mniej więcej 20 procentowym dodatkiem szaro-srebrnego, na brzuchu, uszach i końówce ogona.

weterynarz zakwalifikował go jako husky, ale coraz więcej objawów wskazuje na alaskana.

można to jakoś rozsądzić? może ktoś z kolegów się zna? potrafiłby rozstrzygnąć? mogę np. na maila wysłać zdjęcia.

pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.

Łukasz

Faktycznie z tego co opisujesz to bardziej podchodzi pod Alaskan Malamut niz Siberian Husky.

Podeslij mi fotki, jak spotkam ojca to mu pokarze, on siedzi dosc mocno w szpicach polnocy.

Husky waga 16-27 kg, wys w kłębie pies 53-60 cm

Alaskan waga 39-57 kg, wys w kłębie pies 64-71 cm

Nie ma się co martwić który to, bo takie same łobuzy i włóczęgi. I obydwa równie śliczne.

witam.

dzis zrobię aktuale zdjęcia i postaram się wkleić.

może faktycznie to jakiś mieszaniec. nic to. warto jednak wiedzieć, żeby niepotrzebnie nie popisywać się jakiego to mam huskyego:)

pozdrawiam.

Łukasz

a to nasz Tajfun:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3445-100004465 1170302978_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale sliiiiczny!!

co do rasy to wam nie pomoge, na tych misiakach sie akurat nie znam.

jak sie chowa? grzeczny? uciekinier, wloczega?

gratuluje nowego czlonka rodziny, duzo radosci!

Lucmaster... Jaka rasa by była, psiaka masz 1 klasa... widziałem na własne oczy, a i ząbki żona poczuła na własnych kostkach ;) Oczywiście w ramach zabawy a nie zagryzienia przeciwnika :)

Luxmany i winyle 

@lucmaster, ze zdjęć wynika że to alaskan, jest za duży na hasiora, głowa hasiorka jest też inna niż głowa Twojego psiaka. Sam mam alaskana, ma teraz prawie 7lat, to wielka przylepa i łasuch na pieszczoty. Zajrzyj na stronę Jany Wiśniewskiej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tam znajdziesz wszystko co powinieneś wiedzieć o tej rasie.

pozdrawiam

erni/Sebastian

Ukryta Zawartość

witam ponownie.

z uwagi na nieoczekiwane problemy z cyfrówką zdjęcia dopiero dziś o ile uda mi sie pożyczyć aparat.

dziekuję jeszcze raz za zainteresowanie.

---> Viniu: pozdrawiam jeszcze raz, korzystając z okazji. mam nadzieję, że kolumienki grają:)

pozdrawiam

Łukasz

==> Lucmaster tak :)

Sorki, ze jedna fotka zrobila sie w czarno bialy desen, zle nacinalem guzika :)

Moim zdaniem to bardziej przypomina Alaskana.

Ukryta Zawartość

post-52-100004429 1170303030_thumb.jpg

post-52-100004430 1170303028_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale czy to ważne, jaka to rasa? Szczeniak jest śliczny i na pewno wyrośnie na fantastycznego pieska. A nawet jeśli nie jest to husky tylko malamut, to też świetnie.

Malamut spilnera to najłagodniejszy, najmilszy i najbardziej sympatyczny futrzak, jakiego w życiu spotkałam. A mówi Wam to osoba, która ma "psofobię" i na widok psa ze strachu staje nieruchomo w miejscu, traci oddech i wstrzymuje niemal akcję serca. :)

A na zdjęciu ja z Nordem spilnera. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam.

dla mnie rasa nie jest najważniejsza, powiem więcej: w ogóle nie jest ważna.

natomiast moje dzieci (fragmenty synka widać zresztą na zdjęciach:)) żądaja natychmiastowych wyjaśnień...

stąd moje zapytanie i zawracanie głowy w poszukiwaniu pomocy.

przyznam, że powoli i mnie ta kwestia zaczyna intrygować:)

pozdrawiam.

Łukasz

Jak dla mnie to zdecydowanie alaskan, aczkowiek podobno różnica pomiędzy nimi nie jest ostra i zdarzają się osobniki trudne do jednoznacznego zakwalifikowania.

Łeb wzięty z huska, tułów z malamuta. Kiedy dorośnie, musisz mu jakoś delikatnie powiedzieć, że jest owocem nieprawego związku :-)

Ja wziąłem swojego czasu szczeniaka, który miał być wyżłem (dalekiemu znajomemu obrodziło aż jedenaście). Po wyrośnięciu, piesek okazał się podwójnie rasowy: pół wyżeł, pół pointer.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.