Skocz do zawartości
IGNORED

Co dają lampowe wzmaki?

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

Zydelek, 30 Paź 2006, 09:00

>Już kupiłem:):)

>Jutro dostanę. O ich wpływie na brzmienie skrobnę:)

mozesz dac mi jakis namiar skad to brales??fotki mile widziane, chyba ze sa na stronie

Mag

>buble_corp, 30 Paź 2006, 09:15

>Podobno równie dobrze sprawdzają się silikonowe oringi ze sklepu hydraulicznego :)

Nie mogą, są za tanie :-) A według producenta HAL- przymulają:

Elastomer O-rings: Such as silicone, 3M and Audio Research tube dampers. Elastomers can work pretty well at absorbing vibrations, but some users have reported noticeable muddiness and loss of midrange information. Elastomer rings can fuse to your tubes or eventually crack and wear out. O-Rings placed around tubes have no place to disperse vibrations; by contrast, HAL-O damping pads absorb and disperse vibrations into their surrounding "C" ring.

Zwolennikom i przeciwnikow AudioVoodoo serdecznie polecam tę stronkę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

yolaos, 29 Paź 2006, 22:35

>hm skoro nie masz czasu czytaj to mi sie niechce streszczać

>tym razem ja słucham

>poz.

Podaj chociaż numer wątku to zajrzę tam w wolnej chwili

mag99

HAL Orings zmniejszają efekt mikrofonowania, poprawiają "sprężystość" i szczegółowość dźwięku. Więcej info - w necie.

Nie wypowiadam się o innych akcesoriach na lampy - nie testowałem.

PS: mam nadzieję, że nie rozpoczniemy kolejnej nudnej, przewidywalnej dyskusji wywołanej przez tzw. sceptyków, którzy wszystko wiedzą, mimo że nie słyszeli.

Darekk, 30 Paź 2006, 10:34

>PS: mam nadzieję, że nie rozpoczniemy kolejnej nudnej, przewidywalnej dyskusji wywołanej przez tzw.

>sceptyków, którzy wszystko wiedzą, mimo że nie słyszeli.

ja na pewno takiego zamiaru nie mam, jesli jest to kwota rzeczywiscie do zniesienia wiec moze sprobuje, dlatego pytam, jesli uslyszalbym roznice to byloby to dla mnie tylko mile zaskoczenie, jak nie uslysze to swiat sie przeciez nie zawali...ale przeciez to tak ze wszystkim jest, dlatego nie mialoby sensu dyskutowanie o tym czy ma to prawo dzialac czy nie...

Mag

A to konkurencja dla HAL Orings do nabycia w Szwecji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krzycho, 30 Paź 2006, 13:32

>A to konkurencja dla HAL Orings do nabycia w Szwecji:

>

Ukryta Zawartość

O! mam dokladnie to. Dostalem od kolegi na test w lampie od Lektora. Pomoglo i zostalo :-)

Choc myslalem podchodzilem do tego z wielka rezerwa. Zmiany jednak sa bardzo subtelne nie ma co spodziewac sie rewolucji. Choc moze we wzmacniaczach lampowych caly komplet zdziala cuda ;-)))

Ukryta Zawartość

audiofil123, 30 Paź 2006, 15:39

>Krzycho,

>

>Ja też wymieniłem oryginalną lampę w Lektorze i zmiana był spora. Czasami niewielkie zmiany

>przynoszą zaskakująco dobre rezultaty

To nie do mnie czsem mialo byc? :-)))

=>MariuszJ,

W dokumentacji 530 stoi 50W w klasie A. Remizy nie naglasniam :-). Maksymalnie gram na godz 10.

Lampy mocy tez wyjmowalem. Prosze o wyrozumialosc ale co to jest autobias?

Autobias jak nazwa mówi automatyczna regulacja i kalibracja prądu podkładu dla lamp.Bywa ,że wzmacniacze mają ręczną kalibrację ,więc ustawienia prądu dokonuje się na zewnątrz urządzenia stosując miernik.

oto pierscienie dla ...fili.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Brencik, 30 Paź 2006, 17:54

>oto pierscienie dla ...fili.

>

Ukryta Zawartość

musze kupic!!!

Ukryta Zawartość

robtango, 30 Paź 2006, 16:29

>Autobias jak nazwa mówi automatyczna regulacja i kalibracja prądu podkładu dla lamp.

Raczej nie prąd podkładu (to w magnetofonach). Chodzi o polaryzację pierwszej siatki lampy, czyli wytworzenia odpowiedniego ujemnego (najczęściej) na niej napięcia. Autiobias oznacza że to napięcie regulowane jest automatycznie i utrzymuje się na odpowiednim poziomie niezaleznie od zużycia lamp, czy ich wymiany.

Widzę że niektórzy koledzy nie wyszli jeszcze mentalnie z komuny choć być może urodzili się zaraz przed jej upadkiem. W komunie bowiem każda ekstawagancja była traktowana jak zdrada ideałów klasy robotniczej. Ideałem zatem był chłoporodnik i szwaczka czy dojarka. Natomiast audiofilizm zaliczyć należy do ekstawagancji czy snobizmów które również tworzą kulturę. Do tych ekstrawagancji zaliczyć można wiele rzeczy, które wydają się śmieszne - jak szał tulipanowy który ogarnał Holandię w renesansie, na którym ludzie tracili fortuny albo posiadanie pięknego ogrodu. Pasja bowiem - nawet dla nas niezrozumiała - budzi ciekawość świata i chęć zmieniania go. "Smakowanie dzwięku" jest tym samym co smakowanie dobrego wina - nie tylko liczy się zawartość ale otoczenie - czyli odpowiednie kieliszki czy nastrój. Kieliszek jak i audiofilskie pierścienie nic nie muszą wnieść do smaku czy jakości dzwieku, ale mogą poprawić subiektywnie odbiór. Tak jak nasze samopoczucie poprawia zadbane otoczenie czy dobrze ubrani ludzie

Naprawdę nikt nie był w Pemarku? Niebywałe. Taki wzmacniacz!

Nawet jednej osobie nie chciało się pofatygować? I posłuchać. Z ciekawości.

Wszyscy tacy leniwi? Chyba jest nas trochę z Warszawy?

z chęcią posłuchałbym opinii innych. Cóz, takie życie.

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.