Skocz do zawartości
IGNORED

Toshiba mt200+pioneer 490 czy panaso s52

XpioX

Rekomendowane odpowiedzi

Panasonic s52 czy Pioneer 490 do projektora Toshiba mt200 (w warunkach całkowitego zaciemnienia)

Zdaję sobie sprawę, że na forum większą uwagą cieszą się produkty z wyższych półek, a nie te budżetowe o których pisze, ale nie zawsze są takie możliwości oraz ja osobiście nie mam aż tak dużych wymagań.

Zastanawiam nad wyborem jednego z tych dwóch odtwarzaczy. Zdaje sobie sprawę ze wielkiego błędu nie popełnię kupując którykolwiek jednak nie chciałbym wybrać mądrze. Mogę dodać że mój stosunek do tego jest taki że ważniejsze jest co się ogląda niż w jakiej to jest jakości.

Nie mając zielonego pojęcia o tzw. bebechach obu odtwarzaczy, porównanie ich wygląda dla mnie następująco:

Panasonic s52:

plusy:

- wejście S-video i optyczne;

- 24 m-ce gwarancji

Pioneer 490:

plusy:

- możliwość sterowania menu z obudowy (jak pilot gdzieś się zapodzieje)

minus:

- brak wejścia s-video i optycznego

Odtwarzacz ten chciałbym podłączyć do projektora Toshiba mt200, który ma możliwość podłączenie przez dvi-d i wyświetlania 720 lub 1080 linii.

I tu się pojawiają pytania związane ze skalowanie obrazu do 720 czy 1080 linii. W różnych miejscach czytam że Pionneer może mieć z tym problem. A także że wyjście composytowe tego odtwarzacza nie dzieła najlepiej.

Istotną z mojego punktu widzenia zaletą Pioneera jest możliwość sterowania menu bez pilota. Jednak jeżeli Panasonic daje rzeczywiście lepszy obraz z płyt dvd i będzie to rzeczywiście widać na obrazie wyświetlanym z projektora, to wybrałbym Panasonica.

Oczywiście nie znam miejsca gdzie mógłbym porównać te dwa odtwarzacze na żywo z przeskalowaniem obrazu.

Ponieważ czuję się raczej kierownikiem kina (domowego), niż osobą znającą się na zagadnieniach technicznych, pojawia mi się dalsza wątpliwość, czy rzeczywiście obraz z wyjścia hdmi będzie lepsza niż kompozyta. Rozumiem że zależy to tak naprawdę od klasy odtwarzacza dvd (jak przekształci on cyfrowy zapis na sygnał analogowy do compozyta) i od klasy projektora (co zrobi projektor z cyfrowym sygnałem przesłanym do wejścia dvi-d).

Toshiba mt200, której używam w warunkach całkowitego zaciemnienia pomieszczenia (stworzyłem sobie takie warunki), jest budżetowym odtwarzaczem DLP, ale jest wyspecjalizowana do projekcji filmów. Niepokoi mnie jeszcze że w instrukcji przy wejściu dvi-d napisane jest że jest ono przeznaczone do podłączenia komputera, ale mam nadzieję (i tu jest moje kolejne pytanie) że będę do dvi-d podłączyć hdmi z dvd.

Podsumowując, zaczynam skłaniać się do zakupu Panasonica, ale w Pionierze podoba mi się to dodatkowe sterowanie menu, wiec jeżeli moglibyście zweryfikować czy rzeczywiście ma on takie problemy ze skalowaniem do wyższej ilości linii oraz jak wyglądała by współpraca z projektorem tej klasy to proszę o wsparcie.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Pisząc o wyjsciu composite, miałem oczywiście na myśli component. Sorry, ale myla mi się te dwie nazwy. Jak mówilem techniczne sprawy nie są moją domeną.

Więc proszę niech mnie ktoś oświeci albo powie żebym się nie przejmował pierdołami lub tendencyjnymi recenzjami.

Czy rzeczywiście prawdą jest że Pioneer 490 przy przeskalowaniu obrazu przez hdmi do 720 linii ma martwa linię u góry ekranu ?

Pozdrawiam ponownie.

U mnie w przypadku HDMI jest znacznie lepiej niż w component (Samsung HD950). Można już teraz kupić sporo tańszych odtwarzaczy z HDMI. Trzeba tylko pamiętać, że dobry kabel HDMI ok. 10m to ładnych parę groszy. IInna sprawa, że component wystarczająco dobry tej długoścci nie będzie sporo tańszy.

Dzieki za odpowiedź.

Informację o martwej linii oraz generalnie słabszym działaniu Pioneera w palu szczególnie przy nadskalowaniu znalazlem tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy mógłby to jeszcze ktoś zweryfikować. Nie chciłabym się nadziać na minę, bo poza tym jestem właściwie zdecydowany.

Bo oczywiście ważniejszse jest co się ogląda, od tego na czym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja niestety nie oglądam divixów (nie sądze aby dało się oglądac na ekranie z projektora, A MOŻE SIĘ DA?) . I te właściwości divixowe nie są dla mnie decydujące.

Cel mój jest prosty - dobry obraz z płyt dvd.

Dotychczas uzywalem leciwego Pioneera. Ale jego czas najwyraźniej zbliża się do końca - zaczął się zacinać w trakcie odtwarzania płyt. Ten moj stary model - chyba dv-535 - nie ma nawet progressive scana, jestem więc bardzo ciekaw, jak będzię działać coś nowszego i mam nadzieję lepszego ...

• 3 tygodnie później...

Musze zrezygnować z mediacenter i kupić stacjonarny odtwarzacz DVD. Model który ma mieć PS do 720p i wyjście HDMI, jak najlepszy obraz z DVD oraz jak najlepszy obraz z Divix (i czytać tradycyjne napisy txt).

I dobrze aby miał wyjście SPDiF.

Który z poniżej wymienionch wybrać?

Panas s52

Pioneer 490

Samsung 950

Samsung 860

Proszę o wypowiedzi i opinie właścicieli i osób które porównywały tego typu sprzęty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.