Skocz do zawartości
IGNORED

Wygrzewanie słuchawek

paww

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie: czy słuchawki po wygrzaniu zmieniają brzmienie i ewentualnie w jakim kierunku następują zmiany?

Skąd to pytanie opisuje poniżej. Będę wdzięczny za konstruktywne odpowiedzi.

Przepaliła mi się jedna membrana w moich Tonsilach Sd426 i postanowiłem pochodzić po mieście i zobaczyć co mają w sklepach. W jednym ze sklepów były po 200 zł "słynne" Philipsy HP890, które kupiłem. Jeżeli chodzi o brzmienie w porównaniu do Tonsili mają takie zalety jak: ładny bas, ogromna przestrzeń i lekkość grania (tutaj przewaga nad Tonsilami jest znaczna). Mają jednak wg mnie także wady, dźwięk w wysokich tonach jest zbyt jasny (po zmniejszeniu treble o ok. 2dB jest jakby dobrze). Są bardzo analityczne, a to akurat ma negatywne znaczenie przy odsłuchiwaniu winyli będących w gorszym stanie (słychać trzaski).

PS.

Tonsile nie są stracone, wystarczy kupić w Protonsilu przetwornik i go wymienić.

https://www.audiostereo.pl/topic/28956-wygrzewanie-s%C5%82uchawek/

Zmieniają. Dźwięk łagodnieje, sychać więcej niuansów, pojawia się bas. Balans tonalny tym samym przesuwa sie lekko w strone niskich częstotlowości. Lekko, podkreślam. Jeśli teraz słuchawki są dla Ciebie zbyt detaliczne, to cecha ta nie zniknie, a wręcz przeciwnie - pogłębi się. Z tym że detaliczność a ostrość brzmienia to dwie różne rzeczy. Będzie bardziej detalicznie, ale mniej ostro.

Dzięki Inżynier, pocieszyłeś mnie.

Detaliczność mi nie przeszkadza, tylko nie może ona odbywać się kosztem ostrości. Może to się wydać dziwne, ale najlepiej na Philipsach słychać poprawę brzmienia tunera włącznie z radiami komercyjnymi, które brzmiały jak dla mnie zawsze bardzo płasko i jednostajnie.

Słuchawki zmieniają brzmienie po wygrzaniu. Zawsze na lepsze. Z moich doświadczeń wynika, że zawsze miękną wysokie tony i schodzi z nich piaszczystość a bas staje się bardziej konturowy.

Faktycznie jest już coraz lepiej. Brzmienie staje się bardziej zrównoważone i ostrość góry (byłem tym załamany) praktycznie zaczyna znikać. Myślę, że brzmienie jeszcze się nieco poprawi.

Wczoraj wróciłem z filharmonii i porówbywałem dźwięk z moimi płytami i jestem zadowolony. W porównaniu do dobrze nagranych płyt, jedynie dynamika symfoniki na żywo jest wyraźnie lepsza niż ze sprzętu. Ale to chyba jest normalne - sprzęt nigdy nie dorówna orkiestrze na żywo.

Pozdrawiam

Witam

Tego ostatniego zdania nie byłbym tak pewien, jeśli nagrania dokonuje sie samemu mając do dyspozycji taśmę chromową np: Maxell XLII 90 mikrofon kierunkowy AOI ECM-1090 [ustawiony w pozycji tele] i AOI ECM-1016 o charektyrystyce kołowej ustawiając odpowiednio oddzielnie wzmocnienie od każdego mikrofonu, możemy doprowadzić do tego że uczynni członkowie orkiestry nie są w stanie zagłuszyć solisty, nie dość tego można ich sprowadzić do roli cichego tła. Wygrzewanie słuchawek jest wyjątkowo przydatne a w przypadku słuchawek nisko ohmowych 4 - 8 ohm z papierową membraną wręcz konieczne.

Pozdrawiam

Zbyszek

• 3 miesiące później...

Wydaje mi się, że wygrzewać należy na początku nieco ciszej, później głośniej (na głośności ciut, ciut większej niż się normalnie słucha), ale z umiarem tak, żeby słuchawek nie przegrzać (czytaj: spalić).

Witam.

Bez bawienia się w teorię mniemalogiczną lub mniemanologię teoretyczną wytaczanie dział bliskiego średniego i dalekiego zasięgu poprostu słuchawki należy wygrzewać, może pod wpływem kilkudniowych ciągłych drgań znikają naprężenia wewnętrzne membrany może twardnie przewód cewki czort to wie ale efekt jest zawsze pozytywny.

Pozdrawiam

Zbyszek.

Słuchawki trzeba wygrzewać. Ostatnio wygrzewałem kilka par słuchawek, sam mam taki idiot patent polegający na wstępnym przyłączeniu na dobę do radia kuchennego. Już po tej operacji słychać wyraźnie różnicę. Co ciekawe, takie wygrzanie i odstawienie ich na kilka dni też wprowadza kolejne zmiany, a więc nie wszystko jest takie oczywiste. Najbardziej dobitny przykład to wygrzewanie DT931, w których wymienione zostały przetworniki. Są to wyjątkowo śpiewne słuchawki. Nowych nie dało się po prostu słuchać, do dźwięku oryginału dochodziły kilka tygodni, mogłem na bieżąco porównywać ze starymi wkładami.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

>> Korwin

Myślę, że o to chodzi.

Nasuwa mi się pewna analogia do eksploatacji turbogeneratorów, generatorów, silników dużej mocy (elektrycy energetycy wiedzą o co chodzi, reszta może się doszkolić :) ), gdzie po remoncie urządzeń np. wymianie uzwojeń, naprawie izolacji obowiązkowe jest wygrzewanie urządzeń przed oddaniem jego do normalnej eksploatacji. Przewidują to odpowiednie instrukcje określające szczegółowo sposoby postępowania w takich sytuacjach.

Tylko moce są trochę inne: w słuchawkach mW (miliwaty), w urządzeniach energetycznych MW (megawaty).

Dla ścisłości podam: 1mW = 0,001W, MW=1.000.000W

Pozdrawiam :)

Analogii można szukać dalej. Np. w procesie technologicznym silników napędowych TGV wprowadziła... zamrażanie cewek na czas składowania w czasie cyklu przygotowawczego montażu podzespołów. Innowacje wprowadziły istotnie zwiększenie cyklu mieędzynaprawczego i polepszenie osiągów. Co by na mnie nie było - ja nikogo do naśladownictwa nie namawiam..:)

Trochę sensu poproszę.

>gagacek napisał:

>Analogii można szukać dalej. Np. w procesie technologicznym silników napędowych TGV wprowadziła... zamrażanie cewek na >czas składowania w czasie cyklu przygotowawczego montażu podzespołów. Innowacje wprowadziły istotnie zwiększenie >cyklu mieędzynaprawczego i polepszenie osiągów. Co by na mnie nie było - ja nikogo do naśladownictwa nie namawiam..:)

To jest dobre, może by tak słuchawki włożyć do zamrażarki? Czy wiesz jaki czasokres najlepiej może wpływać na brzmienie :)

Tylko ja Ciebie proszę, najpierw włóż je do szczelnego foliowego woreczka, najlepiej z zapięciem strunowym:)

Trochę sensu poproszę.

Witam

Mam tak jak każdy z nas kilka par słuchawek mniej lub bardziej ulubionych tzw ogólnowojskowych i ściślespecjalistycznych. Te z których aktualnie korzystam wygrzewają się razem z moimi uszami a te, które są w stanie spoczynku omotane szmatami w dużym kartonie podłączone są do buczołka , jest nim stary audiometr produkcji polskiej z lat 80 znajdujący się na zerwnątrz całego bajzlu prądu pobiera tyle co nic. Słuchawki są jak skrzypce i aby wydawały właściwe tony trzeba na nich poprostu grać.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witaj

Nie znam żadnej logicznej przesłannki dla której to jeszcze robię, ale taka już moja natura przywykłem do pchania kamyka pod górkę i tak do dyktowania tekstu na magnetofon pierwsze lepsze nisko omowe np Manta 4000 lub inne do dyktowania tekstu do gotowej już muzyki dzielone jedno ucho jeden magnetofon wyłącznik pausy pod nogę [chwilowa] wyłącznik pausy pod rękę [stała] przy klawiaturze. Do wyjścia na zakupy Maxell HP-550, do pracy w terenie no name niskoomowe dwuprzetwornikowe z zwrotnicami jak w kolumnach olbrzymie

idealnie przylegające do uszu, ortofoniczne z Amfitonów pakowane w coraz to inne obudowy.

Pozdrawiam

Zbyszek

Nim odpowie Ci Gagacek weź słuchawki podłącz do radia tak abyś słyszał w miarę dobrze z odległości około 50cm głos z nich wychodzący opatul szmatami poduszkami itp i na 24 godziny minimum!!! zapomnij

pozdrawiam

Zbyszek

I tak trzymać każde słuchawki dynamiczne po takim zabiegu sumienie musi ruszyć, miałem przez kilka godzin STAX-y SR-007 z SRM-717 elektrostatyczne drogie beznadziejnie i nie moje oddałem - piezoceramiczne jak dotąd nie wpadły mi w ręce

Pozdrawiam

Zbyszek

Z wielką nadzieją czytam wszystko o sezonowaniu słuchawek. Kupiłem ostatnio Senki HD 497, i to co usłyszałem przy pierwszym odsłuchu spowodowało zgrzyt zębów. Wylądowały w szafie na dnie, a ja zajałem się budową dedykowanego wzmacniacza. Fatem jest, że słuchałem z otworka słuchawkowego w napędzie. Nadzieja wraca ! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.