Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer PD 9700 - propozycje modyfikacji

Gość discomaniac71

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jak wiecie brzmienie cdekow Pioneera jest zgodne z moimi preferencjami dlatego jakis czas temu po przygodach z Yamaha CDX 1030 i Akai CD 79 (jest w drugim systemie) nabylem PD 9700 jako material do modyfikacji. Zaskoczyl mnie swoim brzmieniem in plus. Bez przerobek brzmi naprawde efektownie i moze sie podobac. Milo dla ucza wrecz analogowo dokladnie tak jak o nim mowiono: mniejszy brat PD 75. Gdzies przeczytalem ze gra ostro... To nie jest prawda jak widac wiele zalezy od konfiguracji. Ale do rzeczy. Ponizej zamieszczam zdjecia i chcialbym zebyscie zastanowili sie co ewentualnie mozna w nim przerobic. Nie bede siegal az tak daleko jak arczi35 i nie zrobie z niego kompletnie nowego cdeka na PCM 1704 bo nie mam zamiaru pokonywac w bezposrednim starciu Wadii:):):) Nawet o tym nie mysle. To nie moj przedzial cenowy. Bylbym wdzieczny za wszelkie sugestie dotyczace modyfikacji. W razie czego moge zrobic lepsze zdjecia - nawet w makro. Pozdrawiam. Rafal

post-1457-100004685 1170302671_thumb.jpg

post-1457-100004686 1170302670_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/28943-pioneer-pd-9700-propozycje-modyfikacji/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grundig High Fidelity

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Disco, przepraszam że nie na temat - ale zrobiłeś kiedyś bilans ile wydajesz na ożywianie zombie? Może po prostu nie ładuj w niego kasy jak nieźle gra tylko potraktuj go jako rozwiązanie przejściowe do czasu gdy znajdziesz (niedotykanego) następce: nowego tańszego, używanego z wyższej półki, czy w końcu bardzo używanego - ale z topu? Chyba, że masz z tego radochę, ale ja uważam że czas się już z tego leczyć - u mnie już nie jest z tym źle.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MariuszJ - kazda polemika jest na miejscu jesli na poziomie. Pioneer to jest to co mnie interesuje. Znalazlem nowe duzo lepsze zrodlo utrzymania dlatego planuje zakup integry Accuphase. Kolumny juz zmienilem. Za jakis czas bedze pewnie chcial wymienic je na wersje Premium z D 260 Esotec za doplata. Jesli chodzi o cdeka ten za jakis czas zostanie dla ojca natomiast ja chcialbym kupic cos z najwyzszej polki Pioneera: najchetniej PD 95 bo PD 9700 to namiastka PD 75. Pamietam jak cieszyles sie brzmieniem Luxmana z serii 5 ktorego reanimowal brat... L 430 zostal w drugim systemie. Pozyjemy zobaczymy jak to bedzie. Na pewno na wiosne przyszlego roku kupie Accuphase - tak sobie zaplanowalem. Pozdrawiam. Rafal

> Pamietam jak cieszyles

> sie brzmieniem Luxmana z serii 5 ktorego reanimowal brat...

To nie to samo, Disco. Reanimacja przebiegała tak, aby stracić jak najmniej z oryginalnego pomysłu konstruktorów, nic nie było na siłę poprawiane, tuningowane, usuwane jako zbędne... Brat zrobił wszystko aby ponownie zagrał ten Luxman a nie jakieś strojone przez Bóg wie kogo dziwadło. Szacunek do firmy powinien przekładać się jakoś na szacunek dla jej inżynierów, dla jej procedur testów odsłuchowych - a im z bardziej referencyjnej półki masz sprzęt, tym Twoja lutownica powinna być od niego dalej. Nie podoba Ci się, daj się nacieszyć innym niedłubanym cackiem, a sam kup coś innego.

MariuszJ, 18 Paź 2006, 16:57

>Disco, przepraszam że nie na temat - ale zrobiłeś kiedyś bilans ile wydajesz na ożywianie zombie?

>Może po prostu nie ładuj w niego kasy jak nieźle gra tylko potraktuj go jako rozwiązanie przejściowe

>do czasu gdy znajdziesz (niedotykanego) następce: nowego tańszego, używanego z wyższej półki, czy w

>końcu bardzo używanego - ale z topu?

Mariusz, pisałem o tym już o tym dawno, disco niestety jak nam nick wskazuje jest ogarnięty manią, lecz nie disco. On po prostu musi wymieniać klocki na potęge zgodnie z zasadą "Zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Zresztą o stanie jego umysłu niech świadczy fakt że pouczając innych forumowiczów co do zasad na forum, często jako argumentu używając swojego stażu na forum czy wreszcie odwołując się do regulaminu zakłada dwa takie same tematy w dwóch zakładkach.

Cieszmy się jednak bo idąc dalej mógłby:

- założyć jeszcze jeden temat w zakładze ANALOG - w końcu ten pioneer ma sekcję analogową

- w dziale Muzyka - bo przecież służy do jej słuchania;-))

modyfikacja to trudna sprawa i raczej b. czasochłonna (wiem są tacy co to potrafią przez neta doradzać co wymieniać nie znając nawet całego systemu ale to raczej jest parodia). Dlatego skupiłbym się jedynie na wstawieniu zegara i wymianie kondensatorów wyjściowych (te ostatnie bym dobierał do systemu indywidualnie). Pozostały tuning to czasochłonna zabawa. Wstawianie "dobrych" , audiofilskich części "na pałę" gdzie popadnie to strata czasu i kasy.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Parsec, 18 Paź 2006, 18:34

>discomaniac71 -> Proponuje wykorzystac co najlepsze w tym odtwarzaczu : transport. Odlacz sekcje

>audio i wykorzystaj go jako transport.

Ten Pioneer to nie jest takie zwykłe CD. Ma bardzo dobrą elektronikę i już w stanie "surowym" gra bardzo obiecująco. Wywalenie wszystkiego z wyjątkiem napędu byłoby barbarzyńskim marnotrawstwem, Takie pomysły to sobie proszę realizować z takimi pustymi w środku playerami jak PD-S701. Uważam że PD9700 warto modyfikować, bo drzemie w nim potencjał.

Rafał, jak bardzo "inwazyjne" zabiegi dopuszczasz? Myślę że już stosunkowo delikatne zabiegi, ale wykonane z głową przyniosą bardzo wymierną poprawę. Zasilanie, odsprzęganie, zegar, analog, na tym proponuję się skupić.

=> discomaniac71

Kiedy Ty w końcu pójdziesz po rozum do głowy ? - weź się w końcu za słuchanie DAC-ów, a to co masz użyj jako transportu, bo tak to pozostaje Ci jeno dłubanie i sprzedawanie co kwartał, znowu kupownie starocia i znowu dłubanie i tak w kółko.........

McGyver -> Dla mnie Pioneer brzmi barbarzynsko. Uzycie go jako transportu jest proba uzywilizowania. Barbarzynca nawet w nowych szatach (modyfikacja) dalej pozostanie barbarzynca.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

MariuszJ i inni kilka uwag:

Zeby kupic wspolczesne CD grajace na poziomie PD 9700 musialbym wydac minimum 4 - 5kzl. McGyver takze byl bardzo sceptycznie nastawiony dokad nie posluchal Pioneer'a w moim systemie przywozac mi zreszta swoje kolumny. I na tym opiera swoje sady. A na czym Wy je opieracie? Czy zyzio, discorelax17 i inni sluchali PD 9700 w jakimkolwiek zestawieniu? Watpie. Wielu forumowiczow chwalilo zestaw andrea29 ze gra naprawde dobrym dzwiekiem i wart jest uwagi. Wiecie jakie zrodlo ma andrea29? Pioneer'a PDS 901 - nieco gorszego nastepce 9700 (jak sie okazuje Legato Link nie zawsze daje poprawe brzmienia). Na tym forum zebrala sie grupka ludzi ktorzy na swoje systemy zebrali sporo kasy (m innymi zyzio) i wydaje im sie ze wszystko co stare nie ma prawa grac bo to pasciactwo staroc itp. Krytykowanie z zalozenia nie ma zadnego sensu jesli nie wie sie tak naprawde co sie krytykuje. Nie mowie ze PD 9700 to absolutny high-end i nie ma nic lepszego ale mowie ze jest to CD w oparciu o ktore warto (przynajmniej na razie) budowac reszte systemu. Chcialbym zeby w tym watku oprocz McGyvera wypowiedzial sie divaldi ktory na codzien pracuje w firmowym serwisie Pioneer'a i wymienial naped w moim egzemplarzu. Mial w rece niejeden topowy klocek nie tylko tej firmy i co najwazniejsze SLUCHAL PD 9700 i moze sie na jego temat wypowiedziec.

Owa grupa o ktorej pisalem nie moze sobie pozwolic na to zeby zonglowac klockami bo wtopili sporo kasy w swoje systemy i w przypadku odsprzedazy sporo by stracili dlatego lepiej jest krytykowac starszy sprzet i kogos kto moze sobie pozwolic na czesta zmiane.

Panowie a poza tym jest taka stara prawda ze powyzej pewnej kwoty w audio zaczyna sie nabijanie klienta w butelke... I wcale nie jest prawda ze sprzet za pare setek tys zl ZAWSZE zagra lepiej od czegos co w calosci kosztuje 20-30tys zl. Liczy sie nie tylko konfiguracja takze prestiz pewnych marek i inne czynniki. Odsluchy w Krakowie pokazaly ze nie nalezy za przeproszeniem spuszczac sie (szanowne Panie przepraszam za to okreslenie) na widok sprzetu ktory kosztuje 200-300 czy wiecej tys zl. Mija sie to zupelnie z celem.

Czy ktos z Was sluchal np domowego zestawu McGyvera? Naprawde nie kosztuje ani nawet 10tys zl (choc nie sluchalem monoblokow Pana Macka - dopiero sie przymierzam - pisze o Phase) a jak gra? Podstawa to wzmacniacz i kolumny... Plus akustyka i pare innych czynnikow. Takie jest moje zdanie.

A teraz bardzo prosze o wpisy na temat...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

discorelax17

o mnie | ignoruj | PW

stat: 162 / 137 / 0

18 Paź 2006, 18:15

Zresztą o stanie jego umysłu niech świadczy fakt że pouczając innych forumowiczów co do zasad na forum, często jako argumentu używając swojego stażu na forum czy wreszcie odwołując się do regulaminu zakłada dwa takie same tematy w dwóch zakładkach.

Gdybys umial czytac przeczytalbys to:

discomaniac71

o mnie | ignoruj | PW

stat: 979 / 4043 / 19

18 Paź 2006, 17:13

Mialem mala awarie systemu dlatego poprosze admina o skasowanie tematu w zakladce DIY skoro tutaj doczekalem sie kilku odpowiedzi...

A na reszte Twoich watpliwosci odpowiedzialem powyzej.

discomaniac71 -> Sluchalem ich mnostwo od czasu kiedy Pioneer zaczal produkowac odtwarzacze CD. Cenie ich odtwarzacze za jakosc wykonania i solidne transporty. Jednak nie akceptuje dzwieku jaki proponuje Pioneer. Wydaje mi sie nienaturalny i nieprzejrzysty. Oczywiscie jest to kwestia gustu, wiec nie ma o czym dyskutowac.

Dalej potrzymuje swoje zdanie , ze najlepsza modyfikacja tego odtwarzacza to przeksztalcenie go w transport.

Discomaniac, przepraszam, ale nie mogę się oprzeć, w imię nie robienia wody z mózgu tym którzy trafią na ten tekst szukając rady:

> Zeby kupic wspolczesne CD grajace na poziomie PD 9700 musialbym wydac minimum 4 - 5kzl.

Nie wydaje mi się, za 2k kupisz choćby dwa razy młodsze i z tanim transportem Primare D20. Tak mi przyszło do głowy, żeby Zyziowi zrobić przyjemność.

> McGyver

> takze byl bardzo sceptycznie nastawiony dokad nie posluchal Pioneer'a w moim systemie

Przepraszam, ale nie wydaje mi się żeby po przesłuchaniu pierwszy raz jakiegoś systemu dało się wyłapać sygnaturę CDka z gąszczu innych, o wiele mniej subtelnych informacji. Chyba że wpinaliście różne CD.

> Wiecie jakie zrodlo ma andrea29?

I co wynika z tego, że ma je Andrea29?

> wydaje im sie ze wszystko co stare nie ma prawa grac

Nic takiego nie twierdzę. Jakbyś kupował PD-75 i nie machał w jego stronę lutownicą, którą niezbyt pewnie dzierżysz w dłoni - w ogóle bym się tu nie odezwał.

> Podstawa

> to wzmacniacz i kolumny... Plus akustyka i pare innych czynnikow.

Podstawa to kolumny i akustyka... plus wzmacniacz i parę innych czynników. Zgoda. To po jakiego grzyba całe to zamieszanie z CD, którego SAM PIONEER 20 lat temu nie uznał za referencyjny?

Parsec, 18 Paź 2006, 19:00

>McGyver -> Dla mnie Pioneer brzmi barbarzynsko.

Który Pioneer? A może generalizujesz? Jeżeli tak, to popełniasz gruby błąd.

>Uzycie go jako transportu jest proba

>uzywilizowania. Barbarzynca nawet w nowych szatach (modyfikacja) dalej pozostanie barbarzynca.

Po Twoich wpisach sądząc to raczej nigdy nie słuchałeś Pioneera PD9700 w godziwych warunkach. Barbarzyńsko grają takie puste w środku badziewia jak PD7700, PD-s701, PD-S606, 604, 605 i tym podobne. PD9700 to inna bajka.

>>MariuszJ, akurat udało mi się odsłuchać PD9700 na znanym mi systemie i w porównaniu z moim własnym CD, tak więc mam bardzo dobry punkt odniesienia aby wyrobić sobie zdanie o jego możliwościach.

Wielu forumowiczów wciąż popełnia ten sam błąd przenosząc swoje spostrzeżenia z kontaktów z jakimś klockiem (lub nawet kilkoma klockami) danego producenta na wszystkie inne klocki tegoż producenta. A to przecież bez sensu.

discomaniac71 -> Jak to mowia milosc jest slepa, a w tym przypadku moze i glucha. Nie pozwalasz ludziom miec oddmiennego zdania niz Twoje na temat odtwarzaczy CD marki Pioneer. Zadajesz pytania jak esbek na przesluchaniu i nie wierzysz odpowiedziom, bo juz masz gotowa odpowiedz. Niewazne czy prawdziwa, ale jedyna sluszna wedlug Ciebie.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ano uznal - 9700 nalezy do najwyzszej serii cdekow Pioneera. O prestizu swiadczy panel czolowy identyczny jak w PD 75 i PD 95 koaxial pozlacane wyjscia i separowanie miedzia. Od PD 75 rozni go zasilanie i stopien analogowy sama firma w broszurach twierdzi ze PD 9700 to nieco prostsza wersja PD 75. Maja nawet wspolny manual. Z McGyverem wpinalismy 3 rozne cdeki. Dla niego porownaniem byl Soniak ktorego sam upgradowal. Pokaz mi wspolczesnego cdeka za 2kzl ktory rozjedzie 9700 w tym samym systemie a moze cos wygrasz:):):)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Parsec jasne ze moze Ci sie nie podobac szanuje Ciebie i Twoje poglady ale powiedz jakich modeli sluchales? I prosze nie porownuj mnie do SBka - ja nawet nie pamietam tamtych czasow...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.