Skocz do zawartości
IGNORED

Proac 1sc vs Elac 510

kyuss3

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam monitorow do 23 m2 pokoju. Niestety, zly czlowiek sprzątnął mi sprzed nosa sonus faber electa amator II, ktore byly w swietnej cenie. Zanim zaczalem myslec o sonusach bylem prawie zdecydowany kupic monitory elac 510. Slyszalem, bylem nimi zachwycony. I pewnie bym je jutro kupil, gdyby nie to, ze nagle wyplynale sprawa proacow 1sc. Cenowo bardzo zblizone, oba zestawy w stanie idealnym (ex-demo), z pelna gwarancja, przy czym 1sc sa z dedykowanymi standami firmy Target , czyli w sumie sa nawet tansze niz 510 -tki . Elac 510 znam, a co do 1sc......przekopalem sie przez cale forum w poszukiwaniu informacji o nich, ba, chyba caly internet przerylem tak gleboko jak swinia ryje ziemie szukajac trufli. I nie to, ze jestem swinia ale chyba trufle znalazlem. Tak mi sie przynajmniej wydaje czytajac swietne o nich opinie i jeszcze lepsze recenzje (stereophile, wiem, wiem, nie nalezy sie nimi zbyt mocno kierowac). I bylbym gotow kupic je w ciemno ( brak mozliwosci odsluchu), gdyby nie delikatnie mowiac obawy o zbyt mala ilosc basu w moim pokoju. Podobno na dobrych, dedykowanych standach problemu nie bedzie, ale z drugiej strony niektorzy z naszych kolegow wspomagali 1sc subem. Jak to w koncu jest z tymi intrygujacymi, malutkimi proacami ? I jak ich brzmienie rozni sie od brzmienia elac 510 ? Ktos cos wie?

https://www.audiostereo.pl/topic/28924-proac-1sc-vs-elac-510/

Użytkowałem Proac Tablette 50 w 20m2 . Bardzo podobnej wielkości zestawy . Moja opinia na ww temat jest tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I na podstawie ww doświadczeń nie bardzo wierzę ,że Proac Response 1 SC będą w stanie zapewnić w pomieszczeniu 23m2 niezbędny do muzyki rockowej bas . Oprócz solidnych podstawek przydałby się basujący wzmacniacz. Ale za to na muzyce wokalnej , jazzowej czy fortepianowej będzie po prostu genialnie . Proac Tablette 50 kupił od mnie człowiek do pokoju ok 11m2 i jest podobno bardzo dobrze. Do 23m2 zdecydowanie Proac Response 2 lub Studio 100 ( jeżeli koniecznie musi być Proac)

Ukryta Zawartość

Witam,

radze koniecznie posluchac proac'a!

To zupelnie inny dzwiek niz Elac. Generalnie mnie osobiscie zauroczyly od pierwszej chwili, ale w takim pokoju beda wymagaly sub'a i to z klasa. A z 510 przezyjesz na poczatku bez dodatkowych kosztow.

W skorcie ProAc to niesamowita przestrzen i koherencja dzwieku. Malutki monitor z duzym sercem:)

T.

Dołączam się do w/w opinii.. Słuchając równiez rocka i mając taką powierzchię pomyślałbym osobiście mimo wszystko o jakichś głośnikach podłogowych,a jeśli już tylko te typy wchodza w grę,to jesli chodzi o bas to ProAci nie sa tu konkurencja dla Elac'a. Oczywiście ważne też z jakim wzmacnieczem będzie to współpracować a i CD moze tu sporo pokazać.

troy, 18 Paź 2006, 12:25

Bardzo ciekawie napisana opinia o tabletkach.

Podstawki to beda dedykowane do 1sc Targety, o ich solidnosc nie musze sie chyba martwic. Co do rocka....coraz mniej go slucham niestety. Zjadlem na nim zeby i coraz bardziej mnie nudzi. Praktycznie kazdy nowy album kojarzy mi sie z czyms co juz wczesniej slyszalem. Nowych , naprawde dobrych plyt z oryginalna muzyka tez jakos nie dostrzegam. Nudy po prostu... W zwiazku z tym nie oczekuje wielkiego basu z wielkim wykopem. Piszesz, ze muzyka jazzowa czy fortepianowa bedzie brzmiala na 1sc genialnie. O to mi wlasnie chodzi. Podpowiada Ci to intuicja czy rzeczywiscie sluchales tych monitorow?

Zreszta "co z tym basem?" okaze sie , kiedy beda juz u mnie ( a beda we wtorek).

Jakis czas temu sluchalem w audio-forte podobnie malych totem model one i zaskoczyly mnie one bardzo pozytywnie jesli chodzi o ilosc i jakosc basu. Ciezko uwierzyc jak dobry bas moze byc z tak malych skrzyneczek. Jesli w 1sc bedzie podobny nie bede mial uwag.

Wzmacniacz to dzielony meridian 501/555. Na brak basu nie narzekam. Ale sie zastanawiam czy dobrym rozwiazaniem do proac'ow nie bedzie lampa.

g69, 18 Paź 2006, 14:04

Tez wolalbym podlogowki, ale spojrz na to

Ukryta Zawartość

przemysl sprawe i powiedz mi jak moge ustawic podlogowki w takim tramwaju? Nie da sie tego w sensowny sposob zrobic. Graaf proponuje mi ciekawe rozwiazanie i bede z tym probowal cos zrobic, ale watpie zeby mialo to wiekszy sens. Docelowego cedeka jeszcze nie mam. Bede myslal o tym pozniej.

Ukryta Zawartość

Nie słuchałem Proac Response 1 sc ale projektował je ten sam człowiek co Tablette 50 , wymiary mają bardzo zbliżone , średnica głośnika nisko-średniotonowego jest taka sama więc wygląda na to ,że założenia były te same a gust projektanta też się chyba nie zmienił. Wyrafinowane kolumienki do wyrafinowanej muzyki . Response 1sc to znacznie lepsze od T50 głosniki więc można się spodziewać lepszych rezulatów na skrajach pasma przy zachowaniu spójności zakresu wysoko i średniotonowego . Basiora jednak bym nie oczekiwał. Myślę ,że ani T50 ani 1 SC nie były projektowane specjalnie do małych pomieszczeń ale ich dźwięk jest wynikiem świadomego kompromisu konstruktora dążącego do uzyskania zestawów grających bardzo czysto w zakresie średniotonowym. Jestem pewien że na wokalach , pianistyce , małych składach 1 SC zabrzmią bardzo dobrze.

Totem to wg mnie zupełnie inna szkoła dźwieku - miałem do czynienia z modelem Rokk - bas wydobywający się z tych niewielkich kolumienek zawstydzał konstrukcje o 2 x większym litrarzu. Jak to zwykle bywa w audio zawsze są kompromisy. W/g w Totemach projektant skupił się na uzyskaniu dużego basu z małych skrzynek a w małych Proacach priorytetem jest jak napisał Tequila "koherentność" uzyskanego dźwięku. Z tego powodu i mimo ograniczeń na basie bardziej przypadły mi do gustu Proac Tablette 50 od Tablette 2000 oraz Studio 100 ( a miałem wszystkie wymienione zestawy). Problem w tym ,że Tobie może to się wcale nie spodobać ;-)

1sc kontra 510, piękny pojedynek aczkolwiek zawodnicy z różnych kategorii. 1sc to ekskluzywny minimonitor, w którym basik kończy się dość wcześnie. Do rocka w 23 metrach tak sobie tym bardziej że faktyczna efektywność to 84 dB, aczkolwiek to jest mocno względna kwestia, bo wiele zalezy od tego jak głośno się słucha, a tu różnice są chyba nawet większe niż pomiędzy efektywnością różnych typów kolumn. Inna sprawa, że moim zdaniem do rocka w ogóle mało które monitory się nadają.

1SC to znakomite przetworniki, na górze D2010, na dole Seas z serii Excel chyba, ale to jednak 13cm, czyli niedużo w porównaniu z 18-ką w 510. 510 pod względem basu i dynamiki powinny znokautować 1SC, no i przetworniki też mają porządne.

510 o ile mi wiadomo mają spore wymagania wobec wzmacniacza i w ogóle reszty systemu, ze względu na detaliczny tweeter i impedancję schodzącą do 3,3 ohm przy 200Hz. 1SC pod tym względem będą dużo łatwiejsze jako 8 ohmowe, a D2010 raczej nie ma w zwyczaju grać zbyt agresywnie.

Jak na wstępie zaznaczyłem, jest to pojedynek różnych kategorii, gdyż Proacowym odpowiednikiem 510 wydaje się być raczej Studio 100, z kolei 1SC porównywałbym z SF Minima Amator albo z Acoustic Energy AE1

1sc to genialne kolumienki, mialem je ok 2lat i bede do nich zawsze tesknil, mysle ze elac na dluzsza mete nie mialby szans, poniewaz 1sc to jest magia, poza jednym ale, jak nie teraz to za chwile potrzebny bedzie klasowy subwoofer...

Juz w tym watku pisalem, ze wolalbym miec dobre podlogowki, ale niestety nie moge z oczywistych wzgledow :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kyuss:

Ostatnio po giełdzie chodzi ogłoszenie na Dynaudio Contour 1.3SE (disclaimer: nie moje ;). To dobry głośnik, wart zainteresowania, w 23m2 poradzi sobie raczej bez problemu. Uwaga: nie daj się nakręcić na Contour-y 1.3MkII, ten głośnik tylko z nazwy i wyglądu przypomina 1.3SE. Pzdr.

Marcin (g), 18 Paź 2006, 23:13

Tak sie zlozylo, ze w zeszlym tygodniu sluchalem zarowno 1.3 mkII jak i 1.8mkII. Z tym samym wzmacniaczem, w roznych warunkach akustycznych. I podobalo mi sie, ale nie az tak bardzo, zebym zapragnal je posiadac. Czegos mi jednak brakowalo. Moze zgrzesze, ale te dynaudio wydaly mi sie delikatnie zmulone, dzwiek byl malo otwarty, nudzily mnie te kolumny po prostu. Moze to wina mojego wzmacniacza, a moze taki ich urok, moze ja do nich nie doroslem..... W kazdym badz razie nie ruszyly mnie zbytnio. 1.3se nie znam zupelnie. Moze sprawdze je w przyszlosci, jesli proac'i nie odnajda sie w tych moich marnych 23m2. Decyzja juz podjeta, beda u mnie we wtorek, a Piega p3 idzie na sprzedaz.

Zbig, 18 Paź 2006, 23:35

Wzmacniacz to dzielony meridian 501/555, cedek to pozyczony naim i5.

Moze ktos z Was mieszka w Wawie, uzywa jakiegos sensownego lampowego wzmacniacza i moglby mnie ewentualnie zaprosic do siebie? Jestem bardzo ciekawy jak response 1sc zagraja z lampa.

No wlasnie, jak by zagraly z dobra lampa ?

Wes Phillips w tym opisie w stereophile (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), pisze, ze response 1sc + lampa = magia. Zdaje sobie sprawe, ze sprzet towarzyszacy uzyty w tym tescie jest obecnie calkowicie poza moim zasiegiem (wskazuje jedynie kierunek poszukiwan), ale dobra lampe mozna kupic za okolo 5000, mowie oczywiscie o second-hand. Kontaktowalem sie z bardzo milym czlowiekiem, ktory sprzedaje pathos twin towers i mocno sie zastanawiam czy nie polaczyc tej dwojki. Moze sie jakas magia urodzi? Ale to wszystko takie gdybanie. Obiecalem sobie, ze bez odsluchu nic nie kupie....a zaczynam jakies szalenstwa uprawiac. Poczekam spokojnie na 1sc i zaczne szukac jakiejs lampki. A moze meridian to bedzie wlasnie to? Cholera wie.

Ukryta Zawartość

Zerknąłem na Twoje pomieszcenie i faktycznie nie jest łatwo się tam rozłożyć z klockami. Przerabiam podobny temat,bo mój pokój to też taki 'tramwaj' a nawet mniejszy (296x550). Z moich doświadczeń z jeżdzeniem głośnikami po różnych miejscach pokoju wynika,że najlepszy efekt uzyskałem jednak na krótkiej ścianie. Można uzyskać dobrą głębię i bas. Problem to szerokość bazy stereo, niezbyt chętnie wychodząca za zewnątrz głośników..co przy takiej bliskości ścian nie dziwi. Na dłuższej ścianie jedynie szerokość bazy stereo jest lepsza,tak to miałem problemy,bo przeciez punkt odsłuchu tez jest zbyt blisko ściany i słychac różne odbicia. kolumny wiec u mnie również mają za sobą drzwi balkonowe jednak juz sam sprzęt nie stoi na środku zasłaniając wejście na balkon ale umieszczony jest obok miejsca odsłuchu..i tu największa słabość tego układu,potrzeba do tego po 6m kabla głośnikowego..:) Naim twierdzi,że dodatkową korzyścią takiego układu są mniejsze drgania w żródle m.in ..warto więc moim zdaniem spróbować. Odnośnie basu,to moim zdaniem ważniejszy jest jego charakter niż to czy produkuje go głośnik podstawkowy czy podłogowy. Kolumna podłogowa o niskim i zwartym basie nieraz lepiej zagra w niedużym pomieszczeniu niż podstawkowiec o niezbyt głebokim ale obszernym basie (lepiej więc mniej ale głębiej). Temat subwofera moim zdaniem jest na pewno droższy i trudniejszy. Najważniejszy jednak jest odsłuch i jeśli masz możliwość w dodatku u siebie go przeprowadzić sam wszystkiego najlepiej się dowiesz i myślę,że podzielisz się spostrzeżeniami. Elac'ów słuchałem z Prima Luną i moim zdaniem dała sobie radę (świetna przestrzeń choć jak na lampę niezbyt wypełniony dżwięk,ale za żródło robił Rotel więc to też sie dołożyło,Twój Naim na pewno by tu pomógł.

Ja bral bym jednak 1sc z calym szacunkiem do Elaca z prostych powodow Proaci sa kultowe i lepiej odsprzedawalne na przyszlosc a pozatym sa latwiejsze do napedzenia i wiele osob to potwierdza no i genialnie graja z lampiszonem tyle ze musi to byc naprawde godny piec bo inaczej wyczuja kiepscizne jak swinia trufle.

Sam mam male gabarytowo glosniki i przyznam ze moga wprawic w oslupienie wielu sceptykow monitorow tyle ze moj pokoj ma 18m2 i bas potrafi poruszyc moja stara sofa.

kyuss:

To nie kwestia dorośnięcia ;))) 1.3MkII są po prostu cienkie... co mówię ze sporym bólem, bo firmę bardzo szanuję. Niestety, ten głośnik to straszna lipa, Twoje wrażenia są jak najbardziej słuszne. Wersja SE to naprawdę zupełnie inna bajka - będziesz miał okazję, posłuchaj, bo warto. A 1sc to kapitalny mikrus, więc jeśli dołu Ci nie zabraknie (z tego względu sugerowałem sporo większe 1.3SE), to nie ma co ględzić - będziesz zadowolony. Pzdr.

Ponawiam swoje zapytanie.

Czy ktorys z szanownych forumowiczow mieszkajacych w Warszawie i posiadajacy wzmacniacz lampowy bylby tak mily i zaprosil mnie do siebie? Przyszedlbym z ProAc response 1sc. Chcialbym po prostu sprawdzic jak te malenstwa zagraja z lampowcem. Do sklepu na odsluch nie pojde bo i tak dobrej lampy teraz nie kupie, a zawracac glowy pracownikom i dziadostwa uprawiac nie mam zamiaru.

słyszałem ładne ustawienie sprzętu w pokoju typu "tramwaj" (3metry na 6 metrów) - głośniki były ustawione inaczej niz to się zazwyczaj poleca, tj stały ok 50 cm od bocznych ścian (2 metry od siebie), 1,5 metra od tylnej, nieskręcone!!! w stronę słuchacza, co przy symetrycznym ustawieniu i równomiernym oodbiciu od ścian bocznych zwiększało bazę stereo. odległość od słuchacza wynosiła 3 metry (słuchacz miał za swoją kanapą jakieś 1,5 metra). grało bardzo fajnnie - duża baza stereo wychodząca poza ustawienie kolumn i znakomita głębia. może warto spróbować w Twoim pomieszczeniu analogicznie proporcjonalne ustawienie w ten sam sposób. ważna jest tylko symetria odbić od bocznych ścian, żeby dźwięk nie uciekał ci gdzieś na bok.

Jednak bede musial eksperymentowac z ustawieniem. Ustawienia na krotszej scianie nie bralem powaznie pod uwage wlasnie ze wzgledu na mozliwosc masakrowania dzwieku przez odbciia od scian dluzszych i na problem z lezacymi w poprzek pokoju kablami. Znalazlem cos takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Macie doswiadczenia z tymi plytami?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.