Skocz do zawartości
IGNORED

Z czego zrobić obramowanie ekranu

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką wybrałeś konstrukcję.

Jeżeli robiłbym zpłytypilśniowej wersję z możliwościa ściągania, za podsawe przyjąłbym kratownicę z drewna.

Obwód kratownicy miałby wyfrezowany uskok dla płyty dodatkowo dla ułatwienia montażu podzieliłbym poprzeczkami na kilkanaście mniejszych kwadratów lub prostokątów.

Taka konstrukcja zapewnia sztywność płycie ułatwia zamocowanie naścianie i niestety podraża konstrukcję.

W domowych warunkach bez równej powierzchni montazowej i ścisków stolarskich plus tzw kąty stolarskie

(pozyczam czasami od stolarza kilka wykonanych przez niego ekierek z drewna). Sznurek też się sprawdza.

Do tego mała piłka do drewna , dłutko, i można się bawić. Acha jeszcze przykłądnica 45 stopni na ramie lub poprosić w zakładzie stolarskim o wykonanie cięć. rogi oczywiściemożna wzmocnić wklejonymi klinami.

Ja drewno zawsze kleję. Wkręty dla stabilności w pierszym okresie schnięcia kleju.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

xajas

www.jaschiks.com

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Płyta pilśniowa jest gibka, Sciana mozę nie być idealnie równa, przy takiej wielkości będzei odstawać od ściany.

Zrób po prostu ramę, albo mam ....

Taki najtańszy stelaż do łóżka bez udziwnień, może coś takiego da się zaadoptować przy 16x9 to jest 1,77 na 1.

Hm raczej ciężko coś będzie dobrać.

Jestem świeżo po obiedzie, ciężko mi coś wymyśleć.

Rama generalnie usztywni płytę. Natomiast na lico od przodu proponuję drewnianą ramkę np w kolorze kolumn.

szerokość tak do 40 mm.

Żona mnie z domu wygoni jak znowu zacznę coś dłubać a takie rozmowy zawsze się tak dla mnie kończą.

Tak jak Legolas kiedy usłyszał krzyk morskich mew.

Ja swoj ekran z płyty pilsniowej usztywnilem z listewek z tyłu płyty (u góry i dołu). Obramowanie z przodu pomaluje farbą czarną.

Prace nad ekranem przerwałem ponieważ musze czekac na jedna rzecz.

Niezapomnij pomalowac płyte minimum dwa razy jasną szarą (NIE BIAŁĄ!)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.