Skocz do zawartości
IGNORED

Nakamichi PA7 - sklonować

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Skończmy z półśrodkami, zróbmy clona Nakamichi PA7.

Ja już odpaliłem clona Krella KSA50, na forum diyaudio.com zapoczątkowałem rekordowy wątek

o tym Krellu. Zrobiło go wielu ludzi i są bardzo zadowoleni z efektów, ale mnie nadal korci.

Ludzie którzy mieli porównanie twierdzą ,że Nakamichi gra lepiej.

Czy jest ktoś chętny do zaprojektowania PCB?

Mam instrukcje serwisową na papierze, więc można robić.

Veteran kiedyś chyba chciał cos podziałać, ale coś sie nie odzywa.

https://www.audiostereo.pl/topic/28705-nakamichi-pa7-sklonowa%C4%87/

tego wzm nie da sie sklonowac. To wymaga ogromnej wiedzy i umiejetnosci krell to pryszcz przy tym wzm a schemat dasz na forum i ogolnie co to jest ten PA7? wzm sluchawkowy czy co?

no sch trywialne 7 par mocy na kanal a reszta klasyczna klasyka czyli zaden cud techniki grac to bedzie tak jak reszta zlomu. wydaje sie ze nie warto klonowac ani sie tym zajmowac. Juz lepeij zrobic to co ja robie czyli lm3886 napedzajacy kargula do kwadratu i z lampa na dc.

Bogdan - czy mógłbyś mi przesłać schemat?

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

już znalazłem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawy!

Ukryta Zawartość

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Pełny skan serwisówki, włącznie z płytkami !!!.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze parę fotek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

senicz>>

jak raz masz rację taki banał i do tego musieli zatrudniać Stasis'a chyba zapłacili mu tylko za nazwisko bo taki projekt to wszyscy w tym czsie robili, ale też były lepsze konstukcje w tym czsie za mniejsze pieniądze Yamaha M80, Yamaha M70, Nikko (cała seria o mocy 2X200Wat), ale trzeba przyznać że dizajn przepiękny i dlatego takie pieniądze kiedyś kosztował, musze przyznać, że ja się kiedyś się też nim onanizowałem tym wzmacniaczem i jedyne co mogłem zdobyć to zapas takich samych tranzystorów mocy Sanken'a pomyśleć, że ja w tym czasie robiłem lepsze wzmacniacze (klon Lxmana M-4, ale po roku pracy nad nim z oryginału zostały tylko fety na wejściu i mosfety na wysciu i nie dokonca w tej samej konfiguracji, bo na wyjściu zamiast 2par mosfetów dałem 3 pary i na wejściu zamiast jednej sztuki 2SK150 dwie równolegle)

adamhiend - przejdż na bocznicę z takimi wpisami. Żebyś choć czasami skubnął wiedzę o masie, zasilaczu, ułożeniu części to byś spokorniał.

Senicz to Ty sobie zrób LM3886 i nie zaśmiecaj wątku nic nie znaczącymi wypowiedziami.

Krytyka jest wskazana ( chociaż permanentna przez niektóre osoby mnie wq....a ), tylko jeżeli jest

konstruktywna a nie destrukcyjna.

Mam nadzieję, że zainteresowani nie dadzą się zniechęcić pseudomerytorycznym wypowiedziom.

Ten Nakamichi był zaprojektowany przy udziale Nelsona Passa i z całą pewnością wart jest skopiwania.

Przy użyciu dobrze zaprojektowanej i profesjonalnie wykonanej PCB to powinno być wykonalne.

Zwłaszcza, że mamy do dyspozycji skan oryginalnej płytki.

saczek - co do PCB to szczęśliwie się składa w tym przypadku, że jest pełny manual, bo robienie płytki od początku to zbyt duże wyzwanie. Wystarczy choć by poczytać wpisy Pavla Dudka przy konstruowaniu PCB do Krella a i tak efekt końcowy nie przekonał mnie. Przy takiej dokumentacji pozostanie dobór części, i masa które będą miał wpływ na barwę.

Witam, może prostszą wersje PA5. Beardini wykonał PCB do TA-3A.

Dodam to

Ukryta Zawartość

Myślę, że dobrze by było wykonać bardzo dobry wzmacniacz na tranzystorach

bipolarnych w klasie AB. Krell KSA50 to klasa A i problem z ciepłem.

Może EE HiEnd przerobić na dostępne tranzystory i dać zabezpieczenie

na scalaku. Zrobiłem kiedyś LcAudio , może to klonować na innych

częściach, oryginalne kity są drogie. Mam też schematy bez wartości i rys poglądowy PCB

poglądowy do DPA-222 Dudka, może to ?

Ukryta Zawartość

PA7 to wyzwanie a nie banał.

myślę, że powinno być dobre trafo a to drogo (jeśli toroid to w ekranie), powinny być tranzystory jak w oryginale - dlatego trzeba sprawdzić czy są dostępne (bodo mówi że można zamienniki ale ja wiem że zmieniając tranz w stopniu wyjściowym była różnica a nie chciałbym mieć zbyt dużej ilości niewiadomych). Pozostałe rzeczy to można np holco i elna similc + dla porównania z cerafine i czasami dla porównań nippon chemicon (to stojenie brzmienia robiłbym na końcu jako najbardziej marudne). Tak ja bym robił.

Rambo>>

niestety ani trochę nie jestem pokorny, owszem zasilacz potężny ale ja robię lepsze bo wsadzam 2 toroidy po 1500VA albo 1szt 6KVA i do tego elektroniczna stobilizacja zsilania tranzystorów mocy, Nakamichi układowo ciekawsze robił konstrukcje (jego poprzedni topowy power amplifier z takim kaloryferem z przodu), dostałem go w rozliczeniu 1981 za mój wzmacniacz i po upgrade grał nieźle, natomiast przedwzmacniacz z tej samej serii, był tragiczny, nic niedało sie z nim zrobić, bo maleńki toroid 20VA, był tak wkomponowany pod wzgledem mechanicznym w całość, że nic większego tam nie wchodzilo!

Panowie spokojnie, bez emocji oczywiscie jak mali chlopcy możecie się w to bawić, ale starsi mowią wam po co!

Przeczytaj akapit History w poniższym linku:

Ukryta Zawartość

m.in.

[...] The term stasis means a state of equilibrium and balance among various forces [...]

Ukryta Zawartość

saczek - mam wg mojego oglądu to AB

Brawo Bardini - niezłe jaja pokazałeś :)))

Bardini>>

ponad 20 lat temu nie było internetu i tak łatwego dostepu do informacji, ja widziałem tylko raz reklamówkę (mał ją Piotr Metz i nikomu nie chciał pożyczyć)Nakamichi z PA7, kazdy Stasis Technolgy, tłumaczył sobie jako nazwisko konstruktora, dla mnie ważne bylo, że na reklamówce mozna było odczytać typ tranzystorów 2SA1294/2SC3263, zdobyłem ich zapas i do dzisiaj na nich robie konstrukcje moich końcówek mocy (obok mosfeów), jest to idealny tranzystor (jeden z bardziej udanych typów Sanken'a) i jego zaletą jest typ obudowy, mozna ich dużo zmieścic kolo siebie, a moje konstrukcje maja od 6 do 10 par na kanał, życzę powodzenia w budowie!

Ludzie jeden genialny konstruktor wyznaje tylko słomę do kolumn i radzieckich konstruktorów wzmacniaczy a drugi gloryfikuje mitycznego konstruktora Stasis`a. Oszaleć można :)

A tam , pozostanę w podobnych klimatach i idę oglądać to.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Rambo>>

czy Ty masz cos z oczami (nie chcę być tak nieuprzejmy jak Ty i napisać "zebyś skubnął jakąś wiedzę " o wzmacniaczach) ale napisanie "taki banał"to jest według Ciebie gloryfikacja?

zresztą bawcie się jak chcecie, ja już więcej nie bedę mieszał się do wszych genialnych pomysłów, jeszcze raz powodzenia!

A ja to bym chciał "sklonować" Accuphase A-30 lub P-3000.

Ukryta Zawartość

post-4056-100005271 1170301853_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.