Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Metz TX-4963

Kasjel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Właśnie wygrałem licytację na "Allegro" i zakupiłem tytułowy gramofon.Tradycyjnie chciałbym Was prosić o opinię na temat tego sprzętu.Wiem że to firma raczej nieznana, jednak gramofon wygląda bardzo solidnie i podobno ma dużo funkcji automatycznych.Ma zamontowaną nową wkładkę "Audiotechnica AT 3600", i domyślam się że to beznadziejna wkładka, jednak może sam gramofon jest coś wart ??? Mam zapłacić za niego 163zł.

Dotychczas używałem Foniki GS 440 z wkładką MF 100, więc "totalne dno". Zamieszczam zdjęcie tego egzemplarza, w celu łatwiejszej identyfikacji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/28671-gramofon-metz-tx-4963/

A na stronach www nic nie ma?

Metz to firma znana bardziej ze sprzętu fotograficznego. Głównie z produkcji (lub firmowania ) lamp błyskowych i sprzętu do ateler fotograficznych. W/g zdjęcia ramię to prawdopodobnie przeszczep ze starszego Technicsa.Przynajmniej tak mozna sądzić z zawieszenia(kardana)

Najważniesze czy sprżet sprawny.Jesli tak to jest już podstawa do satysfakcji z zakupu.

"Conri" - nie ma sensu szukać w necie ! Na stronie firmowej "Metza" nie ma mowy o sprzęcie "Vintage" tej firmy.

Jeśli chodzi o zagraniczne fora, to niestety nie znam angilelskiego więc nie ma sensu abym tam zaglądał.

Na wszystkich stronach zajmujących się tematyką "Audio Vintage" nawet nie istnieje firma "Metz".

Czekam dopiero na przesyłkę, więc okaże się potem czy będzie sprawny i jaka będzie jakość dźwięku.

Od Was oczekuję tylko pobierznej oceny na podstawie zdjęcia.Ewentualnie kilka słów na temat wkładki która jest zamontowana w tym gramofonie.

> Kasjel

1. Fonica to z pewnością nie jest jakaś rewelacja, ale bynajmniej nie jest to też "totalne dno".

2. Bardzo możliwe, że zapłaciłeś za te "dużo funkcji automatycznych" kosztem jakości dźwięku.

3. Raczej trudno oceniać gramofon na podstawie samego zdjęcia. Chyba, że ktoś tego słuchał, ale na razie na to nie wygląda.

4. Na podstawie wyglądu ja bym go nie chciał, ale... degustibus est non disputandum.

5 - chyba najważniejsze - Do czego Tobie potrzebna opinia o sprzęcie, który już i tak kupiłeś?

Mnie się wydaje, że lepiej było czegoś się dowiedzieć, zanim dokonałeś zakupu. Wtedy opinia ludzi zorientowanych mogłaby pomóc w decyzji - kupić / nie kupić.

A teraz, jeżeli byś przeczytał jakieś opinie, że to szajs, to i tak już jest "po ptokach"- zakup i tak już dokonany.

Wcale bym się nie zdziwił, gdyby się okazało tak, jak napisał yolaos. Być może, że "zamienił stryjek siekierkę na kijek".

Janusz z Torunia

Kupiłem już kiedyś decka tej firmy, i wiem jedno......."Metz" to firma bardzo solidna, i w tych latach napewno nie oszczędzała na materiałach. Na "Allegro" było więcej zdjęć tego gramofonu, i można było zauważyć niezwykłą staranność wykonania np. całego mechanizmu ramienia. Jeżeli chodzi o moją "Fonikę GS 440" to ciągle jeszcze jej używam i jest w idealnym stanie. Wcale nie twierdzę, że to "totalne dno". Spotkałem się jednak z bardzo złą opinią na temat wkładki "MF-100" i to właśnie ją nazwałem totalnym dnem.Wiem że najpierw się pyta, potem kupuje. Ja poprostu nie miałem na to czasu, ponieważ aukcja się już kończyła. Mnie się bardzo podoba ten gramofon, jeżeli Wam nie......to szkoda...trudno. Zobaczymy jak zagra, myślę że wszystko będzie OK.

Tak, czy inaczej dziękuję Wam za opinię. Pozdrawiam.

Nie jest źle Panowie ! Właśnie dostałem paczkę z tym "Metzem". Gramofon ten posiada bezpośredni napęd, kwarcowy stabilizator obrotów, możliwość ręcznej regulacji obrotów (osobno dla 33 i 45 rpm) oraz automatyczne sterowanie ramieniem. Pokrywa pleksiglasowa trochę porysowana, ale można wypolerować (wiecie może czym ?)

Jakość dźwięku bardzo dobra, przynajmniej mnie zadawala.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli rysy nie są głębokie, mają postać przytarć powierzchni, to wystarczy energiczne polerowanie pastą polerską do lakierów samochodowych. Poleruje się czystą, kilkakrotnie przepraną, tkaniną bawełnianą, na sucho. Nie wolno używać szczotki polerskiej zamocowanej do wiertarki.

Jeśli na powierzchni pokrywy są wyraźne zarysowania w głąb tworzywa, to przed polerowaniem, należy przeszlifować na mokro pokrywę za pomocą papieru ściernego. W dwóch etapach: najpierw papier 1200, a po dokładnym zmatowieniu, papier 2000. Po umyciu i wysuszeniu pokrywy, polerujemy ją jak wyżej.

GM

Dziś dostałem tą wkładkę (AT-95 E), wymieniłem....i co ? Wielkie g......

Coś chyba uszkodziłem, albo może była uszkodzona....niewiem.

Problem polega na pojawiającym się przydźwięku w lewym kanale podczas odtwarzania głośniejszych fragmentów muzycznych. Przy czym występują one przy odtwarzaniu określonego zakresu częstotliwości np: gitary elektrycznej.Chyba chodzi tu o bardziej "agresywne" tony.

Ma ktoś może jakiś pomysł ? Czy to może być moja wina ? Sprawdzałem już połączenia kabelków, spryskałem kontaktem złączki. Niestety nic nie pomaga. Wizualnie wszystko wygląda OK.Niczego nie urwałem, nie skrzywiłem.

Wydałem w sumie 83zł, i zamiast polepszyć sobie jakość, to ją pogorszyłem.

mozesz miec zle sprzet ustawiony, za blisko kolumna gramofonu? gramofon moze byc lekki i stac na jakims drgajacym stoliczku itp. pokombinuj. sprawdz kalibracje wkladki, mozesz miec ja zle zamontowana i ustawiona. poczytaj o kalibracji na forum.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

>Dziś dostałem tą wkładkę (AT-95 E), wymieniłem....i co ? Wielkie g......

Ostre słowa i chyba nieusprawiedliwione. Kupiłem dwie takie wkładki i obydwie działają wyśmienicie. Jedna w Hitachi HT-355, a druga w GS-467. A te gramofony do wyższej półki się raczej nie zaliczają. :-)

>Coś chyba uszkodziłem, albo może była uszkodzona....niewiem.

Jeśli wkładka gra w obydwu kanałach, to znaczy, że nie jest uszkodzona.

>Problem polega na pojawiającym się przydźwięku w lewym kanale podczas odtwarzania głośniejszych

>fragmentów muzycznych. Przy czym występują one przy odtwarzaniu określonego zakresu częstotliwości

>np: gitary elektrycznej.Chyba chodzi tu o bardziej "agresywne" tony.

Dwie przyczyny widzę na początek:

- zbyt mały nacisk igły na płytę

- zła wartość VTA

>Ma ktoś może jakiś pomysł ? Czy to może być moja wina ?

Mam pomysł. To może być Twoja wina. Patrz niżej.

> Sprawdzałem już połączenia kabelków, spryskałem kontaktem złączki. Niestety nic nie pomaga. Wizualnie wszystko wygląda OK.Niczego nie urwałem, nie skrzywiłem.

Skoro tak to:

- sprawdź czy przy odtwarzaniu płyty, dolna powierzchnia oprawki igły, jest równoległa do powierzchni płyty? VTA dla tej AT wynosi 20 stopni.

- czy w trakcie odtwarzania, patrząc od przodu wkładki, jest ona prostopadła do powierzchni płyty?

- czy wartość nacisku igły na płytę jest prawidłowa? Dla AT-95E nacisk zalecany to 2g.

- czy wkładka jest prawidłowo ustawiona w koszyku według punktów Baerwalda?

Zajrzyj tam http://www.rcm.com.pl/hobby/phono/kalibracja/kalibracja.php

Do ustawienia geometrii prowadzenia wkładki, konieczny jest szablon dostępny na tej stronie.

AT jest lekką wkładką i ustawienie nacisku według skali na przeciwwadze ramienia, może nie dać zadawalających efektów. W GS-467 musiałem zmniejszyć o 1/5 masę oryginalnej przeciwwagi aby dało się ustawić prawidłowy nacisk igły na płytę.

Dlatego warto mieć wagę do ustawiania nacisku, która uniezależnia "ustawiacza" od skali na przeciwwadze.

Czy zrównoważyłeś ramię gramofonu i wyzerowałeś skalę na przeciwwadze, przed ustawieniem nacisku przeciwwagą?

>Wydałem w sumie 83zł, i zamiast polepszyć sobie jakość, to ją pogorszyłem.

Nie załamuj się. To jest i tak dobra cena w porównaniu do 70 złotych za AT-3600L, a po prawidłowym skalibrowaniu wkładki efekty są nieporównywalnie lepsze.

GM

Po trzykroc kalibracja.

Poprzednia igla miala szlif sferyczny, a wiec stosunkowo laskawie znoszacy wszelkie "przekoszenia i przeklamania".

AT-95E ma szlif eliptyczny, a wiec wymaga bardzo precyzyjnej kalibracji.

A propos wkladki i kalibracji...

Zauwazylem, ze w moim ortofonie igla (stylus) jest przesunieta na lewo, nie pokrywa sie ze znacznikiem wytloczonym na czole wkladki (widac to na fotce). Taka kupilem, juz zamocowana do ramienia. Czy to moze miec negatywny wplyw? Co moge zrobic, przeciez nie wyprostuje sila???

pozdr, burz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już wszystko OK. Panowie przepraszam, ale nie potrzebnie narobiłem zamieszania. Okazało się, że po wymianie wkładki zapomniałem o regulacji siły nacisku igły. Ta nowa wkładka jest lżejsza od MF 100, więc siła nacisku po wymianie była bliska 0. Czasem człowiek zapomina o "bożym świecie", ja niestety zapomniałem właśnie o tej regulacji.

Mam takie pytanie....czy można zainstalować wkładkę magnetyczną w gramofonie w którym dotychczas zamontowana była wkładka piezoelektryczna ??? Kupiłem niedawno na "Allegro" taki kombajn Philipsa za 45zł.

Właściwie nie jest mi on potrzebny, jednak mam zamiar go sprezentować komuś.Chciałbym założyć w nim moją starą wkładkę Mf 100.Czy będzie to możliwe ??? Dopiero czekam na przesyłkę, ale myślę że w tym modelu dotychczas była wkładka piezoelektryczna (w tej chwili nie ma żadnej).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cztery rzeczy podstawowe

1 Wyjście z tej wkładki która była jest tzw wysokonapięciowe bezposrednio do stopnia wzmacniacza .czyli sygnał direct bez preampa dla sygnału rzędu kilku mV jaki daj wkładka MF. Zastosowanie wkladki MM wymaga preampa .

2 Czy zakres regulacji nacisku igły na płytę da sie wyregulowac na 1,5-2 g

3.Na ile jest precyzyjny mechanizm zawieszenia ramienia ,pozwalający na pracę z wkładką MM.

a 4 czy da rade tak ustawić wkladkę MM aby była włalsciwie ustawiona w ramieniu.Czy nie będzie słychać głosniej

pracy mechanizmu napędu niż samego dźwięku z plyty.Trzeba wziąść pod uwage tematwiercenia otworów 1/2 " w główce ramienia

• 7 lat później...

Odgrzewam ten wątek bo w ramach poszukiwań nowego napędu do myjki trafiłem na Metza TX 4963 S.

Wygląda bardzo ładnie, ale czy ktoś wie jak to gra?

Czy warto się nim zainteresować na poważbie jako gramofonem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) $_14.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.