Skocz do zawartości
IGNORED

Acer Ferrari 3000 LMi padł

il Dottore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Proszę o pomoc w sprawie rzeczonego laptopa który obecnie leży bez ducha. :(

Chciałbym go reanimować do czego potrzebna jest płyta główna.

Niestety - moje poszukiwania zatrzymały się na etapie kontaktu z autoryzowanym serwisem Acera. Oficjalna droga jest taka że płytę wysyła się na Tajwan w celu wymiany co kosztuje mniej więcej tyle ile większosciowe udziały w którejs z tamtejszych fabryk procesorów... :(

No może przesadzam ale koszt jest poważny. LAPTOP OCZYWISCIE POSYPAŁ SIĘ JUŻ PO GWARANCJI. :(

Pytanie do Was: czy znacie może źródło zakupu takiej płyty głównej w kraju? Wiem że była ona stosowana również do innych laptopów Acera z procesorem AMD Athlon. Jesli trzeba to symbol tej płyty poda mi mój serwisant.

gdyby ktos był w stanie pomóc to będę bardzo wdzięczny - to BYŁ fajny laptop i bardzo się z nim związałem, chciałbym jak najszybciej go naprawić, jednak propozycja firmy Acer nie jest zbyt atrakcyjna.

Dodam że wymiana płyty głównej to jedyne wyjscie - laptop odwiedził już parę serwisów gdzie podobno takie awarie się usuwa - serwisanci jednak poddawali się. Wierzę im bo firmy wyglądały na poważne - niektóre wręcz zasypane paczkami z laptopami z całego kraju. Jednak nie dali rady. Tylko wymiana.

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

https://www.audiostereo.pl/topic/28636-acer-ferrari-3000-lmi-pad%C5%82/

No ale co się posypało na tej płycie? Większość serwisów kończy działanie na etapie modułu, walnięty dysk, wymieniamy dysk, walnięta karta, wymieniamy kartę. Więc radziłbym poszukać punktu, w którym zajmują się reanimacją części, sprawdzają napięcia mostki kostki itd. To bym uczynił na pierwszym miejscu. Jeśli usterka jest nie do przebrnięcia, to wtedy numer parts i po numerze szukać trzeba.

Acer to niestety największe gówno komputerowe w galaktyce. Ja też się naciąłem, dostałem dofinansowanie z firmy i chciałem kupić coś z bogatszą konfiguracją do 6 kzł. I dupa - fabryczna płyta główna, nadaje się do gó-a. Obraz skacze i nikt w serwisie w Czechach nie wie, dlaczego. Wzięli go na 2 miesiące (!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!) bez kompa zastępczego, niby wymienili płytę główną i......... dalej to samo!!!!!

REASUMUJĄC JEST TO NAJGORSZA POD KAŻDYM WZGLĘDEM FIRMA W BRANŻY IT: OBŁUGA KLIENTA TO KPINA, SERWIS NIEMAL NIE ISTENIEJE (NIEKTÓRZY CZEKALI NA ZWROT SPRZĘTU NAWET 1/2 ROKU!!!!!!!!), a ceny też nie najniższe z możliwych, HP jest droższy o 5%, a serwis i jakość lepsze o 1000000%.

Reasumując jak nie chciejcie na laptopie przyoszczędzić, bo wpuścicie się w niezłe szambo z Acerem. Dziś bez namysłu kupiłbym DELL`a dopłacając 2 kzł do tej konfiguracji i miałbym święty spokój, a jak coś nawali - serwis do 48 h naprawia sprzęt lub wymienia na nowy!

Tiaaaaaaaaaaa... teraz to i ja jestem mądry.

Nigdy więcej nie kupię czegokolwiek z napisem Acer.

Zaraz po upływie gwarancji posypały się: pamięć RAM, motherboard i HDD. RAM i HDD najpierw - to wymieniłem, teraz płyta główna z kłopotami jw, aha i nagrywara też już powoli zdycha, nie czyta połowy płyt a wypalanie... zapomnieć! Bez awarii tylko obudowa, klawiszki i ekran LCD (swoją drogą znakomity).

ZANIM KUPICIE COŚ MARKI ACER - UCZCIE SIĘ NA MOICH BŁĘDACH.

Ja mam lapa Acera i działa pieknie.Pozdrawiam :)

P.S Acer to dobra firma,wszystko sie psuje,Dell'om wybuchaja baterie,tak ze mozna było sie poranic.....wiec......??? .....Acery ma duzo ludzi ze wzgledu na cene,wiec jest wiecej przypadków awari,tyle....

Dopisuje się pod negatywnymi opiniami o marce Acer.

Sam zachęcony ceną sprzedałem moją ukochaną Toshibę (M30-152) i kupiłem "Ejsera" 1652WLMI. Nowy laptok z gwarancją. Od nowości nie chciał/chciał nagrywać DVD (trwało to ok.3 h), do tego po miesiący pękł plastik z tyłu od zawiasów (i to nie z mojej winy, zawsze dbam o sprzęt), a najlepsze było to, że w czasie grania w np. GTA Andreas komp się samoczynnie restartował od przegrzania....wielka porażka.

Sprzedałem G***O.....

Acer to shit jakich mało ale pry tej skali produkcji to naturalne, to głównie dzięki ich agresywnej polityce ceny laptopów tak mocno spadły. Jest kilka firm w Polsce zajmujących się naprawami notków.

Najpierw spróbuj 0 801 080650 to infolinia Acera może kogoś wskażą (serwis gwarancyjny jest w czeskim Brnie)

a jak nie wyjdzie to tu adresy dwóch firm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm, a może by tak spróbować kontaktu z hurtownią która sprowadza laptopy Acera? I tak kilka razy w miesiącu muszą dostawać sprzęt z fabryk, więc może mogliby zamówić płytę od producenta, wtedy zapłaciłbyś za płytę + marża hurtowni, no i za wymianę w serwisie.

pol32 - BARDZO DZIĘKUJE za dobre rady i namiary!

Akurat mam urlop to spróbuję skontaktować się z tymi adresami - może uda się Ferrari zreanimować. Bo choć to padaka straszna to bardzo go polubiłem - tak to jest z tymi makaronami... :)

Ja mam Fujitsu Siemens Amilo A 1650G. Nie moge narzekac w zasadzie. Ale mankamenty sa oczywscie, jak to w kazdym notebooku. Np wytarl mi sie lewy klawisz od pada lekko a laptop ma 7 m-cy dopiero. Bateria trzyma max 2 godziny. Poatym jakos nie narzekam. Went moglby sie nie wlaczac tak czesto, ale tragedi nie ma na szczescie. W zasadzie wszystko dziala perfect. Troche za duzego sobie kupilem pozatym;) moglem brac 13" Appla bo 16tka do przenoszenia jest srednio wygodna:)

il Dottore, 10 Paź 2006, 21:35

>choć to padaka straszna to bardzo go polubiłem - tak to jest z tymi makaronami... :)

Nie narzekaj akurat Ferrari to szczytowe osiągnięcie Acera i zwykle w takich hajendowych modelach (także Asus Lamborghini czy Toshiba Quosmio) producent nie oszczędza tak jak na laptopach za 1999 pln. Także w środku badziewia nie ma. Czy poździerała sie czerwona farba, niektórzy posiadacze na to narzekali, dlatego nowe Ferrari są czarne.

Nie narzekam tylko stwiwerdzam fakty. Jednoczesny pad HDD, RAM-u i motherboardu oraz agonia nagrywarki (wszystko niemal natychmiast po ustaniu gwarancji) świadczy o - delikatnie mówiąc - niskiej jakości komponentów lub wadzie konstrukcyjnej.

Natomiast farba OK ale ja dbałem o komputer - trzeba pamietać że nie można traktować Ferrari jak innych laptopów gdyż pomalowany jest... tym samym czerwonym lakierem, jakim pokrywa się w Maranello bolidy pod znaku Czarnego Konia. Czyli obudowa kompa wymaga takiej samej dbałości jak lakier ulubionego samochodu. Mozna nawet woskować! :) Ja uzywałem Plastmalu.

Myszka też jest czerwona ze znaczkiem Ferrari i ona niestety wygląda fatalnie - na bokach farba złuszczyła się, tak samo jak na lewym klawiszu.

Nowe Acery Ferrari są czarne nie ze względu na lakier ale na konstrukcję - w tych nowych to włókno węglowe - swoją drogą to musi fajnie wyglądać.

Dziś jednak po nauczce nigdy nie kupię drogiego laptopa. Bedę brał najtańszy badziew a potem bez żalu wyrzucę do kosza i wymienię na inny badziew. Lepeij wydać większą kasę na mocarną stacjonarkę, gdzie części są łatwo dostępne i upgrade bezproblemowy.

laptopy z roku na rok sa mniej awaryjne.Jak i jakosc wykonania jeswt wyzsza.Natomiast taka jest prawda ze sa one mniej wiecej na 2 latka przewidziane do pracy.Wiec lepiej kupic cos tanszego a nie sprzet za ponad 5000zł i potem wyrzucic do kosza po 2 latach

elfan., 11 Paź 2006, 11:56

>laptopy z roku na rok sa mniej awaryjne.Jak i jakosc wykonania jeswt wyzsza

Dziwne ale doszedłem do zupełnie przeciwstawnych wniosków, kiedys nie do pomyslenia były pękające zawiasy. Teraz to masówka sypie sie wszystko bez względu na markę, co ciekawe najmniej awaryjne są notki LG ale sprzedaż śladowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.