Skocz do zawartości
IGNORED

Grundig Fine Arts V2 - wzmacniacz

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Te Grundigi to legenda forum, jak PM 75 Marantza :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - jeszcze nie tak dawno schodziły za 1200 zł :)))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Hmm... Legenda to chyba nie bedzie bo zobacz ile V2ka kosztuje na allegro:

Ukryta Zawartość

Wyglada jak naprawde wysokobudżetowy wzmak ale z tego co mi podpowiada "discomaniac71" to nie ma szan do A-903 a co dopiero do A-9000

Ukryta Zawartość

Zwróćcie uwagę na audiofilsko umieszczoną centralnie gałkę siły głosu...... hehe niezly text

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

V2 to wzmacniacz z 93 roku produkowany równolegle z modelami A-90x i A-900x. Model drugi w kolejności po V1 z lini budżetowego Hi-Endu Grundiga ;) Modele mid-range z 93 roku to V301, V302 i V303.

W niedzielę wałęsałem się po wolumenie i przypadkiem spotkałem kogoś kto chciał sprzedać model V3 handlarzowi od którego chciałem kupić tuner Grundiga T6 więc kupiłem od handlarza ten tuner T6 i od owego starszego Pana ten V3 (za 200zł) i na pewno wart jest tych pieniążków - ze moimi starymi boxami Grundiga 8000 zagrał bardzo przyzwoicie, na pewno lepiej niż Grundig 7200 którego posiadam.

Tydzień temu V1 poszedł na Allegro za 150zł więc cena tego V2 z Allegro trochę za duża ale na Allegro to już się taniej nic lepszego nie kupi, generalnie drożyzna panuje.

PS: W moim przypadku kable głośnikowe i interkonekty stanowią 200% ceny zestawu (bez kabli) - generalnie polecam to relatywnie tani wzmacniacz + dobre kable (droższe od niego) i całość zagra lepiej niż cokolwiek innego w tej cenie, czyli droższy wzmacniacz (i w konsekwencji) gorsze kable.

Dla zobrazowania chorych cen na Allegro:

199zł

Ukryta Zawartość

350zł

Ukryta Zawartość

429zł

Ukryta Zawartość

449zł

Ukryta Zawartość

Wszystkie powyższe modele amplitunerów Grudiga są dużo słabsze od wzmacniaczy serii V. W tym świetle wzmacniacz V2 za 250zł jest faktycznie okazją niebywałą, no ale sprzęt jest tyle wart ile chcą za niego dać. Całkiem sporo marnego sprzętu z pod sztandaru Sony, Technics, Denon, Akai itd. sprzedaje się dużo drożej niż wspomniany V2, no i w tym kontekście to taki całkiem jakby nie było przywzwoity wzmacniacz Grundiga V2 można faktycznie uznać za niedoceniony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam V2, on spokojnie jest tyle wart.

Porobiła się paranoja, sprzęt można kupić w cenie kilku płyt z muzyką i ludzie wybrzydzają, że za drogo (tu piję do "bc_leszcz" oczywiście i jego oceny ceny wspomnianego V1). Przecież gdy sprzęt o którym mowa produkowali, to trzeba było wydać kilka tyś., co by se z niego złożyć wieżę . . . do pomyślunku . . .

Inna sprawa, że klocki z tej serii i w ogóle audio Grundiga (poza oczywiście serią nagłośnioną na forum, czyli xx-900 i xx-9000) są rzeczywiście niedoceniane. Druga sprawa, że zwożenie tego sprzętu z Niemiec i przewaga podaży nad popytem zrobiłą w naturalny sposób swoje.

Klocki Grundiga nie "chodziły" w testach w naszych czasopismach audio i być może dlatego, ludziska tylko denon, marantz, rotel itp., i już im się świat kończy.

Jak się opisuje te marantze i inne to wielkim wydarzeniem jest dla autora artykułu, gdy w środku Alps, albo kondensatory Elny, a niby co jest w środku serii V? Ano właśnie potencjometry Alpsa, kondensatory Elny itd.

Sam potencjometr do V2 kosztuje prawie 200 zł . . . prosze se przemyśleć.

Jak ktoś zainteresowany to mogę przepstrykać dokładnie V2 i zamieścić zdjęcia i napisać więcej o tym jak gra w porównaniu do innych klocków z tej serii oraz klocków Denona, Onkyo i Technicsa. Mogę też podać dokładne dane techniczne, ale to wszystko dopiero w piątek bo dziś wyjeżdżam na trzy dni.

Zgadzam się całkowicie co do wysokiej oceny mozliwości tych wzmacniaczy - ja stawiam właśnie kupiongo V3 wyżej niż wiele innych, bardziej "chodliwych" klocków z krzykliwą nazwą.

Niestety zostałem źle zrozumiany - miałem na myśli że ceny na allegro są sztucznie zawyżone w stosunku do cen panujących w komisach i "wśród ludzi". Szczególnie że słabe modele amplitunerów R30x sprzedają się tam w cenach trzykrotnie wyższych niż rasowe wzmacniacze takie jak V1 czy V2.

A oceniając dziś ich wartość (po 13 latach od daty produkcji) należy wziąść pod uwagę ile kosztuje ich ewentualna restauracja - wymiana potencjometru czy kondensatorów na identyczne lub o równie dobrych parametrach kosztuje więcej niż cena zakupu takiego wzmacniacza. A jak dziś gra ten wzmacniacz w porównaniu z tym jak grał 13 lat temu? Kto to wie? Może lepiej, może gorzej ...

Dodam jeszcze że te wzmacniacze są na tyle dobre że już wyraźnie "słychać" kable - dobranie IC zajęło chwilkę i w końcu został jakiś Audioquest za ok 300zł czyli kabel droższy od wzmaka !!!

Zrobię parę rozbieranych zdjątek swojego V3 to będzie do wglądu.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

sluchalem tej V 2-ki u znajomego z Krakowa... przyzwoity wzmak choc bez peanow nad jego brzmieniem...

co do Marantzow Denonow Roteli - wszystko zalezy z jakim modelem mamy do czynienia - bo np z Denonami z serii 60 to za wiele do powiedzenia ow Grundig nie ma... z tego co wiem sam Grundig sprzetu nie robil - np A 9000 robil dla niego Marantz - jednak moge sie mylic choc gdzies obilo mi sie o uszy - made by Marantz... V 2 to nie A 9000 nawet zabrzmial w innym typie dlatego pozwolilem sobie go porownac do serii 60 Denona.

Swego czasu usilnie starałem się dowiedzieć (w wątku traktującego o znaleziskach allegro) cokolwiek o V1 lub V2 od grundiga i nikt z forumowiczów nie miał nic do powiedzenia. Okazuje się jednak, że pare osób ma pewne doświadczenie/wiedzę odnośnie tych modeli. Jest mi przykro.

Zakupiłem tego Grundiga V2 z Allegro. Na razie czekam na niego, ale znalazłem (może już gdzies było, ale nie widziałem) skany katalogów Grundiga z tamtych lat -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - polecam.

Ukryta Zawartość

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

< do Nienormalny >

rzeczywiście o Grundig'ach z tej serii to słabiutko na Forum. Przeważnie wszyscy rozprawiali o tych z serii 900 i 9000 (ze złotym napisem), dlatego też trzeba sie odezwać :)

< do Waldi76 >

wielkie dzieki za link, fajna sprawa, w końcu widać przeglaaowo pozycjonowanie poszczególnych modeli, ich dane techniczne itd. z tym w necie nie mogłem sobie poradzić

< do discomaniac71 >

nie wiem discomaniac71 czy zauważyłeś, ale często można na Forum spotkać reakcję na czyjś nowy wątek, która w parafrazie i stylu wygląda tak: "człowieku, daj spokój, nie zaśmiecaj Forum, zajrzyj do wyszukiwarki . . . " i pojawia się zaraz w pierwszym drugim wpisie w wątku, jako swoistego rodzaju oportunim i zbycie. Jakżeś taki sprytny to sam poszukaj czy były wcześniej wpisy odnośnie tego sprzętu (jak sam zauważyłeś). Dodam, że czasmi sam prowadziłęm poszukiwania podejmujac ścieżkę tego typu czyjegoś takiego zgłoszenia i nań odpowiedzi w stylu powyższym i często kończyło się to fiaskiem. Nie rozumiem takiego zachowania, o co chodzi?

postanowiłem zamieścić zdjęcia V2, także "rozbierane"

trochę nienajlepsze, bo kamerą

mam jeszcze parę klocków z tej serii, więc gdyby ktoś był ciekaw to proszę zgłaszać zapotrzebowanie

dane techniczne w podpowiedzi Waldi76-ego (rok 93 należy ściągnąć)

Ukryta Zawartość

post-9955-100005128 1170302049_thumb.jpg

post-9955-100005129 1170302048_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i jeszcze dwa

Ukryta Zawartość

post-9955-100005125 1170302053_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak swoją drogą, to bardzo trudno o informacje i zdjęcia dot. tej lini (V) wzmacniaczy. Jest ich co prawda kilka na niemieckim ebayu, ale już opisów, czy opinii o nich jak na lekarstwo. Chruper, dzięki za zdjęcia - do tej pory widziałem tylko "rozebraną" V4 - różni się nieco m.in. wielkością i umieszczeniem kondensatorów. Swoją droga ładnie się zachował i prezentuje ten klocek. Z chęcią przeczytałbym jeszcze opinię o tym jak V2 i inne V-ki grają, ew. inne wrażenia z jego użytkowania. Gdy doczekam się już mojego, "odpłacę" się tym samym w porównaniu z np. Luxmanem lv100.

sprzęt z tej serii jest naprawdę porządnie wykonany, przednia ścianka to aluminium (klapka też), środkowe pleksi trochę sie rysuje, ale prawie niedostrzegalnie (chyba, że ktoś "się postara"), reszta blacha (dolna odpowiednio grubsza). Przede wszsytkim są łądnie zaprojektowane wizualnie. Wieża złożona z takich elementów wygląda tajemniczo i trochę "monumetalnie" (szczególnie, gdy wyłączy się wyświetlacze - da się to zrobić jednym przyciskiem dla całości). WYświetlacze są bardzo czytelne. Plusem jest też pilot, bardzo ładnie zaprojektowny (tak jakby w stylu klocków), z pomysłowym wyszczególnieniem sekcji i zróżnicowaniem przycisków, co pozwala go obsługiwać intuicyjnie po omacku.

klocki mają z reguły dobre zasillanie, przykładowo V2 ciągnie znamionowo do 380 W (klasa AB, dlatego do 380), a oddaje znamionowo dwa razy po 80 W przy 4 ohmach, czyli nie są to japońskie waty

o brzmieniu to chyba jednak napiszę do opinii, odpowiadając na niedawny apel na forumowicza, ale nie dziś, późno i nada iść spać :)

jeszcze z tylu zdjęcie

gdyby ktoś był zaitneresowany "rozbieranymi" zdjęciami innych modeli, to mam jeszcze: V3, T1, T4, CCF3, CF4, CD2 i CD3. Mam też głośniki z tej serii - BX1.

Co do tego jak gra, to mogę się podzielić z porównanimi z klockami Onkyo, Denona i Technica (jakich modeli to musze popytać znajmych, co to było).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

< do Waldi76 >

Będziesz zadowolony, to porządny klocek. Jest silny, dobrze kontroluje głośniki (ma wysoki współczynnik tłumienia). Jego minusem bądź plusem, to zależy, jest to, że jest bardzo wyrównany w paśmie, przez co czasami w porównaniu do innych marek może brakować ciepła w brzmieniu. Ogólnie tak były strojone (bądź robione) wszystkie modele z tej serii V1, V2 i V3 - wszystkie słyszałem, mają podobny profil przenoszenia. Co do stopniowalności, to V3 jest lepszy niż V2 a V2 niż V1.

Paradoks polega na tym, że przykładowo, gdy zamieniłem V2 na V3, to się zdziwiłem, bo wcale nie wydawał się silniejszy (co do oddawanej mocy i głośności), dopiero potem zoruzmiałem (po chwilowym podłaczeniu V2), że w V3 moc jest chyba trochę inaczej zpożytkowana - V3 ma lepszą barwę (jej naturalność) i mikrodynamikę. Ciekawostką jest też, że one rzeczywiście różnią się brzmieniem tak, jak są opisane na obudowie: na V2 na czole jest napisane "Super Dynamic Power Ampilfier", a na V3 - "High Performance Power Amplifier".

Ogólnie z modelami w serii jest tak, że im wyższe oznaczenie cyfrowe, tym wyższy model. To zresztą wynika też z folderu z twego linku, ale ma to też przełożenia na kostrukcję i brzmienie. Być może spowoduje to u Ciebie małą konfunsję, ale V3 moim zdaniem jest znacząco lepszy w brzmieniu niż V2. Ale to jeszcze zależy od upodobań, V2 daje więcej satysfakcji z łojenia (ma silniejszą makrodynamikę). Podobnie jest z magnetofonami - CF4 brzmi bajecznie, jak sam w ogóle, i wyraźnie lepiej niż CCF3. Co do CD to już trochę nie tak prosto, CD3 różni się od CD2 tylko sekcją cyfroww-analogową (to samo zasilanie i napęd). CD2 lepiej oddaje kontury, jest tak jakby jak sprzęt do studia, ekspozycja wszystkiego, a CD3 gra barwą bardziej - długo nie mogłem się przekonać, czy rzeczywiście pozostać przy CD3. Ale przekonało mnie to, że potrafi oddać nastrój stworzony w muzyce (pozwala zobaczyć emocje, strachu, melanocholii itd.)

Bc_leszcz wspomniał, że mają już swoje lata, ale po pierwsze nie produkowano ich tylko przez rok, więc wiekowo wchają się od 13 do 10 lat (co do daty produkcji).

Były też produkowane w dwóch miejscach. Czasami pojawiają się takie same klocki, ale z gałką centralną mniej wystajacą z przedniej ścianki (zewnętrznie tylko po tym można odróżnić na pierwszy rzut oka). Słyszałem, że róznią się też przełącznikami (pure direct, itp.). Te z wystającą bardziej mają na mikrostykach, te z mniej wystającą - mechaniczne. Poajwiały się też opinie, że te mechaniczne przełączniki trochę się psują.

Chruper, dziękuję w imieniu swoim i innych forumowiczów za znakomity opis serii V grundiga i zajęcie stanowiska w sprawie pewnych trendów dotyczących odpowiedzi na pytania na forum. Co do V2, to wygląda na to, że będzie to to czego mi brakuje (co się rzecz jasna dopiero okaże, lub też nie). Luxman, któreg posiadam, jest bardzo przyjemny, ciepły i dosyć precyzyjnie przekazuje wszelkie informacje, ale słabo kontroluje bas. Generuje go sporo (niezależnie od użytych kolumn potencjometr na godz. 10), ale w niższych partiach jest on nieco "rozlazły". Być może jest to wina pomieszczenia i kolumn (Mistral), ale wraz z małymi monitorkami Yamahy, w innym ustawieniu, brzmi podobnie. Niektórzy, być może to nawet polubią, ale według mnie, mimo że lubię niskie głębokie brzmienia (gram na gitarze basowej), powinny być one odtwarzane tak, jak zostały zagrane (abstrachując od sposobu realizacji dzwięku).

Ponieważ jednak jestem generalnie mało "osłuchany", wolę sprzęt porównywać niż oceniać globalnie - tak więc więcej o moich wrażeniach odsłuchowych napiszę jak skonfrontuję oba wzmacniacze.

Jako ciekawostkę załączam link do opinii o odtwarzaczu CD z lini FineArts (po angielsku) - niestety nie wiadomo który to model:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widok V4 od środka - znalezione na ebayu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zamieszczam zdjęcia środka i tyłu modelu V3. Przód wizualnie się nie różni poza nazwą.

Ukryta Zawartość

post-9403-100005032 1170302173_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powiedcie mi proszę, czy podłączenie innych klocków (radio, CD) w gniazda umieszczone na tylnej ściance wzmacniacza może wpłynąć na jego wydajność/stabilność prądową? Co prawda są to niewielkie obciążenia, ale jak myślicie, czy może to mieć wpływ na jakość dzwieku (szczególnie przy wiekszych głośnościach)? Czy być może są tam umieszczone osobne układy zasilające? Pytanie takie nasuwało mi się już też gdy spoglądałem np. na wzmacniacze diory.

Zecydowanie TAK, i raczej nie chodzi o samą wydajność prądową, tylko o wprowadzanie dodatowych zakłuceń np. różnic potencjału masy.

Bardzo prosty przykład:

CD->wzmacniacz-> piękny dźwięk

po podłaczeniu do wzmacniacza interkonektu od radia słychać wyraźny pogłos i buczenie podczas odtwarzania płyt CD. Szukając przyczyn ustaliłem że antena radiowa (z kablówki AsterCity) wprowadzała do układu zakłucenia - to może przykład bardzo przejaskrawiony, ale podłączając do wzmacniacza wiele źródeł narażamy się na wystąpienie takich niekorzystnych zjawisk.

Oczywiście sporo zależy od konstrukcji samego wzmacniacza, ale w większości urządzeń selektor źródła nie separuje elektrycznie sygnału na wejściu.

Ukryta Zawartość

ciekawe za ile zostanie sprzedany .....?

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.