Skocz do zawartości
IGNORED

kłopoty z wysokimi we wzrotnicy

lian

Rekomendowane odpowiedzi

W poprzednim moim pytaniu miałem wątpliwość jak zdjąć trochę poweru z wysokotonowego - za pomocą dzielnika napięcia.

Ale wciąż mi tu coś nie gra. Wprawdzie nie udało mi się w sklepie kupić dokładnie takich wartości rezystorów, żeby impedancja całego dzilnika wynosiła 8omów, ale parę różnych możliwości sprawdziłem i:

często jest tak, że górna góra ma za dużo sykania, jak zastosuję odp. dzielnik żeby ją zdjąć, to na muzyce klasycznej skrzypce brzmią jakby za tempo (a nagranie dobre).

Zastanawiam się więc czy proporcjonalne ograniczanie sygnału ma sens tutaj? Może trzeba byłoby zastosować filtr dolnoprzepustowy na wysokotonowy, żeby najwyższe rejestry trochę ograniczyć?

Czy tak się robi? dobrze myślę ?

https://www.audiostereo.pl/topic/28570-k%C5%82opoty-z-wysokimi-we-wzrotnicy/

Raczej nie spotyka się takich filtrów mających ograniczyć pasmo wysokotonowego od góry.

W zasadzie to nic nie wiadomo co to za tweeter jakie sa podziały i jak ta zwrotnica jest zbudowana.

lian, 28 Wrz 2006, 22:29

Zmien charakter filtracji, zwieksz odpowiednio impedancje wypadkowa zespolu kopolka-tlumik tak zeby sie pozbyc troche najwyzszej oktawy. Ponizej masz kilka przykladow jednego filtru z roznymi wartosciami w/w impedancji.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8025-100005601 1170301364_thumb.GIF

post-8025-100005602 1170301362_thumb.GIF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Saczek_xtrm, 28 Wrz 2006, 23:24

Albo wina filtru i niedopasowania filtracji do przebiegu char ampl-czest glosnika (czyli to co sie dzieje najczesciej). Czesto sie pisze ze dana kopolka sypie piachem badz syczy strasznie, po odpowiednim potraktowaniu nie ma prawa syknac!!!!

chodzi o duza ilosc najwyższych tonów w przypadku tależey perkusyjnych, nie o sybilanty, nie mam z nimi problemów, sprzęt gra czysto. Ten nadmiar wysokich tonów też nie polega na tym, że są one zniekształcone, nie, poprostu jest ich za dużo.

Kolumny - tannoy m4, ale zwrotnica zrobiona od nowa wg odtworzonego schematu ze starej zwrotki. Części zastosowałej lepszej klasy. Ha! Niby elektrycznie to samo, a jednak charakter brzmienia zmienił się na lepsze. Większa szczególowość, czystość średnicy, mniej syfu. Ponieważ zastosowałem cewki taśmowe polinka, to pewnie zmieniła się też ich rezystancja.

Głośnik wysokotonowy więc - standardowy tannoya, wydaje się, że to są dobre przetworniki.

lian, 29 Wrz 2006, 08:31

Popatrz na zamiesczone przezemnie screany (niebieski to kopolka). Zwieksz imp wypadkowa kopolka-tlumik w taki sposob zeby wypadkowy spl byl na tym samym poziomie.

Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.