Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiar głośnika (Współczynnik Bl)

0835

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na początku chciałem sie przywitać bo jest to mój pierwszy post na tym forum choć czytelnikiem jestem od dawna.

Mam zrobić dwa pomiary impedancji głośnika z masą dodaną i bez. Na ich podstawie musze najpierw obliczyć podstawowe parametry czyli mms,cms,bl,rms i dopiero z tych danych obliczyć Vas,Qms,Qes,Qts.

Mam juz policzone Mms i Cms zatrzymałem sie na Bl. Wyszły mi z głowy wzory a na sieci jest tylko pełno przykładów wznaczenia bl przy pomocy dobroci elektrycznej co w tym przypadku niestety odpada. Jedyne co pamiętam ze uwzgledniało sie we wzorku przyśpieszenie ziemskie i mase dodaną (choć nie jestem pewien do końca). Mając Bl Reszte już sie liczy z górki.

1.

Gdybym chciał pomieżyć głośnik za pomocą jakiegoś programu to bym to zrobił bez zadnego problemu i nie zawracał bym tą sprawą głowy na forum(siedze w tym temacie a chyba z 10 lat). Ja chce sie tylko dowiedzieć jak sie oblicza wspułczynnik siły Bl Na podstawie dwóch wykresów impedancji jednego z dodaną masą a drugiego bez. nie obliczając wcześniej Qes.

2.

Niestety sie mylisz co do tego że Sw MIERZY wszystko. Mianowicie Sw OBLICZA wszystko na podstawie Fs, F1, F2, i Fs pomiau z dodaną masą. Żeby naprawde zmiezyć takie parametry jak podatność zawieszenia membrany(Cms) na podstawie którego jest wyliczana Vas Potrzeba naprawde niezlego sprzętu międzyinymi mierniki optyczne które mierzą wychylenia membrany przy oddziaływaniu na nią określonej siły.

Jak dotarłeś do tego ćwiczenia, to możesz je sobie zrobić do końca, tzn zmierzyć rozkład stałej Bl w zależności od wychylania cewki, będziesz miał wtedy pogląd na linearność swojego przetwornika. Mierzysz prądy przy dwóch masach przy doprowadzeniu cewki nie tylko do położenia spoczynkowego ale również do +/- 1mm, +/- 2mm itd. Trzeba tylko uważać, by nie podać zbyt dużego prądu i nie wydymić głośnika :)

Przypomniałem sobie jeszcze jedna metodę pomiaru stałej Bl, trochę mniej dokładna ale szybka szybka i doskonale się nadaje do parowania głośników pod wzgledem stałej Bl :) Mianowicie potrzebujesz 2 głośniki (mierzony i pomocniczy), najlepiej jednakowe albo przynajmniej o jednakowej średnicy, 2 różne małe masy (tak żeby membrana pozostała w swoim położeniu spoczynkowym po ich nałożeniu) - najlepiej np. 10 i 20 kuleczek od łożyska (dlaczego właśnie tak, wyjaśni się za chwilę), generator częstotliwości, amperomierz i dobry słuch :) Głośnik mierzony kładziesz membrana do góry, wsypujesz kuleczki (rozsypuja się one ładnie i równomiernie wokół maskownicy cewki), przykrywasz głośnikiem pomocniczym w układzie push-pull, uszczelniasz np. taśmą klejącą, do głosnika pomocniczego podłączasz generator, do mierzonego amperomierz. Częstotliwość generatora ustawiasz tak, by była ona w zakresie pomiarowym amperomierza (z reguły do 400Hz). Zaczynasz pobudzać głośnik pomocniczy sygnałem o coraz to większej amplitudzie i słuchasz, kiedy kulki zaczynają odrywać się od membrany i w konsekwencji szumieć, odczytujesz wartość prądu i1. To samo dla drugiej masy - odczytujesz wartość i2. Podstawiasz masy i prady do znanego już wzoru i masz stałą Bl :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.