Skocz do zawartości
IGNORED

Co oznacza PCM i Bitstream ?

maciek-s

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 lata później...

PCM oznacza Pulse Code Modulation. Jest to typ zapisu cyfrowego audio na płytach CDDA, czyli zwykłych audio. Częstotliwość próbkowania takiego zapisu wynosi 44.100Hz. Zapewne chodzi Ci o cyfrowe wyjście z DVD. Bitstream to prawie to samo, ale dotyczy innych formatów dźwięku, takich jak np. Dolby Digital lub DTS. Mają one inne częstotliwości próbkowania i zwykle są w większej ilości kanałów niż 2 (jak zwykle to bywa dla PCM)

MAM PYTANIE DO ZNAWCÓW:

Szukam odtwarzacza DVD, z cyfrowym wyjściem audio (optical lub coaxial, obojętne), z którego dźwięk byłby zawsze PCM. Mam zewnętrzny przetwornik cyfrowo analogowy, ale dekoduje on tylko PCM. Chciałbym podłączyć do niego odtwarzacz DVD, są takie?

Pozdrawiam

Kuba

-> kuba-phase

Wystarczy, że ustawisz w setupie DVD właśnie PCM dla wyjścia cyfrowego. Dzięki temu odtwarzacz, niezależnie od odtwarzanego właśnie formatu dźwięku, będzie słał do DAC-a sygnał PCM stereo. Czyli de facto chyba każdy odtwarzacz będzie dla Ciebie odpowiedni.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dzięki za odpowiedź. SONY DVP-NS355 jaki obecnie testuje, niestety nie posiada takich bajerów. Chciałbym coś kupić na Allegro w ciemno, co by tę opcję na 100% miało, zna może ktoś takiego DVD?

Pozdrawiam

Kuba

-> kuba-phase

"SONY DVP-NS355 jaki obecnie testuje, niestety nie posiada takich bajerów."

Z tego co ja widzę w instrukcji obsługi, to ma (poza tym to nie jest żaden "bajer", a normalne ustawienie spotykane chyba w każdym odtwarzaczu DVD). Tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz instrukcję po polsku. Na stronie 82 masz opisane, co i jak musisz ustawić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

>>nedj

Faktycznie, zwracam honor. Przyznaję, za leniwy jestem :). Ale jeśli chodzi o DTS, to można go jedynie włączyć, albo wyłączyć. Mam jeszcze jedno pytanie. Ze względu na to, że potrzbuję DVD, ale tylko jako źródło cyfrowe, na jakie firmy zwrócić uwagę? Chodzi mi o sprzęt z dobrym czytnikiem, laserem. Reszta nie jest istotna.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.