Skocz do zawartości
IGNORED

Do grzybiarzy


misiomor

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli ktoś jeszcze nie czytał:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/
Udostępnij na innych stronach

kilka lat temu zatrulismy sie wlasnie ta kania czerwieniejaca. Myslalem, ze umieram, naprawde.

Zawsze jedlismy kanie czerwieniejace ale byly one sparzone przed smarzeniem. Wtedy jednak nie nie zostaly sparzone. Potem sie dowiedzielismy, ze wlasnie prawdopodobnie trafilismy na te trujaca odmiane. Od tego czasu czerwieniejacych nie jadam a kanie jadalne sprawdzam wyjatkowo dokladnie.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-612915
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam grzyby.

 

Może dlatego, że wychowałem się w pobliżu dużych lasów, w których grzybów było zawsze pełno.

 

Dla bezpieczeństwa swojego i rodziny (żona na grzybach się nie zna) nie zbieram i nie jadam grzybów

blaszkowych (nie dotyczy to oczywiście hodowlanych pieczarek).

 

 

Mam koleżankę, która profesjonalnie zajmuje się rozpoznawaniem zatruć spowodowanych grzybami. Króluje tu podobno bardzo smaczny muchomor sromotnikowy - bardzo często podobny właśnie do kani.

 

Zainteresowanym polecam ciekawą audycję o grzybach nagraną ze wspomnianą koleżanką.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

P.S. Za tym, że nie warto jadać kani przemawia również to, że (jak wspomniano w cytowanym artykule) kania jest grzybem śmietnikowym.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-613115
Udostępnij na innych stronach

>nie zbieram i nie jadam grzybów blaszkowych

 

a co z kurkami, zielonkami i rydzami ;) ?

 

>muchomor sromotnikowy - bardzo często podobny właśnie do kani.

 

nie jestem specialista ale tylko bardzo poczatkujacy grzybiarz moze pomylic muchmora sromotnikowego czy jadowitego z kania.

Stwierdzenie, ze kania jest grzybem smietnikowym chyba troche przesadzone. Nie mam zwyczaju szwedac sie po smietnikach a kanie zazwyczaj znajduje w lasach ;) Moim zdaniem warto jadac czubajki bo chyba tylko rydz jest smaczniejszy oraz odpowiednio przyzadzone boczniaki. Generalnie mnie bardziej smakuja grzyby blaszkowe.

Owszem z ta trujaca odmiana kani czerwieniejacej mialem dosyc powazna wpadke, ale wtedy grzyb ten praktycznie w lasach nie wystepowal. Dzis oczywiscie nie ma sesu zbierac tego gatunku poniewaz 100% pewne odroznienie odmiany trujacej od jadalnej jest mozliwe tylko w labolatorium.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-613180
Udostępnij na innych stronach
  • 7 miesięcy później...
  • 4 miesiące później...
  • 2 lata później...

Odświeżam temat bo sezon na grzyby rozpoczęty.... wklejajcie fotki swoich zbiorów!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1697918
Udostępnij na innych stronach

Jak to co?:)...najładniejsze do słoika(zaprawa octowa) ,a reszta do suszenia...w zimie bigos z dodatkiem suszonych borowików to prawdziwy rarytas.Mam nadzieję że to dopiero początek i ze zbiorami będzie jeszcze lepiej:)..tym bardziej że pogoda sprzyja.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1698051
Udostępnij na innych stronach

Takiego nie próbujcie!

Ktoś go już nadgryzł. . .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1698287
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze fotki z poprzedniego sezony-mam nadzieje że ten rok również będzie OK:)

Przepis na marynatę podeślę na PW:)

Miejsce zbiorów?Oczywiście polskie beskidy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13499-100000080 1278090478_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1698486
Udostępnij na innych stronach

Efekt 4-ro godzinnego grzybobrania (2008 r.)

 

Czyszczenie trwało trochę dłużej :-)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1698504
Udostępnij na innych stronach

>>>Servantess,

Gratuluję okazów! W Beskidach popadało ostanio, to i nie dziwota.

>>>araukali5,

Ale obierałeś przy muzyczce z jakiegoś porządnego sprzęciku zapewne. Czas jakoś szybciej wówczas leci.

 

>>>Do grzybiarzy,

Jak się zbiera grzyby, to i "zbiera się" kleszcze, niestety. Macie jakiś dobry sposób na to paskudztwo?

Pozdro,

Yul

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1698535
Udostępnij na innych stronach

Witam-podaje obiecany przepis na zalewę octową do borowików (i nie tylko).

-2 litry wody,

-3/4 szklanki octu

-1 łyżka soli

-5 łyżek cukru

-liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny(nie miel.)

 

Grzyby gotować 40min(w wodzie).Przelać zimna wodą,odcedzić.Włożyć do gorącej zalewy-chwilę pogotować-następnie przełożyć do słoików i podolewać do pełna zalewą w której się gotowały.Nie pasteryzować.

Jeśli ktoś nie lubi zbyt ostrej(ocet) zaprawy to 1/2 szklanki octu też będzie OK.

 

To chyba tyle....

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1699332
Udostępnij na innych stronach

>> Servantess, 4 Lip 2010, 10:52

 

A więc wersja z długim obgotowywaniem. Ja znam jeszcze przepis z obgotowywaniem krótkim - żeby nie stracić za dużo aromatu.

 

Grzyby posortować wg. wielkości, najlepsze są małe. Skład zalelewy na 1kg grzybów:

 

0.3 - 0.5 dm3 wody, 0.2dm3 6% octu (ja stosuję winny) 10 - 15g soli, 70 - 100g cukru, pieprz czarny nie-mielony, ziele angielskie (allspice), liść laurowy, ew. co kto lubi - małe cebulki krojone na pół, dekoracyjnie krojona marchew, gorczyca czy świeża ostra papryka - w typie jalapeno, habanero nie próbowałem - może w tym roku.

 

Zagotować wodę (nie tę z listy składników) w garnku i małymi porcjami na łyżce durszlakowej oparzać grzyby przez 20 - 30 s.

 

Oparzone gorące grzyby niezwłocznie włożyć do drugiego garnka, zalać wodą, dodać sól i cukier, ogrzać do wrzenia i gotować przez 10min (duże grzyby dłużej) zbierając ostroznie pianę. Następnie wlać cały ocet i dodać przyprawy, gotować jeszcze kilka minut aż grzyby zaczną opadać na dno a zalewa stanie się klarowna. Grzyby włożyć do słojów, rozdzielić równomiernie przyprawy i zalać zalewą w której się gotowały.

 

Słoje można wcześniej wygrzać w piekarniku na te 80 - 90C żeby nie popękały od zalania gorącym. A nawet na początek więcej a potem zejść do 80 - 90 - pomoże to pozbyć się zarodków pleśni itd.

 

Gorące słoje z zawartością wstawić do kotła z gorącą wodą i pasteryzować 10 - 15 min. w temperaturze 90C. Jeżeli chcemy uniknąć pasteryzacji - prawie całą wodę do marynaty należy zastąpić 6-procentowym octem.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1699392
Udostępnij na innych stronach

misiomor

4 Lip 2010, 12:10

 

Dzięki za wpis-warto wypróbować.

Dodam jeszcze do mojego wcześniejszego wpisu że im mniejsze(młodsze)grzyby tym lepiej-duże borowiki z długimi "rurkami" pod kapeluszem nie wyglądają zbyt atrakcyjnie w słoiku-"rurki" oddzielają się od kapelusza i tworzą mętną zawiesinę.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1699403
Udostępnij na innych stronach

Cukru rowniez nie pamietam. Ostatni marynat, ktory robilem to juz 5-6 lat temu. Moim glownym pytaniem wtedy byl stosunek ocet/woda (chyba 1:5 Gotowalem ponad 1,5godz. Co do dodatkow, poza nasionami musztardy, lisciem bobkowym, pieprzem, marchwia, dpdalem do kilku weck'ow gozdziki - i te sloje okazaly sie najlepsze i najbardziej popularne wsrod wyjadaczy...Dla zbieraczy z USA okolice estes w kolorado, oraz okolice sacramento. Kolorado to czesto bagaznik borowikow w niecale pol godziny.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1699534
Udostępnij na innych stronach

Tym razem jadalny :)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-1705970
Udostępnij na innych stronach
  • 1 miesiąc później...

Cholery można dostać z tymi zdjęciami.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-2003907
Udostępnij na innych stronach
  • Redaktorzy

Moje szczęście przyniosło trzchę grzybów z lasu, były prawdziwki i goryczaki żółciowe pół na pół. Przeprowadziłęm krótkie szkolenie i dla utrwalenia zaproponowałem, żeby nadryzła goryczaka. Sądzę, że się utrwali... Mój ojciec kiedyś niechcący przepuścił goryczaka z innymi grzybami do suszenia. Potem trzeba było wyrzucić wszystko.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/28353-do-grzybiarzy/#findComment-2003911
Udostępnij na innych stronach
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

    Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.



    • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

      • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

      Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM


    • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

      Ostatnio dodane opinie o albumach

    • Najnowsze wpisy na blogu

    ×
    ×
    • Dodaj nową pozycję...

                      wykrzyknik.png

    Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
     

    Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

     

    Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

     

    Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

    Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.