Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny, a ogrzewanie

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie.

Tak mam rozstawione meble w mieszkaniu, że jedną kolumnę muszę postawić koło kaloryfera.

Kaloryfer jest troche obudowany, ale wiadomo, że w zimie grzeje.

Wiec w jakiej minimalnej odległości od kaloryfera może stać kolumna??

https://www.audiostereo.pl/topic/28299-kolumny-a-ogrzewanie/

Najlepiej zakupić wilgotnościomierz stolarski i dwa razy na dobę mierzyć wilgotność obudowy. Jesli spadnie poziom to obudowę zwilżać lub przy drugiej kolumnie ustawić grzejnik (dla równowagi) cieplnej. Na kaloryferze zamocować dzbanek z wodą. Usiąść wygodnie w fotelu z kufelkiem piwa- wyrównującego poziom płynu w organiźmie odsłuchującego. :)

prawdziwy audiofil pije zimne piwo tak więc

a/wyrzucamy kaloryfer

b/otwieramy zimą okno zeby piwo się schłodziło

c/polewamy kolumny równomiernie wodą co zapobiega wysychaniu

ostatecznie w wersji dla mniej wytrzymałych zakładamy klimatyzację

Najlepiej zakupić nawilżacz i ustawić go w okolicach grzejnika, tak by poziom wilgotności względnej wynosił przynajmniej 60%. Jest to szczególnie istotne, jeżli kolumna głośnikowa posiada przetworniki z membranami celulozowymi. One mimo impregnacji są podatne na spadek wilgotności i tracą pierwotne właściwości. Jaki to może mieć wpływ na dźwięk, to zależy od modelu głośnika, jednak ów wpływ występuje zawsze, różnice dotyczą tylko jego stopnia.

No cóż, tylko jedna osoba podeszla poważnie do tematu. Dzieki.

Ja mam tę kolumnę około 50-60 cm od kaloryfera. Nawilzacze też są na kaloryferze, czyli nic nie powinno sie stać?

Nie robiłbym z tego problemu. U mnie grzejnik jest około metra od jednej kolumny. Druga stoi w okolicy "przeciągu". Z tylu za sprzętem mam kominek- otwarty w którym często palę i wcale się nie martwię o gramofon czy klocki lampowe. Jesli zmiany temperatury mają wogle jakies znaczenie, to wpływu ujemnego na brzmienie nie stwierdzam :)

Moim zdanie robisz problem z niczego i zaprzątasz sobie nim nie potrzebnie głowę.

A właśnie, że to może być problem, co prawda dopiero przy znaczących różnicach temperaturach, ale może. Po pierwsze w ciepłym powietrzu dźwięk rozczhodzi się inaczej niż w chłodnym, tak samo zmian należy oczekiwać przy zmianach wilgotności (zwiżane to jest z impedancją akustyczną powietrza). Po drugie inaczej nagrzane głośniki, będą inaczej grały. A po trzecie kwestia żywtoności zestawów (obudowy wykonane z materiałów drenwnopochodnych, oraz niektóre rodzaje materaiłów zastosowanych przy budowie głośnika, tak jak wspomniane wcześniej celulozy, pianki na zawieszeniach itp.). Ogólnie w warunkach pokojowych można sobie tym głowy nie zawracać.

Inna sprawa, jeżeli ten blisko stojący głośnik będzie się po prostu znacząco "podgrzewał" przez długi okres czasu. Ja bym na początku sprawdził po prostu dłonią, czy obudowa się grzeje (można też termometr włożyć na parenaście minut do otworu basrefleks itd.). Jeżeli zauważysz, że się podgrzewa (różnice tempreatur większe niż 2-3 stopnie), to na poczaek spróbuj zaekranować grzejnik w kierunku głośnika (folia aluminiowa, albo zwykły kawałek deski czy czegoś, co by uniemożliwiało bezpośrednie docieranie ciepła. Powinno pomóc, u mnie odgroda z kawałka płyty pomagała jak kiedyś miałem z tym problem. Zresztą podam ciekwaostkę odnośnie narażenia kolumny na ciepło grzejnika. Kiedyś, parę razy, gdy na długo w zimie wyjechałem, i po powrocie oczywiście podgrzeało się w pokoju z nula temperatury, to musiałem rozkręcać głośniki z membraną bierną i je niejako przetwierzyć, gdyż wytłumienie w środku łapało zwiglotnienie i głośniki po prostu inaczej grały.

:):) Byłby to problem, gdyby chodziło o hiper drogi sprzęt. Autor wątku szybciej go sprzeda i przejdzie na wyższy poziom (czego mu zyczę) zanim temperatura zrobi swoje:). Grzejnik przeciez to nie kocioł parowy. A membrany, resory i wodle guma i tak się zestarzeje:)

Żeby to były kolumny Sonus Faber albo jakieś inne poskładane z klepek (chocby i sezonowanych). Tu jednak obowiązuje zasada, jaką usłyszałem wiele lat temu. W czasach kryzysu rzucili szpanerskie telefony, które odkładało się (wyłączało) przez połozenie klawiaturą do dołu. Kolejka stoi. A gościu kupujący wydziwia i zagaduje sprzedawcę: Panie a jak kot mi przyjdzie i przewróci - to co będzie ? Na co sprzedawca: Proszę pana. KOT NIE PRZYJDZIE I NIE PRZEWRÓCI TEGO TELEFONU !. I gościu go kupił, kolejka zaczęła się posuwać dalej. Nie mnózmy bytów nad te istniejące, ktoś dawno temu rzekł..

No więc tak to sobie stoi.

Mam nadzieję, że w tej odległości kolumnie nic nie grozi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

o czym wy wogole mowicie ? przeciez rozgrzane powietrze cyrkuluje od razu do gory, a grzejnik pobiera zimne powietrze od dolu nieprzerwanym cyklem, przy tej odleglosci nawet nie masz sobie czym zaprzatac glowy :D

Większym zmartwieniem (i tym bym się marwił na Twoim miejscu) jest ustawienie. Wcisnąłeś kolumnę w kąt, blisko "gołej" sciany. W dodatku mebel również blisko. Jak dostrzegam masz teraz pole do eksperymentów z ustawiem, co może wnieść spore poprawy brzmieniowe.

No to podaje plan.

1. Sciana, na środku mebelek - witrynka, obok niej z prawej strony szafka ze sprzętem.

2. Okno, dość duże.

3. Wnęka niecałe 2 metry szerokosci i około metra glębokosci z okienkiem.

4. Sciana, łóżko do spania i siedzenia - czyli odsłuchu :) + mały stolik.

5. Malutka wnęka i drzwi.

6. Wnęka około 1,5 metra szerokości i około 40 cm głębokości, stoi tam niewielka komoda,a na niej gramofon.

7. To kolumny. Między nimi mebel - witryna. Obok prawej kolumny, w rogu pokoju stoi szafka ze sprzętem.

Tak eygląda plan mojego pokoju, i jak dla mnie to najlepsze ustawienie, żeby siedzieć dokładnie między kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

> Reaper

dałbyś porządny planik jak koledzy kyuss3 czy abtman... zaraz byś miał odzew jak się patrzy, porównaj sobie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tak nawet wymiarów trzeba się domyślać.

Na wyczucie doradziłbym Ci na próbę na początek rzeczywiście odsunięcie kolumn od ścian (wysunięcie do przodu, żeby nie tkwiły we wnękach) i lekkie zmniejszenie bazy. Możesz też spróbować zbliżyć do kolumn punkt odsłuchowy. Scena i równowaga tonalna powinny się generalnie poprawić.

Dużo masz wnęk i załamań ściany, co może powodować specyficzne efekty akustyczne - dlatego nic nie zastąpi eksperymentów. Dobrze jest też nie wyciągać pochopnych wniosków - po każdej zmianie ustawienia daj sobie czas na przyzwyczajenie i spokojną ocenę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.