Skocz do zawartości
IGNORED

A taki nowy wzmacniacz sobie kupiłem ...

Elberoth

Rekomendowane odpowiedzi

Od paru miesięcy nie mam wzmacniacza i pewnie nieprędko będę miał czas aby rozpocząć nowe poszukiwania (choć pierwszy kandydat jest - Cary 500MB właśnie zawitał do Audio Systemu).

Czegoś słuchać jednak trzeba, więc postanowiłem zafundować sobie coś "na przetrwanie" - na tyle dobrego, aby móc słuchać z przyjemnością, i na tyle taniego aby mozna było sprzedać z małą stratą bądź nawet zostawić sobie do 2 systemu.

Jakimś dzikim fartem udało mi się trafić w Niemczech zupełnie nowy, nieuzywany komplet DPA 200 S pre + pwr. Dzikim fartem bo raz, że firma już od 5 lat nie istnieje, a dwa, że cena nie była wysoka - tylko 800 EUR. Wzmacniacz w 96 roku kosztował u nas ok 6 czy 7k zł. Biorąc pod uwagę inflację, dzisiaj kosztował by pewnie ze 2x więcej. 1/4 ceny za nówke jest więc myślę OK.

Dlaczego DPA ? Bo kiedyś taki miałem i mam do niego straszny sentyment. Świetne klocki.

Teraz czekam na nowe CD (od 3 miesięcy się dla mnie produkuje) i jestem back in business :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Kupiłem czarny :-)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Matthew, 12 Wrz 2006, 18:38

>Elb, jaki był najlepszy wzmak jaki słyszałeś??

Ancient Audio Silver Grand Mono

Marek, 12 Wrz 2006, 18:40

>O ile pamiętam, końcówki DPA które widziałem nie miały otworów na wierzchu obudowy. To pewnie jakaś

>końcowa seria?

Moje miały. A kupiłem je w 96 lub 97 roku.

Elb, qrde.. heh nie słyszałem Silver Granda ale... podobno gra głęboką sceną ;) (to lubię) i głęboko za dużą ceną ;) hihi ale znajomki (ziomki ;)) ) coś tam odśłuchiwali i coś się "gubił" ten wzmak.... za tę cenę to nie ma prawa się "to" gubić... moze intekonekty zlewały ;)

Nie wiem, nie znam twoich znajomków i ich systemu ... ostatnio miałem okazję jeszcze raz słuchać AA GSM na ESA Profi 1 z dCS full stack i zabrał fantastycznie. Dużo lepiej niż Nagra VPA właściciela i ARC Ref 210 (też znakomity). Przyczepić się można było tylko do basu - 16W to jednak trochę za mało aby napędzić 2 woofery - 10 i 12" - ATC.

Kupiłem "najpopularniejszy hi-endowy CD" na tym forum. Mój będzie czwarty. Czyba klub założymy :-)

Elberoth

może źle zapamiętałem, przy okazji obejrzę jeszcze u znajomego. Chwilowo stoi u mnie dx32 - jak na niski model, całkiem muzykalny przetwornik. Może nieco chłodny i z cofniętą sceną, przynajmniej w porównaniu z CECem DX71...

dx32 tak właśnie grał. Z przetworników DPA warte polecenia są dopiero modele od SX64 w górę.

DPA jest swietne, sam mam pre/amp 50s któr raczej sobie zostawie. Od lat uwazam ze znikniecie DPA to była ogromna strata dla rynku audio. 200s jest takze doskonały i kiedys bardzo chcioalem go kupic. DPA była niezwykle innowacyjn, nie tylko jesli chodzi o przetworniki, ale takze wzmacniacze. Ich częscia był niepowtarzalny uklad, który jesli dobrze zrozumialem z instrukcji jest autorskim wzmacniaczem operacyjnym. W 50s jest wersja mniejsza niz w 100s. Jak jest w pozniejszej serii 200s nie wiem. Jedno jest pewne DPA to jedna z moich ulubionych klocków audio, poczynając od integry Renesaincce a skonczywszy na wielkich klocach i kablach.

Integra Renaissance faktycznie też jest świetna. Ze kolumnami o wysokiej efektywności rozkłada na łopatki wiele dużo droższych konstrukcji. Ostatnia widziałem jedną za ~ 1500zł na ebay.

Przetwornik DPA stoi u mnie tylko z ciekawości - polubiłem CECa :-) Jeśli dobrze pamiętam, kolega mówił mi, że końcówki DPA mogą pracować jako monobloki, ale brzmienie nie zawsze na tym zyskuje...

A ja sobie kupiłem nowe słuchawki-creative ep630. Bardzo ładnie grają, to są oczywiscie słuchawki na przetrwanie, zanim pewnego dnia kupię grado(któreś z rsów).

....Zupełnie bym zapomniał, ostatnio kupiłem sobie jeszcze sokowirówkę, muzyki słucha sie duzo przyjemniej pijac lekko schłodzony sok marchwiowo-jabłkowy;)

Pozdrawiam

gutek, szczerze mówiac miałem nadzieję, ze graaf o to zapyta, coby linka wkleic, ale co tam:)):

Ukryta Zawartość

Zajebista, własnie skończyłem myć;)

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.