Skocz do zawartości
IGNORED

Standy pod kolumny,czy mam dobry pomysł?

Mikkonen

Rekomendowane odpowiedzi

Chce wykonać sobie standy pod Tannoye M1, cos takiego jak te

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli rura chromowana, średnica okolo 8cm, i chce to zrobic tak, ze biore 2 kwadraty takie jak na blat od stołu, grubosci jakies 5cm, w czarnej okleinie, daje pomiędzy nie tą rurę, i ładuje długą śrube przez srodek, tak aby razem skręcic to wszystko. Do tego jakiej nozki na dole. Wys okolo 70cm. Dobre toto będzie ? Koncepcja z takimi dolnymi i górnymi nasadkami odpada - cena jednej 35zł/szt (!!). A tak na śrube powinno byc elegancko. Co o tym myślicie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja bym nie wykorzystywał długiej śruby. Po pierwsze trudno je zdobyć i są drogie. Po drugie koncepcja połączenia tegoż zestawu długą śrubą wydaje mi się nietrafiona ze względu na dość duży ciężar głośników dociskający całość od góry, który dodatkowo drga co może powodować odkręcanie się nakrętki ze śruby (można ewentualnie zastosować kontr-nakrętkę). Dodatkowo trudno przewidzieć czy takie "wypełnienie" nie spowoduje powstawania niekorzystnych rezonansów w rurze- śruba zachowa się jak gruba struna. Osobiście proponowałbym raczej wykonanie z płyty drewnianej (koniecznie lite drewno - sklejka mogłaby pęknąć) okrągłej podkładki którą mógłbyś wstawić w rurę i, uważając na chrom, przywiercić. Połączenie blatu i tej podkładki wykonujesz wówczas dwojako: przez klej do drewna i krótką śrubę w srodku podkładki, skręcasz razem i po kłopocie. grubość podkładki należałoby dobrać do ciężaru kolumn, ja radziłbym conajmniej 30mm (lepiej więcej), przy zastosowaniu elektronarzędzi nie będziesz miał problemu z obróbką, a zyskasz pewność że wkręt nie spowoduje pęknięcia jej. Na materiał podkładki polecam sosnę ze względu na łatwość pracy z nią, ale tak naprawdę może to być dowolny gatunek, poza twardymi np. bukiem bo zwyczajnie będzie trudne uzyskanie zamierzonego efektu.

Ale się uśmiałem jak czytałem wypowiedz nipuan84 stary ty chyba mieszkasz na jakimś odludziu cytuje,

(Ja bym nie wykorzystywał długiej śruby. Po pierwsze trudno je zdobyć i są drogie) kapa za jeden metr gwintu M10 zapłacisz 4 zł. 8 zł.za 2 sztuki do tego nakrętki z gumką,podczas drgań się nie odkręci jakieś 2 zł.za 4 sztuki i spokojnie utrzymie te Tannoy M1.

(trudno przewidzieć czy takie "wypełnienie" nie spowoduje powstawania niekorzystnych rezonansów w rurze- śruba zachowa się jak gruba struna) kolejna kapa Mikkonen zasyp piaskiem rure i po strunie a dodatkowe obciążenie stendu wpłynie pozytywnie na dzwięk.

Pozdrawiam SZYBA

Ok dzięki za porady, zastosuje chyba patent z długą śrubą, wyjdzie tanio i ładnie. Wypełnie rure piaskiem. No i bardzo wazna zaleta, bede mogl obracać sobie gorną platforme względem dolnej, a to wazne bo kolumny stać bedą przy samym biurku w małym pokoju :)

Nie wiem po co gwintować całą długość pręta, przecież wystarczy kupić te 70 cm. gładkiego pręta lub nawet cieńkiej rurki o dowolnej średnicy i nagwintować po 5 cm. na końcach i jako "strune" włożyć do środka zewnętrznej rury, zasypać, zalać np. betonem lub innym środkiem wypełniającym i po sprawie. Proste, łatwe i taniej się nie da.

Mikkonen

Zobacz temat nr27905 w DIY, gdzie pokazałem podstawki swojej konstrukcji. Myślę, że w przeciwieństwie do wskazanych przez Ciebie, nie grozi im utrata stabilności spowodowana nawet lekkim obluzowaniem się śruby łączącej.

To chyba wątek na DIY, ale .... :)

Ja zrobiłem stolik pod sprzęt oparty właśnie o rurki od stolików meblowy, w któtych dałem nagwintowane szpiliki (kupisz, jak pisał Uwe300 za grosze w Castoramie). Od spodu łapiesz szpilke na dwie nakrętki (zakładam że bedą kolce od spodu), na to MDF z kolcami, nakrętka z podkładką, rura, którą musisz jakoś ustawić na środeczku deseczki (ja dałem wewnątrz 2 nagwintowane talerze z 3 mm blachy o średnicy o 0,5 mm mniejszej od średnicy wew. rury), na to znowu deseczka i nakrętka na szpilke. Coby się zlicowało można troche nawiercić deseczke pod nakrętke.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.