Skocz do zawartości
IGNORED

gdzie rezystor wstawić

lian

Rekomendowane odpowiedzi

Mam dość wysokich tonó, najlepiej to bym je wyłączył.

Po tuningu zwrotnicy, czyli wykonania jej od nowa na lepszych częściach o tych samych paramterach zmienił zupełnie charakter kolumn, na lepsze. Ale wysokich ciutkę za dużo.

Obwód wysokiego wygląda tak (mówię jakby było na rysunku): jest taki filtr - plus idzie do kodensatora i przez cewke idzie na minus. W miejscu łączenia kondensatora i cewki (nazwijmy to punktem A) "odchodzi w bok " kolejny kondensator, za którym jest już plus głośnika wysokotonowego.

Teraz chcę wlutować rezystor. Zrobiłem to przed ostatnim kondziem czyli w punkcie A rozlutowując go. Dlaczego? Bo mi było wygodnie.

Ale jak powinno być? Gdzie go wlutować i jakiej marki?

https://www.audiostereo.pl/topic/28068-gdzie-rezystor-wstawi%C4%87/

Musisz wlutować 2 rezystory, jeden szeregowo, drugi równolegle, aby otrzymać tłumik o impedancji odpowiedniej do danego głośnika, marka jest naprawdę nieistotna, dobrze, aby były bezindukcyjne.

Moc 5 - 10 W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6361-100006538 1170299843_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.